Jaký zdroj tepla zvolit?

Dobry den,budeme stavet domek cca 90 m2 zastavene plochy dve patra. Zdivo ytong 30 cm a zatepleni 15 cm. Mate zkuenosti a tim jaky zdroj tepla? Jestli el. kotel , plyn. kotel nebo tepelne cerpadlo? Budeme mit jeste krbovky s vymenikem a podlahove topeni. Jde mi o porizovaci naklady a provozni naklady co je tak nejvyhodnejsi? Co mate vy a jake mate naklady? Jo a nejsme vyznvaci pretopenych mistnosti. Dekuji vsem za reakce.
Odpovědět
Profilova fotka
@liborul mel by navrhnout projektant. jinak krbovky s vymenikem a podlahove topeni je jedna z nejdrazsich variant na porizeni. musi k nim byt i akumulacni nadrz. nasledne je jedno, jaky se tam zvoli dalsi zdroj tepla - elektrokotel nebo plyn. Je blbe tohle michat s tepelnym cerpadlem, protoze to je z principu nizkoteplotni a sladit vysokoteplotni zdroj (ty kamna budou davat tak 70-80°C) s teplovodni podlahovkou a nizkoteplotnim zdrojem je docela veda a hodne penez. odpichnete se od toho, jakou budete mit vyprojektovanou tepelnou ztratu objektu. pokud byste uvazovali o TC, vykaslal bych se na kamna s vymenikem a poridil obycejna, cely system se tim dost zjednodusi.
Odpovědět
samozrejme ide v prvom rade o teplotne straty, pocet ludi obyvajucich dom, miesto kde bude stat... z toho sa to vypocitava a vsetko odvija. takto obecne to moc posudit nejde, ale cim viac informacii dodas tym konkretnejsi mozme byt a viac sa priblizit najvhodnejsej variante. a co sa tyka krboviek tak by som sa priklonil k nazoru kolegu... zbytocne stavat komin... alebo ak uz, tak potom tu akumulacku a riesit to pritapanim v krbe, ale neviem jak moct ste "topenari" a bude vas bavit ten bordel doma...
Odpovědět
Souhlasím s jumpmans, toto mi připadá spíš jako řečnická otázka. Neznáme tepelné ztráty. První je projektant TZB, on umí navrhnout jisté varianty. Záleží hlavně, k čemu, k jakému hlavnímu topení se chcete přiklonit, zda plyn nebo co. Ale pokud chcete krbovky, nečekejte od nich, že s tím budete topit celoročně (jak si to mnozí myslí), na toto nejsou dělaná a sami byste zaplakali i nákladově by vás to asi vyšlo dost draho. Je to na uvážení každého, ale alespoň jeden komín bych postavil, i kdybych teď věděl, že jej nebudu nikdy potřebovat... No a co tak stáložárné topení uhlím doplňkově v kamnech (ať už máš hlavní topení plynem nebo elektrikou)? Má to řadu výhod proti dřevu, pravda, dnes to uvede málokdo, ale používám i toto, a jsem nejspokojenější, čistě topení na dřevo bych tu nechtěl, právě kvůli tomu bordelu kolem toho, u uhlí tento bodel odpadá...
Odpovědět
Profilova fotka
TČ vzduch-voda 8kW, podlahove. stejne slozeni steny. naklady el. komplet (provoz, topeni, ...) nejakych 30 kW/m2. to mame my.
Odpovědět
Ja bych zvednul izolaci domu na 25cm, tím se v pohodě dostanete na PENB A. No a díky malé tz uz klidně můžete pořídit jen rekuperacni jednotku s ohrevem vzduchu a nedělat tak žádnou podlahovku, krb, komín, nádrže a nic podobného. Cela topna a větrací soustava se vejde do 100tis. Navíc jako bonus můžete žádat dotaci 500tis od NZU...
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Rekuperace za 100 tis s certifikátem pro žádost o dotaci ? Tak a teď tu o červené Karkulce... Když jsme vybírali akumulační kamna, sdělil jsem pánovi krbařovi, že tepelná ztráta našeho domu je někde mezi 4-6kW, ale že to je celého domu. Že hledám nějaký krb s malým výkonem, abych neměl obývací pokoj přetopený, je to totiž jen 25% plochy domu. Pán se usmál, a řekl, proč si nepustím pár normálních žárovek, že to vydá také teplo :) PS. Required má pravdu v tom, že pokud dům má malou tepelnou ztrátu, nevyplatí se do něj montovat žádné drahé systémy ala výměník z krbu. Pokud si spočítáš to budování komína, přípojky plynu apod a to bereš, že ušetříš na vstupu a dáš jednoduchý systém ať už zmíněnou rekuperaci = celý barák utěsnit, nebo přímotopy nebo cokoliv jiného levného a funkčního, pak tě nebude trápit pár korun navíc měsíčně za topení a ohřev vody. To je můj názor na celé topení v nízkoenergetických stavbách.
Odpovědět
@3ddi3 a teď bych poprosil radu, jak dát do domu s TZ 3,5kw a 6ti osobami pouze el. přímotopy a bojler a projít PENB zejména hranicí neobnovitelné energie.
Odpovědět
@r4d3k74 Pohled technikou nepolíbeného stavebníka. Proč za každou cenu žádat o dotace. Proč cpát do domu drahé a technicky složité, na opravu a údržbu komplikované systémy? V případě, že pouze zateplým dům (3-4kW) vím že budou náklady na vytápění cca 8tis. kč za rok (i s přímotopy) a jsem vysmátý a nic neřeším .... ale nemám dům se štítkem ,,A,, ale pouze ,,B,,. Servis nepotřebuji, za 15 let vyměním bojler a to je vše ......
Odpovědět
@3ddi3 samotná rekuperace která splní podmínky NZU stojí od 20tis... Jediná podmínka je vyšší účinnost než 75% a to ma prakticky každá jednotka s protiproudym vyměníkem... Certifikát vam dá výrobce a ani nemusí být jakkoli v NZU registrovany.
Odpovědět
@kolemkolem o dotace nežádám a na písmenu mi nezáleží. Projektant říkal, že pouze na elektriku neprojdeme.
Odpovědět
@kolemkolem a ještě doplnění. Když to narychlo spočtu na TZB v kalkulačce zelená úsporám, tak mě ani ta obálka y250+eps250, podlaha 200, střecha 450 na Ačko nevychází. Bungalov 16,5x8,35m.
Odpovědět
Profilova fotka
@liborul nejlevnější je dobrý spacák kam se vejdou 2 :-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?