Jaký způsob vytápění do bungalovu?

Dobrý den, mam dotaz ohledně vytápění našeho budoucího baráčku, jedná se o bungalov 4+1. V tomto nejsem nějaký expert,proto prosím o Vaše názory jaký kotel, jaké vytápění. Zdroje máme, elektrika, plyn. Naše představa byla,že do obýváku s kuchyní a koupelny podlahové a do pokojů a ložnice radiátory. Budeme mít krb s komínem. Chceme nějaký cenově dostupný systém,můžete poradit? Díky ;-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@hanluk na toto téma je tu mraky diskuzí.... stačí trochu prohledat. Každopádně by si se měl poradit s projektantem aby ti vypočítal tepelné ztráty a navrhl ti vhodné řešení ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s Petrsv1000. Probrat to s odborníkem ;-)
Odpovědět
@hanluk jak už bylo psáno, na toto téma je hafo diskuzí a stejně se to pořád opakuje. Ono je to takové nekonečné téma, které nejspíš nikdy nenajde vítěze. Každýmu vyhovuje něco jiného, každý má jiné možnosti atd. Já osobně bych doporučoval nejdříve si to tom něco přečíst (články a diskuze), nabrat alespoň nějaké informace a udělat si trochu nějaký obrázek a pak o tom diskutovat, ať už na fórech nebo naživo a pak až to probrat i s projektantem, protože věřím, že projektant může doporučovat produkty firmy, se kterou má nějakou dohodu. Než něco pořídím, tak si vždycky něco o tom nastuduji. Ať povídá každej co chce, tak by jsi to měl udělat hlavně podle sebe. Diskuze, články a konzultace by ti měly ten tvůj výběr zkonkretizovat. To je můj názor. Naštěstí jdou tady dávat jen palce nahoru! :-) Způsob vytápění je také mé aktuální téma a musím říct, že nejsem zcela rozhodnut. Chtěl bych všude podlahové topení, ale do nedávna jsem byl pevně rozhodut pro plynový kotel (jsme na něj zvyklí z bytu a na pozemku, kde bude barák, problém s plynem také není) plus krb. Poslední dobou jsem ale nahlodaný elektrokotlem a to hlavně kvůli nízkému tarifu. Ještě jsem si to nepropočítával, tak nevím. Rozhodně nebudu chtít tepelné čerpadlo. Pro někoho jasná volba, pro mě ne. Chci mít barák s malými provozními náklady a i když by TČ ty náklady jistě ještě snížilo, tak počáteční investice by byla znatelně vyšší. Podle mě se tepelné čerpadlo vyplatí do starších nebo větších domů, kde se musí topit víc, ať už kvůli větším prostorům nebo větším tepelným ztrátám. Tam se tepelné čerpadlo zaplatí. U menšího modeního baráku, který bude dobře zaizolovaný, se návratnost TČ prodlužuje, čili to pro mě ztrácí význam. Dneska je TČ možná moderní, ale já to chci podle sebe, chci si ten svůj dům "vymyslet" a pokud se najdou nějaké chyby, tak nadávat jen sobě.
Odpovědět
Take ted resime plyn - elektrina. Neco jsme uz precetli, ale tim vic jsme nerozhodni. Projektant nas presvedcuje na elektrinu - podlahovku Fenix, ale mame obavy aby to nebylo jen kvuli snadnosti instalace. Jiste je, ze plyn i elektrina budou zdrazovat, takze urcite budeme stavet NED. Nejvetsi obavy mame z toho, co se clovek nikde nedozvi: a co kdyz vyhodny tarif na elektrinu proste dodavatele zrusi? Budeme v prcicich, protoze elektricke podlahove topeni znamena topeni elektrinou navzdy....
Odpovědět
@rainysun Pokud jste rozhodnuti pro podlahové topení, dejte vodní podlahovku a pak můžete volit buď elektrokotel nebo plynový kotel.
Odpovědět
@rainysun přesně jak píše @aneri53.dejte teplovodní podlahové topení a pak si vyberte, čím topit. možná že napíšu blábol, ale aby se dosáhlo kategorie NED, myslím, že energetická třída B, tak je potřeba splnit nějaká kritéria. Aby se tato kritéria splnila, tak je potřeba vyšších investic do baráku, např. rekuperace, což je pěkná investice, akorát s hodně špatnou návratností. Takže si myslím, že je třeba si uvědomit, že s NED budete možná platit méně za vytápění, ale takový barák vás bude stát třeba o několikset tisíc více a ještě vás bude něco stát provoz, údržba,... Takže ve výsledku to takové terno být nemusí. Budete šetřit životní prostředí, alespoň provozem domu, ale jestli bude šetřit i vaší peněženku, to si musí spočítat každý sám.
Odpovědět
Profilova fotka
a co vytápění vodní podlahovky krbem?
Odpovědět
Popravde, z vodni podlahovky mam obavu. Slysela jsem o par lidech, kteri kvuli tomu museli po par letech prekopavat cely barak... Diky za upozorneni na prisnost kriterii pro NED, jeste si to overim, mam ale dojem, ze rekuperace apod. je nutna pro pasivni domy, ne nutne vsechny NED.... Pro NED by melo snad stacit poradne izolace, zatepleni, trojskla v oknech... V mezicase se u nas vyvrbilo, ze dcera je zrejme astmatik, takze budem zohlednovat i toto, musim se poptat u doktoru, protoze na netu doporucuji astmatikum podlahovku (kvuli prasnosti radiatoru), ale malym detem podlahovku nedoporucuji (kvuli prasnosti u podlahy). Na druhou stranu, az se budeme stehovat, bude ji temer 8 let, takze asi vyhrava podlahovka, nejspis elektricka... Z vasich zkusenosti je vodni podlahovka ok?
Odpovědět
Rainysun: s podlahovkou to mate stejne jako se vsim ostatnim. Kdyz na tom budete setrit tak koupite nejaky levny ksunt a za par let budete prekopavat. Kvalitni znacky nabizeji i pojisteni ,takze jdou naklady za pripadnou opravu na vrub vyrobce. Orientacne cena dobre podlahovky s praci vychazi na cca 800kc za m2 podlahove plochy.
Odpovědět
Profilova fotka
@ratatooy může být, pokud hodláte každý den zatápět.... @rainysun proč by měli překopávat celý barák ? =-) Kolik lidí tak udělalo ? Beru přímé známé, ne jedna paní povídala... Práší se od radiátorů, ne od podlahovky... ale obecně se práší všude... Pak také záleží na vašem finančním rozpočtu, jaký máte strop...
Odpovědět
@rainysun vlastní zkušenosti ještě nemám, ale teplovodní podlahovku budeme mít v baráku taky. Naprosto souhlasím s @jardadts a vůbec bych se toho nebál. Znám případy nejen u topení, kdy se investor snažil při stavbě něco ušetřit a po nějakém čase se to muselo předělávat/opravovat. Takže lepší jen jednou, ale pořádně. Na MS a celkově internetu je spousta toho o (ne)škodlivosti podlahového topení. Pokud někdo něčemu prostě chce věřit, tak mu to těžko vymluvíte. Já se na podlahovku hrozně těším. Nejen, že by měla být úspornější, ale především už nebude potřeba pantoflí v chladnějších měsících. Naše dítko by mělo mít 4 roky, až se budeme stěhovat do baráku, klapne-li vše podle plánu.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 no mi rozhodně ne,mi máme akumulačku,to jsem myslela jako pro tazatele,když už ten krb budou mít
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrsv1000 @ratatooy pokud budou mít akumulačku, tak proč by měli každý den v krbu zatápět ? My máme teplovodní vložku, z té se natopí akumulačka a ta to bude pouštět do vodní podlahovky ...pokud se nezatopí, sepne se akumulačka a natopí to elektřinou ... nebo o víkendu, když budeme víc doma, tak se bude krbem topit víc,ta akumalačka se pořádně natopí a pak se nemusí třeba 3-4 dny zatopit ...náš vodák to má naprostě stejně udělané a funguje to skvěle 8-) ...my budeme topit hlavně krbem, pže dřevo máme zadarmo - respektive jen za práci ... @rainysun pokud zvolíte kvalitního dodavatele teplovodní podlahovky, tak bych se toho nebála ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sabcav to jsem se nedočetla že budou mít akumulačku,to jsem psala že ji máme mi jinak to u nás bude fungovat stějně,akorát topíme dřevem v kotli,natopíme bečku(5.000litrů)a pak nemusíme i týden topit
Odpovědět
Profilova fotka
@sabcav já sem ale o akumulačce nikde nic nepsal.... =-) řeč byla o topení v krbu na reakci @ratatooy @ratatooy ok tak to to je pak jasné
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 ty jsi psal, že budou muset každý den zatápět, pokud budou mít krb s teplovodní vložkou ... na to konto jsem psala, že pokud budou mít akumulačku spojenou s krbem, tak opravdu každý den zatápět nemusí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sabcav tak ještě jednou : ratatooy psala : a co vytápění vodní podlahovky krbem? a já odpověděl : může být, pokud hodláte každý den zatápět.... ani o teplovodní vložce jsem se nikde nezmínil.... bral jsem to jako že se ptá na tuto možnost, to se ale vysvětlilo, psala to pro tazatele, oni akumulačku mají ...
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 můžeš to prosím napsat ještě jednou a pomaleji :-D ? hele mě je úplně jedno, čím si kdo topí a co myslela nebo nemyslela @ratatooy , jestli krb s teplovodní vložkou nebo bez , ještě jsem neviděla člověka, který by měl teplovzdušný krb a vodní podlahovku, to postrádá logiku =-) . Ale možný to je, že by takový exot existoval, lidé jsou různí . A u Tebe to vypadá spíš na slovíčkaření ... nemyslím jen toto téma ...nic osobního ... Tazatelce doporučuji krbovou vložku s teplovodním výměníkem a napojené na akumulačku, odkud se to bude pouštět do vodovodní podlahovky (ta akumulační nádrž je tam jako náhradní zdroj, když se v krbu netopí a hlavně aby nemusela topit každý den) a tím bych toto téma o topení z mé strany ukončila, pže tohle fórum má být o diskuzi, pomoci, radách a inspiraci a ne o chytání za slovo apod. :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@sabcav Tak se na mne koukni. ;-) My budeme mít teplovodní podlahovku a krbovou vložku jen teplovzdušnou. Nevím proč bych měl celé 2 dny topit v krbu jen proto, abych ohřál aku nádrž. Co je na tom nelogické, Třeba např. přijdu domů, je mi zima, zatopím v krbu, nežli se mi nahřeje podlahovka a pak přestanu v krbu topit, atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@1pepino ale přesně tak můžeš přeci topit ne ? Výhoda v nahřáté nádrži je, že nemusíš když nechceš topit, nikdo tě nenutí ji natápět, ale výhoda v tom je pokud máš na ni místo ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Na tu chvíli, co budu v krbu topit se mi aku nádrž moc neohřeje. Finančně by se to nevyplatilo. Z tohoto důvodu jsme to zamítli. Na dlouhé topení v krbu máme moc nízké tepelné ztráty. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@1pepino Jako mně přijde zvláštní mít kombinaci vodní podlahovky a teplovzdušného krbu , tak Tobě přijde zvláštní natopit si akumulačku teplovodní vložkou , každý člověk má jiné představy, jiné priority a tak je to dobře, když si o tom kultivovaně podiskutujeme a je je vidět, jde kultivovaně bez urážek a posílání zpátky do školy apod. . Mě se na tom našem systému líbí to, že přijdu domů z práce nebo zvenku nebo přijedu z dovolené či víkendu někde pryč a v domě bude příjemně, protože to ta natopená akumulačka bude hlídat a nebudu muset hned dojít zatopit a čekat, než se to nahřeje ... bude to připravené ... a vzhledem k tomu, že máme přístup ke dřevu jen za práci, tak je to pro nás teď to nejlepší řešení :-) .
Odpovědět
@sabcav Když jí natápíte, nemáte v domě přetopeno?
Odpovědět
Profilova fotka
@1pepino máme oboustranné prosklení teplovodní krbové vložky a jedna část krbu je v obývacím pokoji spojeném s kuchyní (cca 40m2) a druhá na chodbě, kde to teplo stoupá nahoru na schodech do horní chodby, takže se to lépe rozptýlí , vlastně část výkonu jde do vody a část do vzduchu ... navíc je to udělané tak, že se při natápění akumulačky nebo kdykoliv budeme potřebovat, může uzavřít ten podlahový okruh v obývákokuchyni (proč tam bude zbytečně proudit teplá voda , když už jsem zatopila krbem a jde teplo z něj, o to rychleji se natopí ta akumulačka a nebudu mít v tom velkém pokoji přetopeno ) ... a dům máme trošku větších rozměrů, zastavěná plocha 167m2, užitná kolem 220m2 a obestavěná 1200 m3 ... teď dům dokončujeme, bydlet začneme cca za měsíc, uvidíme, co ukáže praxe, ale náš vodák to má naprosto stejně (vymysleli jsme si tento způsob topení, pak hledali vodáka, několik jich odmítli kvůli přemrštěným cenám, až jsme narazili na tohoto a byli jsme překvapení, , že to má stejně udělané, jako to chceme my, nechal nás to celé prohlédnout a vyzkoušet, funguje mu to výborně, tak snad to bude takhle fungovat i nám :-)
Odpovědět
@sabcav aha, tak to potom ano. Máte i o mnoho větší dům, nežli my. To jste to udělali dost dobře. Pro nás by to byla zbytečná investice, která by se asi až za dlouho zaplatila. Máme užitnou plochu domu jen 95 m2. Snad i dobře ve všech směrech zateplen.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabcav no to ja nevím co budou mít jestly budou mit v krbu teplovodní vložku,tomu nerozumím,krb nemáme,ted pouze krbový kamna a po tý zkušenosti už krb nikdy:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@1pepino :-) díky, v to doufám, že jsme udělali dobře, investice byly nemalé (akumulačka stála kolem 40 tisíc, krbová vložka se silca deskami 100 tisíc a kde je podlahové topení - cca 2,5 kilometru a 200m2 užitné plochy :-D ) ... jenže chceme mít podlahovku, chceme přijít domů a mít teplo hned a ne hned obstarávat topení , máme dřevo zadarmo a nemáme zbytečné peníze na elektřinu, tak prostě nám to z toho vyšlo nejlépe tohle a snad to bude fungovat :-) . Nejen našemu vodákovi to takhle funguje, na modré střeše jsem to teď objevila i u @coco5 . To je přesně to, člověk k tomu musí přistupovat individuálně a myslet u toho , někdo potřebuje velký dům, někdo malý, vy zateplujeme, my ne, máme cihly 44 cm a dá se tu rozumně diskutovat mluvit (psát) ... ne, abych tu v upozorněních ráno našla, že mi někdo napíše, že jsem další blázen, co dotyčného sleduje (fakt jako asi nemám nic lepšího na práci než si hrát na big brothera :-D ) a dotyčný ten příspěvěk pak radši přepíše na to, že tomu vlastně nerozumí ...úsudek, ať si udělá každý svůj
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?