Je z krbu strašný nepořádek?

Ahoj, chceme do obýváku krb, ale mám vše bílé a každý mi říká, že z krbu je strašný nepořádek - mikroprach a že budu mít za čas vše zašedlé. Je to pravda? Opravdu je z krbu takový nepořádek?
Odpovědět
Profilova fotka
Řešením je přikládání do krbu ze zadní strany. To budeme mít my. Pokud máte jen trošku místa nebo možnost, vyřeší se tím právě nepořádek a prach v obýváku. Jinak mi to každý taky říkal, proto jsem z přikládání zezadu nechtěla ustoupit, i když cena krbové vložky byla dvakrát taková ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
@tea80 Taky budeme mít přikládání zezadu...z místnosti pod schodištěm. Mně by ani tak nevadil prach a kouř..../to se dá vyvětrat a prach stejně stírám každej den) ale spíš mě rozčiluje ve stávajícím domě nepořádek ze dřeva. Přeci jen se to dřevo musí ke krbu nanosit, někde tam nechat a při přikládání je z toho další nepořádek. Myslím, že oboustranný krb je nejideálnější....
Odpovědět
@petrasafr Mám dotaz k vymetání popela. Vím, že ho z krbu zase tolik není, ale přesto. Je možno ho vymetat také z té místnoti, kde se do krbu přikládá? Jestli ano, je to super řešení.
Odpovědět
@aneri53 jde to, ale chce to potom yvtřít a vysát :-D My teda máme vysavač popela a tím to jde bezvadně i bez víření :-) Přikládání klasika z místnosti. Ty vysavače nejsou drahé, není zapotřebí nějaký drahý, fungují vesměs stejně. @tea80 prach v místnosti opravdu bude, ale nemám pocit, že by bylo něco zašedlé, to vůbec, jen se prostě usazuje na nábytku a podlaze, takže se častěji uklízí. Ale šednutí nééé :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Jo jo dá se popel normálně vymetat zezadu, je tam stejné okýnko jako zepředu, ale menší :-) Taky budeme mít vysavač a místnost bude obložená klasickými obklady jako v koupelně, aby se tam dal prach a bordel dobře vyluxovat nebo zamést a vytřít.
Odpovědět
Profilova fotka
@tea80 Já si tedy žádný extra nepořádek z krbu neuvědomuju. Máme krbovky, topíme celou zimu. Popel se smete do popelníčku a vynese, z toho žádný prach není. Z přikládání už vůbec. Takže trošku se nadělá dřevem, když se přikládá, upadne pilina, tříska, sem tam vypadne trochu popela na sklo před kamna právě při přikládání. Na všechno stačí jen rychlé přejetí ručním vysavačem. Když si nebudete do obýváku tahat metráky uhlí a krb nebude otevřený (předpokládám, že myslíte krbovou vložku), tak není důvod k panice :-D Btw, nábytek máme taky bílý.
Odpovědět
@petrasafr Tak to je bezva. Potom bych se krbu vůbec nebála.
Odpovědět
K lidem,co mají krb chodím malovat tak cca každé dva roky.Mít krb je hezké,ale musíte počítat s prachem,kterého je opravdu dost, i když to na první pohled to tak nevypadá.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme otvor na přikládání zezadu stejně velký jako je ten přední...takže vymetat budu jen zezadu. Navíc je tam rošt a pod ním sběrná nádoba...takže to hlavní se prostě vynese v kyblíku ven. Z obýváku krb nebudeme otvírat vůbec...
Odpovědět
Profilova fotka
@tea80 máme bílé dveře a ty jsou skutečně černé od prachu, hlavně lišty
Odpovědět
tý jo, tak fakt nevím, někdo píše žádný prachy a někdo černé zdi a dveře,tak teď si vyber
Odpovědět
@tea80 Jasně, že z krbu je trochu nepořádek a prach. Sousedi ho mají a jak píše @maitland, malují každé 2 roky. Ale je to na člověku, někdo v krbu topí, protože má např. svůj les a tím i dřevo a ušetří, někdo prostě jen miluje pohled do ohně a tu romantiku a někdo by si ho nedal ani za nic (můj muž). Je to na každém, pro co se rozhodne. Mě se velice zamlouvá řešení, které mají @petrasafr a @lin18 - přikládání z jiné místnosti . Nedělají si bordel v obýváku a mohou místo na telku koukat do plamenů. :-D
Odpovědět
Článek se načítá
já bohužel nemám možnost přikládání z jiné strany, tak se právě bojím toho bordelu a špíny, mám dvě práce a opravdu nemám čas pořád uklízet a utírat prach, tak si zjišťuju jak to je ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tea80 Na zdech jsem ještě nic nepozorovala, ani na bílých oknech, ale na dveřích, které jsou hned vedle krbu černý prach sedá. Není to ale žádná tragédie...když to vidím, přejedu to mokrým hadrem. Přikládání odjinud může být fajn, ale tomu prachu se stejně nevyhneš, tak ho budeš mít v jiné místnosti. Můj manžel si třeba libuje právě v tom přikládání, takže by mu určitě nevyhovovalo přikládat někde z chodby. Mně spíše vadí ten binec ze dřeva, když se přikládá. Proto jsem nechtěla ani u krbu mít ty vyzděné niky na to dřevo...prostě ty zásoby dřeva nechci mít v obýváku.
Odpovědět
Profilova fotka
Zvýšenou prašnost v souvislosti s používáním krbu registrujeme. Nejvíce rizikovou činností je čištění krbu, kdy se vymetá vnitřek. Jasně, většina popela se smete do popelníku, zbytek dovysáváme přes nádobu na popel centrálem, ale do vzduchu se toho jemného popela stejně dostane poměrně dost a postupně to sedá na nábytek. Je to prostě jisté negativum pravého ohně v domě, s tím se musí počítat.... ;-) S krbem je holt práce navíc, to je jasné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik my máme přikládání z technické místnosti, která je pod schody...tam budou i veškeré zásoby dřeva, takže tam mě prach až tolik netrápí jako v obýváku. A i když nebudeš mít v obýváku zásoby dřeva tak ho stejně budeš muset odněkud nosit a tím si naděláš další nepořádek. Já teda nejsem žádnej maniak na čistotu....ale klasickej krb s přikládáním z obýváku máme teď a už bych to nechtěla....natož v novým kde bude vše nový a čistý...navíc máme dítě takže počítám, že otvor z obýváku přiděláme dočasně nějak napevno a bude to i z hlediska bezpečnosti daleko lepší....
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 Ono je to taky o tom, jaký kdo má krb a jak často ho využívá. Kdo má krb s výměníkem a slouží mu k vytápění celého baráku a ohřevu vody, tak to stále a to je skutečně přes obývák blbé, to si ani nedovedu představit. Kdy si zatápí příležitostně a má radost ze samotného přikládání jako můj manžel, tak nebude chodit přikládat někam do technické místnosti. Na ten jeden večer si donese dřevo v jednom koši a to bohatě stačí. Pokud se při přikládání trochu nasmetí, lehce se to vysaje nebo zamete. Spíš jsem myslela, že by se mi nelíbilo mít uložené dřevo v obýváku nastálo, jak to vidím u některých krbů. Vadil by mi hmyz ze dřeva atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@kirik my právě v současném máme dřevo u krbu...je strašně nepraktické chodit v zimě někam ven pro dřevo...nehledě na to, že by to strašně kouřilo kdyby se studené a zmrzlé dřevo dalo hned do krbu...a je to hrůza...nejenom hmyz ale jednou nám tam bydlela i myš :-D . My máme v krbu výměník ale nutnost to nenií...když nebudeme chtít topit tak nebudeme....ale spíš jen pro ten pocit hořícího ohně...jde spíš o pocitové teplo ;-)
Odpovědět
Prach při přikládání je, ale jinak máme takovou velkou plechovou nádobu s víkem, která je docela pěkná (reklamní na psí žrádlo) a v ní dřevo je. Vůbec z něj nelezou hmyzáci či tak. Takže nemám s topením v krbovkách problém a neměnila bych je. Máme robotický vysavač, co jezdí denně, a prašno v domě není.
Odpovědět
Profilova fotka
@lin18 @dracula Já jsem spíše myslela to, že jsme nechtěli stavět krb, kde by byla nika na ukládání dřeva...že bychom to dřevo stejně nechtěli mít v místnosti uložené. My to řešíme tak, že má manžel koš s nachystaným dřívím v technické místnosti a když si večer topí v krbu, přinese si ten koš a ten za večer spálí, takže žádné dřevo v obýváku nenecháváme.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@lin18 můžu se zeptat co to máte za druh kamen?taky nad tím přemýšlíme akorát nevím kde se o tom dohledat. Chtěli jsme krbová kamna ale topenář řekl že existuje něco ve stylu co jste psala vy.Topení zezadu a vzhledem k tomu že máme malé dítě si myslím že je to i lepší. Moc děkuji za odpověd
Odpovědět
Profilova fotka
@julce jejda tak druh asi neřeknu...ale je to normální vložka vsazená do zdi...je otvíravá z obou stran...ale jak už jsem psala...kvůli úklidu, kouři i kvůli bezpečnosti je řešení otvíravého krbu z obou stran nej řešení
Odpovědět
Profilova fotka

Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Velmi bych prosila o odpověď ...chci přikládat z TM a jiný plán není, ale je možné tam mít jak pračku, tak susičku a kotel?? ...moc děkuji za odpovědi. Já si myslím že nikoliv a kdo mi řekne že to není problém a nebo má zkušenost sem s radami.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Ahojky chtěla bych se zeptat co si myslíte, že je lepší krb s přikládáním zezadu, nebo tech.místnost s kotlem na tuhá paliva?Jaký kdo máte zkušenosti, i ohledně údržby , délky hoření , bezpečnosti apod. děkuji :).
Odpovědět
Profilova fotka
tak jde o to co od toho čekáš....pokud ti jde jen o teplo, čisto tak jednoznačně kotel v kotelně a fertig.... pokud chceš mít krasnou dominantu v obýváku a nevadi ti že budeš třeba denně v zimě nosit dřevo tak krbovou vložku teplovodní....pokud to chceš zkombinovat, tak bych pořídil kvalitní kotel na tuhý, a klidně nějakou obyčejnější vložku do obyvaku na zatopení sem tam ... pro atmošku :-) My máme plynovej kotel, a krb.vložku v obyvaku. Plyn jsme ještě nezapli....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?