Jaké tepelné čerpadlo

Zdravím všechny, porovnávám si teď jednotlivý nabídky TČ, kdy vybírám ze značek Nibe, Vailant, Acond a LG. - NIBE F2120-8 230V + VVM 320 = 298.000,- Vailant: - aroTHERM split – VWL 75/5 + VWL 78/5 doporučená cena 152.400,-Kč bez DPH -aroTHERM plus (monoblok) – VWL 75/6 + uniTOWER - 184.200,-Kč bez DPH, obsahuje oddělovací výměník pro nemrznoucí směs primárního okruhu (mezi venkovní a vnitřní jednotkou). - flexoCOMPACT - Sestava VWF 88/4 + VWL 11/4 SA + VRC 700 - 280.500,-Kč bez DPH v DPC. Tady se mi nechce jít do nejdražšího. Zvolil bych střední cestu, ale zase jsem různě četl, že se monoblok nedoporučuje a je lepší split. Má s tím někdo zkušenost? Když je split lepší, proč je levnější? ACOND PRO N-B = 146.000,-Kč + Regulace AcondTherm, boiler 200l, Hydromodul, stolička, expanzní nádoba 12l, cena celkem 209.000,-Kč. LG ještě nedorazila. Díky všem za postřehy a vlastní zkušenosti.
Odpovědět
1
2
5
@ragloth K - aroTHERM split při výpadku EE venku nezmrzne, ten monoblok s tím přidaným výměníkem také ne ale platíte další výměník a čerpalo nemrznoucí směs a spotřebu el. čerpadla. A touto úpravou monobloku proti zamrznutí venkovní jednotky se zhorší účinnost TČ.
Odpovědět
Ty kokso to je cena za to NIBE. V 2017 IVT AIR 90 za 250. Jakože každý rok o 10 tisíc navíc a to NIBE bylo o něco levnější. Nicméně bych si asi i dnes připlatil a šel na Vašem místě do NIBE, nevrátí se to nikdy ale na 99 % ušetříte nervy-)
Odpovědět
Měla jsem nabídku na LG monoblok za 140000. Nakoneč jsme vybrali split od Vaillant a k tomu Drazice bojler a komplet jsem s DPH i montáži na 165000. Čerpadlo teda máme koupené už loni, montovat budeme letos, tak nevím co udělala cena.
Odpovědět
Když si porovnáte COP a SCOP (takže efektivita, účinnost) třeba Acondu a Nibe, tak je to plus mínus stejné .... tj. NIBE vám víc neuspoří. Určitě si také porovnejte, co přesně je v ceně zahrnuto (včetně záruk) .... ale pokud by to bylo také shodné, je na velkém zvážení, zda se příplatek 90.000 Kč ze prémivou značku, oproti velmi slušné, již osvědčené značce, "vyplatí". Za mě třeba ne, bral bych to jako vyhozené peníze.
Odpovědět
@mp77 to máte pravdu. Ono, člověk před rokem sjednával hypotéku, 3/4 roku trvalo, než se vyřídilo povolení, pak bylo nevhodný počasí a teď když začínáme, tak jsme s cenama zase někde jinde, skrz každoroční zdražení a samozřejmě i situaci ohledně Covid. Takže opravdu dávat 300.000 za tepelné čerpadlo je nesmysl. Proto se rozhoduji mezi aroTHERM plus a nebo Acondem. Uvidíme, co nabídne LG. jajinka121: jo, myslím, že tam je cena podobná, nyní je TČ za 153.000, ale bez DPH a mne nabídli "ledničku", bez dalšího boileru.
Odpovědět
@ragloth já měla s lednickou nabídku myslim 199 s DPH. Takže jsem vybrala Drazice za 165. Protože k drazicim není zase velká lednička ale malá krabice na stěnu
Odpovědět
My máme naplánováno do patrového dvojdomu NIBE F2120-16 (3-fázové). Každý dům vlastní - nezávislé ovládání vytápění Vy chcete TČ jen jednofázové ? Určitě je lepší trojfázové pro lepší rozdělení fázového zatížení.
Odpovědět
Příští týden montujeme Nibe F2120.8 + vnitřní jednutku VVM 320S, s cenovkou jsme tedy o 40tís níže... Jinak také 230V, s ohledem na jeho příkon myslím 1,5Kw jsou 3 fáze zbytečné.
Odpovědět
U TČ máme TČ plánován 9kw elektrokotel jako bivalentní zdroj k dovykrytí topení v zimě. I proto 3 fáze. Koukám že ta 2120.8 v provedení na jednu fázi má pojistku 16A . Také záleží jaké jiné spotřebiče v domě máte, jak silný máte hlavní jistič, při rozložení na 3 fáze u té 2120.8 jištění jen 10A.
Odpovědět
Osobně bych vyřadil Nibe - moc drahý na to, aby se někdy zaplatilo. Navíc nemá ani ekologické chladivo, což je za ty prachy docela fail. Další, kdo by šel z kola by bylo LG - hlučný a je to čistokrevná překopaná jednotka pro klimošky s omezenou životností. Co bych rozhodně nechal ve výběru je ten Acond a aroTHERM a k tomu bych poptal Daikin. Všechny se vyrábí v Evropě, Daikin dokonce v ČR a stejně tak Acond, byť je to skládačka z dovezených dílů. Každopádně kombinace aroTHERM Split s vestavěným uniTOWER mi dává asi největší smysl.
Odpovědět
@pavelpk Díky, Nibe jsem již vyřadil. Rozhodují se mezi acondem a vaillantem, jak píšete. Akorát technik od nich mi doporučil monoblok. Navíc k vaillantu je do konce dubna akce zdarma TV nebo kavovar v hodnotě 13.000. Netvrdím, ze to má být hlavní důvod 😄 to určitě ne, ale tak precijen, hodí se. Acond má mít v půlce tohoto roku úspornější TČ a s cenovkou ještě o 25.000 levnější. Jen tak ze srandy jsem si nechal nacenit i podlahové topení (mám v plánu si jej dělat sám) a Acond mi nabídl PT za 100.000 a Vaillant 85.000,- Nevíte, na kolik vyjde teplovodni PT cca 130 m2 svépomocí? Aby člověk porovnal nabídky?
Odpovědět
@ragloth Je zajímavé že IVT používá u splitu venkovní jednotku od LG. K té ceně PT na 130 m2 izolace, folie, pás po obvodu místnosti a hadice podle nějakého projektu a k tomu spony. Bednu a patřičný rozvaděč podle toho jaký bude zdroj tepla. Smyčky by měli mít přibližně stejnou délku.
Odpovědět
Článek se načítá
@ragloth jednoduchý rozvaděč bez čerpadla se skříní cca 8000Kč, trubky cca 20kč/m. Potřebujete zhruba 6m/m2, takže trubky 20x6x130 = 15600Kč. Dále separační folie, sponky, dilatační pás a drobný materiál odhadem kolem 3000Kč. Celkem 26600 Kč. Taky doporučuji pohlídat si dodržení přibližne stejných délek okruhů a pro trubky 2x16 by délky okruhů neměly překračovat cca 90m.
Odpovědět
@ragloth tohle řešení jsem právě chtěl také - mít celý topný systém (TČ a podlahovku) od jednoho dodavatele, kvůli odpovědnosti za celý topný systém. A tehdy mi Acond, který by jedním z favoritů, dal zajímavou cenu za podlahovku (oproti ostatním), tudíž ve finále zvítězil.Bbylo to na podobné metry čtvrteční jako vy, ale cena byla nižší .... - pro jistotu si důkladně porovnejte nabídky těch dvou podlahovek, zda mají stejný rozsah dodávky EDIT : aha, až ted čtu, že si chcete podlahovku dělat sám, tudíž je to pro Vás dodavatelská cena bezpředmětná 🙂
Odpovědět
@wpavel "Je zajímavé že IVT používá u splitu venkovní jednotku od LG" IVT Air X rozhodně venkovní jednotku od LG nepoužívá. Jsou to zcela jiné rozměry, jiný hmotnost, jiné chladivo a hlavně jiný typ kompresoru. LG má hustější žebrování, má vyšší otáčky ventilátoru a tím pádem je hlučnější. Možná to tak měly minulé generace, ale od dob, kdy to koupil Bosch maj vlastní výrobu.
Odpovědět
@mp77 Acond musí dodržet záruky a servis za TČ i když dodá podlahovku někdo jinej. Normálně bych poptal podlahovku i jinde a bral zajímavější nabídku.
Odpovědět
@pavelpk https://www.cerpadla-ivt.cz/?download...
Odpovědět
@wpavel A já myslel, že mají v nabídce už jen AIR X.
Odpovědět
@pavelpk samozřejmě - držel by tedy záruku na část topného systému ... a já preferoval, pro případné řešení problémů, dodavatele "topného kompletu" ... abych nemusel řešit, že to blbě zapojill, nadimenzoval, "ten druhý", resp. poslouchal, že případný problém (proč to netopí, proč to topí málo, proč to topí nerovnoměrně...) určitě není v jejich části a určitě to zvoral ten druhý.... tohoto jsem se za život naposlouchal dost a při stavbě domu jsem se snažil mít na dílčí ucelené části vždy jednoho partnera. P.S nevím jestli jste viděl film Muž z Acapulca s Belmondem, kde mu elektrikáři/instalatéři zapojovali bojler 🙂
Odpovědět
Rad by som sa chcel spytat skusenych. Keby ste mali neobmedzeni rozpocet a chceli by ste spicku v obore tepelnych cerpadiel, do ktorej znacky by ste isli ?
Odpovědět
Co Daikin? Ten jste nepoptaval? My jsme s nim po prvni zime moc spokojeni.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme ted poptavali Bosch a s tou 15% slevou to taky vyšlo rozumně.
Odpovědět
Ano, poptával, bosch mi 15% nenabídl a cca 240.000 bez DPH je hodně. Daikin se mi zatím neozval. V konečným vyberu mám Acond pro N-B nebo Vaillant aroTHERM plus VWL 75/6 A 230V + uniTOWER (energetický modul se zásobníkem teplé vody 190 l), integrovaná funkce chlazení, ekvitermní regulace sensoMATIC 720 - monoblok).
Odpovědět
@ragloth Zkuste poptat Klima energy z Tyniste nad Orlici, p. Maticka. Nam reagoval hned.
Odpovědět
Nechápu ale jednu věc. V debatě z minulého roku tady na stránkách se baví o Vaillantu, ze arotherm split je lepší jak arotherm plus - monoblok. Ale proč tedy split stojí 152.000 bez DPH a monoblok 184.000,- bez DPH? aroTHERM split – VWL 75/5 + VWL 78/5 doporučená cena 152.400,-Kč bez DPH aroTHERM plus (monoblok) – VWL 75/6 + uniTOWER - 184.200,-Kč bez DPH, obsahuje oddělovací výměník pro nemrznoucí směs primárního okruhu (mezi venkovní a vnitřní jednotkou).
Odpovědět
@ragloth Ahoj, LG thermu mám rok v rekonstruovaném domě a zatím naprostá spokojenost. Vše funguje tak jak má.. Jediné co bych LG vytknul je vyšší hluk v mrazech okolo -10. V řadovce bych ho sousedům pod okna nedal..🙂 Pokud je možnost odstupu pak v tom nevidím problém..🙂
Odpovědět
@xallti ahoj, LG mi pošle nabídku dnes večer, ale přesně jak píšeš, hodně lidi si “stěžuje” na hluk. Musela by to být extra nabídka, už jsem se rozhodl pro Vaillant, ale na CN LG si ještě pockam
Odpovědět
Lg ma soused a rachot jak krava. No a jednou jsme se sli s manzelkou v zime projit a rikame si co slysime za ramus a kouknu a tam tepelne cerpadlo a na nem LG. Takze ja vim ze za sebe LG mi do baraku nesmi.
Odpovědět
Dobré téma, rad si tu počtu - teď řeším zdali opět TČ vzduch-voda pokud ano, jaké a pokud tedy vůbec znovu do toho půjdu. Po mé zkušenosti s hodně drahým Danfoss jsem zatím dost vyléčen z TČ a nějaké návratnosti. Žádný servis, žádné díly, 10 let a je po něm. Nehledě že na druhé už člověk dotaci předpokládám nedostane. Pokud TČ znovu tak a pouze to kde má výrobce vlastní servis, co nejdelší záruku, co nejnižší cena.
Odpovědět
Profilova fotka
@guteman Jak výkoný má čerpadlo naši mají 16 kW a slyšet je také ale neřeší to protože mají trojskla a 60cm silnou zeď z opuky a přes to to nejde slyšet vůbec.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?