Jak řešit topení? Krb s výměníkem, plyn nebo tepelné čerpadlo?

Dobrý den, jsme ve fázi studie RD a pomalu začínáme řešit topení. Zamýšlíme topení přes podlahu, plynem a v obývacím pokoji krb s výměníkem s tím, že by teplo z krbu šlo ještě do akumulační nádrže. Budeme mít částečně podsklepený dům, v suterénu bude prádelna, tech. mísntosti. Obytné místnosti budou nahoře. Zastavěná plocha 157m2. Chtěl bych poprosit o názor, případně připomínky, zkušenosti, atd... Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
To je podle tepelných ztrát, buď budete je chtít snížit co nejvíce a pak lze vytápět i přímotopy (+ klimoškou) a nebo postavíte nějaký klasický dům a pak třeba zvolíte to co jste navrhoval. Moje osobní filozofie je, že při stavbě co nejlépe zateplím a dosáhnu t.z. pod 4kW (což sice stojí peníze navíc), ale pak nemusím řešit drahé topení, stavbu komína, tepelná čerpadla (vyjma klimatizace) a ve finále ušetřím i na nákladech na provoz a amortizaci.
Odpovědět
@dave_91 máme asi z 50-60% podsklepený dům, topíme plynem a stačí. Máme teda ještě komín, není to taková investice, s přípravou na krbová kamna, kdyby někdy. Když jsem řešil topení s topenářema, tak se mě ptali, jestli budu chtít krb s výměníkem, a když jsem jim řekl, že ne, tak mi řekl, že dělám dobře.
Odpovědět
Děkuji za názory... krb chceme s manželkou oba dva, ale jestli by to mělo být zbytečné, tak jsme ochotni ustoupit a budeme přemýšlet nad jinou variantou, případně variantou krbu, bez výměníku a nádob, protože by to bylo opravdu komplikované :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dave_91 takhle to máme my, vodovodní podlahovku, plynový turbokotel, a krbovou vlozku s vymenikem. Volili jsme to tak, protože manžel chtěl krb, ale aby se nepretapela místnost, tak aby teplo šlo i někam jinam. Já zase odmítala dřevo v op, takže máme prikladani ze zadu. Přišlo nám to super, že se můžeme kdykoli rozhodnout čím topit. Máme uvnitř akumulacky i elektropatrony, pak přípravu na tepelné čerpadlo a i na solary. Zatím jedeme na plyn a na dřevo.
Odpovědět
@andik.cz V každém případě si podstatně zkomplikujete a prodražíte celý systém. Osobně nemám rád teplovzdušné krby. Obvykle se v nich topí jednou za čas a pěkně si vypalujete veškerý bordel co se v nich nahromadí. Pokud chcete ohníček a nepřetápění, tak se podívejte na akumulační krbová kamna. Jednou z možností je samozřejmě výstavba kamen, ale to se pohybuje ve velmi vysokých cenách. Podívejte se ale na hotová akumulační krbová kamna. Třeba Romotop nabízí verze za docela rozumnou cenu, se zadním přikládáním a dostatečně malým výkonem.
Odpovědět
Děkuji za názory, ale v našem případě, kdy už máme víceméně jasno ohledně studie, tak pokud bychom se rozhodli pro krk, vzhledem k umístění místností atd. by muselo být přikládání z místnosti, což je další mínus... takže uvidíme, ještě nejsme úplně rozhodlí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 ale my už s tím fungujeme 3. rok. Teplovzdusne rozvody jsme právě nechtěli. Topime v krbu v sezóně každý den. Máme vlozku ( Romotop) se zadním prikladani co hřeje 20% do místnosti, zbytek do nádrže. Ohratou vodou vytopime zbytek domu. V obýváku na chcipnuti není, max 25. Otevřeme do chodby a je to ok. V sezóně jsme topili i každý den. Takže tvoje zpráva mně je už pro mě mimo. A rozhodně se nezhoduje s tvojí prognózou. ;-) my jsme spokojení , hlavně s možností výběru zdroje. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dave_91 mam finskou protiproudou pec (takovy kachlovy kamna bez kachlu) + par primotopu v zadni casti baraku, zadny vymenik, zadna regulace, zadne radiatory pokud chcete krbovky pro pocit ze vam doma hori ohen tak je na nic nenapojujte nebo se uregulujete (jak uz tu bylo psano)
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett nemusí se uregulovat, je přece jedno jestli vodu do podlahy nahreje patrona, krb a nebo kotel... teplá voda je jen jedna. Na termostatu v místnosti si nastavím na kolik chci místnost vytopit a o nic se nestarám. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
pokud jde oheň do vody, je to klasický kotel na tuhá paliva v obyváku. akumulační nádrž je sice principielní obdoba masivního šamotového tahového systému, ale s podstatným rozdílem. akumulační nádrž nenahřeje jedna dávka paliva ani ve snu. v kombinaci s bezroštovým topeništěm jsou klasická sálavá akumulační kamna nepřekonatelná. kdo nezažil, nemá ani elemantární představu o tom, co dokáží individuálně stavěná kamna. jsou drahá, ale investice se rychle vrátí. kdo bude chtít, začne se zajímat, kdo si bude stát při návrhu kamen zatvrzele za svým, musí se spokojit s průměrem. pro toho, kdo skutečně chce topit ekologicky na 600 - 800 stupňů, bez přetápění, bez prachu, bez čištění výměníku, s minimem paliva a s krásným kusem "nábytku" v interiéru tady cesta existuje.
Odpovědět
@dave_91 Přikládání z TM je výhoda a pokud plánujete topit často, tak skoro nutnost. Samozřejmě, pokud na to není dispozice, nedá se nic dělat. Ještě malé upozornění. Novostavba s Vámi uváděnou plochou bude mít malé TZ klidně pod 4 kW. Topení krbovou vložkou je problematické z hlediska přetápění, ale podobné problémy budete mít i z plynovým kotlem. Měl by jste použít kotel s velkým rozsahem modulace pokud možno s minimálním výkonem menším, než polovina TZ. Dostáváte se tím do presu. Buď použijete levnější kotel, který to neumí a pak zřejmě budete řešit problémy s cyklováním kotle. Nebo musíte vybírat z drahých kotlů. V porovnání s topením čistě elektřinou pak bude nulová návratnost a nemá to cenu Otázkou je, zda není vhodnější vykašlat se na plyn a topit TČ. Samozřejmě, je nutné použít nějaké levnější TČ (LG, Panasonic,Fujitsu apod) . Komplet TČ včetně ohřevu TUV se nechá pořídit za ceny pod 150t. Co se týká dřevěného ohníčku tak máte možnosti 1) teplovzdušný krb. Je to ale poněkud problematické. Vnitřní prostory obestavby krbu jsou sběrač prachu, který si po zatopení vypalujete do prostoru. 2) teplovodní krb. Výhodou je, že velká část tepla se odvede do akumulace a tím se omezí problémy s přetápěním. AN můžete využít i pro průtokový ohřev TUV. Plynový kotel by jste mohl zapojit do AN, takže by šlo použít v podstatě libovolný KK určený jen na topení, neboli levný kotel provozovaný v optimálních podmínkách. Při vhodné sestavě by to stálo za úvahu a možná by jste se dostal cenově níž než klasickou sestavu s drahým KK, nějakým zásobníkem na TUV složitou regulací kotle. 3) akumulační kamna hotová. Jsou v rozumné cenové relaci, ale akumulační hmotu je tam málo. Pro občasné topení to stačí. 4) zakázková akumulační kamna. Viz. příspěvek tomas80. Je to ale o vysokých cenách. Je to vysoká váha, takže je nutné i dimenzovat základy. Nedá se to postavit na plovoucí anhydrid
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zubr487 ano, máš pravdu. těžká akumulační kamna musí být řešena již v projektu. nelze je dodatečně postavit na polystyrenu.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 já souhlasím i s vaším příspěvkem. Akumulacni kamna je úplně něco jiného. Ale když chce někdo kombinovat více zdrojů a nechce topit jen dřevem, tak se akumulacce nevyhne. U nás to byl prostě kompromis, nechtěli bychom jen kamna. Ale krb jsme prostě chtěli, máme možnost dřeva, ale když je manžel pryč, tak já topit sama nebudu a jede plynový kotel. A v létě na TUV pak budou stačit solary. Každému vyhovuje něco jiného a neznamená, že je jeho řešení nejlepší pro všechny. Nam stačí v obýváku jen okýnko. Manžel je spokojený a mně nevadí dřevo zavřené v technické. A když se porouchal první zimu kotel, tak to nevadilo fungovali jsme mesic jen na krbu včetně TUV - samostatný bojler nemáme. Takže náš "kotel" v podobě krbu fungoval dobře, i když je to jen doplňkový zdroj, lze ho využít i jako hlavní.
Odpovědět
Profilova fotka
@andik.cz samozřejmě. každý si topení zvolí dle svých priorit. my máme podlahové topení (odporové kabely) jako záložní zdroj. jde o to, že se tady řeší výměník vs "low end" kamna. na výběr je ale i zmíněný systém individuálně stavěných kamen. co si kdo vybere, není můj problém, ale zaznít by zde měli všechny možnosti, tedy i ty méně rozšířené, což akumulační kamna rozhodně jsou.
Odpovědět
Diky vsem za nazory, nakonec je vyber zuzeny, po konzultaci s projektanten TZB, premyslime o variante TC, zeme voda s plosnym kolektorem, nebo nad plynem. Co se tyce investice, TC by melo byt sice o neco drazsi, ale navrantost cca 5 let, mate pripadne nekdo zlusenosti se systemem zeme voda? Na co si pripdne dat pozor, nebo se toho vyvarovat? V pripade, ze nekdo tento zpusob ma, jak je to se zeleninou, travou atd.? Roste/neroste?
Odpovědět
@dave_91 Nezazněla zde informace, jaké budete mít TZ domu. Píšete o novostavbě, takže se nechá počítat s tím, že TZ nebude o moc větší než 4 kW. Pro tyto TZ se Vám plyn nevyplatí. Kombinace eletrické topení + ohřev vody luftbojlerem vychází provozně lépe než plyn především díky výhodnější elektro sazbě. Tepelné čerpadlo Země-Voda bude téměř jistě nenávratná investice. Pokud si necháte udělat kolektor na klíč, tak je to jisté. Jestliže Vás tato myšlenka neopustí, tak se podívejte na čerpadla eltex-km.
Odpovědět
@dave_91 Co člověk to názor. A žádný není úplně špatně. Topení čistě elektřinou však je asi ta provozně nejdražší varianta. A při velkém domě je pak skoro likvidační. Kompenzují to velmi nízké pořizovací náklady a možná i nižší sazba za elektřinu, ale na tu dosáhnete i jen díky ohřevu TUV. Mám za sebou druhou zimu provozu TČ země/voda a naprostá spokojenost. V létě s ním v externím zásobníku ohřívám i teplou vodu. Mám jednodušší typ a tak nelze regulovat přímo na čerpadle více okruhů a různá teplota v různých místnostech se musí "vyladit" škrcením průtoku. Jinak naprosto bezúdržbový, samostatný systém, člověk ani neví, že ho má. Venku je navíc na rozdíl od TČ vzduch/voda naprosté ticho. Počítejte s tím, že se doporučuje plošný kolektor cca 2x větší než je vyhřívaná plocha. S rozumem, ale platí, že čím větší plocha kolektoru, tím větší zisky tepla. V mém případě máme na cca 230 metrů vyhřívané plochy kolektor dlouhý 700 m (dva samostatné okruhy). Je na to potřeba dostatečná plocha, ale ničemu to moc nevadí. Dá se zakopat i třeba pod chodníky a menší stavby jako pergola, zahradní domek, skleník... Ničemu to moc nevadí, bývá hlouběji než jeden metr a tráva, keře i menší stromy rostou bez jakéhokoliv omezení. Nepozoruji žádný rozdíl mezi plochou s kolektorem a bez. Snad s jedinou výjimkou. Krtci se z plochy s kolektorem stáhli pryč. Problémem může být, že zemina si ty dva roky stále sedá. A cena? Pokud vám nevadí, že se promíchá ornice s ostatní zeminou, lze jednu rýhu bagrem kopat, pokládat hada a vykopanou zeminou rovnou zahazovat. Tohle u mě bagr zvládl za 2 dny. Ve vašem případě by asi stačil i jeden den a to rozhodně není žádná "pálka" k nezaplacení.
Odpovědět
@jiri_1477 Je tu stále nezodpovězená informace o TZ domu. Dnešní novostavby lze bez nějakých zásadních investic do izolací postavit z TZ kolem těch 4kW. Pro TZ=5kW ušetříte TČ země-voda kolem 11000Kč/rok. Porovnával jsem s elektrickým topením + luftbojler. Investice do elektrických kabelů a luftbojler je cca 80t Kč. Kolik stojí podlahovka, kolektory a TČ včetně rozvaděčů a zásobníku TUV ? Co vím, tak kolem 500t Kč. Při topení elektřinou pokryjí ušetřené peníze kompletní provoz domácnosti na min 10 let. Má to význam ? Ocenil bych to vyhnání krtků.
Odpovědět
@mikiliki Přesně tak. Kdysi jsem tak uvažoval taky, mít to takto pěkně zařízené. Dneska mám jen TČ do podlah a jotulky, které krasně lokálně přitopí a vytvoří náladu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?