Hobra 5mm a teplovodní podlahové topení

Zdravím, váháme co na podlahové topení, potřebujeme zvednout podlahu o cca 5mm a jako krytinu jsme vybrali celovinylové dílce starfloor click 50. Dá se pod to použít desky Hobra 5mm ( tepelný odpor udajně 0,07 ) a na to ten click vinyl - tlouštka 5mm tam je tepelný odpor myslím 0,03. Říkají že to není problém. Nicméně rád bych se i zeptal na jednu věc ohledně tepelného odporu - co to vlastně je. V jedné podlahárně mi řekli, že je to vlastně jen jakoby doba, za kterou se podlaha nahřeje. Prej, když budu mít v okruhu vodu o teplotě 40 st tak se podlaha rozehřeje třeba na maximální teplotu 25st s menším odporem za 2 hodiny, s větším za 3 hodiny - ale taky nakonec na stejnou teplotu 25st... je to tak nebo ne? Laicky bych řekl, že ve druhém případě budu mít povrchovou teplotu podlahy trochu i menší, kromě toho že potrvá déle její nahřátí. Nechám si to ale vysvětlit, díky
Odpovědět
@kobymx5 Ahoj, předpokládám, že ta podlaha už je hotová. Jaký je zdroj tepla? Spíš bych se zamyslel nad tím, proč bych ji chtěl vlastně zvýšit, zda je to opravdu nutné. Zrovna hobru na podlahovku, tak to mi nepřijde jako vhodné. Hobru o tloušťce 5mm jsem ještě neviděl, ovšem netvrdím, že neexistuje. I když prodejce podlahové krytiny Ti asi doporučí cokoliv (ještě tak per huba), jemu asi nepůjde až tak o to, aby to topení fungovalo, nýbrž hlavně o to, aby prodal. Většinou si nenechám radit od lidí, kteří to dělají, oni bývají ovlivnění tím, že potřebují prodat (kolikrát za každou cenu) to svoje, a předpokládají, že každý zákazník (třeba i potenciální), je hňup, který ničemu nerozumí, a jejich kecy jsou svaté a nic jiného, kolikrát lepšího, neexistuje. Neuvědomují si ovšem, že některý zákazník tomu třeba může rozumět lépe než oni sami; a že ví, že přírodní zákony platí pro každého (i pro ně), fungují naprosto spolehlivě a pořád stejně, dokonce i za každého režimu. Co je tepelný odpor -->vyplývá ze součinitele tepelné vodivosti materiálu, ten je pro každý materiál daný (čím nižší hodnota,tím lepší izolační schonost; čím vyšší hodnota, tím lepší "tepelný vodič"). Tepelný odpor se potom vypočítá na základě tloušťky toho materiálu. Tato veličina se dnes už málo používá, spíše se uvádí tepelná vodivost, ale to je jedno, je to převrácená hodnota veličiny tepelný odpor. To je tak velmi lidově napsáno. Zrovna měkká dřevovláknitá deska (hobra), má ten součinitel dost nízký, tedy "spíš izoluje než vede teplo". Pro plochu, která má sloužit k předávání tepla, je to nežádoucí, je to, po lopatě řečeno, jako bys obalil radiátor do něčeho tenkého izolačního, k čemu by Ti potom ten radiátor byl? Vytápěná podlaha je vlastně jakoby plošný nízkoteplotní radiátor. Položením hobry vlastně snížíš výkon topení atd. O tom rozehřívání podlahy, právě že topná voda se ohřeje rychleji (zdroj tepla dříve vypne), pokud by podlaha byla svrchu izolovaná tou hobrou. Muselo by se topit na vyšší teplotu topné vody (např. u TČ velice nevýhodné, ale nevím, jaký je zdroj tepla). Ona ta podlaha sama se na těch třeba 25st, jak píšeš, taky ohřeje, to je fakt, ale teplo, které je v tom anhydritu, se bude předávat podstatně hůř, podlaha nebude tolik sálat, a o to jde především.
Odpovědět
@ondra_cha Díky za odpověď. Ano, Hobra 5mm existuje, dokonce i 4mm - která by pro nás byla vhodnější. Zvedáme kvuli tomu, že předchozí majitel počítal se dřevěnou podlahou vysokovou cca 1cm - k tomu tam jsou v přízemí udělaný už zárubně, obložky a podlaha dlažba třeba v koupelně. Topíme elektrokotlem - dům je někde na hranici pasivu a NED. Co se týče údajů o Hobra 4mm, našel jsem ten udávaný tepelný odpor 0,07 někdo udává 0,085. Na to ten náš click vinyl s odporem 0,03 - to je dohromady nějakých 0,1. Hraniční co se prý doporučuje je do odporu 0,15 m2K/W takže podle toho jsme někde na 2/3 nějakýho doporučení. Otázka je spíš, jestli se dá nějak spočítat, co to udělá v nákladech na rok, jak velký to je rozdíl - nějaký čísla. Tohle jsou pro člověka poměrně nic neříkající hodnoty. Pak je samozřejmě druhá varianta, vystěrkovat do o 3mm výš, dát tu podložku 1,8mm a na to vinyl. Pak je celkový odpor 0,03 + 0,008 té podložky + něco ta stěrka. Budeme na kolika, na 0,5 proti 0,1? Vyplatí se to? :-p
Odpovědět
@kobymx5 Nejsem podlahář, proto jsem Ti odpověděl spíš obecně. Samozřejmě by se to dalo spočítat, spočítat se dá takřka cokoliv a poměrně dost přesně, ale to není práce na deset minut. To, co teď uvádíš, jsi měl uvést hned. Co je jisté, tak to, že budeš muset topit na vyšší teplotu topné vody (u elektrokotle by to snad vadit příliš nemělo), abys ty kWh do toho domku dostal přes podlahovku s hobrou. Více se budou zahřívat taky obvodové zdi kolem podlahy. Protopíš více, to je jisté, o kolik, to Ti těžko takto někdo řekne. Z podstaty věci bych na vytápěnou podlahu nic s relativně velkým tepelným odporem nedával, raději to vystěrkoval, ta stěrka má tepelný odpor minimální.
Odpovědět
Vyřešeno sundáním zárubní ;-) a do koupelny bude holt 4mm hranka s přechodovou lištou
Odpovědět
@kobymx5 No tak vidíš, že se najde cesta menšího odporu. Ono zvyšovat podlahu o blbé 4mm v celém domě, to by byla pěkná pakárnička, to se obvykle dá vyřešit nějak jinak, horší by bylo, kdybys ji musel snižovat nebo dávat zárubně výše, že? Rozdíl 4mm ve dveřích do koupelny nic není, to je koncová místnost, tam už se vchází relativně pomalu, ještě otevíráš dveře, ten schůdek ani nepoznáš. Mám taky vylité podlahy, ještě nemám krytiny, v zádveří mám proti celému domku 10mm níže (jinak se nedalo kvůli vstupním dveřím), a taky to problémy nedělá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?