Jablotron Coolbreeze zkušenosti, doporučení

Dobrý den, zajímalo by mne, jestli máte zkušenost s chladícím modulem k rekuperaci Futura od Jablotronu. Pro Futuru jsme víceméně z 90% rozhodnuti. Stavíme pasiv a pro chlazení a případný dohřev (ten ale není primární, bude vodní podlahové topení) nám byl doporučen právě Coolbreeze, který by měl být pro chlazení v pasivním domě dostatečný. Nepotřebujeme mít v místnostech přes léto 20 stupňů, ale těch 23-25 by bylo příjemné. Samozřejmě počítáme s venkovními žaluziemi. Nadruhou stranu to není nejlevnější záležitost - cena s montáží je 80 500 s DPH. Tak si říkáme, jestli se spíše neoplatí pořídit si kvalitní klimatizaci, o které víme, že prostě bude fungovat. Ale nevíme zda chlad z klimatizace zvládne rekuperace rozvést do ostatních pokojů (alespoň částečně). Pokud však Coolbreeze opravdu funguje, tak bychom byli s tímto řešením spokojeni. Díky moc za info a sdílení poznatků.
Odpovědět
1
2
@nikra_ Ahoj, jenom by mě zajímalo jaký konkrétní chladící výkon to bude mít pokud vám to z Jablotronu prozradili, nějak jsem to nikde nedohledal, naše reku bude chladit standardně kolem 1kW což není nic extra, proto máme také v plánu žaluzie a hlavní chlazení skrz TČ..taky budeme mít pasiv a hodně prosklené plochy.
Odpovědět
@windu No, topný výkon to má 3kW, chladící do 2 kW? Usuzuji z tohoto: https://www.jablotronlt.com/files/coo.... Ale přiznám se, že principu chlazení přes Coolbreeze úplně nerozumím, tudíž nevím, zda-li lze srovnávat chladící výkon klimatizace vs Coolbreeze. Proto mne zajímají osobní zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme rekuperaci od Jablotronu bez tohoto modulu, nechali jsme si ale nad samotnou jednotkou místo, aby bylo případně možné modul dodatečně přidat, pokud by bylo potřeba. Přes léto to ale bylo v pohodě. V těch největších vedrech jsme asi 3x měli doma kolem 26 stupni, ale tu bylo více lidí a ještě se vařilo, jinak běžně kolem 24. Uvidíme co příští rok, ale pokud by to bylo stejné jako letos, tak nám to přijde zbytečné.
Odpovědět
Profilova fotka
Chlazení rekuperací je dobré hlavně pro snížení vlhkosti. Výstupní vzduch má i méně než 5° a je potřeba izolovat rozvody. Pokud jde o pasivní dům, tak by to mělo stačit a u správného pasivního domu není chlazení ani zapotřebí (například letos jsem pustil chlazení dohromady 24 hodin, naopak topení rekuperací je supr). Jenom nechápu u pasivního domu vodní podlahovku - ale kdo chce kam. Klapací rekuperace je také otázka do pranice a nechápu, jakým způsobem vás přesvědčili.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@radim2015 dobrý den, a co byste tedy doporučil?
Odpovědět
Profilova fotka
@dasa_podhorni Už jsem to několikrát na fóru říkal, ale klidně zopakuji, do čeho jsem šel já. Aktivní rekuperace jako nejpohodlnější systém větrání, doplňková jedna jednotka klimatizace pro největší prostor, která se používá, pokud teplota klesne pod 5°, doplňkové přímotopy (skleněné na stropě), z kterých jsem kupodivu použil pouze dva - v koupelně 600W a v zádveří 500W a to asi na 7 dní, když venku bylo hluboko pod -10. Splitový bojler na teplou vodu. To vše při tepelné ztrátě 3,7 kW (17,8 kWh/rok a m2 - nejde tudíž o pasivní dům, ale pouze B1). No a protože jsem doma zvyklý chodit boso, tak ve většině prostor (kromě zádveří, koupelny technické a WC) je dřevěná podlaha. Zvenku orientace domu na jih a východ, bez oken na západ. Na jih překryv střechy, který nahrazuje externí žaluzie. Kryté parkovací stání, kde stále obdivuji jeho schopnost, díky které auta nenamrzají.
Odpovědět
@dasa_podhorni Dodám, že jsme po důkladném zkoumání od Jablotronu taktéž upustili.
Odpovědět
@nikra_ Dobrý den. Mohu se zeptat, co bylo rozhodujícím faktorem, proč jste do Jablotronu nešli?
Odpovědět
@dotch Rozhodujícím důvodem bylo zjištění, jak funguje entalpický výměník a míchání čistého a znečištěného vzduchu pomocí klapek u Futury. Taktéž cena za coolbreeze je vyšší, než u wind free klimatizace od Samsungu (a navíc, když vezmu v potaz chladící výkon). Taktéž jsme poptávali elektrokotel pro ohřev vody do podlahovky. A Jablotron ho má suverénně nejdražší.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikra_ a co jste nakonec zvolili? Samsung?
Odpovědět
@dasa_podhorni Letos začínáme se stavbou, ale máme vybráno: aktivní rekuperaci s ohřevem vody (bojlerem) Nilan VP18 K, elektrokotel Bosch pro ohřev vody do podlahovky a pro chlazení kazetovou klimatizaci Samsung Wind-Free™ 1cestná kazeta Slim 3,5 kW.
Odpovědět
Dobrý den. Já jsem asi hrozně naivní - původně jsem si myslel že stačí jenom rekuperace a v zimě přitápění vzduchu z rekuperace a v létě chlazení téhož vzduchu. Proč je potřeba ještě topení a klimatizace? Děkuji za vaše názory.
Odpovědět
Článek se načítá
@cendazidek_volny_cz aktivní rekuperace je podle reklam zařízení, které umí větrat, topit, chladit i ohřívat TUV. Jenže ve skutečnosti sice umí všechno ale blbě. Má malý výkon, takže musíte TUV i topení dohánět jiným zdrojem (obvykle za draho elektřinou). Je nutné si uvědomit, kde se bere výkon pro topení a TUV. Je to energie odebraná z odváděného vzduchu. Pokud nevětráte, nemáte žádný výkon. Pokud se venku ochlazuje, je nutno zvyšovat internzitu větrání. Jenže z hlediska vlhkosti potřebujete při poklesu venkovní teploty snižovat intenzitu větrání, jinak si z domu uděláte perfektní sušičku. Takže v mrazech musíte topit a ohřívat TUV normálně elektřinou a větrat jen na minimální výkon. Pokud si vezmete, že jen za stroj dáte cenu kolem 200t, tak já osobně nějak nechápu, kde je výhoda podobných mašinek.
Odpovědět
Děkuji za odpověď, TUV jsem ani neuvažoval. Ohřát vodu na 50 stupňů to si myslim je nad schopnosti tepelného čerpadla. Úplně laicky - výkon tepelka by měl pokrýt ztráty domu - takže při malých ztrátách by měla stačit i aktivní rekuperace. Nebo ten výkon nestačí nikdy?
Odpovědět
@cendazidek_volny_cz já jsem se snažil vysvětlit, kde je problém. Určitě bych neriskoval a nechával jen aktivní rekuperaci. V každém případě si přidejte nějaké další topení.
Odpovědět
Profilova fotka
@cendazidek_volny_cz Ono závisí na TZ domu. Aktivní rekuperace dodá kolem 1kW, což u většiny domů stačit nebude. Klimatizace dodá například zmiňované 3,5kW a to by v součtu stačit mohlo (u mě až na výjimky stačí). U bojleru na TV mám nastaveno 51°, zakázáno topit spirálou - topí pouze "splitové TČ" a ještě jsem to nepotřeboval nastavit jinak.
Odpovědět
Děkuji moc za příspěvek - tohle mi pomohlo - takže když dostanu tepelné ztráty domu < výkon rekuperace = O.K. Zaměřím se na to, když mě zase firmy zahltí návrhy.
Odpovědět
@cendazidek_volny_cz Jen se ještě uvědomte, že ten výkon 1kW je v přechodném období. Jakmile začne mrznout, výkon klesá a při největších mrazech je výkon nula.
Odpovědět
Jasně - extrém je u nás mínus 20. Je to pár dní v roce. Ale musí se s tím počítat. Prostě topení je nezbytnost. Tohle bude těžké rozhodnout. Kolik dní v roce budu potřebovat topení? Kdyby to mělo být jenom v mrazech tak mi asi stačí přímotopy do zásuvky. Ale kdybych měl topit 6 měsíců to by snad bylo lepší tepelko. A teď kdo tohle umí rozseknout.
Odpovědět
@cendazidek_volny_cz vyberte se několik variat, poptejte ceny a pak se rozhodujte. Jisté je, že samotná aktivní rekuperace nestačí. Taky záleží na tom, zda preferujete komfort a jednoduchost ovládání, provozní náklady a nebo Vás primárně tlačí cena. Pokud Vás zajímá hlavně cena, dejte si všude např podlahové topení a multisplitovou klimatizaci pro topení a chlazení a pokud chcete i komfort, tak pasivní rekuperaci.
Odpovědět
Děkuji za radu - dneska jsem měl doma firmu a výsledek byl přesně ten co popisujete - podlahové topení + klimačka, rekuperace pasiv. A ještě mi navrhují fotovoltaiku. Teť by mě tak trochu zajímalo kdo si nainstaloval aktivní rekuperaci? Zatím mi to vychází jako úplná blbost.
Odpovědět
Profilova fotka
@cendazidek_volny_cz A tak fotovoltaika blbost není ? Ještě jsi pořád neprozradil tepelnou ztrátu domu. Pokud máš do 1kW, tak aktivka stačit bude. Jinak rozdíl mezi aktivní a pasivní rekuperací je (120 000 - 60 000) + 40 000 = 100 000 Kč navíc za komfort a třeba u mě vyřešené topení.
Odpovědět
@radim2015 TZ do 1kW je prakticky nerealizovatelné. Vy máte aktivní rekuperaci a to znamená i výrazně dražší izolované rozvody. Hlavní topný výkon Vám dává klimatizace + infrapanely a TUV pomocí luftbojleru. Pokud si to všechno sečtu, tak jste na tom cenově prakticky stejně jako klasické TČ+teplovodní PT a pasivka. Jenže tato kombinace má nižší provozní náklady a nic Vám v domě nehlučí.
Odpovědět
@cendazidek_volny_cz ke stejnému závěru jsem dospěl taky. Samotná klima nestačí na PENB a tak se přidává malá FVE primárně na ohřev TUV, nebo krb a případně luftbojler pro ohřev TUV. Na FVE není problém dostat dotaci, takže ve výsledku je to srovnatelné jako ten luftbojler.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 No vždyť jsem psal 100 000 rozdíl aktivní/pasivní. Pokud připočtu splitový (netahá vzduch dovnitř domu) bojler 40 000, klimu 35 000 a infra panely 15 000, tak kde seženu TČ, které mi to vše vyřeší včetně podlahovky 180m2 za stejné peníze ? Návrh jsem měl 100 000 podlahovka + zhruba 200 000 TČ včetně bojleru se zhruba stejným COP jako mám nyní. Navíc tato sestava neřeší vlhkost v létě a pasivka v zimě fouká dovnitř docela chladný vzduch.
Odpovědět
@radim2015 vše záleží na tom, jak si ceníte komfort, že nikde nestraší nevzhledné bedny. V baráku nic nehučí a nemusíte se starat o to, kdy zapnete klimu nebo panely. Já provozuji pasivku a opravdu nemám problémy s tím, že by foukala studený vzduch. Jediný problém je udržet v mrazech dostatečně vysokou vlhkost. To se ale týká i aktivky. Co se týká cen, tak není problém pořídit si TČ za 150t a PT za cca 50t. Stejně tak si některé firmy klidně řeknou o cenu 500t za PT pro Vaši plochy a TČ za 300t.
Odpovědět
Zdravím všechny - zatím jsem dospěl k názoru že rekuperace je zoufalé opatření které umožní bydlet v neprodyšné krabici z polystyrénu. Bez ní to nejde. Takže se jí nevyhnu. Jelikož nemám furt projekt - spočítal jsem si tepelnou ztrátu (TZ) sám - neručím za to. Vyšla mi 2 kW při delta 40 stupnu C. Tak odhaduji, že k aktivní rekuperaci (AR) bych přitápěl tak 30 dní v roce. S pasivní (PR) topím furt - celou sezonu - 8 měsíců. Ale vlastně AR je taky TČ. Takže taky musí čerpat energii na pohon kompresoru. A taky celou sezónu. Není tedy sestava AR+topení energeticky o něco náročnější než PR + TČ ?
Odpovědět
@radim2015 Ještě mám jeden dotaz- prý bez sálavého tepla chybí tepelná pohoda. Už mi to říkali nezávisle na sobě 3 lidi. No a u aktivní rek žádné sálavé teplo není.
Odpovědět
@cendazidek_volny_cz Pokud mi pošlete PENB, nebo podklady pro Váš výpočet TZ, tak Vám to mohu zkontrolovat. Hodnotě TZ=2kW nevěřím, to máte prakticky jistě blbě spočítané a zřejmě ani nezapočítáváte ztráty větráním. Provozní náklady kombinace TČ+PR jsou samozřejmě nižší, než provozní náklady AR+elektrické dotápění+luftboijler.
Odpovědět
Profilova fotka
@cendazidek_volny_cz Normálně sálavé teplo nepotřebuji, infra panely jsou vypnuté a jediné co zapínám jsou sušáky ručníků v koupelnách, pokud jsou ručníky mokré nebo na věci z venku - boty, bundy, rukavice. Podlahovka sálavé teplo nedává a jediné, co dává sálavé teplo jsou radiátory, přímotopy a krb. U krbu jsou zase jiné nevýhody, kromě ceny je to špína a lenost lidí jej používat. Ale celkově si myslím, že pokud člověk zažije bezstarostné "topení" včetně výměny vzduchu, už nechce jinak. Aktivní rekuperace u mě běží na topení od listopadu a teprve teď je na hraně, kdy vypíná po překročení teploty 24° ( v zimě to bylo občas a jenom na hodiny) . Jestli tě zajímá energetická výhodnost, tak oba systémy budou u dobře izolovaného domu dost podobné, ale cenově bude rozdíl zanedbatelný. Já odhaduji, že u mě by to byly max. stokoruny ale spíše desetikoruny, protože odhad spotřeby tepla mám na 6 000 Kč + ohřev vody asi 4000.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?