Jaký typ vytápění by jste doporučili do domu s tepelnou ztrátou 7 kW?

Zdravím, mám dotaz. Jaký typ vytápění by jste doporučili do domu s tepelnou ztrátou 7 kW?
Odpovědět
Co jsem tak pročítal, tak asi plyn, nebo el. s tep. čerpadlem. ;-)
Odpovědět
Neuvádíte, zda máte k dispozici plyn : - pokud ANO, tak souhlasím s 1pepino, volil bych mezi plynem a vzduchovým TČ. Rozhodujícím faktorem bude ROZDÍL investičních nákladů. Tj u PLYNU sečist hodnotu plynového kotle, plynové přípojky (až do domu ve vašem konkrétním případě) a komínu. U TČ vzít v potaz cenu komplet TČ a přičíst asi jenom betonový základ pro venkovní jednotku. Dle mého pokud budete na cenovém rozdílů do max. 70.000 Kč vyplatí se TČ. Pokud by rozdíl byl 100.000 Kč a více, TČ se nevyplatí, jděte do plynu. - pokud NE, a budete volit mezi ELEKTŘINOU (teplovodní podlahovka z kotle nebo rohože) nebo vzduchové TČ, tak určitě TČ. Beru v potaz pouze zcela bezpracné metody vytápění, některými místními masochisty upřednostňované uhlí, dříví atd. pomíjím.
Odpovědět
Ještě tedy upřesníme... V úvahu připadají dvě varianty - kondenzační plynový kotel a elektřina, oboje teplovodní rozvody. Přípojky na plyn a el. jsou na pozemku zavedeny. O TČ neuvažujeme. Projektant nás více méně tlačí do vytápění elektřinou. Vzhledem k tomu, že nám stejným způsobem doporučuje pětistovku cihlu bez zateplení, byť chceme 30 + EPS, máme trochu obavy, zdali skutečně myslí na naše potřeby. Četli jsme tu mnoho příspěvků na téma topení, ale příliš moudří z toho nejsme. Když známe tepelné ztráty, můžeme si pomocí tohoto údaje něco relevantního vypočítat?
Odpovědět
@jiletka Jakou izolaci máte v podlaze a na stropě?
Odpovědět
Jsme ve fázi zadání projektu. Řešili jsme zatím základní požadavky.
Odpovědět
@jiletka Tak kdo vám řekl, nebo jak jste na to přišli, že budete mít ztráty 7 kW? ;-) Nejdříve si toto ujasněte a pak řešte topení a ne naopak. :-D
Odpovědět
jakou máte izolaci a tak podobně je irelevantní. Pro Vás je podstatná tepelná ztráta domu, kterou víte. . Naprosto přesně si toto spočtete na portálu tzb-info, najděte si tam kalkulačku "porovnání nákladů na vytápění". Vyjdou Vám tam roční provozní náklady, včetně amortizace nákladů investičních. Započte to tak i takové efekty, jako chybějící dvoutarif u plynu apod. Jen si tam upravte investiční náklady u plynu - tím, že máte plyn už na pozemku, budete mít v reálu nižší než je implicitně nastaveno. A podle toho se rozhodněte. Při této TZ to s největší pravděpodobností vyjde lépe pro plyn. Projektant bude zřejmě "stará škola", určitě je Vámi zvolená varianta 30 cm (předpokládám že Porotherm nebo Heluz) doplněná o 15-20 cm EPS, mnohem lepší - více tepelně izolační, navíc tím odfiltrujete různé drobné tepelné mosty. Za mě je ještě lepší varianta, kterou plánuji já, je VPC 24 cm + EPS 20 cm. Lepší statika, lepší akumulace. Zvažte,
Odpovědět
@mp77 Když se neví, jaká bude kde izolace, tak jde určit tepelné ztráty? Chápu to dobře, že oni si tedy určili tep. ztráty a podle toho si udělají izolaci a ostatní věci? :-D
Odpovědět
@1pepino To, že tazatelka je teprve ve fázi zadání projektu mi tu vyskočilo až po odeslání mé odpovědi... předpokládal jsem, že úplně na začátku udávaná TZ 7kW již je výsledkem konkrétního projektu , kde je izolace jedna z mnoha desítek proměnných (stejně jako Uw, skladba zdí apod.) , které byly vzaty v potaz právě při výpočtu té výsledné tepelné ztráty.
Odpovědět
@mp77 jj, proto jsem se ptal na izolaci. ;-)
Odpovědět
Ty TZ nám spočítal projektant, když jsme mu říkali, jaké bychom si představovali zdivo a tloušťku polystyrenu. Ale na izolaci podlahy a stropu se nás neptal. Vytáhl na nás nějaký vzorec a vypadlo z něho tohle.
Odpovědět
@jiletka Asi bych šla ve vašem případě do 30cm nosného zdiva + 20cm izolace ( minimálně) A k tomu bych volila přímotop elektřinu. Když spočtu pořizovací náklady na plynový kotel, přípojku, rozvody a radiátory a proti tomu vezmu cenu přímotopu, tak mu vyjde obrovský rozdíl na vstupní investici, který při těchto ztrátách vlastně ani neprotopíte. Zvlášť pokud budete mít i nějaká ta krbová kamna.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Rozhodne cihla plus zatepleni. Pokud 30 cm cihla tak 15 cm izolace a vic. Nad tech cca 15 cm uz je vsak prinos izolace velmi maly a instalace naopak nakladnejsi za kazdy dalsi 1 cm (napr. cena delsich hmozdenek...). Vetsina tepla unika pres podlahu, okna, dvere, takze prehnana izolace je ve finale k nicemu.
Odpovědět
@hajra .... a hlavně stropem!!! :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ano samozrejme, strop mi v tom vyctu chybi. Pokud nekam je treba davat masivnejsi izolaci, tak prave do stropu. Lidi se vetsinou primarne orientujou na zatepleni obvodovych zdi a podceni podlahu ci strop, coz je chyba.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Mě by někdo poradil, čím by bylo lepší topit? máme možnost plynu, a rozhodujeme se mezi kondenzačním kotlem nebo přemýšlíme o TČ, pokdu by vyšlo relativně dobře. Co se týče domu - bungalov, tepelné ztráty byly vypočítány 11kW, zateplení střechy - 30vata, podlaha mám dojem, že je 14 děkuji, snad to takhle bude stačit. Ještě uvažujeme o krbu s výměníkem a teplo roztahat po domě
Odpovědět
Profilova fotka
11 kw je nejak hodne na dnesni domu. Tam bych radil lepe zateplovat, a to komplexne. Jinak s takovymi ztratami urcite tepelne cerpadlo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?