Jak odvětrat šatnu?

Je to samostatná místnost se vstupem z ložnice. Není tu okno. Šatna je orientovaná na severo-západ. Už teď při stavbě se nám jeví, že je to takový kout, kde se nepohne vzduch, hůř tady schly omítky i anhydritová podlaha. Jak byste řešili větrání?: - a) otvorem do obvodové (venkovní) zdi pod stropem (s mřížkou)? někdo mi ale říkal, že takovéto otvory by musely být dva, aby to cirkulovalo ... - b) větrákem ve stropě/zdi? ... nevím, ale jestli má smysl ... přijdu, zapnu větrák, vezmu trenky, vypnu větrák ... =-) - vím, že se dá dát větrák z doběhem, ale zase vedle je ložnice, tak nechci, aby to rušilo spícího ... - c) otvorem/otvory do příčky mezi šatnou a ložnicí? ... - d) nebo by snad stačili takové ty lamelové dveře z hobymarketu, které se dávají na šatní skříně (ty se mi i líbí)? Jinak stavba je z ytongu 25 cm a budeme dávat 20 cm EPS. Díky všem za radu a pomoc ... ;-)
Odpovědět
@ladajaskva @blacksr @mildagsxr @mr79 @petraxname @kamilape ... díky za názor, odborníci :-N x-)
Odpovědět
@lucijeje Dobrý den. Nechci to nějak hrotit, ale Vám by do baráku sedla vzduchotechnika s rekuperační jednotkou. Tím by se vyřešily všechny větrací problémy od WC, koupelny, sprchy, ta almara zvaná šatna a samozřejmě i digestoř v kuchyni. Pro začátek by stačilo natahat potrubí a dát jeden centrální ventilátor na odtah. Později by se ventilátor prodal a nahradil nějakou rekuperační jednotkou. Pak by to bylo řešení dobré a hlavně dlouhodobé. Jinak konkrétně pro tu šatnu asi nic, protože tam bude většinou voňavé prádlo a smrduté bagančata bude skladovat vedle psí boudy a on je někam zahrabe. :-D :-D :-D :-D :-D Jinak do šatny napustíte čerstvý vzduch úřez noc, kdy mu necháte pootevřená vrátka. Troubu vyvedenou nad střechu naprosto vylučuji, to už spíše nepravidelně větrat do ložnice pomocí vestavěného větráku, který bude umístěn v rohu u stropu na jedné straně a musí byt k dispozici sací otvor na uhlopříčce na straně druhé, čili roh u podlahy. S pozdravem Laďa
Odpovědět
Tak jsem zvědavá na rady. Řešíme to samé. Zatím máme díru ve stropě na půdu s mřížkou. Stejně tak máme i spížku, ta bude mít otvory 2.
Odpovědět
@ladajaskva .... :-D .... no žádné potrubí tahat nechceme ... bude decentrální rekuperace,, ta mi ale neřeší tu šatnu (a další jednotku sem do šatny dávat nebudeme) ... toš tak no =-)
Odpovědět
@luciele ... a v té spížce máte ty dva otvory umístěné kde? =-)
Odpovědět
@lucijeje dobrý den. Decentrální rekuperace je past na prachy, bez valného účinku. Podle mě jste naletěli na krásné řečičky až kecyčky, ba dokonce kecy. Podle mě špatné řešení. Čili, musím se omluvit z další diskuze. Sorry. S pozdravem Laďa
Odpovědět
A okno by tam nešlo?
Odpovědět
rekuperaci a máš klid :-) jediná její nevýhoda je ta, že je drahá, a taky to, že když vařím, tak všechny vůně jdou ven, manžel pak obchází dům jako mlsnej pes.
Odpovědět
@dracula .. právě že nešlo :-S
Odpovědět
@ladajaskva ... @petraxname ... díky, no ale nechci v domě dýchat vzduch, který putuje potrubím, ve kterém je kdeco, proto klasickou rekuperaci nechceme ;-)
Odpovědět
Taky jsme pro rekuperaci nebyli ani náhodou. Takže jsme okno udělali i v šatně. Naše dítě má druhou šatnu, ve které okno není. Máme uděláno větrání na chodbu v domě jakoby stěnou vevnitř ze šatny. Že tamtudy jde vzduch, ale ne čerstvý z venčí. Máme dřevostavbu a nikdy tam nebyl problém s něčím jako plíseň. Takže ještě taková varianta mě napadá.
Odpovědět
@lucijeje To jen mylná představa, že v potrubí je kdeco. V přívodním potrubí je čistý filtrovaný vzduch a v odvodním potrubí jen to co z bytu odsáváte a s tím do styku nepřijdete, to skončí zas na filtru a venku za barákem
Odpovědět
Článek se načítá
@lucijeje Otvory máme jeden ve stropě na půdu a druhý u země přes zeď do technické místnosti. No není to značka ideál to přiznávám. Teď bychom to řešili přívodem z venku podlahou, tak jak jsme to dělali u krbu, ale už máme zalito, takže smůla :-(
Odpovědět
@dracula ... jakou nějakou mřížku ve zdi máte v té dětské šatně? díky
Odpovědět
@lucijeje můžu posoudit žití v domě bez spuštěné rekuperace a s ní a je to jako srovnávat nebe a dudy. Potrubím znečištěný vzduch je úzus. Manžel alergik je nadšený.
Odpovědět
@petraxname ... jasně, chápu ;-) ale my větrání té šatny potřebujeme vyřešit jinak než s pomocí rekuperace ... jak jsem psala, tu nechceme
Odpovědět
ano. mame tam mrizku.
Odpovědět
@lucijeje Dobrý deň, prichádzam síce s křížkem po funusu, ale aspoň takto oneskorene. Mala som veľa práce. Z uvedených možností sa prihováram za možnosť D. My máme takto tiež riešený šatník, orientovaný na JZ, bez okna a ani sme tam neťahali vetvu vetrania. Raz za čas vyvetrám otvorením dverí, najčastejšie ráno, keď vetrám oknami, prievanom. Inak je to zavreté, tam nechodíme. V tejto malej miestnosti sa aj v najväčších horúčavách drží stabilne nízka teplota - dôkaz, že solárny zisk hrá hlavnú úlohu pri prehrievaní miestností. Kondenzácia ani plesne nehrozia, stavebná vlhkosť dávno vyschla a nová tam nemá z čoho vznikať. Nič tam nesušíme, sú tam len odložené veci a šaty.
Odpovědět
@blacksr ... díky za názor ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@petraxname rozumím tomu dobře,že pokud je rekuperace tak není potřeba v šatně a na WC další větrání?
Odpovědět
@bublina88 na wc se nám spustí odtah rekuperace po určité době, po kterou je zapnuté světlo, to samé v koupelně. A pak se větrá v navolených intervalech v celém domě.
Odpovědět
@petraxname děkuji. Zjistila jsem, že budeme mít řízené větrání s rekuperací,což je nejspíš to co máte vy.
Odpovědět
@bublina88 jj, je to fakt super :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Hele a ty nemáš ani digestoř? Zvažuju, že bychom ji třeba nepořizovali. Budeme mít též rekuperaci a jsem na ní moc zvědavá. S tím odvětráváním záchodu a koupelen se bojíme, jestli to klapne a bude to dostačovat.
Odpovědět
@1leontynka digestoř mám, ale jen ten kovový "obal", střeva jsou vykuchaná a je napojená na rekuperaci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?