Jak a kde skladujete uhlí?

Zdravím stavebníci, Prozraďte mi prosím, jak a kde skladujete uhlí? Nemám představu, jaký prostor zabere cca 30 metráku ořech 2. Předem děkuji za každý příspěvek. M.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
vtipná otázka ;-) přeci v kotelně na hromadě :-D ( u rodičů ) prostor cca 3x3m, 50 metráků uhlí až skoro po strop.... nyní už vyklizeno, jedou na TČ ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 @zip2000 Ahoj, osobně si myslím, že ta otázka zas tak vtipná není, spíš ta odpověď mi příliš vtipná nepřipadá, ale to je věc názorů...uvažuji tak, že autorka otázky si pořídila automaťák na uhlí (nebo něco jiného, nevíme, ale podle frakce uhlí, jež chce, to tomu odpovídá). Na tu radu pře mnou nedej, to je nějaká nesrovnalost nebo dost blbý vtip. Dovezl jsem sousedovi z Polska z šachty 3 tuny = 30q černého, uhelnu má tak na délku 3m a na šířku 1,5m. Když by se to tam urovnalo do roviny, měl bych to tak po pás. 3 x 1,5 x 1 = 4,5m3, hnědé je lehčí, počítej tak 5m3 na uložení. Tak nějak to vychází, v uhlí se docela vyznám. To, co Ti poradil ten přede mnou, tak tam asi mají stropy - světlá výška 800mm, když píše, že to bylo až po strop. To byla rada nad zlato doopravdy. Ale teď vážně. Zabere Ti to asi pět kubíků prostoru (možná ani ne), místnost pro skladování by měla být suchá, aspoň trochu větraná, kupříkladu kdybys měla uhelnu 2 x 2m, mohlo by být do výšky 1,3m počítejme. Nejlepší bývá mít to na dvoře (někteří na to mívají přístřešek taky), vyschne to tam a ke kotli to nosívají postupně, možností bývá vždy vícero, záleží, jak to doma máš. Tak nějak to vychází, v uhlí se docela vyznám.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha otázka to je vtipná... kde by si chtěl skladovat uhlí než v kotelně ? Skladovali jsme tam uhlí přes 35let, každej rok od 15ti jsem ho tam házel... je to klasická kotelna se stropem 230cm, že bylo uhlí po strop je obrazně řečeno....
Odpovědět
@petrsv1000 třeba my koks skladujeme v šopě, protože klasickou kotelnu nemáme ;-). A kotel máme jen v takové místnůstce: http://www.modrastrecha.cz/blog/canda... Ne každý má možnost kotelny :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 máme automaticky kotel a v kotelne teda uhlí neskladujeme a ani ve starém baráku jsme nedkladovali. U starého domu jsou hospodářské stavby, uhlí bylo tam s u nového máme na uhlí zahradní domek. Rozhodne bych si tím kotelnu nespinila.
Odpovědět
@nininka23 takže uhlí nejdř.složíte do zahr.domku a odtama to zas dovážíte ke kotli,když potřebujete přihodit? :-p My máme uhlí v kotelně,zrovna jako kotel, tyto prostory jsou špinavé,ale krom zatápění se tam nezdržujem,takže neřeším. Mnohem nepochopitelnější a hnusnější na pořádek mi přijde dnešní moda krbů v obýváku :-D
Odpovědět
Zdravím Uhlí lze skladovat prakticky kdekoliv za předpokladu že skladovací prostor je suchý a větraný, tzn. ne např. na "mokré podlaze kterou masivně vzlíná voda", ne na "dešti sněhu" apod., když je uhlí dobře uskladněné vydrží léta, tzn. koupíte-li ho náhodou víc pak nevadí máte na další sezony to platí zejména pro hnědé uhlí a hn. uhelné brikety černé a zvláště to tzv. "kamenné" na rozpad náchylné není. Uhlí skladuji v šopce kde mám udělané tři "komory" oddělené přepážkami (pro maximální využití prostoru) a také v sudových zásobnících tj. dva plechové sudy nad sebou vzájemně seplé horní bez dna jen s odklopitelným víkem nahoře spodní má malá čtvercová dvířka se západkou o rozměru cca 15x15 cm pro vybírání. Vrchem se plní spodem se vybírá, tyto zásobníky lze zhotovit z libovolných 200 l plechových odpadních sudů, mohou stát venku ideálně ale na vyvýšeném místě kvůli zatékání srážek (mám to na betonovém obdélníku cca 10 cm nad terénem dle místních podmínek) a shora musí být kryty stříškou která nezatéká a přesahuje půdorys sudů nebo dát sudy pod střechu či do sklepa. A nyní k tomu objemu do šopky se mi vleze 30 q hn. uhlí ořech 1 a je to skladováno v prostoru cirka 2,3 x 2,55 x 1 m =čili cca 5,8 kubíků s tím že samozřejmě prostor není zcela vyplněn ale cirka z 80 % a mám to "na výšku" což správně nemá být ale mám to dobře větrané a oddělené na 3 komory čili žádná jednolitá "halda" náchylná na "zápar". Pokud budete brát ořech 2 tak samozřejmě se vleze o něco více, více by se vlezlo i uhlí černého které je samozřejmě těžší takže ho dáte do kubíku více než toho hnědého relativně "lehkého" :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@candat přiznám se nevím co je šopa ? =-) Když už ale někdo staě´věl dům kde je kotel na tuhá paliva tak počítá s místností na uhlí ne ? Neboli kotelna ;-) @nininka23 taky mi přijde uhlí na dvakrát převážet... složilo se do kotelny a bylo hned tak vedle kotle.... ( v kotelně ) ;-) @catle ano i mi tuto modu máme :-D a rozhodně je z toho míň bordelu než z té kotelny :-) já jsem s teplíčkem v obýváku spokojen ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 česky asi kůlna :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@candat tak to jo, každopádně je ale mimo dům a i tedy mimo kotel... takže dost nepraktické... :-|
Odpovědět
původní otázka tedy pro zopakování zněla: kde skladujete uhlí...takže to shrnu: šopa-kůlná, sudy, "úhelník" :-D , a klasická kotelna. - to mi přijde nejlogičtější...Ale jsem poněkud překvapen, že si někdo ještě dnes staví dům s topením úhlím. pokud chci nějaký komfort (a to asi chci - je rok 2017 nikoliv třeba 1955), tak mám spoustu jiných variant. Jestliže ovšem jsem milovníkem "černého zlata" (nebo s ním třeba obchoduji a tím pádem si ho nemohu vynachválit - tak jako @ondra_cha ), tak poté je ona otázka na místě... PS: narodil jsem do domu s topením úhlím - děs a nikdy více - 26 let stačilo - vím techologie topení pokročila a i tak!. Bydlel jsem v domě s plynovým topením - OK. A nyní bydlím v domě s el. topením a krbovými kamny - ty zrovna topí - a je to luxus nesrovnatelný s předchozími domy..a bordel teda není - pokud se to umí!
Odpovědět
@petrsv1000 jj, to je, ale co člověk nadělá, jiná možnost tady není. Tedy je, srovnat dům se zemí (což bude asi v plánu) a postavit ho znovu bez kotle na tuhá paliva :-D, ale to už je mimo téma :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@candat jojo taky možnost :-)
Odpovědět
@fotrtom Ahoj, tak poslouchej, Ty chytrolíne, co Tě opravňuje mě takto nazývat, odkud máš o mě údaje, co o mě víš, co dělám a jak? Jsi normální? To je u Vás zvykem zřejmě ty lidi, kteří něco vědí a umí (například topit uhlím, i ve stáložárných kamnech třeba, ale to Ty asi netušíš, o čem mluvím, a jak je to dobré, hlavně, že do toho hněteš, to je důležité), Ano, topím uhlím doma už tři roky, mám stáložárná kamna, která jedou nepřetržitě třeba půl týdne, než se musí vybrat a znovu zatopit, po rozjetí nezadýmí, v domku bordel není, uhláky nosím do obytné místnosti, žádný bordel nikde nemám. Topit uhlím se totiž musí umět, zřejmě to neumíš, možná mi závidíš, že to umím, a proto mě bereš do huby, neděláš dobře, zvláštní, já tady mohu topit 26let uhlím, a budu mít čisto,nevím prostě, ale kdo umí, umí, a kvalitně spalovat. Rozhodně lepší než mrdat dřevo do obýváku.
Odpovědět
@ondra_cha chlape opatrně - praskne ti cévka a ani briketu už nepřiložíš :-D
Odpovědět
@fotrtom To je zřejmě celý Tvůj názor, chápu, nemáš už střelivo, došlo Ti. Použil jsi metodu útoku, ale i tak prohráváš, bránil jsem se, jak jsem uměl, Ty jsi to prohrál, nevíš, co já vím, a snažíš se tu udělat revoluci, ne? Tak fajn, jsi mistr světa, přiznávám, bez starostí, brikety nemám, na co by mi asi byly (tedy přiložit nemohu), no tak jo. Ale jakési topení uhlím tady pořád je, a je bez nepořádku...Nevím, proč by při topení uhlím měl být bordel... možná, když se to neumí, pak třeba.
Odpovědět
@petrsv1000 ano,máš pravdu,je z krbu mín bordelu,ale je! :-D My kdysi trávili občas chvilky na chatě od tchánů,taky s krbem,no a udržovat či uklízet bych to nechtěla tam. Bydlivali jsme taky na starém rd, kde jsme museli přikládat do kotle,aby to teplo bylo,tak si to ted v novém domečku pekně užíváme - pouhým otočením či stisknutím kolečka - to krásné bezpracné teplíčko 8-) ,bez sazí,čmoudu a bince :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@catle jo tak z krbu asi jo... pokud byl ještě otevřenej... my máme kamínka, topím jen suchým dřevem a na nepořádek si nestěžuju ;-) a když nechci tak sepne elektrokotel ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha tak já tedy taky radši mrdá... v obýváku se ženou :-D tedy se dřevem ;-) než se špinit s uhlím, které jako palivo je dávno za zenitem... se rád, že jsem našim dali TČ a nesmrdí s tím tak na vesnici sousedům ... než kupovat novej drahej kotel na uhlí... Jinak už vidím jak ti složí na zahradě uhlí bez bordelu .... prostě se smiř s tím, že tento druh paliva už u nás nefrčí... ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Jasně,Ty jsi zas poručil opicím, chápu. Nefrčí, nefrčí... Jasně, a podle Tebe je to špatné palivo, ačkoliv člověk má dost dobré zařízení, o mnoho lépe je dokáži spalovat doma. Jinak vím, jak si na dvoře uhlí sklopím, já dokonce vím, i kde si je koupím, přímo na šachtě, proč tedy do mě ryješ, když nic nevíš? Jsi normální?. Proč ryješ do člověka, ktrerý tomu rozumí, takoví samozvaní machři bývají vítáni, nazdar, ty chytrolíne zas jakýsi... Nerozumíš-li problematice, nekecej to toho, ne? Tentokrát to pasuje úplně!
Odpovědět
@petrsv1000 že se ale tak klidný a moudrý, ( a s vytříbeníý slovníkem) vsetínský uhlobaron rozjel, co?! :-D. Já teda s ním diskutovat nebudu - došlo mi střelivo... :-D Jen si musím poznamenat do statitiky "Kde skladujete uhlí" další bod, takže:šopa-kůlná, sudy, "úhelník" :-D , klasická kotelna, a nyní to "nejrozšířenější řešení": uhláky v obytné místnosti. Je jasné, že bez nepořádku a s minimem práce. Prostě my co chodíme do práce si nemůže dovolit mrhat (neplést tento výraz s vulgarismy uhlobarona) svůj čas, skládáním uhlí, ukládáním, přenášení do obytné místnosti... :-D Mimichodem v prvním příspěvku jsem opomenul poznamenat, že pochopitelně chápu topení uhlím ve starých domech...u nás v ulici se jich také několik v zimním období ukrývá s kouřové cloně... :-D
Odpovědět
to je krásný, jak se začnou chlapi štěkat,to totiž nebývá vůbec často a naopak to na diskusích (ale i v reálu)bývavá dost často výsada ženských. Ale tohle je fakt roztomilý ;-) A jestlli pak taky vy čecháčci víte,co je to rýna, když neznáte šopu?
Odpovědět
Profilova fotka
@catle máme automatický kotel se zásobníkem. Uhlá přikládáme jednou za deset dní a ano, je složené jinde, přijde mi to logické. Nechtěla bych mít 50 metráků uhlí v mísgnosti s kotlem, odkud jsou dveře do bytu.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom jo sranda :-D máš pravdu, nemá cenu na to reagovat aby mu, jak si psal, nepraskla cévka :-D asi jsme léta dělali něco čpatně, když jsme měli doma z uhlí špínu =-) no ještě, že to je za náma ( topení tím bordelem ) ... @catle no jedinej kdo tu štěká tak je ondra, my se jen bavíme... ;-) však já se přiznal, že nevím co je šopa, teď už vím, že kůlna, ale i tak je pro mě kůlna kůlnou... rýnu také nepoužívám....
Odpovědět
Profilova fotka
@catle krb v obýváku hnusný a nepochopitelny? Krb není nic špinavého a hnusneho, nejspíš proto, že se v nem netopí uhlím :-) Ty tři polínka denně, co tam hodíme, opravdu špínu neudělají
Odpovědět
@slabici A možná by se mnoho lidí divilo, jak je možné i s uhlím topit i přímo v místnosti aniž by doma měl člověk z toho jakýkoli binec tj. prach apod., je ale nutné na to mít topidlo přímo určené a dodržovat jisté zásady obsluhy tzn. nepřikládat po lopatkách apod., uhlí není do krbu ani běžných krbových kamen ačkoli někde uhlím dle výrobců topit lze :-) Vše záleží na tom, jak se s čím zachází a jak to je zorganizované, jsou ale jisté věci které pokud v praxi člověk neuvidí neuvěří :-) Když napíšu že s uhlím mám méně v podstatě žádný nepořádek oproti dřevu neuvěříte......
Odpovědět
@petrsv1000 Musím se zastat "ondra_cha" neboť má s uhlím pravdu, mohu plně potvrdit, s uhlím lze mít doma naprostou čistotu anebo lépe čistěji než s jakýmkoliv jiným palivem, tedy i se dřevem, žádný prach špína bordel žádné zakuřování a to i při trvalém vytápění po mnoho let, že je to k neuvěření ? Ano je to tak, mohu to podložit více než 12 letými zkušenostmi s topením tuhými palivy. Musíte na něj mít vhodnou technologii (topidlo) zacházet s ním správným způsobem pak získáte pouze klady. Uhlí je ve skutečnosti jedno z nejlepších tuhých paliv po všech stránkách lze s ním mít čisto doma čisto venku bez kouře bez smradu s dlouhou výdrží minimální obsluhou, v podstatě je to srovnatelné s plynovým vytápěním, chápu že to nelze "pochopit" vězte ale že pokud něco "neznáte" neznamená to že to "neexistuje" :-) Uhlí udělali špatné jméno především lidé a jejich žel většina kteří ho spalují v nevhodných topidlech (byť někdy jsou výrobci na to přímo určena , sami výrobci mají v nakládání s tímto palivem někdy bohužel velké mezery např. šéf konstrukce jedné firmy jež nebudu jmenovat která přímo vyrábí kamna na hn. uhlí "nezná pojem "násypný způsob" což mluví za vše ) navíc nevhodným způsobem a už vůbec se s ním nenaučili zacházet. Shrnuto, svoje násypná kamna si dovolím postavit třeba i do novostavby a kdybych ji měl kamna by tam byla jsem zvyklý původně z paneláku na celkem vysokou hygienickou úroveň a pokud by ji moje kamna nedokázali splnit hned by letěla ven, navíc to co se dočtete co většina lidí při topení dřevem musí řešit (přikládání zakuřování, opad při přikládání apod.) to vše mám s kamny na uhlí ušetřeno 1x denně je obsloužím cca 20 minut a na celý den a noc vystaráno čili asi tolik k tomu. Na druhou stranu je dobře že se s uhlím většina lidí nikdy nenaučila zacházet alespoň není tak "předraženo" jako dnes "oblíbená paliva" tj. např. dřevěné brikety rašelinové brikety apod. z čehož se díky neznalosti lidí udělal celkem velký byznys, přičemž tato paliva v žádném případě nenabídnou takové možnosti jako uhlí, nemají na to, pro "znalé" kteří umí s uhlím zacházet jsou to "podřadná paliva".
Odpovědět
Profilova fotka
@petrmm pak je tedy zvláštní, pokud takto lze uhlím topit, proč s ním většina obyvatel netopí a zbavuje se tohoto způsobu vytápění ? Jak vám ho dopravují to uhlí, kde ho skladujete ? Dřevem topím, protože se mi líbí oheň v kamnech, dřevo, když je suché tak nekouří a odpad je minimální. Kotle ve sklepě jsem si užil až až. Kolik stojí ten celý systém co využíváte ? Předpokládám, že to bude asi inteligentnější kotel, než ty "klasické"... a pak dřevo je obnovitelný zdroj, to co děda a otec nasázel, nyní těžíme ;-) Za svůj život to nemám šanci spálit....
Odpovědět
@petrsv1000 Tak samozřejmě většina s uhlím netopí protože ne vždy a všude můžete využívat tuhých paliv obecně, mnoho lidí žije v městských domech s centrálním vytápěním, někdo vytápí el. plynem z důvodu nulové pracnosti která je a bude i u toho uhlí ovšem nesrovnatelně menší než se dřevem. A tím hlavním důvodem je že se jak jsem psal lidé nenaučili s uhlím zacházet prostě uhlí NENÍ PALIVO NA PŘIKLÁDÁNÍ je sypké čili ten základ je "odhořívací systém" ten je pak schopen zajistit nekouřivost bezobslužnost prakticky na 12 (+ akumulace zdí ) až 24 a dokonce i více hodin (je-li tepleji i 48 h ) dle nastavení což souvisí s požadovanou teplotou já využívám klasický násypný systém kdy hn. uhlí (případně mix.) odhořívá shora čili prakticky jde o "splyňování" kdy se beze zbytku bez kouře smradu a nutnosti obsluhy uhlí samovolně odplyní, systém je v podstatě stejný jako u hořáku automatického kotle pouze s tím, že šachta je zároveň zásobníkem ovládání spočívá v seřízení spalovacího vzduchu obejde se bez jakékoli elektroniky, jsou ale kamna kde je to řízeno termostaticky díky čemuž nemusí být plně splněny podmínky vyšší šachty, ovšem s těmi zkušenosti nemám. Čili stačí dobře konstrukčně řešená klasická násypná kamna, vyrábí se i dnes ačkoli se prezentují jako "kamna na dřevo" pár typů má i sklo. (vlastním Calor A se sklem při odhořívání uhlí se sklo nikdy nezanese,plameny a pozdější žhnutí jsou krásně vidět) Většinu zajímá asi ta čistota, čili je to naprosto jednoduché, venku v šopce si naplním požadovaný počet násypných uhláků které před vnesením do interiéru po vrchu utřu vlhkým hadrem, mám-li jich deset vystačí mi v teplém období min. na deset dnů v zimním zhruba na týden. (čili nemusím nikam stále chodit) Kamna se plní "tankují" podobně jako když sypete do zásobníku pelety přičemž komínový tah zajistí naprosto dokonalé odsátí případného "zaprášení" čili doma = čisto. Pak stačí zapálit seřídit více se starat netřeba. Odpopelňování se provádí proroštováním za uzavřených dvířek( ideální jsou kamna s uzavřeným syst. roštování nebo lze i dodělat) některá kamna mají výklopný rošt čili opět = absolutně bez prachu z popele. Celá obsluha pak stačí 1x denně (vynést popel natankovat) tj. cca 10 až 20 minut. Další přikládání pak již netřeba takže u kamen je neustále "čisto" a ona sama pracují. Představte si to jako peletová kamna bez elektroniky (jsou i bez elektroniky) ale na rozdíl od pelet užijete výhřevnější levnější palivo. Co se týká té EKOLOGIE DŘEVA není to tak jak se praví sice je pravda že uhlík který strom do dřeva naakumuluje = ten který se opět do ovzduší při spálení dřeva vrátí čili = neutrální uhlíková bilance bez zvyšování CO2 v ovzduší ale prakticky ? JE TO ČIRÁ TEORIE a ke zvyšování CO2 ve vzduchu dochází neboť strom jež roste 80 a víc let spálíte za sezonu, a nevytrhnou to ani rychle rostoucí dřeviny zkrátka topením dřevem uděláte PŘEBYTEK CO2 ve vzduchu více CO2 vypustíte než jsou stromy opět schopné ho zpět svázat aby neutrální uhlíková bilance platila v praxi, musel by strom vyrůst za období kdy ho spálíte tzn. za jednu sezonu což je i u rychle rostoucích dřevin celkem problém pokud netopíte štěpkou ale i tak. A na druhou stranu i to uhlí bylo kdysi dřevní hmotou takže podle výše uvedeného pokud nebudete brát ohled na "čas" je uhlí z tohoto pohledu také CO2 neutrální neboť co kdysi pravěký strom svázal nyní uvolníte a za čas se zase ten CO2 z uhlí sváže do dřeva a ze stromu opět vznikne postupně hnědé uhlí -rašelina -lignit -hn. uhlí matné lesklé a tak dále...jak víte i dnes neustále hn. uhlí vzniká, takže neberete-li ohled na čas je hn. uhlí obnovitelným palivem. Co se týká obsahu škodlivých reziduálních prvků v uhlí tak ty a to málo kdo ví jsou obsaženy i v plynu akorát v nižším množství, zároveň je ale plyn producentem obrovského množství původně vázané vodní páry jež je skleníkovým plynem č. 1, CO2 jak víte je pouze "podpůrným faktorem" v podstatě ale menším zlem než ta pára neboť byla-li voda deponována tisíce let pod zemí spolu s plynem a pak se uvolní do oběhu již se z něj "nedostane" bude tu trvale "cyklovat navíc"= skleníkový efekt. Takže ani ten plyn není tak "eko" jak se praví. Co se týká radiace a radioaktivních prvků stopově vázaných v uhlí podle mně pozitivně působí na spal. proces, viz. např. "thoriové punčošky" na tlakové petrolejové lampy či některé typy elektrod pro svařování (metoda Tig i když se od nich upouští na úkor kvality žel) či dnes prodávané požární hlásiče a další. Zvýšené radiaci při spalování se ale nevyhnete ani v případě dřeva i toto hoření je generátorem zvýšené radiace, bavíme se ale v obou případech o hodnotách jež prakticky nemají na zdraví vliv, což ostatně ukazuje již několik set let užívání těchto paliv (dřeva i uhlí) na rozdíl třeba od jaderných zkoušek ještě ze 60 let které jsou dle předsedkyně SÚJB p.d.Dany Drábové ještě dnes asi největším zdravotním rizikem a to paradoxně před ostatními které tomu ale jistě nepřidají.(Černobyl, Fukušima i v USA byl v 70 letech průšvih atd.) Dále bych chtěl zmínit že hn. uhlí lze vyrobit i uměle pomocí hydrotermální karbonizace a to v řádu dnů, má velmi dobrou výhřevnost (až cca tuším 25 Mj/kg) neobsahuje reziduální prvky, představuje nejefektivnější využití biomasy co se energie v ní obsažené týká i co se týká násl. emisí, na rozdíl od dřeva má "skutečnou neutrální uhlíkovou bilanci" zvláště je-li k jeho výrobě užito např. listí apod., tedy hmota jež se rychle obnovuje na rozdíl od dřeva. Průmyslové využití je myslím již v Německu (zbavování se bioodpadu) většímu rozšíření zatím brání zvýš. ekon. náklady na zefektivnění se nadále pracuje.
Odpovědět
@petrmm Ještě k těm nákladům čili 2x kamna mně stála dohromady 9 500 Kč, při čemž jedna mám již 12 let, komín nepočítám mám opravený původní, rozvody nemám , dřevo na podpal (sbíraná klest když se namane tak stavební odpadové dřevo, tj. desky trámy, impregnované jako např. pražce apod. zásadně neberu) + tedy každý rok hn. uhlí a něco málo černého (na tuhé mrazy) vychází dle roku zhruba na 11- 12 tis. +,- jak kdy jsou roky teplejší takže spíše k desítce nebo chladnější kdy užívám i směs (+ černé) tam je to pak víc.......Bonusem pro sousedy je že nezamořuji vzduch smradem a kouřem, často neví že topím, směle konkuruji plynovému vytápění :-) Uhlí zdar !
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?