Fotovoltaika nebo tepelne čerpadlo?

Profilova fotka
Prosim o radu. Bohuzel nam momentalne nevychazi Zelena usporam, musime proto delat nejake zmeny co se vytapeni tyce, abycom se dostali aspon do B1. Projektant nam dal na vyber dve verze. 1. Fotovoltaickou elektrarnu, aktivni rekuperaci a elektricke podlahove vytapeni 2. Tepelne cerpadlo vzduch voda, rekuperaci pasivni s protiproudovym vymenikem, teplovodni podlahove vytapeni + radiator Ktere z techto reseni by bylo lepsi? Jedna se o dvoupodlazni dum, 225m2 Predem dekuji za rady emoticon
Odpovědět
Profilova fotka
atilius Za prvé by bylo fajn vědět kolik které řešení stojí. To je podle mě klíčový parametr. A jako druhý bych si zvolil systém, kde je co nejméně věcí, co se můžou porouchat, abych omezil budoucí údržbu a výdaje. A případně jako třetí pomocné kriterium, kolik co zabere místa.
Odpovědět
Profilova fotka
akoinac okrem toho co uz pisal atilius sa mi tie navrhy projektanta zdaju nejak prehnane nakombinovane. urcite je otazka co od toho ocakavate, ale kombinovat fotovoltaicku elektraren s aktivnou rekuperaciou a elektrickym podlahovym vytapenim...????? trosku mi to hlava nebere...
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Dekuji za reakci na mou otazku, predelala jsem ji ted do diskuze :-) Obe ty reseni vyjdou financne stejne, podle pana projektanta zhruba na 490tis. U ktereho z techto reseni si tedy myslite, ze je mensi pravdepodobnost nejakych komplikaci? No a misto - male strasne malou technicou mistnost, to je taky problem, ale uz to zvetsit nejde.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Diky za reakci. Me to Prave taky hlava nebere, proto potrebuju poradit. Nemame privedeny plyn. Puvodne jsme meli navrhnutou pouze rekuperaci aktivni plus elektricke podlahove vytapeni. Protoze to neproslo Zelena usporam, oni sami navrhli pridat fotovoltaiku. Dale jsem jeste nenapsala, ze k tomu vsemu mame navrhnutou krbovou vlozku. Taky mi to prijde strasne komplikovane.
Odpovědět
@marki28 viete definovat tepelne straty? kde sa ten dom nachadza, kolko slnecnych dni rocne je v danej oblasti? u moznosti B mam otazky - kolko mate miesta v baraku - kotolna/tech. miestnost? pocitate s akumulacnou nadrzou? premyslali ste aj nad TC zem/voda? a k comu je v tejto moznosti radiator??
Odpovědět
Není mi úplně jasné, čeho teď chcete dosáhnout. Je to změna, abyste dosáhli na zelenou úsporám? Nebo jste na ni nedosáhli a tudíž je to už jedno a hledáte nějaké řešení, jak a čím vytápět? Pokud už nejde o zelenou úsporám, tak máte podle mě v zásadě dvě rozumné možnosti: 1. elektrokotel a vodní podlahovku (nebo radiatory), případně elektrickou podlahovku, a k tomu krbovou vložku. (budete chtít topit dřevem?) 2. podlahovku a tepelné čerpadlo bez komína a tudíž bez vložky Fotovoltaika podle mě němá smysl, je to jen drahý rádoby eko produkt. Co se týče rekuperace, tak to je do určité míry věc komfortu, něco jako klimatizace. Hodí se, ale podle mě není nutné. Její návratnost na ušetřeném teple je diskutabilní. Navíc někteří lidé jí "podezřívají" z plísní a nutnosti čistit potrubí. Osobně zkušenost nemá, my otevíráme okna :)
Odpovědět
490tis vč. rozvodů a radiátorů? za +- 400tis vč DPH je k mání špičková NILAN Anaconda (takovej Mercedes), která zabere asi tak 2m2 a je to komplet topení, ohřev TUV a rekuperace a certifikace pro PD
Odpovědět
@iveta_89 ještě doplním že jde o rekuperaci aktivní
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius chteli bychom udelat zmeny na projektu, abychom na ZU dosahli. Jeste jsme ani nekopli. Puvodne jsme meli navrzene pouze elektricke topeni a krbovou vlozku, plus tedy rekuperaci, takze to co doporucujete, jenze nam to nevyslo u bodu merne neobnovitelne primarni energie, proto nam tam navrhli pridat tu fotovoltaiku a navrhli i verzi 2. Kazdopadne bych rekla, ze to ted @iveta_89 za nas vymyslela, kdyz navrhla NILAN Anaconda, to mi prijde jako celkem dobre reseni, nez to ruzne namichavat. Co myslite?
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 to vypada skvele, uz jsem to poslala projektantovi, tak jsem zvedava co na to rekne. Moc dekuji!
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Tepelne ztraty zatim nemame, chapu spravne ze to se dozvime az z PENB, ten mel byt hotovy pristi tyden, ale take zalezi jak se rozhodneme o zmene vytapeni. Dum se nachazi kousicek od Brna. Technicka mistnost je malicka, nejakych 4m2, mozna ani to ne. TC zem/voda mit nemuzeme, protoze jsme na skalach. A ty radiatory opravdu nevim, nechtela bych je.
Odpovědět
Zial tepelne ztraty sa z PENB nedozviete. tepelne ztraty sa pocitaju po jednotlivych miestnostiach aby sa topeni dalo idealne navrhnut na kazdu miestnost a PENB posudzuje iba obalku budovy ako celok... je to drahy nepotrebny papier pre urady. a tepelne ztraty si da malokto spocitat hoci to je o mnoho dolezitejsi dokument.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@vimamima aha, tak to jsem nevedela. A kdo ty tepelne ztraty tedy pocita? Projektant?
Odpovědět
No idealne projektant topeni, ale mal by to vediet aj pozemacky projektant. moje skusenosti su ale take ze to odhadnu podla plochy a tabuliek a udaju celkovu ztratu. idealne je po miestnostiach napriklad obyvak 1500 W, pokoj 750W atd
Odpovědět
Profilova fotka
@vimamima myslim, ze nakonec jsem tu tabulku tepelne ztraty nasla, bylo to v tom energetickem posudku. Je to tam propocitane podle mesice. Je to tedy ono? Chapu spravne ze celkova TZ je tedy prumer? V tomto pripade 3.95.
Odpovědět
Zial toto je vypocet potreby tepla a po mesiacoch. Tepelna ztrata sa pocita nie na mesiace ale na to najhorsie mozne pocasie. cize podla polohy objektu v terenu a na teplotu -12C (pripadne -15) podla nadmorskej vysky. a pocita sa po miestnostiach... v PENB sa tento vypocet nenachdza. Tepelna ztrata je v jednotkach Wat (W). opytaj sa na to konkretne tvojho projektanta ci to riesil alebo bude. Neviem aky to mas stupen projektu ci len na stavebne povolenie ak ano tak v nom sa taketo detaily velmi neriesia, je to iba kopa papierov pre urad, dokonca asi v stavebnom zakone ci kde sa pise ze projekt na stavebne povolenie nie je urceny na pouzitie pre samotnu stavbu a bez navazujuceho provadzacieho projektu je to na riziko stavebnika. tak nejak.
Odpovědět
@marki28 diskusiu som vcera prespal, ale ako pisala vimamima... TZ vam spocita projektant. Co sa tyka Anacondy tak ano, je to spicka na trhu, ale neviem ako moc riesite cenu ale musite nad tou investiciou premyslat ako celkom... kazdopadne ak si date teplovodnu podlahovku tak pocitajte ze polozenie bude okolo 1300kc/m2 (pocitane - system + izolacia cca 15 cm + anhydrit). Pri cene Anacondy a cene za podlahovku sa teda nedostanete na vami uvadzanu cenu cca 490 tis, ale budete razom aj o 150-200 tis. vyssie.
Odpovědět
Má to smysl honit zelenou úsporám kde dostanu 300 000,- ??? a su donucen tam dát FV nebo TČ za 490 000 ??? nějak mi nevychází =-)
Odpovědět
v rámci zelené úspory je rekuperace povinná což je další velký náklad a zastávám názor na rekuperaci jako Atilius, investice se ti nevrátí a myslím, že otevřít okna je lepší, zvlášť u nás na Brněnsku nejsou nějaké hrozné mrazy, samosebou je to věc názoru. My sme taky ze začátku honili zelenou úsporám a potom jak sem do toho hlouběji zabředával tak sem pochopil že je to nesmysl a vše se jen prodraží. Ve finále stejně tu dotaci z velké části shrábnou dodavatele. Hlavně dodavatelé rekuperace, která je nesmyslně předražená, schválně kam spadne ta cena až nebudou dotace. Myslím, že to kluci pěoně prolobovali, když je podmínka zelené úsporám mít rekuperaci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?