Jak zvolit topenáře, aby topení nebylo poddimenzované?

Rekonstruujeme dům. V rámci topení budeme měnit radiátory a termostatické hlavice. Plynový kotel a rozvody topení zůstanou stejné. Měli jsme pozvané tři topenáře. Každý si změřil místnosti, přihlédl k výměně oken a zateplení stropu. Ve výsledku ale každý nadimenzoval jiné radiátory. Nemyslím typ radiátorů (rozhodli jsme se pro radik), ale jejich výkon. Kterého topenáře zvolit, aby radiátory nebyly naddimenzované nebo naopak poddimenzované? Je nějaký program, kde by jsme si mohli potřebný výkon radiátorů vypočítat sami?
Odpovědět
Osobne zastavam nazor, ze radsej radiatory predimenzovat ako poddimenzovat a pak mrznut....
Odpovědět
@pedagogus Nebylo by lepší, aby Vám topení navrhnul projektant, který se tím zabývá? My měli v minulém domě (řadovce) topení poddimenzované (také jsme dali na topenáře) a přišlo nás to dost draho. Postupně jsme cca polovinu radiátorů museli vyměnit za větší, abychom nemrzli. :-(
Odpovědět
@aneri53 Projektant, který se tím zabývá? Topenář sice vše změřil, ale údaje zadal projektantce ve firmě ve které oba pracují, která to tak vypočítala. Každopádně každý se dopočítal jinam. A teď kdo má pravda?
Odpovědět
@pedagogus Pak bych asi také dala radiátory větší, určitě budete mít termost. hlavice, přiškrtit se to dá vždycky. Ale to je jen můj laický názor na základě špatné zkušeností. Teď do nového domu nám projektoval topení známý, máme podl. konvektory, radiátory, žebříky a je to spočítáno na jedničku. Máme za sebou 2 zimy, v celém domě krásně teplíčko. V obýváku máme jižní a západní okna t.j. velké sluneční zisky. Doporučil nám přenosný termostat, který přeneseme prostě jinak, v obýváku konvektor vypneme a máme stejně teplo v celém domě, bez ohledu na to, které pokoje vyhřívá sluníčko a které ne. Určitě také při projektu zvažoval účel mísnosti (např. v ložnice je menší radiátor než v DP a také orientaci ke světovým straným.
Odpovědět
myslím že dávat do baráku velké radiátory je nesmysl, je dobré spočítat správnou velikost otopných těles. Když budou radiátory předimenzované - jednak dáte více peněz než je nutné, dále musíte ohřívat více vody než je nutné to zase stojí peníze na provozu a pak taky zkracujete životnost kotle - zatopíte velké radiátory vytopí místnost velmi rychle a zase velmi rychle uzavře přívod termostatická hlavice, a kotel má zbytečně moc startů na hřev, já doporučuji správný výpočet, nedat na topenáře protože ti jedou jen od oka a na věty typu "ale paninko to tipnu" nebo "to bude stačit" jsem alergický :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?