Jaké je nejvhodnější vytápění do tohoto domu?

Zdravím, chceme poprosit o vaše názory - máme už načteno kde co, ale nemůžeme tak nějak se shodnout na tom správném vytápění. Jsme ve fázi konzultace s projektantem, ten řekl, že je to na nás. Bude to dům z Ytongu 45 cm, 9 x 13, strop bude dřevěný, přikládám půdorys, jak to bude zhruba vypadat. Jediné co víme, že krb bude na 100% a TČ nechceme resp. nelze kvůli financím. Máme i možnost napojit se na plyn. Díky za každý jiný úhel pohledu, než my teď máme v hlavě . :-)
Odpovědět
Dobrý den, volba zdroje vytápění se odvíjí od tepelných ztrát domu. Ty vám spočítá projektant a měl by vám i doporučit vhodný zdroj vytápění
Odpovědět
@sonepo přesně, bez znalosti tepelných ztrát se těžko můžete rozhodnout. ;-)
Odpovědět
Aha, děkuji, no s tím jsme tak víceméně počítali - ale zatím jsme se jen dozvěděli, že máme zrušit krb, že je to krok zpátky. (byl to jen projektant, kt. nám dával cenovou nabídku; ostatní se k topení vyjádřili tím stylem, že možné je cokoli a je to na nás a našich finančních možnostech) .
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli mate moznost plynu a nemate proti nemu vyhrady dejte plyn. Pokud byste staveli pasivni dum stala by za uvahu aktivni rekuperace s klimatizaci. Krb bych zrusil.
Odpovědět
@sonepo uplne off-topic, ale prijde mi skoda mit tak velky barak, dve koupelny a ani jednu vanu... :-) jinak se mi to celkem libi.
Odpovědět
@mirekb -chápu připomínku :-) , máme větší děti a vůbec nejsme "vanoví" , takže jsme ji tak nějak vyloučili, ale říkám si, že asi někdy bude chybět, jenže vše je za cenu kompromisů. Trošku jste mě vyděsil s tím souslovím "velký barák" =-) :-D . Žijeme v domnění, že je to menší domek, max. "střed" :-N
Odpovědět
@sonepo PENB je nedílnou součástí povolení. Takže dříve, nebo později ho budete muset nechat udělat. Takže za mě dříve a podle toho rozhodovat o vytápění. My krb máme a milujeme ho. Ano je to 100 tisíc navíc za "neuzitecnou" věc, ale my jich nelitujeme. Jinak když ne TC pak elektřina pokud bude TZ pod cca 4,5. Jinak plyn..... takže plyn, protože kd, byste chtěli extra zateplený dům tak byste o tom vedeli :-D.
Odpovědět
Zdravím, koukám uvažujete jako my :) Už jsme pod střechou, jaro snad stěhování. Půdorysně to máme stejné, ale bohudík jen přízemní. Stejná cihla. Ztráta 5,5 kW. Sedlovka, strop izolace 40cm. 3sklo, plast okna, alu dveře + HS portál. Komín Schiedel, krb vložka BEF. Máme jen elektřinu. Kotel Bosch 9kW s bojlerem 120L spřažený, radiátory JAGA. Bez podlahovky, TČ, rekuperací a podobných technologií, prostě "blbej barák" bez inteligence a hejblátek na dálkáče. :D. Ano je to jen o penězích. Krb máme a museli jsme ho mít vzhledem k alternativnímu zdroji vytápění. Celé zhodnoceno jako úsporný B. TČ vyhodnoceno jako neefektivní vzhledem k návratnosti. Do budoucna se poohlédnu po fotovoltaice+bat. PS: do vany už opravdu nepolezu, je to o život :D, radši velký WALK-IN pro vozejk... :D, ne že bych se rouhal.
Odpovědět
@warflyer Máte pravdu, uvažujeme stejně (nicméně jsme asi těžce retro, protože myslím, že málokdo si dneska staví jak říkáte "blbej" barák :D a chápu to) Ale máme už něco odbydleno, víceméně víme co chceme a co je pro nás zbytečnost. ad topení: Původní myšlenka byla krb + elektrokotel s radiátory. Pak jsme nad tím začali moc přemýšlet a teď máme v hlavě guláš. Prosím můžu se zeptat, na kolik vás to topení vyšlo - třeba jen ten kotel s bojlerem a rozvody a radiatory ? U krbu se dopočítáme, ale pak už jsme zase mimo. ..a přesně tak , bez WALK-IN ani ránu :-D , jistota je jistota
Odpovědět
Ten packet Bosch je za 30 (můžete zkusit i Protherm ,ale cena skoro stejná), Radiátory jsou samozřejmě dle počtu, s klasikou od Korada se dostanete na 50t bych to viděl, ještě koukněte na Licon, Boki, když konvektory. Krbová obložka bude za 60t (Vložka BEF Therm 7). Kamna když chcete nějaká rozumná, tak za ně stejně dáte 40, takže vyřešeno. A ještě vám čumí roura ze zdi. Rozvody topení v Rehau + voda. Sečteno: 160t za topení včetně rozvodů a zdroje vody a práce (bez krbu). Jsme tříčlenná rodina. Když to vezmu, tak bude v domě "navíc" nějaký ovladač jen čidlo ekvitermní ke kotli + dálkový termostat, venkovní žaluzie Zetta 90 na manuální el. ovládání (bez wifi atd..). radši si dopřejeme tu obložku, alu terasové dveře a o trochu lepší výbavu kuchyně. Jo a na podlahu páč v ní nebude podlahovka, dáme místo studených krytin lino Gerflor ... od Frantíků s filcem 4mm. Máme referenci, je fajn. Stojí to stejně jak vinyl. Super.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?