Jaké zvolit vytápění do bungalovu?

Dobrý den, poradil by někdo jaké zvolit vytápění? Budeme se ještě radit ale ráda bych slyšela víc názoru. Půjde o bungalov 110m2. Přípojky máme hned u silnice. V obVaku spojeném s kuchyní chceme podlahovou a nejaka kamna. V ložnicích radiátory a v koupelně klasický žebřík.Dekuju
Odpovědět
1
2
Ještě dodám, že to bude dřevostavba
Odpovědět
Profilova fotka
Nechte si opravdu poradit od odborníka.Z toho mála co píšete vám nikdo rozumně neporadí, když nezná potřebné informace o vás, domě a přípojkách.Mě osobně přijde jako blbost už i to dávat zároveň podlahovku a radiátory,je to drahé, složité a blbě regulovatelné.
Odpovědět
@capveronika Typ vytápění se volí podle TZ domu. Ve Vašem případě téměř jistě nebude přesahovat 4kW. Plyn se Vám nevyplatí, takže v podstatě připadá v úvahu topení elektřinou nebo TČ. Vzhledem k vývoji letních teplot a malé akumulační schopnosti dřevostaveb zřejmě budete řešit i klimatizaci. Podle mě máte tyto možnosti 1) elektrickou podlahovku nebo nějaké elektrické topné panely + do hlavní místnosti klimatizaci na letní chlazení a přitápění v zimě. Klimatizace je vlasně TČ typ vzduch-vzduch 2) udělat všude teplovodní podlahovku a topit nějakým levnějším TČ. Výhodou je, že TČ obvykle umí chladit podlahou a zlevní ohřev TUV. V této variantě není vhodné kombinovat radiátory a podlahové topení. Limit neobnovitelné energie splníte díky kamnům. Budete ale mít problém s přetápěním obýváku. Vybírejte proto akumulační kamna. .
Odpovědět
Profilova fotka
@capveronika Poraďte se s projektantem a něco určitě vymyslíme vašemu domu na míru. Bez tepelných ztrát je to zbytečná diskuze. Co se týče vašich preferencí, tak bych si to ještě promyslel. Zbytečně míchat vysokoteplotní radiátory s nízkoteplotní podlahovou je nejdražší varianta. Být váma, tak dám podlahovou všude a max v koupelně dám elektrický topný žebřík nezávislý na zbytku topení. Jinak co se mě týče, nemůžu si vynachválit stropní topení.
Odpovědět
Záleží jaké má dům tepelné ztráty. Můžete mít teplovodní podlahovku nebo elektrické kabely. Topit můžete kondenzačním plynovým kotlem, elektrokotlem nebo tepelným čerpadlem. Souhlasím s názorem, že kombinovat podlahovku s radiátory u novostavby je blbost.
Odpovědět
Aha, to jsem vůbec netusila, že je blbost to kombinovat. Mělo to tak být původně od firmy na klíč, to jsme se nakonec rozhodli jinak, jen si ponechali studii. Budeme mít teď schůzku s dvěma projektanty, tak uvidíme. Jen tam nechceme jít úplně bez informací. Předpokládám, že tepelne ztráty nám řekne projektant?
Odpovědět
Profilova fotka
@capveronika Tepelné ztráty Vám musí někdo zpočítat na základě. Jestli Vám to udělá Váš projektant nebo někdo jiný je věc druhá. Každopádně na tomto základě pak můžete činit nějaká rozhodnutí. Pokud můžu za sebe přidat něco do diskuze tak souhlasím s tím, že je ´´blbost´´ kombinovat podlahovku s radiátory. Šel bych do podlahového topení. Vypadá to líp a i pocitově je to příjemnější teplo. Pokud máte plyn u pozemku tak bych volil vodní podlahové topení a na něj napojil zdroj topení ( TČ, plynový kotel, elektrokotel ). Do budoucna tak máte možnost se rozhodnout jaký zdroj vytápění zvolit. Subjektivně říkám, že TČ je ´´blbost´´. Je to drahé a nevyplatí se to. Raději bych dal plyn a nějaký kotel s nízkým výkonem. Termostat pro podlahovku do ložnice. A zvážil bych levnou klimatizaci pro uchlazení domu v létě. To bude větší problém než to topení v zimě. V rámci výstavby bych udělal připravu na venkovní žaluzie nebo rolety. A pro doplnění .. zamyslel bych se nad zachytáváním vody na pozemku. To možná bude do budoucna dražší sranda jak náklady na topení.
Odpovědět
@capveronika V současnosti nejlépe plyn. Uvažovat také o stropním vytápění, kterým lze v létě i účinně chladit. Podlahové zdá se je již překonané.
Odpovědět
@travas To se opravdu jenom zdá. :-D
Odpovědět
@viados Co se jako zdá? Chce to trochu číst a studovat.
Odpovědět
@travas jdi si s tou svoji reklamou jinam..
Odpovědět
@capveronika Kombinovat radiátory a PT můžete v případě elektrického topení, jinak je to nesmysl. Při rozhodování o typu topení je potřeba vycházet z TZ domu. Z toho pak lze spočítat investiční a provozní náklady a z toho pak vychází vhodná ekonomická varianta. TZ Vám samozřejmě spočítá projektant nebo různé firmy. Pro stavební povolení budete potřebovat energetický štítek PENB. Podmínkou je splnění limitu neobnovitelné energie. S čistě elektrickým topením a TUV to nesplníte. Vy ale uvádíte, že plánujete nějaká kamínka, takže pak to vyjde. Jak jsem psal. Pokud budete stavět normální dům s plochou kolem 120m2, budete mít TZ kolem 4 kW. K nižším hodnotám se dostanete při stavbě pasivního domu. Tím ale natolik narůstají náklady na stavbu, že se to nevyplatí. Výrazně vyšší TZ zase znamená, že nasmyslně šetříte na izolačních materiálech, nebo Vám projektan blbě spočítá TZ. Nejčastěji jsou to chyby při výpočtu ztráty větráním. Pokud tedy vezmu jako výchozí TZ=4kW, střední klimatické pásmo a 4 lidi v domě, pak pro jednotlivé varianty to vychází zhruba takto 1) plyn - provozní náklady za komplet elektřinu, topení a ohřev TUV =32000 Kč/rok. Musíte použít kotel s velkým modulačním rozsahem a to znamená dražší kotle + plynová přípojka a odkouření. Investiční náklady pak budou kolem 100000Kč. 2) elektrické topení + bojler s TČ pro ohřev TUV - provozní náklady 30000 Kč/rok. Investiční náklady cca 25000 Kč (topení) + 40000Kč (bojler) 3) teplovodní podlahové topení + TČ - provozní náklady 24000 Kč/rok. Investiční náklady v případě levnějšího TČ (např. LG monoblok) 130000Kč Určitě jste si všimli, že léta jsou čím dál teplejší, je tedy nutné počítat i s klimatizací. V případě dřevostavby to platí dvojnásobně. V případě variant 1 a 2 je tedy nutné přičíst do investičních nákladů cenu za klimatizaci (zhruba 35000Kč). Varianta 3 umí topit i chadit. Tak si vyberte. Pro moderní novostavby je investice do plynového topení nesmysl. I v případě elektrického topení jsou provozní náklady nižší, protože máte výhodnější sazbu na elektřinu. Co se týká stropního topení, tak stále brutálně převažuje podlahové topení. Důvodem je jednak nedůvěra, ale hlavně je výrazně dražší.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zubr487 K tomu stropnímu topení. Proč si myslíte, že je to výrazně dražší? Na dům 150m2 mě to vyšlo asi na 140tis se vším všudy včetně instalace. Výhoda je, že spolu s topením se vyřeší i záklopy stropů, takže ty už pak není potřeba řešit ani platit. Na kolik dneska výjde podlahové topení?
Odpovědět
Je to už hodně dávno co mě učili ve škole, že teplo stoupá od spodu nahoru. Změnily se od té doby fizikální zákony ?
Odpovědět
Teď jsem se nastěhoval. 5,5 kW TZ, Elektrokotel, radiátory. Stačí přidat jeden stupeň na termostatu a běhěm 10 minut to poznám. To je ta výhoda nemít podlahovku. Jak někdo psal, je to překonané, podlahovka je jen trend této doby nikoliv technologický pokrok. Podlahovka velmi souvisí s "leností" topenářského cechu. Jako upřímně. Radiátory už se jim nechce montovat ani náhodou. RIP.
Odpovědět
@jakuda jak to teplo dostanete do spodních vrstev místnosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@l_sekanina Ne, nezměnily. Jen jste možná ve škole nedával moc pozor :-) Teplo se šíří rovnoměrně všemi směry. Nahoru stoupá pouze teplý vzduch. Pokud to někoho zajímá, tady je to opravdu krásně popsáno. https://www.stavebnictvi3000.cz/clank...
Odpovědět
Profilova fotka
@warflyer Sáláním, viz článek z příspěvku výš. Mám to vyzkoušeno, funguje to opravdu dobře, dokonce i podlahy jsou teplé a to nejen ty v patře, ale i ty v přízemí.
Odpovědět
@melin6 To není reklama, stačí číst toto forum dále, ale pravděpodobně máš rovněž podlahovku se zvedáním prachu a dlouhou dobou reakce na změnu teploty, nemít možnost jinak rozmístit nábytek atd.
Odpovědět
@jakuda Nicméně pokud sálám dolů, tak musím sálat i nahoru a díky tomu, že je tam i vysoká teplota, tak stropní vytápění klade i zvýšené nároky na izolaci stropu ne? btw. já osobně jsem také koketoval s různými koncepty jak vyřešit topení v mém dobře zatepleném domě a když jsem zavrhl podlahovku (mimo jiné i zvýšení radonového stupně a nepružnost topení) jsem se také okrajově zajímal o stropní vytápění, nicméně od znalejších na tzb to bylo dost strháno, a tak jsem skončil u toho, že tam šopnu přímotopy (nějaké lepší jako třeba adax neo), bude to blbuvzdorné, investičně nenáročné. V obývákokuchyni pak bude klimatizace, a voda se bude ohřívat luftbojlerem. Energetickým štítkem jsem prošel v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Ano, sálání jde všemi směry, proto jsou topné systémy doplněny izolací. V mém případě je topný had zafrézovaný do dřevotřískové izolace. Ale to samé je přece i u podlahového topení, tam se taky musí dávat podlahový polystyren aby se netopilo do země. Ono v podstatě úniky tepla nahoru ve stropě mezi přízemím a prvním patrem by tolik nevadily - při nejhorším by se to v patře chovalo tak trochu jako podlahovka. A strop na půdu bývá snad dnes už standartně dobře zateplen. Navíc ta izolace ve stropě má i tu výhodu, že snižuje kročejový hluk z patra. V mém případě jsem podlahové topení zamítnul převážně kvůli akumulaci. Mám plovoucí základovou desku postavenou na pěnoskle, což je poměrně slušná akumulační hmota, která často dřevostavbám tak chybí. A tak mi i projektantovi přišlo škoda na desku skládat ještě polystyren kvůli podlahovce a tím se o tu akumulaci obírat. Radiátory jsem nechtěl, protože je prostě nemám kam postavit - všude mám francouzská okna až na zem a jinde by zavazely.
Odpovědět
@jakuda No v případě topení mezi patry to ještě jde, ale pokud to mám pod střechou, tak to pak sálám rovnou pánubohu do oken, to v případě podlahovky nemusí být tak akutní, protože se postupně natápí i zemina pod domem, resp. nesáláte proti absolutní nule. Nejsem tu ale v pozici, že bych chtěl stropní topení hanit, protože na tohle se zase necítím příliš erudován. Já to vzal od lesa, tz jedné místnosti je pár set wattů při -15°C, tzn. že většinu času bude opravdu malá a přímotop, který má výkon několika stovek wattů je celkem malé prdítko, které schovám kdekoliv i přes to, že tam mám také všude franc. okna. A to nepočítám ještě pasivní zisky, zisky od elektrospotřebičů a lidí v místnosti. Za vyřešení tak malé potřeby tepla třeba těch 140 tisíc dávat nehodlám, to raději potěžím kryptoměny :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Chlapi, nehádejte se, teď názor ženy :-) o TZ už psáno bylo. Také o tom, že kombinovat podlahovku a radiátory u novostavby je blbost, s tím naprosto souhlasím. Nevím, jak fungují stropní panely, ale pro mě, jako ženu je přijatelnější, když se mi teplo rovnoměrně line z plochy podlahy, vytřu, za chvílí suché, chodím na boso, děti si hrají na zemi. Další věc je estetická no už jsem si fakt zvykla nepřemýšlet, kam co ustavím a dám, prostě ty radiátory jsou dost omezující a ani nejsou pěkné, žádné..... TČ zvážit životnost a návratnost. A nyní, jaký kotel? Plynový kondenzační, vyšší pořizovací náklady, ale plyn, pokud vím, je o něco levnější, el kotel levné pořizovací náklady, el. je dražší, ale můžete mít na celý dům levnější sazbu a opět názor ženy, plynu se fakt bojím a jsem ve finále ráda, že ani nemáme přípojku. Takže my máme el. a teplovodní podlahovku zastavěná plocha 122 patrový s galerii v kuchyni celková měsíční spotřeba el. je 3200,- druhá zima a dům zatím bez fasády. Očekáváme, že po fasádě půjde spotřeba ještě dolů. A pro chladné podzimní, nebo jarní večery máme krbovou vložku :-)
Odpovědět
@capveronika Do koupelny doporučuji určitě podlahové vytápění. Je to opravdu komfortní mít teplou podlahu a celkově teploučko při koupání.
Odpovědět
@mojebydleni Mluvíte jako má žena. Základní podmínka byla. Udělej si topení jak chceš, ale nechci radiátory. Je to ošklivé, překáží to a drží se v tom prah. Pro vyšší TZ má KK význam, ale pokud se budeme bavit o TZ zhruba pod 5 kW, tak díky výhodnější sazbě vychází celkové provozní náklady nižší pro elektrické topení. Ekonomická návratnost v případě TČ je pro tyto ztráty problematická, ale bunusem je chlazení.
Odpovědět
@jakuda Jaký systém stropního topení jste použil ? Zatím jsem viděl jediný zajímavý systém teplovodního stropního topení. Napamatuji si ale firmu. V podstatě se jednalo o širší CD profily s drážkou pro zamáčnutí trubek. Takže se v podstatě udělá klasický rošt, do roštu se zacvaknou trubky a na to klasicky SDK. Jinak se jednalo o dost drahé systémy. V případě podlahového topení počítám cenu jen za topnou vrstvu, protože vše ostatní (izolace, nosná a pochozí vrstva) se musí dělat v každém případě. Trubky nebo kabely jsou v ceně kolem 200Kč/m2.
Odpovědět
@zubr487 myslíte toto?
Odpovědět
@zubr487 Zajímavé stropní teplovodní topení (používá se i jako podlahové a stěnové) je black systém. Výhodou je že používá čtvercové trubky a tím styk pro přenos tepla není pouze tečnou ale plochou., Jinak dle slov madam Drábové elektřina a její cena bude dlouhodobě stále stoupat. Proto asi plyn.
Odpovědět
@travas tak hlavně, když Láďa bude pořád zlevňovat a nezatočí kohoutkem na špatnou stranu, když budeme moc zlobit :-D :-D :-D myslím, že je to nejlepší varianta :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Máme toto. http://www.topeni-chlazeni.cz/produkt...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?