Expanzní nádoba

Po roce bydlení v novém domě jsme zjistili, že nám chybí expanzní nádoba u podlahového teplovodního topení na elektrokotel. Firma co nám stavila dům prostě nádobu nenainstalovala :-( . Jedná se o dům s obytným podkrovím. Pokud bez této nádoby budeme i dál topit, může dojít k poruše kotle? Zatím nepozorujeme na topení nic neobvyklého... Děkuji za vaše rady.
Odpovědět
@zbranda Expanzní nádoba je součástí elektrokotle.
Odpovědět
@zubr487 Opravdu? Známí mají stejný elektrokotel a expanzní nádobu mají =-)
Odpovědět
Máme tento kotel https://kotle.heureka.cz/protherm-ray...
Odpovědět
Mohla by být, integrovaná, obzvlášt elektrokotel má myslím 9l? asi v sobě a pokud se spočítal objem topení, teplotní rozdíly apod... myslím že se udával poměr 10L vody v topení/1L expanzní nádoby, jestli se nepletu, tak si to kdyžtak zkuste spočítat.
Odpovědět
@vladimir_sacha Děkuji, ale já netuším kolik litrů vody je v topení :-N. Jak bych to mohla prosím zjistit?
Odpovědět
@zbranda to se musí spočítat... Pokud to je podlahovka, tak stačí znát průměr trubky, no vlastně objem, kolik má ta trubka na 1m , vlastně výpočet objemu válce a to vynásobit počtem metrů namotané podlahovky + nekde rezerva v potrubí mezi kotlem a rozdělovačem atd a vyjde konečná hodnota. Pokud topíte na málo stupňů, voda se tak neroztáhne a stačí klidně 15L topení na 1l expanzky
Odpovědět
@zbranda Jinak pro představu, my máme 100L expanzomat + 9L co má elektrokotel, takže cca 109 > 110L ale máme cca 1000m podlahového topení + 1000L akumulační nádobu a to ještě krbovou vložku a to topíme tak 55 - 65 C a stačí nám to objemově, tlak neroste nějak moc.
Odpovědět
@zbranda Jaká je hodnota tlaku na kotli když netopíte a když topíte. Jestli tlak při topeni nepřekračuje hodnotu 300 kPa nebo 0,3 bar tak je to OK. Záleží kolik je vody v soustavě-trubkách a na jakou teplotu se ohřívá. Při ohřátí vody z 0 na 60 st. nabyde o 2% objemu.
Odpovědět
Mám taky elektrokotel ale Dakon, má expanzku uvnitř, patrový dům a topím bez problémů. No stress, buďte v klidu.
Odpovědět
@zbranda Stačí se podívat, jaký tlak ukazuje kotel za studena a pokud topí. Pokud to není víc jak cca 0.5bar, tak je to v pořádku. V každém případě v kotli Protherm Ray je integrovaná expanze. Pokud nevěříte, stáhněte si manuál. Vaši známí zřejmě mají rozsáhlejší systém, možná i radiátory ?
Odpovědět
@wpavel @zubr487 Tlak 1,9 bar když kotel topí na 30 stupňů. V tomto případě by expanzka měla být? Pokud budeme tuto zimu topit bez ní, může se kotel poškodit? Díky
Odpovědět
@zbranda v Protherm RAY 9KE je integrovaná expanzní nádoba 7litrů. Rozpětí tlaků při provozu vašeho elektokotle je 0,8 - 3 bar, takže jste v normálu. Přidanou expanzní nádobu nepotřebujete. Pokud by tlak stoupl tak, aby mohl poškodit elektrokotel, tak má v sobe samozřejmě i pojistný ventil, který by tento tlak upustil, aby vám elektrokotel "nebouchl" (myšleno nepraskl). Pokud Vám při topení tlak v elektrokotly nehapruje výšše než 3bar, tak není nikde problém.
Odpovědět
Článek se načítá
@doog Děkuji za Váš komentář, moc jste mi pomohl. Hezký den!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?