Jaký výkon krbových kamen do novostavby?

Jsme ve fázi výběru krbových kamen do nasi novostavby. Jedná se o dům s obytným podkrovím o užitné ploše 111m2. Stavíme z Heluz family 50 bez zateplení. Jako hlavní zdroj topení jsme zvolili teplovodní elektrické topení na elektrokotel. Pro topení v přechodném období chceme používat krbová kamna, ale nevíme si rady s výběrem výkonu kamen. Prosím tedy o vaše rady. Přikládám také dokumenty o energetické náročnosti budovy. Předem děkuji za vaše komentáře!
Odpovědět
Malý dum , hodně zatepleno . I když budete mít dole velký otevřený prostor , tak vám nedoporučím nic s větším topeništěm než jotuly f 602. Pokud máte dost peněz tak zkuste něco takového z mastku https://www.talc.sk/norskkleber/nk_ot... Má to malá dvířka , a tak to bude mít malý sálavý výkon zepředu.
Odpovědět
Profilova fotka
@zbranda zrovna včera jsem to někomu posílal. je to tu dobře vysvětleno. http://www.temr.cz/velky-krb-v-malem-...
Odpovědět
@jendadDěkuji. Myslíte že by byla vhodná i tato kamna? Mají sice o něco menší výkon, než ta která doporučujete, ale vzhledově by se nám do interiéru hodila více ;-). https://www.gas.cz/abx-baltik-4-pisko...
Odpovědět
@zbranda řešte hlavně spodní výkon kamen tj. tyto s 2.5 kW jsou vhodnější Pokud chcete topit hlavně v přechodovém období (no uvidíte ja dlouho vás to bude bavit, topit jen jimi - jestli je nakonec nebudte zapalovat jen večer na atmosféru), tak potřebný tepelný výkon pro CELÝ dům bude tak 2-3 kW (tepelné ztráty domu budete mít tak hrubým odhadem 5-8 KW a ty jsou kalkulovány při -12C nebo -15C)
Odpovědět
Ty kamna co jste si vybral https://www.gas.cz/abx-baltik-4-pisko... Tak v principu mají velké sklo a tam to chce velký ohen (vykon) . Když popíšu jak topím , tak pochopíte co jsem měl namysl. Mám kamna o trochu větší než jsou ty jotuly f 602 . V 17 hodin ted zatopím . Použiji cca 3 až 4 polínka pruměru 6až 8cm . Tím že kamna mají bezroštové topeniště a odhořívají odpředu do zadu , tak musíte počkat než žhavé klesne a kamna trochu zchladnou . V 19 hodin vyhrábnu žhavé dopředu , dám tam dvě větší polena 10*10cm nebo 8*12cm dlouhá 45cm a víc už nepřikládám . Klidně o pulnoci je ještě v kamnech dost žhavého na další přiložení , ale už není potřeba topit. Z toho vidíte , že se dá topit na hodně nízký výkon , ale žádná extra plamená šou se nekoná. Kamna jsou sálavá a tím že odhořívají a mají bezroštové topeniště , tak dají příjemné pomalé teplo .Na regulaci je dobrý spalinový teploměr https://www.topenilevne.cz/magneticky... Podobná jako ty jotuly jsou plamen trenk , dovre 40 nebo morso 2b. Všechny mají podobnou konstrukci topeniště , kdy v relativně malých kamnech je dlouhá dráha ohně. Vcelku jsou dost usporná a takzvaně za málo peněz hodně muziky. Akorát morso je dost drahé a ještě myslím , že má šamoty co se musí měnit. Jinak to jsou vše kamna s litinovými výměnými pláty , kde není ani rošt a není prakticky co zničit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?