Jaké vybrat topení - starší dům ?

Profilova fotka
Zdravím, prosím o radu - návrh jaké vybrat topení do staršího domku 134 m2 . Jaké ztráty máme to narovinu netuším, ale jedná se o domeček (66m2) s půdní zástavbou (68m2) . Stropy všude 2,3m . Půdní zástavba je zateplená (podlaha i střecha) , spodní část domu ne a zatím nezvažujeme . Okna všude plastová a dveře také nové ocelové. Momentálně topíme krbovou vložkou (bez výměníku) + elektrickým kotlem (bez termostatu - takže dosti nepraktické a neúsporné) . Dům se sice el. kotlem celkem vyhřeje ale je to neúsporné (dolní část, podkroví se na topení teprve připravuje). Jelikož máme špatně řešený dům (chodba v půlce domu) logicky krbovkama to momentálně nevytopíme i kdybychom sebevíc chtěli. Tudíž zvažujeme nejlepší a nejlevnější řešení : 1. Krbovky s výměníkem + vyvložkovat komín 2. Kotel na tuhá paliva (v kotelně máme mista dost) - líbí se mi že nebude bordel doma a není třeba pořád obsluhovat, ale nemám představu kolik se protopí na klasickou teplotu 22° 3. manžel navrhuje infrapanely jako hlavní topení, ale mě se to prostě nezdá a nemám k nim důvěru. Máme rozpočet cca 100 000, takže TČ opravdu nepřichází v úvahu, v létě nám přibude přírustek , tudíž nás trochu tlačí čas . Co by jste vybrali vy ?
Odpovědět
Profilova fotka
@martinaatru ja muzu jen poradit zavrhnout variantu 3, mel jsem na zkousku infrapanel a jednak to pocitove moc netopi a vubec to nevyhreje prostor a radeji mam teplo v cele mistnosti, nez ze to bude ohrivat predmety a z nich se teprve bude ohrivat prostor krbovky uz mate doplnil bych k nim vymenik a napojit na rozvod radiatoru, el.kotel si nechate v zaloze pokud se vam nebude chtit topis, to bude asi nejlevnejsi varianta, pokud se chcete zbavit "bordelu" pak klasicky kotel a k tomu TC tady na foru se lze docist, ze i do 100t lze TC poridit pokud budete chtit nejaky seriozni odhad kolik toho protopite tak se nevyhnete vypoctu tepelne ztraty
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett no já se to právě od dosti lidí také dočetla, takže se mi to logicky nelíbí. Manželovi to poradil zas kolega co to má v novostavbě a je spokojený, takže si momentálně bohužel nenechá vysvětlit že novostavba a náš dům bude rozdíl. Tepelé ztráty asi budeme řešit s topenáři, na tom se zatím pracuje. Člověk by nevěřil jaký problém je v dnešní době sehnat topenáře. No nemáme odhad na náš dům s TČ , ale předpokládám , že když a menší dům rodičů vypočítali přes 250 tis u nás to lepší nebude. U krbovek jako s levnou variantou jsme počítali že bychom mohli stávající krbovky doplnit výměníkem, ale bylo nám řečeno , že to tak nejde , proto zvažujeme úplně nová krbová kamna. Finančně nás vše vyjde dost podobně, hodně těsně pod 100 000 (dle našich výpočtů)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Mame 100let stary dum 8x11m, suteren (kotelna, sklepy, vytapena vstupni chodba), obytne patro, podkrovi loznice, od lonska komplet zatepleny. Bydlime na horach. Vytapeni: automat na pelety+ zasobnik+ akumulace = poriz. naklady cca 70.000,- Spotreba: do 20.000,- vcetne teple vody, pri vytapeni na 21°C (pred zateplenim a bez vody 30.000,-) Eqitermni regulace si vse hlida sama, zasobnik doplnujeme co 14 dni (ted v mrazech). Opravdu kazdopadne popremyslejte nad zateplenim, i kdyby jste to meli jen oblepit a natahnout do lepidla a na fasadu nasetrit pozdeji. (Tak to ma zatim soused- ono ta seda je ted stejne v mode :-D )
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?