Jaké topení do domku o velikosti 130 m2?

Profilova fotka
Plynovou přípojku nemáme, elektrické také nechceme. Takže bud TČ a krb, nebo kotel s násypkou. :-) Co máte Vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Podlahové vodní a krb.
Odpovědět
Profilova fotka
my mame jen elektro pripojku a mame elektricke kabely od Vsystem a krb. Dulezite jsou ztraty, TČ by se nam nikdy nevratilo
Odpovědět
Mám násypná kamna, jednou denně obsloužím, hřejí celý den, bez kouře a nutnosti přikládat (hn. uhlí)
Odpovědět
@slabici Podlahové vodní je údaj jak víno ohledně topení, možná by stálo za to spíš napsat zdroj... @117andrea117 TČ a krb je nejdražší varianta, když u TČ, tak bez krbu, pokud nechcete ani elektriku, možná by stálo za to podívat se na automat kotel na pelety.
Odpovědět
@lopp povedal by som, ze cely prispevok je jak vino, nielen jedna odpoved :-) @117andrea117 - ak chcete nejaku konkretnu radu treba uviest aj konkretne fakty. Alebo chces pocut len co mame my? to ta ale v nicom nikam neposunie. Vyber kurenia je jedna z najdolezitejsich veci na dome. Dolezite je ale vediet v prvom rade teplotne straty, potom sa mozme o alternativach bavit dalej.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Pochopila jsem to, že nechtějí elektrické podlahové kabely... Protože do bungalovu o 130 m mi připadá TČ naprosto zbytečné, topení na elektřinu (jakékoliv) je nejlevnější a v tomhle případě účinná varianta, nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Já vím, že je to hodně obecně napsáno, ale jsme na úplným začátku. Včera jsme měli první schůzku z projektantem. Tak jsem jen chtěla vědět co za vytápění mají ostatní ;-)
Odpovědět
@117andrea117 :-) v tom pripade - elektricky kotol, vodni podlahovka, krb ak zvazujete TC tak pocitajte aj s akumulacnou nadrzou, moj nazor je, ze TC bez akumulacky nieje dobry napad. rozhodnut sa mozete neskor, ale ak nebudete mat dostatok priestoru na umiestnenie sucasti kurenia tak... budete obmedzovani uz od zaciatku.
Odpovědět
Když jste teprve na začátku zvažte toto: - Srazit tz domu někam k 2kw - pořídit řízené větrání s rekuperací - díky malé tz můžete použít rozvody vzt jako hlavní distribuční systém tepla, takže nemusíte dělat radiátory, podlahové topení, krb ani nic podobného. - jako zdroj tepla můžete použít tc vzduch/vzduch (klima) s výkonem kolem 5kw a zároveň stim v létě chladit.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac proc TC bez akumulacky neni dobry napad? dnes jsou TC invertorove a vzhledem k tomu, ze se vetsinou kombinuji s podlahovkou, ktera ma pomerne velkou setrvacnost nevidim v tom problem. a tech par dni, kdy by se dostali pod bivalenci a museli pritapet elektrikou a resit 4h netopeni ve vysokem tarifu by mela prave bez problemu pokryt ta setrvacnost podlahovky.
Odpovědět
@jumpmans samozrejme vela zalezi od regulacie, od toho ako je TC dimenzovane atd. Osobne ale zastavam nazor, ze cim menejkrat musi TC zopnut tym lepsie, zvysuje sa tak zivotnost a verim, ze aj po ekonomickej stranke budes v pluse.
Odpovědět
Profilova fotka
zkuste si taky nechat spocitat porizovaci naklady na jednotlive typy topeni. ale kompletne. I na akumulacni nadrz musi byt prostor, ktery platite pri vystavbe domu, coz si malokdo uvedomi a kalkuluje. Za mne radsi investovat do izolace, mit nizke tepelne ztraty nez TČ apod. Za život budete muset investovat do TČ 2-3 při životnosti 20 let...
Odpovědět
Článek se načítá
@zeneva to jste s tou životností ještě optimista, že?
Odpovědět
urcite suhlasim v tomto s @zeneva , vzhladom na priestor a financie sa to nevyplati. ak clovek stavia tak by sa mal k tomu postavit zodpovedne a stlacit TZ co najnizsie tak aby mohol topit elektrinou a vyuzivat dvojtarif. K tomu urcite treba pocitat naklady na krb, ale v krbe vidim aj iny zmysel (okrem kurenia)- dizajnovo sa hodi skoro do kazdeho domu, dotvara atmosferu... naopak TC nedavam ani zdaleka zivotnost 20 rokov...
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva jak jste prosím spokojeni s el kabely os Vsystem? Mame je take mit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 by me tu nekdo bral za slovo, udrzbu to bude chtit prubezne ...
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac presne tak...krb mame kvuli pohode a lepsimu programu nez v TV :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zumari Ahoj, spokojenost velka. Jak s predmontazni podporou, tak jednoduchosti montaze, naklady na porizeni a obsluhou. Spotreba take splnila ocekavani. Kdybyste chtela probrat detailneji, poslal jsem Vam SZ s kontaktem
Odpovědět
@jumpmans @akoinac aku nádrž má obrovský smysl u čerpadel vzduch/voda... přeci jen přes den je kolikrát i o 20° tepleji než v noci. Takže nádrž se nahřeje přes den s vyšší účinností čerpadla a v noci se topí z nádrže. U čerpadel země/voda je opravdu skoro zbytečná.
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva Takhle mi to zatím stačí, kdyby něco uložím si zprávu :-) děkuji. Ještě nestavíme, informuji se :-)
Odpovědět
Profilova fotka
akumulační nádrž u inventorového tepelného čerpadla zase přijde naprosto zbytečná mě - ušetříte za zimu třeba 3000 kč - zbytečná investice, zbytečné složité rozvody atd. do 5 kw elektrokotel nad 6 - 7 kw TČ či kondenzační kotel - plyn - která ale nechtějí když mám inventorové tepelné čerpadlo nemyslím si že by nějak často startovalo atd. když jde v podstatě pořád třeba na nejnižší výkon sousedi všichni montují do novostaveb obří krby a plynové topení, s tím, že budou topit převážně krbem a celý život odkázáni na přikládání, já raději aby topení topilo samo za cenu třeba stejnou jako dřevo a 21 století nebyl otrokem kamen a smradu dům mám ztráty cca 7 kw - čerpadlo 174 000 - ukecat obří sleva se vždycky nechá každý má jiné priority a na domě se to ztratí, já mám třeba obří okna 43 m2 za 200 000 Kč rehau geneo a sousedi mají ty samé dřevohliník Vekra - za 370 000 Kč - jak říkám, každý má jiné priority -)))))
Odpovědět
Profilova fotka
@zumari jasny, klidne se ozvete, v projektu by top uz melo byt
Odpovědět
Až to budete opravdu řešit, tak nekoukejte jen na to, kolik budete platit měsíčně, ale kolik do toho taky budete muset investovat. Spočítejte si návratnost a jestli bude 15-20 let, tak je to ekonomický nesmysl. Ale samozřejmě někdo např. nechce plyn, i kdyby byl dvakrát levnější, to už je pak na dalších prioritách. A obecně - čím víc zařízení a čím víc sofistikovanějších zařízeních, tím víc údržby a nákladů na opravy, které příjdou.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius My v obci nemáme plynovou přípojku bohužel :(
Odpovědět
@117andrea117 Pozor, já neříkám, že plynové topení je 2x levnější, ale že i kdyby vyšlo levněji, tak ho někteří lidé chtít nebudou. Že v tom rozhodování nemusí hrát roli jen ekonomické výpočty. Dalším příkladem může být krb. Topení může vyjít levněji, ale někteří lidé ho nebudou chtít, protože s tím je práce, prach a smrad. Jiní jsou z něj nadšení, protože to je pocitově jiné teplo, dělá to krásnou atmosféru domu a sem tam si zařezat pilou jim nevadí. Záleží prostě na přístupu k životu(?) a domu obecně.
Odpovědět
Jak tady nekdo psal, topeni urcite neni jen o nakladech ale i o pohodli. Kamna na tuha paliva uz nikdy, plyn je pro nas takovy strasak, krb s vymenikem je to same jako kamna, elektrika by se nam uz nevyplatila. Takze z konecneho vyberu TC a plyn jsme zvolili TC. Za prve je nam to blizsi a zadruhe pritel je akvarista, takze pocitame i s usporou na elektrice diky levnejsimu tarifu.
Odpovědět
Profilova fotka
@eliskaxox ted koukáme taky co do domečku. A hodne jsme se dozvěděli ze TC je nejlepsi topit na jaře a na podzim v zime ze se dum výroku jen na cca 15 stupňů a musí se něčím pritapet. Co na tom pravdy je nevím, zkušenosti nemáme.
Odpovědět
Profilova fotka
@lumcinka ta druhá věta je nějaká divná... nicméně TČ můžeš topit i v mrazech, švára s ním vytápí dům o ploše cca 400m2 a přitápět není potřeba...
Odpovědět
Máme bungalow 125m2 ... máme komplet podlahové topení, elektrokotel a krb. Na hranici máme plyn. Do domu bych nikdy plyn netahal ani na vaření ani na topení. Krb nemáme připojen na akumulačku ani výměník jen na zatopení když bude chladněji a začne nebo končí topná sezona. Osobně bych jinak nevolil. A na TČ co nikdo neví jestli bude fungovat a jak dlouho .. děkuji nechci :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?