Jeden kotel na dva termostaty.

Zdravím, Budeme rekonstruovat náš dům čímž vzniknou dvě samostatné bytové jednotky. A řešíme topení. Momentálně je dům vytápěn kotlem na tuhá paliva. Ale chceme přidat plyn. A teď otázka pořídit dva kotle plus dva komíny a mít systémy úplně odděleny. A nebo co by se mi líbilo více, jeden kotel plus jestli je nějaký rozdělovač. Kdyby to fungovalo tak že sepne termostat v jednom bytě a kotel začne topit a bude jen v tom bytě topit po té by sepl i druhý a teplá voda by šla i do druhého bytu atd. Je nějaký takový rozváděč?
Odpovědět
Určitě jeden kotel, pokud nemusíte plyn rozuctovavat, což stejně nemá moc význam, když jsou společné stěny. Stačí přidat čerpadla nebo elektro ventily + nejake rele, ktere bude spinat kotel.
Odpovědět
Zdravím, máme také dům rozdělený na více bytových jednotek, které se pronajímají. Topíme na plyn. Systém se řídí pomocí ekvitermní regulace. Máme tam rozdělovač a každý byt se dá případně zvlášť uzavřít. Na každém radiátoru je termostatická hlavice a dálkový měřič spotřeby. V jednotlivých bytech žádné termostaty nejsou. Kotle máme zapojeny dva v kaskádě, ale u Vás asi bude stačit jeden. Máme kondenzační Geminox - zatím to funguje perfektně.
Odpovědět
Ještě doplním, že rozúčtování nám dělá firma, která se i stará o odečítání těch dálkových měřičů. Pokud to máte na pronájemn, tak dálkové měřiče jsou už povinností a dělat rozúčtování ručně je celkem komplikované.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Já skoro v takovém případě bych instaloval teplovodní vodoměr na vodu do každé obytné části/ bytu jeden na topení, kde by se poté rozpočítala celková suma utracená za vytápění a to by se podělilo, na kolik vyjde ,,jeden litr¨ topné vody a pěkně by se to znásobilo na přesnost jednotek korun, než řešit takové dálkové odečty apod...
Odpovědět
@vladimir_sacha Bohužel to nelze z vodoměru spočítat - z toho by vyšly hausnumera. Musel byste v reálném čase navíc k tomu měřit teplotu přívodu a zpátečky.
Odpovědět
jj, v nekterych bytovych domech na to pouzivaji kalorimetry, ktere (myslim si) meri jak prutok, tak teplotu. Ale je to ve vysledku spis slozitejsi. Odecitat to taky nekdo musi, navic se na to museji delat porad nejake drahe revize a repase. Nam to jednou za rok odectou bezdratove. Ani o nich nevime, prijedou jenom k baraku a zase odjedou. Pak uz jenom posle vyuctovani a fakturu.
Odpovědět
@martin_s To sice ano, ale propočty by se stanovila cena za 1l topné vody, to spočítat lze, kolik proteklo vody do kterého bytu a podle toho by to šlo, vezme se hlavní měřidlo někde za kotlem a pak samostatný do každého bytu, přijde vyučtování, takže by se podělila suma vody v litrech protopenými penězmi a fungovat by to mělo taky, uvedu hrubý příklad úplně hrubý jenom prostě jak to myslím: Spotřeboval se plyn za 50 000, proteklo plácnu 100 000L vody v okruhu topení od posledního vyučtování, tzn. že cena litru by byla 0,5kč a Franta spotřeboval 20 000l, tudíž zaplatí 10 000 korun a Honza 30 000L vody, takže 15 000 korun, je to jenom hrubý příklad a takto se pěkně pozná, kdyby někdo manipuloval s měřidlem dálkového odečtu, nějak ho přenastavil apod.... Protože máte někde u kotle hlavní měřidlo a nikdo se nemůže vymlouvat, že něco je tak nebo jinak
Odpovědět
@vladimir_sacha Potřebujete mít průtok a rozdíl teplot, abyste zjistil kolik bylo tepla odevzdaného. Ikdyž by kotel na stejnou teplotu - např. 60 stC, tak pořád nezjistíte, jak studená voda se vrací v daném okamžiku a na to má vliv např. to, že např. více větrají, mají jinou plochu radiatorů, topí na nastavenou teplotu v jinou dobu než druhý byt, mají více ochlazovaných konstrukcí, topí na jinou teplotu atd. Není to prostě TUV, která se pustí do odpadu, ale vrací se voda o nějaké relativně vysoké teplotě, plynem dotápíte ten rozdíl, který je však v každém okamžiku jiný.
Odpovědět
Nevim teda jestli tazatele zajima rozuctovani. Pointa byla hlavne v tom, ze pouzivame ekvitermni regulaci a tim padem nejsou vubec potreba termostaty v bytech. Jsou tam jenom ty termostaticke hlavice. K tomu rozuctovani. Neni to tak jednoduche. Za prve je na to vyhlaska, ktera vypocet opravdu hodne komplikuje. Pokud to nepocitas podle vyhlasky, tak to muze najemnik uspesne rozporovat. Za druhe jenom z prutoku se to pocitat neda. Nejde jenom o prutok, ale i o to, o kolik se voda v danem byte ochladila.
Odpovědět
O účtování mi nejde je to mezi námi a rodiči pronajímat byt nebudeme. A u termostatických ventilů je problém že by kotel vytápěl i byt kde by nikdo třeba 12 hodin nebyl . Díky načasování by si tak každý zvlášť mohl načasovat kdy chce aby se topilo a kdy ne. Takže teoreticky když bude mít kotel čerpadlo v sobě tak stačí dva elektroventily které budou ovládány termostaty a zároveň spínat kotel.
Odpovědět
@edison101 ano, je to tak. Stačí dva zónové ventily doplněné relátkem, které sepne, pokud bude sepnutý min jeden ze zónových venilů. Kontakt relátka by pak spínal kotel.
Odpovědět
Technicky to možné je, nicméně komfort s termostatem není úplně ideální (vlastní zkušenost). Předpokládám, že si plyn pořizujete právě kvůli tomu komfortu. Vypínání na pár hodin když jste v práci stejně nic moc neušetří (opět zkušenost). Pak se musí barák znovu nahřát a plyn to stejně sežere. Akorát zbytečně cvičíte s otopnou soustavou a s celým barákem.
Odpovědět
Článek se načítá
Nicméně proti gustu... nechci tady vnucovat nějaké řešení. Chtěl jsem jenom upozornit že to jde i lépe a cena je myslím ve výsledku stejná. Pokud budete mít termostat, připravte se na to že v jedné místnosti bude moc teplo a v druhé moc zima. Ve výsledku budete přetápět abyste nezmrzli a utratíte za topení mnohem víc (zkušenost 😉 )
Odpovědět
@edison101 Já bych kotel napojil na anuloid a na něm osadil dvě čerpadla, nezávisle ovládaná termostatem pro každý okruh. Ty dva byty budou mít zcela zřejmě odlišné topné režimy.
Odpovědět
@pepitocz Podmínka aby to nebylo moc drahé, aby stačila stejně teplá voda pro oba byty. Potom stačí ten (jak už bylo napsáno) anuloid (vyrovnávač tlaku) a použít informaci od čerpadel aby ovládali kotel třeba prostřednictvím vstupu pro termostat. Teplotu v bytech řídit termo hlavicí (čerpadlo autoadapt) termostatem-časovačem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@m_i_r_e_k Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Mám jeden kondenzační kotel který vytápí 2 byty a potřebovala bych vědět jak to udělat, když mám jede termostat? Tak aby jednom bytě bylo možné topit třeba na 22 a v druhém jen temperovat, nebo naopak. Děkuji OZ
Odpovědět
@olina_zacpalova Dobrý den, ten termostat na zdi je bohužel úplně k ničemu. Zajistí vám správnou teplotu jenom v té jedné místnosti, ve které je namontovaný. Stačí, abyste vyvětrala v té jedné místnosti kde je termostat, kotel začne topit na plno a přetopí všechny ostatní místnosti i ten druhý byt. Nevím kdo tohle vymyslel a proč je to tak rozšířené, ale je to bohužel hodně nešťastné řešení. Doporučuji termostat nechat zcela demontovat a zahodit. Místo toho dát na každý radiátor termostatickou hlavici. Tím pádem si pak můžete nastavit teplotu nejen v každém bytě, ale i v každé jednotlivé místnosti. Zároveň je v tomto případě prakticky nezbytné udělat ke kotli ekvitermní regulaci. Funguje to tak, že vám ke kotli připojí čidlo venkovní teploty, podle kterého se bude kotel řídit a čím bude větší zima, tím bude nahřívat otopnou vodu na vyšší teplotu.
Odpovědět
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. OZ
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?