Jaký kotel na pelety - máte zkušenosti, tipy?

Dobrý den všem, rozhodujeme se pro kotel na pelety do RD. Můžete se prosím podělit o zkušenosti s tímto druhem vytápění a popřípadě jaký kotel máte.? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, zkusil bych www.energoportal.cz , tam bude více ,,zasvěcených,,
Odpovědět
Máme ATMOS D21P, topíme cca tři týdny a jsme zatím maximálně spokojeni. Peletky super a hlavně to pohodlíčko, sám si zatopí, přiloží, už by jsme neměnili. A za tu dobu cca max půl kyblíku popela. Jen jsme si vyzkoušeli, že na kvalitě pelet se opravdu nevyplatí šetřit, je lepší si připlatit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Zdravím, budeme letos ve straším RD měnit kotel na dřevo - protože nemáme jinou alternativu, chceme zvolit kotel na pelety. Prosím ty z vás, co mají zkušenosti, nebo se vtom vyznají, aby doporučili jaký kotel, napiště jaký máte doma, jakými peletkami topíte, kde je kupujete, jaká je roční spotřeba, kde pelety skladujete, v jakém objemu je kupujete atd. Nechceme kotel na dřevo, protože ho nevysušíme dostatečně, plyn v ulici není a elektro kotel už máme, ale to je strašlivě drahé, uhlí nechceme. Děkuji moc všem
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@acimedaca Máme kotel KADRIA (Variant Pellets 20). Super je šnekový podavač z vyzděného sila. Nemusíte se o nic starat. Je to čisté a automatické jako plyn. Popel z toho není téměř žádný oproti dřevu. Popelník stačí vysypat 2x za sezónu. Komfort maximální. Účinnost kotle jsem si taky nechala změřit zaleží na komínu, na tom jak je přiškrcená vzduchová klapka atd. A prý byla kolem 95%. Ale pelety vyjdou dráž než dřevo. Říká se, že topit peletama vychází finančně něco mezi dřevem a plynem. Já bych spíš řekla, že finančně je to blíž k tomu plynu, než ukazují tabulky, protože kotel na pevná paliva obsahuje víc vody kterou musíte ohřát a tak musíte topit o trochu déle než začne téci teplá voda. Do nezatepleného domu bych pelety nedávala, tam je cenový rozdíl mezi palivy výrazný. Naopak do zatepleného domu se pelety s ohledem na komfort hodí.
Odpovědět
No hlavně topit peletama bez podavače a pořádného zásobníku ani náhodou, taky jsem to řešil tři roky zpět, ale TM už byla daná a sklep nemám, venkovní zásobník jsem zavrhl, protože bych musel tahat trubky pod deskou a na to už bylo pozdě. Sypat pytle denně někam do malého zásobníku.. ani náhodou, tak jsem to zavrhl nakonec. Ale co se týče kotle, projděte si diskuse na netu, protože téměř každý výrobce má problém s hořáky, resp. spékáním , alespoň toho bylo plno když jsem se o to zajímal, a většina dávala jako příčinu kvalitu pelet, ale to je takové - připlať si. -) Jen na okraj, takový mercedes je rakouský Guntamatic, ale u mě nakonec zvítězilo TČ.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Topíme peletami čtvrtým rokem. U nás není plyn, takže jsme šli touhle cestou. Na sezónu máme 4-6 palet. Přesně jak píše Ito007, opravdu záleží na tom, od jakého výrobce pelety jsou. Ve vesnici nás má peletový kotel víc lidí a máme podobnou zkušenost. Vždy je třeba se u pelet koukat na certifikaci ENplus A1 (nejvyšší kvalita pelet) a nejprve si výrobce prověřit. Koupit jednu dvě palety. Poznáte, zda se napékají (což pak zkracuje živoznost kotle). Kupovali jsme od Biomacu, ale letos jsme vyzkoušeli Dřevošrot a maximální spokojenost. Pelety se nanapékají, cena ve vztahu ke kvalitě skvělá a pan řidič byl moc milý a ochotný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?