Jaké tepelné čerpadlo vybrat? Výhody a nevýhody?

Kdo má TČ a jaké jsou výhody, nevýhody. Jaké TČ doporučujete a radiátory či podlahové vytápění. Novostavba 90 m2.
Odpovědět
1
2
projeďte si Modrou střechu - doskusí je tady na to téma mraky. velmi obecně : - o Tč má smysl z ekonomického hlediska uvažovat, pokud jsou tepelné ztráty objektu cca nad 5 kW. Doporučuji si provést výpočet v kalkulačce návratnosti (oproti jiným zdrojům tepla) na portále TZB info. .- za mě má smysl , pokud je tam návratnost max 6-7 let, oproti jinému dostupnému zdroji (plyn, elektřina). Jsou tu ale i lidé, kterým vychází návratnost třeba 15 let, což je za zenitem životnosti TČ a přesto do toho jdou (např. mají TZ domu 4 kW a kupují premiové TČ za 250-300.000 Kč) - možná proto, že se jim toto líbí, je to trendy atd. - pokud Tč, tak určitě podlahovku. Do radiátorů se totiž musí pouštět mnohem teplejší voda, což je nevhodné(neekonomické při TĆ (čim na nižší teplotu ohřívá, tím má větší účinnost)
Odpovědět
@medunovi Pro vytápění se zamyslet nad modernějším stropním vytápěním.
Odpovědět
Zatím ještě nejsme v provozu, ale máme 92m2, 4,4 kw ztrátu, nizkoteplotní radiátory a tepelné čerpadlo. A teď proč @mp77 Plyn na pozemku nemáme, k elektrokotli bychom museli mít další zdroj vytápění (PENB), který jsme nechtěli. A chtěl jsem vytápění a ohřev vody bez větších starostí. Jako je třeba skladování pelet nebo dřeva ke kotli. Komplet TČ nás vyšlo na 220.000 Kč. Jo a je to trendy 🤦‍♂️
Odpovědět
Profilova fotka
@medunovi Zatím je to tady taková dojmologie. Zkusíme dodat fakta. Investovat 200K je samozřejmě ekonomický nesmysl. Splnit neobnovitelnou energii můžete např. ohřevem vody pomocí https://baxx.cz/deleny-ohrivac-teple-... , nebo klimatizační jednotku použít pro vytápění a chlazení podlah - inspirace zde http://divamse.cz/therm/ a nebo zvolit řešení na klíč v ceně cca 90K http://www.clgservis.cz/category/ther... Stačí provést podle návodu v mém profilu teplotní analýzu chování systému a vybrat optimální výkonovou variantu. Provoz na 50-30% maximálního výkonu pak zajistí neslyšitelnost pro vás i pro sousedy a navíc dlouhou životnost systému.
Odpovědět
@mp77 Častou chybou při počítání ekonomie pořízení a provozu TČ je předpoklad, že životnost celého TČ je 15 let. Většina součástí TČ má mnohem delší životnost. Nejkratší životnost bude mít většinou kompresor. Ten je možné pořídit za cca. 30 000 Kč. Ten se za 15 až 30 let vymění a jedeme dál.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius Životnost 30 let je sprostá lež dospělým, aby snáz utratili svoje peníze. Dnešní životnost elektroniky je nejvýš 15 let. A ještě horší je, že za 15 let už nebude zajištěn servis. Technika bude zcela jinde. Takže těch 15 let klidu pouze v případě, že to čerpadlo budete opravdu šetřit, jak píšu v předešlém příspěvku. Samostatnou kapitolou jsou realizace, kdy to díky špatnému návrhu pořádně nefunguje už od začátku... Takových jsou plné diskuze.
Odpovědět
@dawerius Beru to, při vší úctě , trochu jako vtip. Částečně souhlasím s panem Vávrou, že v tu dobu bude (i tato) technika někde jinde. Kdo z nás má doma nějaké 15 let staré , denně používané zařízení, o kterém si řekne, že až se něco pokazí, tak to jen opraví, vymění rozbitou součástku ? V drtivé většině se to nevyplatí, resp. nemá smysl do nečeho takového investovat, pokud se vůbec potřebný díl sežene., Navíc důležitá část TČ je v mnohem náročnějším, venkovním prostředí. Ne jako stále stejná teplota např. v kuchyni. Také to celé obsahuje elektroniku, (ve fix speedech méně, v inverterech více) . Já mám TČ a předpokládám životnost 15 let jako strop (přičemž mám 10 let rzáruku na kompresor) . Každý ale ať si to posoudí, dle svého rozumu, sám.
Odpovědět
Já jsem taky pořídil TČ vzduch voda s tím, že mi vydrží 10-15 let. Co potom? Koupím nové. Ono si na sebe našetří. Elektřina poletí nahoru a plyn ji bude následovat. Podle mě je TČ jeden z nejlepších způsobů vytápění dnešní doby.
Odpovědět
@josef_vavra ..kompresor ale není elektronika, nýbrž mechanika, v práci máme dostatek zařízení s kompresory a s výjimkou jednoho, který se porouchal záhy po zakoupení jich značný počet bezproblémově funguje 30+ let, další mají kolem 20 let a technik neříká nic, že by s nima bylo něco v nepořádku, takže pokud člověk nemá smůlu na kus, který je prostě vadný už z výroby, tak kompresor bude prostě fungovat, pokud se k němu člověk bude chovat tak, jak se k němu chovat má, elektronika je něco jiného a ta se dá vyměnit a bude se dát vyměnit i za 30 let, váš odhad že za 15 let už bude všechno někde jinde je poněkud směšný... kompresory tady budou stále, dráty taky a ten zbytek pokud bude jinde se nechá bez problému vyměnit jako kompatibilní, to si dnešní výrobci zařízení brzdící vývoj pohlídají ;-)
Odpovědět
@josef_vavra Já bych to s tou životností neviděl tak dramaticky. Vemte si, kolik zařízení z 80 a 90 let je stále v provozu a fungují. Staré řídicí systémy, stará elektronika apod.
Odpovědět
@plaintruth "to si dnešní výrobci zařízení brzdící vývoj pohlídají" - ta věta mě rozesmála. Právě, že každý rok nový model a schválně tak, aby nebylo nic kompatibilní.
Odpovědět
@rdkubis74 ..to ale nedělají dnešní výrobci, ale číňani ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@davex No právě že STARÁ. To se nedá se spínanými zdroji v současných řešeních srovnávat. Dnes se můžete tak akorát modlit, že tam vychytralý výrobce nenastrká kurvítka naprogramovaná půl roku po záruce. Byl jsem řadu let i ve vývoji. Vím, jak se ty kurvítka navrhují ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra To by mě celkem zajímalo. Můžete prosím tu poslední větu trochu rozvést? Děkuji.
Odpovědět
@plaintruth Pochybuju, že by za 30 let byla kompatibilní elektronika, i kdyby ten stejný výrobce existoval. Otevři si Amaterské radio z roku 1988 a to je podle mě ten vývoj teď ještě překotnější. A spoléhat na to, že mechanický díl při pracovním režimu 24/7 vydrží 30 let....Stačí se podívat na lednice, co vydrží ty dnešní. Nebo pračky. Už i u blbý pračky, když chceš vyměnit elektroniku u typu, co není ve výrobě, tak se nad tím hodně zamyslíš, jestli se nevyplatí koupit novou pračku.....
Odpovědět
Že běží kompresor již 30 let neznamená, že dnešní poběží také tak. Měl sem lednici 20 let, koupil novou a teď má skoro 5 let a vypadá, že brzo odejde. Jen pro zajímavost... moje myčka odešla 14 dní po záruce, pračka 2 měsíce po záruce. Náhoda? Neřekl bych. Mám zkušenosti s navrhováním plastových dílů a opravdu nikdo nezaplatí komponent držící 10 let, když požadavek je pouze 3 roky. Sice to byl automotive, ale funguje to všude stejně
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda 90% závad jsou dnes nevhodně (dovolím si tvrdit záměrně nevhodně) navržené kondenzátory. Do pulzních provozů obyčejné typy, na nízké teploty a záměrně umístěné tam, kde je teplota nejvyšší. Vávrů, kteří jsou schopni takové chyby diagnostikovat a nahradit lepším provedením s alespoň desetiletou životností je minimum. A tak se mění celé desky s dosažením stejně špatné životnosti. Tato politika holení zákazníků je vlastní spíš prémiovým výrobcům. Čína si občas dává pozor. Žasnu nad kvalitou Xiaomi v oblasti mobilních telefonů. Dokonalá funkčnost, maximální kompatibilita. To vše za směšnou cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra Ano, to je častá závada. Nevím jestli je to tak navrhováno záměrně, nebo je to jen daň za miniaturizaci. Nicméně zrovna toto je věc, kterou je poměrně snadné opravit a člověk který se vyzná alespoň trochu v elektrotechnice si toto opraví doma sám. To že to lidi nedělají, protože nové výrobky jsou tak levné, že se jim do toho nechce je už věc druhá.
Odpovědět
Super komentáře, ale teď bych potřeboval reakce na to co se ptám přesněji :)
Odpovědět
@medunovi Tak ty odpovědi na ty otázky lze vyčíst. Vyšel bych z vašich TZ - pokud je to pod zmiňovaných 5 kWh, tak bych se na TČ vykašlal. Ty peníze můžete utratit či investovat vhodněji. Záleží ještě na dalších aspektech, takže spíš by se hodil popis domu, projektu atd.
Odpovědět
ptám se na TČ, o jiné formě vytápění nestojím.
Odpovědět
@lukoid nejde o jednorázovou investici, která je vyšší, ale o měsíční poplatky za elektřinu, které platíme měsíčně. Rozhodně více jak 1000 Kč měs za elektřinu platit nechceme a proto TČ
Odpovědět
@medunovi TČ řeší jen vytápění a ohřev vody, ne provoz domácnosti. Tzn. pořízením TČ možná snížíte poplatky za ele, ale jejich výše se odvíjí od skutečné spotřeby. Řeknu to jinak: TZ 2,5 kWh, bez TČ, vytápění elektrospirálou 6 kW (za 3000 Kč), akumulační nádrží 500 l, podlahové topení Rehau. Zálohy 2000 Kč měsíčně, roční náklady na celý provoz domu 120 m2 20 - 25 tis. Kč. Mám kolegu, ten má to samé, co se plochy týče, jen si pořídil TČ (investice něco kolem 100 tis. Kč) . Ročně 15 až 18 tis. Kč na ele. Má to při takovém rozdílu smysl? Návratnost na úrovni životnosti. Jinak k TČ jedině podlahovka, žádné radiátory.
Odpovědět
@lukoid Nebo vytápění stropní.
Odpovědět
@ medunovi vy vůbec nerešíte vstupní investici ? Vždyť práve (rozdíl) vstupní investice (při různých zdrojích tepla) a rozdíl ročních nákladů (při různých zdrojích tepla) je alfou a omegou. Pokud napřiklad dáte za vstupní investici o 150.000 Kč více a ušetříte na splátkách 10.000 Kč/ročně, tak to celé nemá smysl. Navíc pokud to řešíte hypotékou, tak musíte u TČ započíst ještě zvýšenou splátku hypo.
Odpovědět
@mp77 já to raději nechtěl komentovat,ale neřešit vstupní investici je zcela mimo mé uvažování.Jak je vidět nezáleží kolik zaplatím na začátku,ale důležité jsou měsíční náklady. :-D
Odpovědět
@travas Potřeboval bych to nějak oargumentovat. Přijde mi to totiž jako fyzikální nesmysl. Teplý vzduch stoupá, studený vzduch klesá - proč si budu primárně natápět strop? Chápu určitě doakumulování, ale mít to jako hlavní plochu na vytápění mi přijde jako blbost. Teplo v místnosti asi bude, ale podle mě na úkor vyššího stupně natápění, tj. podlahovka pořád vyjde na nízkoteplotní nátop lépe. Ale nechám si to vysvětlit.
Odpovědět
@lukoid To si řekneme za pár let, jestli mělo TČ smysl nebo ne. Vzhledem k předpokládanému nárůstu cen elektriky v příštích letech to možná bude jinak. Já pořídil vzduch voda, IVT Air X v koombinaci se špičkovou podlahovkou, od kterých si slibuji poměrně velkou úsporu. Takže investice poměrně velká oproti ostatním možným druhům vytápění (asi + 150 000 Kč). Ale nechci se s nikým hádat, každý má svůj názor a svoji hlavu, já řeknu za 5 let, jestli se investice vyplatila nebo ne.
Odpovědět
@davex Poroste cena ele, poroste inflace, koruna bude mít plus minus stejnou hodnotu vůči věcem, které si za to pořídíš. Zvyšováním ceny ele se straší stále, ale konkurenční boj to moc nedovoluje. Za těch cca 5 let bych na ele díky čerpadlu, pokud bych si ho tehdy dle projektu pořídil, neušetřil vůbec nic. Samozřejmě, situace může být jiná za dalších pět let, ale nevěřím, že to bude tak drastické, abych si to musel komplikovat.
Odpovědět
@lukoid Jasně, chápej ale to, že to jsou pořád jen domněnky. Mám kolegu, který má to stejné a topí s TČ tak a tak..... To tak prostě není, každý topí na jiné stupně, každý jinak větrá, každý se jinak koupe. To, jestli si ušetřil nebo ne se bohužel nedozvíš, pokud to reálně nevyzkoušíš na svém domku.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?