Jaké máte tepelné ztráty a jaký máte zdroj tepla?

Ahojte, chci se zeptat jaké máte tepelné ztráty a jaký máte zdroj tepla . Četl jsem že se vyplatí el. kotel do TZ 5 KW. Ale nevím zda je to výpočet i z větráním nebo ne. Já mám tepelné ztráty 3 kw a tepelná ztráta větráním 2,8 kw . Počítá se to jako celek nebo ne ? Díky za každou odpověď
Odpovědět
@marcel85 Ano Vasa TZ je celkem vetrani + prostupem. v tabulke to je Qcm= 5901 W
Odpovědět
@marcel85 ve finale stejne tak hodne nikdo nevetra, jako byva ve vypoctech energetickych narocnosti domu, delaji to podle tabulek, ale malokdo tolik vetra... Uz sem nekde cetl, ze tenhle udaj byva celkem prestreleny oproti realite 😉
Odpovědět
@kopca89 Taky si myslím, že u větrání je přehnaná hodnota, realita je někde jinde. Navíc plánujeme do obývacího pokoje, koupelny a ložnici rekuperaci. Ale to do projektu už nebudeme vkládat.
Odpovědět
Počítá se celek, já budu mít cca 3500W se rekuperací s účinností 70%, zdroj tepla bude hlavní: klimatizace (TČ vzduch-vzduch) a doplňkové bude elektrické podlahové topení.
Odpovědět
Mám 3.5kW a jako kolega nade mnou.Topení klima +kabely
Odpovědět
@rimmer Na kolik vás vyšla klimatizace a kolik máte jednotek po baráku ? Taky o tom přemýšlím, když nebudou mrazy tak si klimatizací přitápět.
Odpovědět
Počítá se to jako celek, ale už teď vás ujišťuji, že 2,8 kw ztrát větráním nejspíš nebudete mít ani náhodou. Spíš tak polovinu a i to je moc.
Odpovědět
@marcel85 zatím ten dům stavím, takže teprv budu vybírat, ale uvažuji o nějakém Daikinu do 40 tisíc, split, jedna jednotka bude v obýváku a rozhánět vzduch do ostatních pokojů bude zvlášť vnitřní cirkulace.
Odpovědět
5 kW. Tepelné čerpadlo vzduch/voda. Pokud se počítá TZ a dům má rekuperací, musí se to při výpočtu větrání zohlednit. Např. nízkoenergetický nebo pasivní dům bez rekuperace nelze postavit, a tak se musí započítávat, aby vyšla ztráta na metr.
Odpovědět
Momentálně mi jde do podlahy voda o teplotě 27,5°C a vrací se 25,5°C, průtok je 12 l / min. To mi vychází na 860 l / h a z toho dostanu pro c=4200 a dT = 2°C výsledek 6 kJ. Vydělím-li to počtem sekund, dostanu momentální tepelnou ztrátu domu 1,68 kW (při venkovní teplotě 0°C). Dá se to takhle spočítat, nebo mám někde chybu v úvaze? :-)
Odpovědět
Je tu někdo kdo má TZ cca 5.5 kw a topí el. ? Popřípadě kolik protopi a na kolik C vytapi dům , kolik m2 . Ted absolutne nevím zda tepelné čerpadlo nebo el. Kotel.
Odpovědět
@viados Až na nějaký asi numerický chyby ve výpočtu a nějaký chyby v řádech (Energii v kJ máte cca. 1000 x menší) by to šlo. Takže Q=c*m*deltaT = 4180*860*2 = 7 189 600 J = 7 189,6 kJ P = Q/t = 7 189,6 / 3600 = 1,997 kW
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dawerius Poznámka "Až na nějaký, asi numerický chyby" se mi fakt líbí. 12 x 60 je 860? Od kdy? Bývalo to 720 :-) @viados Výpočet máte samozřejmě správně ale neříká, zda je tento výkon trvale stejný. Pokud ale máte odečty spotřeby řádově po měsících, dá se spotřeba určit poměrně přesně. Několik ukázek v souboru http://petr.homolka1995.sweb.cz/1/spo... Pokud někdo chcete přispět svými statistikami, pomůže to nám všem k upřesnění výpočtů.
Odpovědět
@josef_vavra No vidíte to. Že viados špatně vynásobí i 12*60 mě nenapadlo kontrolovat.
Odpovědět
@marcel85 máme stejně, el kotel Bosch se spraženým bojlerem 125L. Za měsíc se stěhujeme, takže až za rok ;-) budu vědět. Jen pro info, TČ jsme nedali, ptal jsem se profíků a vesměs řekli, že zbytečná investice. Projektant to taky vyhodnotil jako ekonomicky nic moc. Je to na hraně si myslím. Nešli jsme do toho. Samozřejmě se uvidí jestli dobré nebo špatné rozhodnutí. Proti TČ nic nemám... máme 111m2 obytné plochy k vytápění.
Odpovědět
@warflyer to máte elektrokotel a bojler zvlášť? Jako že v létě je elektrokotel vypnut a teplou vodu ohřívá bojler? Také chci vytápění el. podlahové topení takže vodu do topení = elektrokotel a vodu na mytí = bojler. Nebo jaká je nejjednodušší, nejlevnější kombinace?
Odpovědět
@henry77 Koukněte na Bosch Tronic Heat 3500 - 9 FSE - to jsme instalovali. Původně jsme chtěli Protherm + Dražice. Pomalu nás stim už vyhodili, že to je prehistorické řešení. :-D . Je to nepřímo ohřívaný zásobník, je spojen (komunikuje) s tím kotlem. Ve chvíli kdy dojde voda v zásobníku (asi 117L) , tak se kotel přepne na mód "průtokáč" laicky řečeno. Praxi z provozu povím tak za měsíc - dva. Myslím, že v létě ten kotel přepnu do modu bojler.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?