Jaké zvolit vytápění rodinného domu 4+kk?

Dobrý den, prosím o radu jaké vytápění máme zvolit pro rodinný dům nízký 4+kk o celkové ploše cca 135m2 ? Vaše rady a zkušenosti? Do krbu se nám nechce. Děkuji
Odpovědět
Kazdy vam napise ze musite znat tepelne ztraty domu. Na nich zalezi nejvic. Co je totiz nejlepsi pro dum s TZ 3kwh neni nejlepsi pro dum s TZ 8kwh.
Odpovědět
To nechápu :-| asi si stojím na vedení nevím. Bude to nízkoenergetický nový dům.
Odpovědět
:-) ano, to je v pořádku ... jiné už se dneska prakticky nestaví ... takže jaké má ten dům tepelné ztráty (v kW) ? Musí to vědět projektant, resp. měl by být schopen relativně přesně odhadnout už v průběhu projektování.. Přesně se to pak dozvíte z povinného PENB. Dále by bylo dobré vědět, zda ta mmáte plyn, aby se o o něm dalo případně uvažovat
Odpovědět
@mp77 Jen pro info. Většina domů dnes u nás stavěných nesplňují 15-50 kWh/m² za rok. Takže nejsou nízkoenergetické. Mimochodem dosáhnout těchto hodnot je bez rekuperace standardně nedosažitelné. Spousta stavebníků dnes tvrdí, že staví NED, ale většinou to pravda není. @petullena Pokud budete stavět běžným způsobem, tak budete mít tepelné ztráty cca. 6-7 kW. Což je cca. 74 kWh/m² za rok. V tom případě bych si pořídil tepelné čerpadlo.
Odpovědět
@petullena Jaká bude skladba konstrukcí, jaký tvar bungalovu? - odhadnout se to z toho dá. Pokud není plyn, tak neprojdete pouze na elektriku, tedy bude třeba buď dát nějakou klimačku nebo bojler s TČ, ale to už je pak věcí výpočtu, jestli to projde.
Odpovědět
@dawerius Tak projektovanou mám rekuperaci, nicméně TZ mám spočteny bez ní a u bungalovu jsem na 3,9 kW s větráním poloviny objemu vzduchu budovy, což je trochu přehnané a při 20 kubících na osobu mi to vychází na větrání čtvrtiny objemu budovy za hodinu a ty TZ jsou tedy ještě nižší. Naopak si myslím, že dům menší velikosti dnes nikdo s TZ kolem 6,5 kW nestaví a pokud by se jednalo o dům velký, tak s těmito TZ by NED v poho byl.
Odpovědět
Já mám dřevostavbu 110m2 TZ 3,8kW.Topení el.kabely a TČ vzduch-vzduch.Letos jsem ještě pořádně netopil.V domě stále 22-24.Večer jen zavlažím podlahu v koupelně a po vyvětrání domu pustím na cca15min klimku.Jsem nadmíru spokojen.Myslím,že výhodnost topit el.nebo plynem byla někde u TZ 6kW.
Odpovědět
@r4d3k74 Nejčastěji se setkávám s domy z cihly cca. 44 se zateplením cca. 10 cm. V podlaze kolem 15 cm a ve stropech cca 24 cm vaty. Nebo místo cihly dřevostavba cca. 160 cm vaty. Obě tyto varianty jsou kolem 45 W/m². Při podlahové ploše kolem 130 m² je ztráta cca. 6kW. Při těchto parametrech je to 74 kWh/m² což není NED.
Odpovědět
Tak to jasně. Já bral dnes spíše standard podlaha, stěna, strop - 20-25, 30=35, 40-45.
Odpovědět
@r4d3k74 Teda ta stěna 20-25 - jsem se upsal
Odpovědět
@r4d3k74 Tak jsem si zkusil cvičně spočítat takovej běžnej rodinnej domek. Dvě patra, půdorys obdélník. 177 m². Při tloušťce izolace podlaha-stěna-strop = 10-08-20 mi vyjdou tepelný ztráty na cca. 8kW, To je cca. 110 kWh/m²/rok. Při tloušťkách izolací 25-25-45 mi vyjdou tepelný ztráty cca. 7kW. Což je cca. 96 kWh/m²/rok. To stále ani zdaleka není nízkoenergetický dům.
Odpovědět
My máme cihlu cca 37cm cm + 10cm polystyren. V podlaze 15cm polystyren a ve stropech vatu 20cm. Topíme pouze plynem - podlahovým topením (krb jsme po dlouhém zvažování zamítli). Obytnou plochu máme cca 125m2,vytápíme zhruba na 21,5 - 22 stupňů celý dům a roční náklady jsou kolem 15 tisíc korun. Doufám, že je tohle pro vás trochu více pochopitelně vysvětleno.
Odpovědět
Článek se načítá
@dawerius Já počítal pouze svůj bungalov 16,5 x 8,35, podlaha 190 mm EPS 150S, stěna porobeton 250 mm + 250 mm EPS 100F a strop lehký s 450 mm vaty zde http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v..., kdy zde mi vyšlo bez rekuperace s výměnou vzduchu 0,20 m3 na osobu a hodinu (tedy celkem třetina objemu budovy za hodinu) hodnota 48 kWh/m²/rok a TZ 4,1 kW. Tedy NED. Bungalov a ještě nudle. Mému projektantovi vyšlo 40 kWh/m²/rok a TZ 3,9 kW. Ten si asi pohrál i se solárními zisky, kdy většina oken 16 m2 z celkových 22 m2je na jih (na sever 2m2). V takové té osekané verzi PHPP (teď nemohu najít odkaz) mi vyšlo dokonce 30 kWh/m²/rok.
Odpovědět
Profilova fotka
@lagys ahoj, jaka je spotreba za energie/rocne? diky
Odpovědět
@zeneva já bydlím teprve od srpna,takže roční náklady ještě nemám,ale sleduju to každý měsíc.Mám zálohu 2000t.Předpokládané náklady byly spočítané do 18t za rok.Největší žrout je ohřev vody.Jinak zatím jsou náklady kolem 1000-1200 měsíčně za veškerou energii.První dva měsíce jsem podcenil ten bojler,takže to vylítlo.Teď už ho mám naprogramovanej,jak potřebuju a spotřeba šla rapidně dolu.Topím zatím jen v koupelně večer a klimou pro zavlažení po vyvětrání.Barák tu teplotu 22-24 fakt stabilně drží a to i když pár dní mrzlo.Zatím fakt spokojenost. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lagys a o kolik vic vas vyslo TC? Ja pocitam, ze dam za elektriku kompletne cca 30 tis za rok, plus nejaky drevo do krbu, ale mame jen kabely, bojler a krb
Odpovědět
70T a mám 3 jednotky.Ale bylo to přes známýho.Jinak bych se do 100T asi vešel.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?