Jakou značku tepelného čerpadla byste nám doporučili?

Profilova fotka
Zdavím všechny střecháčky :) Předem mého dotazu, musím říct, že danému tématu teda vůbec nerozumím... :-D Ale jedná se o to, že se nemůžeme rozhodnout jaké si pořídíme tepelné čerpadlo...manžel pořád sleduje různé recenze, všechno propočítává, až si říkám, aby se mi z toho nezbláznil :-D Firma, co nám bude dělat topení doporučuje Samsung nebo Panasonic, další firma pak nějaké Nibe...no a já bych se chtěla zeptat vás, kteří máte tepelko, jakou značku vlastníte a jak jste s ním spokojení???Budu ráda za každou odpověď ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já tepelné čerpadlo ještě nemám, ale také jsme vybírali. Pročteného toho mám dost, ale stejně je pak nejlepší výběr na doporučení kdo to opravdu má a můžete si to "ošahat". Na prvním místě budou finance, které chcete investovat. Takové SPLITové tč vás výjde kolem 150tis, ale funguje to na principu venkovní a vnitřní jednotky, kde je drahé zapojení a servis té srajdy co teče v trubkách mezi venkovní a vnitřní jednotkou. Pro zapojení potřebujete i chlaďaře. Druhá varianta je jen venkovní jednotka, ale ta se pohybuje okolo 180-300tis podle značky a výkonu. Venkovní jednotka má výhodu levnějšího zapojení a všechna chlaďařina je už zapojená venku v tč. Pro zapojení stačí instalatér. Tyto venkovní jednotky jsou méně hlučné, ale zase záleží jakou značku a výkon budete kupovat. My dříve chtěli obyčejné tč immergas split za 130tis, ale po delším rozhodování jak to funguje a jak je to hlučné jsme se rozhodli pro IVT air x90 za 230tis i s modulem na vodu 220 litrů.
Odpovědět
@karolinka89 Ahoj, co se týká výkonu, tak nepíšeš jaké TZ má váš dům. Co se týká značky, tak se Stiebel, IVT, NIBE, AlphaInotec určitě chybu neuděláte. Ale hlavně vyberte někoho, kdo je pro vás dobře dostupný pro případ problému a taky podle záruk. Já mám Stiebel a tam je to tak, že TČ musí vždycky spouštět jejich autorizovaný technik, nicméně pak při dodržení ročních prohlídek tímto technikem drží záruky přímo Stiebel, nikoliv montážní firma. Což je výhoda, pro případ krachu montážní firmy. My měli štěstí asi na "páteční" kus a záručního servisu jsme museli už několikrát využít a vše proběhlo v pohodě. Záruka je v našem případě naštěstí 5 let. V profilu máš region Vsetín, tam má zastoupení IVT ve Val.Mezu a Stiebel má velkého partnera někde u Rožnova. Jak píše "Slamer", nejlevnějším nabídkám bych se vyhnul. My při podrobnějším prozkoumání našich nabídek, které jsme obdrželi (mimo jiné i Samsung) jsme zjistili, že u levnějších nabídek nebyl v ceně elektrický dohřev spirálou, bojler atd. To všechno už dražší nabídka Stieblu obsahovala a bylo to od jednoho výrobce a nikoliv sbírka všeho možného a za příplatek navíc. Při započítání těchto věcí za příplatek už Stiebel nevycházel dráž....IVT to bude mít asi podobně.
Odpovědět
@karolinka89 Asi záleží nejdřív, jaké chceš. Jestli vzduch/voda nebo země/voda. @jarrysek No psát, že chybu neudělá, když zvolí Stiebel, a potom napíšeš, že už jsi musel několikkrát využít servisu není asi moc dobrá reference.
Odpovědět
@davex , naopak, já zas oceňuji , že jen nechválí, jak si koupil skvělé TČ a vše funguje. Jak píše jarrysek , je to kus od kusu, prostě občas smůla.
Odpovědět
@lto007 takže když jdu koupit čerpadlo, mám říct, že chci kus udělaný na ranní směně ve středu? Jsou tam pořád stejné součástky, systém není nijak složitý, vše je testováno. Já chci za nějaké peníze kvalitu a ne několikrát servis. Neřeknu, kdyby to byl nějaký Low-end za pár šušní.
Odpovědět
@karolinka89 Asi bych začal z trochu jiného konce. Než řešit hned značku, je potřeba znát velikost a tepelné ztráty domu, vybrat způsob ohřevu teplé vody, podle toho vybrat technologii (druh) čerpadla a až nakonec řešit značku. Možných variant (a žádná nebude vyloženě špatná) je hodně, každá má svá pro a proti a tak vám nikdo neporadí tu jedinou správnou. Pokud máte dostatečně velký pozemek a hodláte investovat trochu víc peněz, pak bych jednoznačně doporučil typ země/voda, značku třeba NIBE nebo IVT nebo i další. Dostanete jednoznačně nejúspornější a nejtišší možnou variantu.
Odpovědět
Máme země-voda s kolektorem od NIBE, topíme pátým rokem a zatím ťuky ťuky bez jediného problému, o topení se prakticky nestaráme. Ale jinak souhlas s komentářem výše.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem z názory a komentáře :-) Samozřejmě manžel má prokoumané všechny ty technické záležitosti, které se týkají velikosti domu, tepelných a ztrát a podobných věcí, které jdou, abych to uvedla na pravou míru, fakt mimo mě, protože tomu moc nerozumím :) A tak mě poprosil, zda bych se tu nezeptala :) Chtěli jsme jen vědět, zda tu nemá někdo praktickou či osobní zkušenost s určitým typem nebo tedy značkou čerpadla... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tolik na mou obhajobu za asi špatně položený dotaz :-D jinak po všemožném zvažování asi budeme mít kombinaci země-voda...Děkuji všem moc za rady a postřehy :)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme TČ vzduch - voda od IVT a byla to nejlepší investice, kterou jsme na domě udělali.
Odpovědět
@davex No stát se může cokoliv, ale problém vyřešili bez otálení rychle a čerpadlo jede v pohodě dál. Tuto zkušenost bych si raději odpustil samozřejmě, ale když už se stalo, tak servis zafungoval dobře. Kamarád šel cestou levnější nabídky, bohužel mu ještě zvrtali montáž a má do teď problémy. Není to jen o pořízení. Je to i o následném servisu.
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak koupit čerpadlo od výrobce, který má servisní, montážní firmu do 30 km od domu. V případě problémů aby přijeli co nejdříve. Mám daikin odešel mi o víkendu termostat a vše přestalo topit, zcernal display. Do 24 hodin naštěstí přijel servis a termostat vyměnil. Záruka 7 let, ale musi se platit roční prohlídky 2000-2500 Kč. - ((
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Máme země-voda, plošný kolektor, firma NIBE, jede devátým rokem bez problému..ťuk ťuk :-)
Odpovědět
ještě jeden postřeh, já šel do IVT vzduch - voda, zatím od listopadu 2018 šlape bez poruchy, (na nějaké hodnocení je to krátká doba) na co chci poukázat je, že pokud vyberete konkrétní typ a podle toho dopředu uzpůsobíte rozvody k a od vnitřní jednotky, tak TM vypadá čistě a ušetří to hodně prostoru. Žádné expanzní nádoby , žádné potrubí kolem celé TM, navíc já měl původně navržen jinou značku čerpadla, kde byla vnitřní jednotka a ohřev TUV zvlášť a kvůli tomu se upravoval projekt s tím, že TM se musela zvětšit. O země voda jsem taky uvažoval, máme tam ale záhony, skleník, maliny, ostružiny.. no prostě je to vždy volba, mít svou zeleninu a ovoce anebo jen trávu. I když na druhou stranu dnes se nechají sehnat zvýšené záhony a pak kromě skleníku alespoň něco se vypěstovat nechá. Takže před samotnou volbou bych na místě tazatele řešil spoustu věcí kolem, je jasné že pokud nechci zahrádku a skleníky tak pak toho řešit moc nemusí. Obrázek - kromě el. zapojení celá instalace vnitřní jednotky.
Odpovědět
@lto007 Záhony nejsou pro země/voda žádný problém. Ani ostružiny, maliny, nic. Jen je problém se stromy s většími kořeny.
Odpovědět
My máme REMKO WKF - vzduch/voda a jsme velmi spokojení. Známí mají NIBE vzduch/voda a taky jsou spokojení.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, je to jako se vším, jak bylo řečeno výše. Spíše se zaměřujte na parametry a nikoliv na značku. Prostě vědět, že máte vybírat Samsung nebo Panasonic pro vás nemůže být nikdy výhodné. Když vám nabídne jiná značka lepší produkt :). Vybírejte podle parametrů které najdete na internetu a porovnávejte všechno možné právě podle toho co uvádí ostatní :).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Záleží na typu tepelného čerpadla a taky zda daný výrobce poskytuje autorizovaný servis ve vašem okolí. My máme Vaillant TČ Voda vzduch 12kW. Servisovat se musí každý rok. Seznam velkých firem naleznete například zde: https://1t.cz/nejlepsi-tepelna-cerpad... nicméně já osobně doporučuji jít spíše po osobním doporučení ohledně realizátora ve vašem okolí. Pokud to nebude zrovna úplně to nejlevnější čerpadlo asi nešlápnete vedle s jakýmkoliv výrobcem. Obecně se říká že Švédská tepelná čerpadla: NIBE, IVT, Nordline jsou velice kvalitní. Ale za kvalitu si připlatíte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?