Jak na podlahové topení?

Letošní zimu, mi moc nefunguje podlahové topení. Vytápění je plynovým kotlem a funguje dobře. Výstupní teplota z kotle mi letos dosahuje kolem 55 stupňů, ale přesto mám podlahy chladné, spíše studené. Loňský rok jsem měl výstupní teplotu z kotle jen 40 - 45 stupňů a bohatě to stačilo. Podlahy byly krásně teplé. Vodní sloupec je dostačující, zavzdušněné nic není (procházel jsem to), čerpadlo pracuje jak má. Ale stejně to nejde jako minulou sezonu. Věděl by někdo nějakou radu, jak na to ? Díky moc.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli to nebude v izolaci podlahy..... Letos je nepoměrně chladnější zima, než loni. Jinak mě nic jiného nenapadá, v případě, že jde teplá voda skutečně do systému. Zkus zvýšit výstupní teplotu z kotle a uvidíš, jaký to bude mít efekt.
Odpovědět
proč zakládáš tři naprosto stejná témata? napsala jsem adminovi o smazání.
Odpovědět
Profilova fotka
ikarkulto: Myslím, že je tu jen nový a nezobrazovalo se mu založené téma. Pajlisi, rozdíl teplot proti loňskému roku letos opravdu dosahuje nějakých 20 st. C. Samozřejmě směrem dolů, a to už je na podlahovém topení asi poznat. Mrazy trvají již delší dobu a země okolo je prostě zmrzlá...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 12 letech
Profilova fotka
Vyuzuju jiz zalozene tema 🙂 chtel bych se zeptat odborniku ohledne podlahoveho topeni (nekonecne tema). Mam vodni PT na elektrokotel - termostat v obyvaku naatavenej na 21 stupnu, hysterezi mam 0.4 stupne... vystupni teplotu mam nastavenou na 28 stupnu .... ted jak bylo okolo tech 15 stupnu, tak se kotel nesepnul...jakmile uz je kolem tech 10 tak se zapina samozrejme 🙂 .... zapinal se pravidelne kolem pulnoci a v pul 5 kdy vstavame byla tepla podlaha a teplo.... vzalo si to cca 15kW za to natopeni.... ted jak uz vcera bylo chladnejc, tak se sepnul uz nekdy v pul sedmy navecer a jel cca 3 hodky a opet vzal 15kW 🙂 ... jde mi o to, ze az bude opravdu kosa a sepne treba 4x za den, tak me to sezere..... Je dobrej napad zkusit snizit prutoky? (Ze by treba ted tech 2.5-2.7l byl moc rychlej a nestihlo se teplo predat?) .... pripadne treba snizit hysterezi, ze by se necekalo az na takovy vychladnuti a kotel dotopil vzdycky jen chvili?
Odpovědět
@zdenek_valek Máte mylnou představu. Vaše spotřeba je závislá na tepelný ztrátách a na množství vyvětraného vzduchu. Jediné úspory v nastavení elektrokotle se dá docílit snížením teploty, když nejste doma a zvýšení před Vaším příchodem, kdy docílíte i vyšší teploty podlahy a z toho pocitově vyšší teploty s nižší teplotou vzduchu. Což částečně využíváte. Čím je dům lépe izolován, tím méně to platí. Takto se ušetří jednotky procent, max. cca 10%.
Odpovědět
@martin_s Máte zdroj tepla který má nejmenší pořizovací cenu ale platíte nejdražší energii a to je EE. Nevím jaký máte dům ale asi už TZ nezměníte. A tak už jen bude záležet na jakou teplotu budete topit a podle toho se bude odvíjet i spotřeba. Čím budete dělat delší přestávky mezi topením tak bude spotřeba kotle na dotopení větší. Jestli máte jen podlahovku tak se koukněte po TČ které má spotřebu EE 1/3 a ohřeje i levně TUV.
Odpovědět
@wpavel to mělo být na @zdenek_valek Máte tam ale jednu nepřesnost, nárazová spotřeba na dotopení po přestávce bude větší, ale celková za celý den bude nižší.
Odpovědět
@martin_s Píšu to tak aby příspěvky udržovaly pořadí. Ta úspora bude nějaké % a přijdete domu do nevytopeného, vytopený dům má i stěny o určité teplotě ne jen teplou podlahu.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenek_valek : Snížením průtoku budete topit menším výkonem, takže zas o to déle musíte topit pro předání stejného množství tepla (+-) - pro vyrovnání rozdílu teplot. Je to trochu podobné jako představa, když chci napustit vanu, že ušetřím tím, když jí budu nalévat hrnkem místo kýblem.
Odpovědět
@zdenek_valek z hlediska dodané energie je celkem jedno čím topíte. Chcete uvnitř nějakou teplotu, tak ten dům si prostě vezme to, co potřebuje na dorovnání tepelné ztráty - úniku do okolí. Proto se zvažuje z čeho a jak postavit. Po realizaci nebo koupi je už většinou často pozdě řešit obavy, že protopím moc. Buď dám levnější topnou soustavu a budu mít vyšší provozní náklady, nebo to udělám naopak. Výsledek může ovšem být týž. Pokud vezmeme standardní rodinu, kde rodiče chodí přes den do práce a děti do školy, tak nemá smysl zavádět nějaké časové útlumy nebo vymýšlet nějaké drbání levou rukou za pravým uchem... Energeticky a finančně se prakticky nic nezíská. Naopak značně utrpí komfort prostředí. Co má smysl, tak zavést útlumy, nebo zejména snížit teplotu v místnostech s občasným využitím. Pracovna např., kde se zavřu večer na 2 hodiny. Tam nemá smysl topit celý den. V centrálních bodech domu nemá útlum absolutně smysl a je spíš kontraproduktivní. Ale úplně nejlepší, na spotřebu, je si na nižší teplotu zvyknout. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste me napadlo..mame novostavbu... je mozny, ze ucinnost PT je nizsi? Jakoze nez to vyschne? 🙂) ...
Odpovědět
@zdenek_valek Určitě, vlhkost snižuje izolační schopnost materiálu. Podle mě dům více vyschne v zimě když se topí a zároveň je menší vlhkost vzduchu. Je dobré tu vlhkost v domě sledovat a když stoupne tak ji vyvětrat. Jestli je ta vlhkost veliká tak použít ze začátku vysoušeč. Ono jestli je zatepleno polystyrenem tak ven projde jen omezené množství té vlhkosti (ale vždy prochází i skrz polystyrén protože i on je nasákavý).
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?