Jaké vytápění do bungalovu?

Dobrý den, mám dotaz ohledně vytápění do tohoto bungalovu. Projekt budu mít hotový příští týden, ale projektant se tento týden ptal co tam chci za topení. Když jsem mu řekl, že podle toho jak vypočítá TZ, tak mi řekl, že to propočítá ale cca 5-6. Byl jsem pro el. podlahové topení + krbová kamna. Projektantem mi bylo doporučeno el. kotel s radiátory a krbová kamna nebo krb. TČ dávat nebudu. Tam už je velká pořizovací cena. Co by jste doporučili vy? Jakou kombinaci?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
No, nejdříve bych vyměnil projektanta. Pak bych šel cestou snížení TZ. Stavím téměř totožný dům (9,5x14,5 m) a TZ mám 3,5 kW.
Odpovědět
Máme něco podobného většího 9,1 x15,6 a jsme na 4,7 Kw. Pouvažujte ještě zda se vyplatí u bungalovu a zateplení dávat 400ku zeď. Ideálně 300 + 160 EPS. Jinak my máme plyn u pozemku, tak možná jsme jedni z mála, ale jdeme do kondenzačního kotle.
Odpovědět
S takovým maličkým bungalovem se musíte hravě dostat pod 3,5kW, nemáte asi zrovna nadprůměrného projektanta, takže šel bych cestou nejdříve snížit tepelné ztráty a pak např. jak to budu mít já: hlavní bude tepelné čerpadlo vzduch-vzduch (obyčejná klimatizace za třicet tisíc) a v pokojích dodatečně topné folie pod krytinou (nebo klidně nějaké infrazářiče, přímotopy atp.), vodu bude ohřívat luftbojler. Krb a vše okolo bych tam vůbec nedával, to nemáte šanci užít, ušetřené peníze raději dejte do toho zateplení.
Odpovědět
Mám TZ 3.5 a kombinace klima+kabely.Celkové pořizovací náklady 140t.Plocha 110m2.Více v profilu.
Odpovědět
@rimmer Není riziko mít jen jeden zdroj energie k vytápění?
Odpovědět
@travas Záleží na místě kde budeš bydlet (hory, kde když napadne sníh a strhne dráty, tak jsi pět dní bez el.) nebo zdali člověk očekává nějaký kolaps společnosti.. Jinak bych se toho, že nepůjde nějakou delší dobu elektřina nebál a také, i na tohle se leze připravit a člověk může mít v záloze třeba krb na biolíh, láhev na propan, já třeba budu muset mít i navíc elektrocentrálu, jelikož vše bude na elektřinu a mám vrt, ono také s domem s nízkýma tep. ztrátama nehrozí, že by hned tak rychle promrzl, jsou tam také pasivní zisky. Takže nějak se to řešit dá aniž bych musel pro sichr stavět komín (no a v případě že člověk zjistí, že by ho chtěl, tak se nějaký nerezový dá celkem lehce dodělat kdykoliv), navíc třeba ti co mají plynový kotel, tak také nejsou zachráněni, protože ten kotel nepůjde bez elektřiny, stejně tak když mají krbovky s výměníkem. Do budoucna očekávám, že rozvoj v akumulaci elektřiny nabídne i řešení snesitelné pro peněženku běžného občana, FV panely také zlevňují a bude jich všude spousta.
Odpovědět
@bendavenda mame podobny baracek, drevostavbu (TZ neznam), dali jsme teplovodni podlahovku s elektrokotlem a v budoucnu bude i krb/kamna v obyvaku (hlavne pro atmosferu). podlahovky rozhodne nelitujeme, nikdy jsme ji nemeli a ted bychom uz urcite nechteli nikdy nic jineho. podlaha prijemne hreje, navic netreba resit rozmisteni radiatoru atd. projektant nam nabizel i variantu topnych kabelu v podlaze, ale vybrali jsme si vodni variantu. mame i plyn na pozemku, ale ten jsme nechteli.
Odpovědět
@bendavenda souhlasím s ostatními. Jestli budete zateplovat dejte tenčí cihlu a srazte TZ na minimum. Máte malý kompaktní domeček. Neměl by to být problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme bungalov dřevostavbu (tepl. ztrátu neznám), vytápíme TZ vzduch vzduch (klima), většinou ani nemáme zapnuté všechny jednotky a je to ok, podlahovka v koupelnách a zádveří s topnou el. folií, krbovky pro atmošku a případný výpadek proudu + příprava na infrapanely do budoucna kdyby udeřila doba ledová :) Pasivní zisky nemáme, zatím si vystačíme takto.
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka2017 Také topíme plynem, máme kondenzační kotel, teplovodní podlahovku - máme to takhle už přes dvacet let na současném domě a jsme spokojeni... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@travas A myslis, ze je caste, ze elektrina vypadne na tak dlouho, ze by dum nejak promrzl?..no, drevostavba mozna ano, u zdeneho by promrznuti trvalo hoooodne dlouho...ja zila zatim v Praze a nejdelsi vypadek elektriny, co jsem kdy v zivote zazila byl max.15 min...ted bydlime 4km od Prahy, tam uz je to malinko "horsi", tam jsme zazili uz i cca 9 hod bez elektr., ale za tu dobu se teplota snizi tak max o jeden stupen, jestli vubec.....zalezi na tom, kde clovek bydli, ale i tak tam (nekde na horach treba) elektrina bezne nevypadava na nekolik dni...myslim, ze kdyby elektrika nesla nekde treba dva dny (jak caste toto je??), byl byb to obecne velky problem a zdaleka nejen.kv.vytapeni...
Odpovědět
@kikiwhite když se pádem stromu strhne el. vedení, tak je to výpadek na déle ať je to v Praze nebo v horách. A i v Praze kvůli povodním apod. jsou občas lidi dost dlouho bez elektřiny. A pokud je zrovna -10 a zataženo, tak bude mít problém jakákoliv stavba. Člověku většinou nestačí že to nepromrzne, potřebuje nějak fungovat, ideálně v teplotě vyšší než 5 stupňů. Navíc musíte i za takové situace větrat.
Odpovědět
Článek se načítá
U nás TZ do 4 Kw dle projektu, vytápění elektrický kabel, akumulační kamna a ohřev vody bojler s TČ. Podlahová plocha 90 m2
Odpovědět
@kikiwhite Toto vše docela chápu ale nemusí jít jen o výpadek elektřiny, může třeba dojít i k poruše zařízení v domě , nebo nárůstu cen apod.
Odpovědět
mě projektant taky od boku ztrátu řekl 14kw...bungalow deska 220m2,podlahová plocha 180m2,zdivo nezatepleno 44CB ,trojsklo,podlaha 15cm,strop 38cm vaty ,vytápíme teplovodní krb +elektrokotel,který jsem za 9let ani nezkusil.....dřeva ztopíme 8-10m maximálně...je fakt,že máme záložní zdroj pro výpadek sítě a vložka se nedá při dlouhodobém výpadku proudu a vybití zdroje použít bez čerpadla.
Odpovědět
U tak malého domu je TZ na 5-6 kW šílenost. Utečte od projektanta, dokud to jde. Také nerozumím tomu, proč se vás ptá, co chcete za topení - on má navrhnout možnosti a hlavně komplexitu stavby. Každopádně jak psali výš: tenkou cihlu, více izolace, nátop podlahovku (vodu či ele, to je na vás, já jsem zastáncem vody) a el. kotel. Pokud se vám podaří dostat s TZ pod 3 kW (jakože u tak malého domu můžete s přehledem), stačí vám slabší elektrokotel a nátop akumulačky s vodou pro sprchu i topení (pokud tedy nepůjdete do kabelů). K promrznutí: ele nám vypadává často, rekord byl dva dny v zimním období, venku sníh a pod nulou. Teplota v domě klesla o 2 stupně za dva dny (díky akumulaci v těžkých VPS cihlách a velké izolaci). Obvyklé výpadky v řádu hodin nic neznamenají. Berte to tak, že dnes není problém dům natopit, ale teplo udržet (a v létě dům uchladit) - pokud si uděláte z domu termosku, tj. izolovanou obálku kolem dokola (zdivo, podlaha, strop), a dům bude z akumulačního materiálu (VPC, beton), nepotřebujete nic sálavého (radiátory, krbovky, ...).
Odpovědět
Děkuji všem za informace. Projektant a i otec doporučují krbová kamna a radiátory s El. Kotlem. Moc se v tom nevyznám ale bylo mi řečeno, že když kamna budou napojena na radiátory tak pěkně vytopí celý dum a když teplota třeba spadne na 20 stupňů, tak sepne kotel a dotopí to. +projektant říkal, že radiátory vyjdou o 100 000kc levnějš než podlahové El. topení. Musím se vejít do určitého rozpočtu. Přitom mi zase říkalo pár lidí, že to vyjde cca stejně cenově a doporučovali mi podlahové topení spíš. S tím, že kamna v topí obývák s kuchyní v pohodě. Takže jsem furt na vážkách co zvolit. 🙁
Odpovědět
@bendavenda Je to otázkou priorit, zdali si chceš z obýváku udělat kotelnu a topit téměř 3 měsíce v kuse v krbu, nebo ne. Já bych šel cestou snížení tepelných ztrát a zvolení vodní podlahovky a elektrokotle. U takového prcku domečku to půjde udělat pěkně. Radiátory si akorát zmenšíš užitný prostor. Pokud chceš ušetřit, tak se na krb úplně vykašli, ušetříš na komínu, vložce, vyztužení základů, podlahy atd atd a za tu cenu máš určitě vodní podlahovku...
Odpovědět
@bendavenda projektant říkal, že radiátory vyjdou o 100 000kc levnějš než podlahové El. topení. // jakože zadarmo? :-D
Odpovědět
@bendavenda Teplovodní kamna nejsou žádná sranda. Aby to mělo smysl potřebujete kamna s co nejmenším výkonem do vzduchu a co nejvíce do vody , akunádrž + regulace . Když to sečtete budete okolo statisíc . A největší mínus bych asi bral čištění výměníku každý týden nebo 14 dní ve vnitřních prostorech . Spíše jděte do klimatizace , ta v zimě topí a v létě ji také využijete http://www.klimatizacedodomu.cz/www-k... https://aukro.cz/sritr-tepelne-cerpad... Výběr je velký , duležité je aby to mělo v zimě dobrý COP a u vás v místě servis. A do krbovek jdětě obyčejných . Nemusíte se pak starat kdy zatopit a budete je mít na pohodu . Třeba jotulky f 602 nebo plamen trenk . Žádný šamot co musíte měnit , žádný rošt a zezadu vždy stačí po pár hodinách vyhrábnout žhavé a topíte dál . Nejste pak dřevotopiči naplný uvázek a takováhle kamna jsou držák.
Odpovědět
@bendavenda "+projektant říkal, že radiátory vyjdou o 100 000kc levnějš než podlahové El. topení. " Ten projektant musí být opravdu "dárek". Mně vyšlo el. podlahové topení na 55.000Kč vč. montáže (9 nezávislých okruhů vč. 9ks ovladačů - celkem 534m kabelů)…. A jen tak pro porovnání - TZ mám 3,8kW při en. vztažné (neboli vytápěné) ploše 159m2. Vašich 5-6kW při ploše 117m2 je opravdu na pováženou. Zkuste s tím zavčasu něco udělat. Jak naznačil někdo výše, dnes je zcela běžné stavět z tenčího zdiva a masivněji zateplit. Já např. mám zdivo 25cm + zateplení 25cm.
Odpovědět
Já být váma,tak toho projektanta nakopu někam a svěřím to někoumu,kdo tomu opravdu rozumí.Jak jsem psal,mě vyšlo podlahové topení+TČ(klima) 140t do domu s podlahovou plochou 110m2.Radši snížit o trochu TZ,než investovat do tak složitého systému.A dávat radiátory do novostavby v dnešní domě je fakt terno.Ach jo.
Odpovědět
@bendavenda A má otec zkušenost s podlahovým vytápěním? Vůbec se to nedá srovnat. Nemusíte řešit rozmístění nábytku, neztratíte žádné metry a v domě je opravdu příjemně.
Odpovědět
Profilova fotka
@bendavenda Jednoznačně TČ. Investice úměrná potřebám, tedy za 55 tis kompletní komfort. Vše ostatní je horší, ale nemusíte se mnou souhlasit hned. Tady také porovnávají ve skvělé diskuzi. https://forum.tzb-info.cz/143781-denn... Bohužel musíte vyseparovat zrno od plev a porovnávat "stejné zájezdy" :-)
Odpovědět
@davex Ale bacha ! Jestliže chcete podlahovku a elektrokotel, tak musíte mít další zdroj vytápění na obnovitelné zdroje. Takže např. kotel na biomasu, dřevo. Nebo TČ, či soláry atd. Takže je dost možné, že se komínu nevyhnete, i když jej třeba NIKDY nebudete potřebovat... V dnešní době nelze postavit dům čistě celý na elektriku vč. vytápění. Vždy tam MUSÍ být další alternativa topení...
Odpovědět
@josef_vavra No vidíte a já zas JEDNOZNAČNĚ tvrdím, že vaše jednoznačně TČ je neekonomické při předpokládaných tep. ztrátách mezi 3-4kW. Vy sice tvrdíte cenu za TČ 55tis? Jaké a kde? A životnost (15-20) +servis? Vaše předchozí příspěvky jsou rozumné a technicky fundované, ale tady jste přestřelil.
Odpovědět
@hamikaw Jen poupravím - nejde o to, že nutně musíte mít další alternativu topení, ale o to, že musíte splnit maximální limit pro neobnovitelné zdroje. Což při použití TČ na topení i ohřev TUV teoreticky může stačit (je to otázka výpočtů) a přitom bude dům celý čistě v elektrice. Já mám el. podlahovku, aktivní rekuperaci a bojler s TČ (tudíž vše jen elektrika) a limit pro neobnovitelné zdroje jsem splnil.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Nebojte se, nepřestřelil. Jedna z variant je monoblok Nordline 9,5 Jediné čerpadlo, které nepotřebuje prohlídky. Prostě přivezu, zapojím přes dvě roury do okruhu a topí. Vzhledem k jednoduchosti lze očekávat dlouhou životnost. Pro malé TZ ideál. Budu mít jeden kus na zkoušku, dodám reálná data. Druhou variantou jsou LG Therma V, kde jsem se vnutil i na školení. Používají špičkové technologie včetně systému sub cooler. Tím pádem dobrý COP i při nízkých teplotách. Opět pouze připojit dvě roury. Monobloků už se prodává víc, než dělených. Výhody jsou zjevné. Ekonomiku si každý umí spočítat sám. Návratnost do 5 let určitě. Bonusem je vyřešené letní chlazení.
Odpovědět
@hamikaw Mám dům jen s elektrokotlem a nebyl problém :) Tak asi to nějak půjde :D
Odpovědět
@davex Tak jste splnil "maximální limit pro neobnovitelné zdroje.." :) A jiný zdroj tepla, než jen elektrokotel nemáte ? Např., krbovky, krbová vložka atd ?..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?