Jaké topení do novostavby bungalovu cca 165m2 + 100m2 dílna?

<Dobrý den, nad jakou variantou topení by jste uvažovali v tomto případě? Budeme vytápět rd, podlahovým topením vodním + teplo bude přivedeno do budoucí dílny o rozloze +-100m2, která se bude vyhřívat dejme tomu na 15 stupnů.. Přemýšlíme na tep. čerpadlem země-voda, akorát je to dost velká položka jěště s výhřevem té dílny.. Dejme tomu o 50-60 tis. dražší čerpadlo s rozvodem Nevěděli by jste, nebo nedokázali by jste poradit, co by pro nás bylo ekonomičtější?? díky za případné rady porady
Odpovědět
@zdenek2323 Myslím, že v tomhle případě se TČ vyplatí. Pokud tedy nechcete jít do plynu. Roli bude hrát i dispozice objektů na pozemku. Mám to podobně y vyhřívám garáž cca 40m2. Pořešil jsem to jen jedním, ale docela velkým topným panelem na stěnu garáže a vodu tam malým čerpadlem vháním ze společného oběhu pro podlahové topení z baráku. Má docela nízkou teplotu, panel je jen vlažný, ale na temperaci to stačí. Teplota tam zatím (první rok plného provozu) neklesla pod 13-14 oC. A ta cena kvůli dílně rozhodně nebude na rozvodech o tolik vyšší. Čerpadlo a pár metrů zaizolované trubky plus trocha práce. Nejdražší by asi byl ten topný panel.
Odpovědět
A energeticky stavíte co? Je důležité si spočítat, jaké tepelné ztráty bude dům mít a pak si přepočítat, kolik byste ročně dali za topení elektřina/plyn/čerpadlo. Jaké jsou pořizovací náklady a servisní náklady a životnost typu vytápění a pak přesně víte, co je pro vás vhodne. Podle informace budu mít dům, či si dat za topení vám nikdo normálně nemůže odpovědět.
Odpovědět
Stavíme nízkoenergetický dům, tep. ztráty budou dle projektanta do 8kw, myslím si že klasická elekřina( elektrokotel) a je při takovéto ploše + dílna nesmysl. A plyn nevím, asi by stálo za to to nějak propočítat.. Každopádně se rozhodujeme spíše tady nad těmito čerpadly nebo nějaký automatický kotel, třeba kombinovaný s dřevem.. Ale les nemáme, uhlí furt zdražuje, dřeva všude ubývá.. Nevím jestli by to byla dobrá varianta, dejme tomu tady s výhledem na dalších 10-15 let
Odpovědět
@zdenek2323 Přesně tak. Ten el. kotel je prý rozumný tak při TZ do 5 kW. Já sám si myslím, že tak do 4kW výpočtových. Protože TZ vám spočtou při vnitřní teplotě 20 st.C a pak se bude topit na 22 st. C a hned jsou ty TZ jinde. Jestli plyn nebo TČ je třeba spočítat. Plynová přípojka a kondenzační kotel a proti tomu cena TČ. Při plynu dva paušály a revize kotle a při elektrice levnější sazby.
Odpovědět
Dobry den, kdyz jsme dělali rekonstrukci domu tak jsem taky procital kde co o vytápění, všude napsáno že elektrokotel je pouze do novostaveb s malou TZ ,po čtyřech letech musím říct,jsem rad ze jsem na to nedal,udělali jsme nové rozvody v mědi dali nová okna,udělali izolace na stropě a na půdě a nejvíc jsme platili 38t/rok za kompletní elektřinu. Já jsem spokojený.
Odpovědět
Tepelné čerpadlo vzduch/voda něco země/voda.
Odpovědět
U te elektřiny je ještě výhoda, ze zákazník má pak levnější elektřinu pro domácnost a třebas v našem případě, kdy v bytě platíme měsíčně 1500 je to užitečná věc. Podle mého si to proste musíte komplet spočítat a nebo požádat někoho erudovaneho, ať to spocita. Říká se však, ze dnes ty nizkoenergeticke domy není problém vytopit, ale zajistit, aby se neprehrivali.
Odpovědět
Mužete dát do dílny třeba klimatizaci . To je vlastně také tepelné čerpadlo. http://www.klimatizacedodomu.cz/www-k... Dobré je si prohlédnout jaké mají COP na zimní topení . tam jsou hodně velké rozdílu u vyrobcu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?