Jak silný elektrický kotel použit?

Profilova fotka
Ahojte, zakládám diskuzi ohledně el.kotle. Máme menší bungalow, 137m zastavěna, 115m už., podlahové teplovodní vytapění el. kotlem, původně nam spočitali tepelné ztraty na 8 kw, ale v přůběhu stavby jsme kompletně změnili zateplení+okna pro pasivní dům+zateplena podlaha, zaklady, strop 50cm., projektantka řikala že s takovým vylepšením by jsme se mohli dostat i na 3,5 kw. A teď nevíme jak silný el. kotel máme použit. V planech máme 12 kw. Mě se to zda zbytečně, manžel se boji velkých mrazů aby ten kotel to zvladl. Prosím o Váš názor.
Odpovědět
Profilova fotka
Vykon kotle se dimenzuje dle tepelne ztraty objektu, ja mam na 11,7 kWh ztraty navrzen elektrokotel 12 kW, takze vy muzete jit klidne do mensiho vykonu dle aktualni ztraty. Pokud kotel trochu predimenzujete tak u elektrokotle to nevadi, proste bude topit mene casto a budete mit rychleji teplo. Jen pri vetsim vykonu elkotle narusta velikost hlavniho jistice a tim i trvala platba za elektrinu.
Odpovědět
Profilova fotka
@oksanka07 9Kw vám musí stačit, s tím i hlavní jistič 25A, nepředpokládám, že v Olomouci jsou mrazi jako na horách....
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 dík za odpověď, pravě tento víkend se bude připravovat skřin na el. budeme "zakopavat" kabel a budeme řešit jistič a elekřikař řikal že měli bychom navyšit jistič na 32A, jinak to s kotlem neutahne, ale to už je vyšší platba za elektřinu. tak to mě velmi zaujalo když nam postači slabší kotel, ktery bude topit a ohřivat TUV.Máme naprosto vše na el. jako vaření a spousta vychytávek ale vše je úsporné, např. světla jsou LED, vaření indukce, spotřebiče A++. Myslite s tím by tych 25A stačilo? No to by byla parada))
Odpovědět
@oksanka07 Vacsina elektrokotlov ma podporu odlahcovacieho rele, ktore kotol vypne ak je vysoky odber (a znova zapne ak odber klesne).
Odpovědět
Profilova fotka
@oksanka07 mame 9kW patrony v akumulacni nadrzi a 25A staci. mame na el. vse. nikdy se nam nestalo, ze by neco vypadlo. je potreba si uvedomit, ze ten kotel spina postupne a na tech 9kW asi nikdy nepojede - pokud neni opravdu treskuta zima
Odpovědět
Profilova fotka
@oksanka07 není zač, také máme kotel 9Kw jak píše @jumpmans když ale nabíhá, tak min půl hodiny ( dle zimy ) na 9Kw běží, každopádně jistič máme 25A a za ty tři roky ještě nyvypadl. Nech si dát přívodní kabel CYKY 4x10 a jistič 25A, kdyby nestačil nechá se vyměnit za větší...
Odpovědět
Profilova fotka
petrsv1000,jumpmans,pzad,petrsv1000,geodett Všem moc děkuji za odpovědi, po dlouhé debatě s elektrikařem a topenařem, jsme se dohodli že dame 9Kw a rele. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?