Jednotka větrání do jedné místnosti, má to význam?

Zdravím, Chtěl bych e Vás zeptat, jestli to má smysl nebo ne. Budeme stavit dřevostavbu. Bude se jednat o malý domek na patro, kde spodní část (jídelna + kuchyň + obyvák) bude otevřený prostor. Někdo říká že v dřevostavbě musí být rekuperace, větrání. Každý má na to názor jiný. Na nějakou rekuperaci za 100t už nám rozpočet určitě nevyjde, ale objevil jsem že existujou takové malé reuperační jednotky do jedné místnosti. Jestli je to k něčemu dobré, nebo jsou to vyhozené peníze netuším, proto se ptám. Kdyby to k něčemu bylo, dal bych ji někam dolů, nahoře bych to už neřešil... našel jsem třeba toto: https://www.ventishop.cz/eco-room-150... nebo toto: http://www.e-vetrani.cz/quantum-hr-15... PS: jestli se to tady někde řešilo, omlouvám se ale nenašel jsem to. Jinak předem díky každému za nějakou radu.
Odpovědět
Profilova fotka
Jelikož tomu nerozumim (asi stejne jako ty) nechal jsem si na rekuperaci udelat projekt (smesna castka v celem rozpoctu). Po vypracovani projektu jsme si nechal od projektanta doporucit realizacni firmy v mem okoli a ty jsem poptal. Jedna slibovala, druha jednala a bez problemu dodala. Pokud od toho ocekavas nejaky smysl, tak poptej u odborniku (nerikam ze zde nejsou) ale projektant urcite ne a kazdej ma svoje specificke pozadavky. Takze pokud to myslis vazne tak projektant:: Lukáš Bartoš Realizacni firma: http://www.storekcz.eu/kontakt/
Odpovědět
@lasted taky jsem se o to zajimala....v podstate to kazdy pomluvil, ze je to predrazeny ventilator a prakticky hlucna dira ve zdi :-D ....nakonec bylo tolik dalsiho shaneni a vymysleni, ze jsem to odsunula a pak uz nestihla vyresit....zkus se podivat name tzb-info.
Odpovědět
My budeme mít v dřevostavbě nucené odvětrávání aereco
Odpovědět
Bamak: díky jsem si to tak nějak myslel ale nechtěl jsem to říkat.... Vítkovi: diky, psal jsem o cenovou nabídku do aereca
Odpovědět
@ozzy77 Štorek je opravdu super! Budeme od nich mít rekuperaci Atrea. Mohu jen doporučit.
Odpovědět
@lasted ja jsem si na to nazor v podstate udelat nestihla :-) ....takze jen opakuju nazory druhych. Ale my jsme hodne vetraci, bydlime v podhuri, takze vzduch celkem cisty a ty 2-3 mesice co nevertame nam za naklady na rekuperaci nestaly.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak v tom případě si ale vubec nepochopila smysl rekuperace. A mozna by to chtelo sdilet vlastni zkusenmosti, nez jedna apni povidala. Nevim co si z toho ma autor pripevku vzit?
Odpovědět
@ozzy77 ale ja nemluvim o centralne rizene rekuperaci, o te jsem si nazor udelala celkem dukladny, vcetne vikendoveho pobytu v hotelu s rekuperaci. A zaver, nechtela bych ji :-D . mluvime o lokalni jednotce, tak nevim kdo z nas dvou to nepochopil ;-) . A autor celkem bez problemu pochopil, ze tady zdvorile konverzuju, nazory nevydavam za svoje, napsala jsem zdroj, kde jsem informace zjiskala....nevidim na tom nic spatneho. A co tobe prelitlo pres nos, ze jsem te tak vytocila? ;-)
Odpovědět
no vidím to tak, že na tu lokální, malou jednotku kašlem. Zkusím se nezávazně poptat i u toho pana Štorka jak doporučuje ozzy77. bamak: a proč by jste centální rekuperaci po zkušenosti z hotelu nechtěla??? Nevidím na tom nic špatného :), tak proto se ptám. díky
Odpovědět
Zdravím, lokální jednotky byly dost probírané na tom tzb info a výsledek je takový, že je to opravdu hučící díra ve zdi, kde navíc dochází k míchání odtahového vzduchu s přívodním, to už je opravdu lepší i ta nejlevnější centrální, třeba jen do několika místností, něco jako HR100R.. @bamak Já bych také rekuperaci nechtěl nemít jinou možnost, mám jí v práci a při pohledu na výústky "čistého" vzduchu, které jsou plné prachu ani nechci zjišťovat, co jsem nucen celý den dýchat (nicméně v domě si to vyčistíte sami- pokud to technicky půjde, v korporaci s tím člověk nic nenadělá.) Problém je hlavně v zimě, kde vlhkost klesá ke 20ti%, pálí z toho oči a musí se topit na 26, aby člověku nebyla zima. V novém rodinném domě je ale jiná otázka. Jak tady větrat, když dům je dobře utěsněn? Otevíráním oken? A co v noci? Co s vlhkostí? Lidé bez řízeného větrání se v nových domech budí dvakrát za noc do vydýchaného vzduchu s bolestí hlavy. Z toho důvodu si rekuperaci pořídím i já, nebude to kvůli úspoře, protože ty peníze se mi nikdy nevrátí, bude to o tom komfortu, že se budu budit v zimě do čistého prostředí. Rekuperace pojede jen přes topnou sezónu a to v intervalech, abych zbytečně nepřesušoval vzduch, takže hlavně v noci, při použití WC a koupelny, při vaření, jinak budu větrat nárazově klasicky okny.
Odpovědět
@lasted abych neopakovala jiz napsane, rimmer to vyjmenoval za me. Ja bych jeste pridala sice lehounky, ale prece jen pruvan a obcasny hluk- kdyz jednou za cas sepne vetsi vetrani. S tim cistenim to taky neni mic ruzove, asi nejde mit kazde 2 me try servisni dvirka a to se bavime o prachovych castech. Co se tyka bakterii, tak tam je to uplny mazec. Muze se do trubek nastrikat nejaka chemie, ale zadny servisak mi nevysvetlil jak ten cistici prostredek dostanou za prvni zatacku. Bylo toho proste vic....nerada bych se zapletla do diskuse s milovniky rekuperace. Kdybych bydlela v Praze, nebo Ostrave, kde vetsinu zimy kvuli smogu vetrat nemuzes, tak bych zase uvazovala trochu jinak. Ale bydlim ve Valasskem Mezirici ;-) , vetrame 9 mesicu v roce nepretrzite a 3 mesice hodne....to, ze kvuli tomu protopim nejakou kacku navic neresim. Zase usetrim elektrinu za provoz rekuperace.
Odpovědět
@rimmer Me to nestoji za to ani v dome. Jak jsem psala zakladateli vetrame skoro porad....a abych mela doma zarizeni za statisice, ktere pustim na 2 mesice v roce? Navic je takovy provoz pro rekuperaci nejhorsi, protoze se tam 10 mesicu jen usazuje prach. Loznici mame cca 14m a vzhledem k tomu, ze nekolikrat za noc vstavam k detem, tak vyvetram....a kdyz ne, tak se s bolesti hlavy taky nebudime. Meli jsme pujceny monitor CO a I rano jsme byli v norme...trochu jsem se toho bala, protoze v byte to bylo jak pises, I proto jsem se o rekuperaci jak centralni, tak tu lokalni zajimala.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@bamak mne neprelitlo pres noc nic, ale obavam se ze z tve odpovedi si tazatel nevezme nic a budeme zde zivit vlakno o nicem. Nechapu jak si muzes udelat obrazek o reku nekde v hotelu. Buhvi z kolikateho roku a buhvi jak udelané. Bylo by lepsi kdyby opravdu oslivil odborníky, nez cist tyhle nesmyslne komentare. Taky muzu komnetovat kazdy druhy prispevek co sem kde slysel a co nechci....nedelam to nema pro tazatele zadny vyznam.... Reku navrhne jenom projektant a zrealizuje poradne jen firma ktera jich seká tydne mraky. Nemusi to nutne byt pak Štorek, ale s jeho firmou mam TOP zkusenosti, proto je doporucuju. Reku ma mrte moznosti a kazdy dum je jiny, tak si myslim ze poradí na míru jedine on. Ne jedna paní povídala......tak doufam ze tazatel si z odpovedí vezme co potrebuje a zarídí se podle toho.
Odpovědět
@ozzy77 Tobe se clovek nezavdeci, kdyz napisu, ze mi nekdo neco rekl je to " jedna pani povidla". Kdyz napisu osobni zkusenost, tak buh vi kde jsem byla :-D. Tvoje informace jsou od odborniku a rekuperaci budes mit za par mesicu. V jednom s tebou souhlasim, nechame to na zakladateli. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak jj prijede 2.1.2018 v 7:00 (proto mu taky nepíšu, že mám vlastní zkušenost)
Odpovědět
@ozzy77 :-D :-D :-D cituji:" A mozna by to chtelo sdilet vlastni zkusenosti, nez jedna pani povidala"
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak psal jsem mu zkusenost s tvorbou projektu a realizacni firmou na rekuperaci (jsou aktualne natahane rozvody, rozdelovac) a od te same firmy (Štorek) mám i podlahove topení. Tudiz jsem sdilel zkusenost s projektem a realizacni firmou, ne zkusenost s chodem a provozem reku, ale to jsem psal. Melo to vyznit neco jako ve smyslu meho prvniho prispevku (pokud jsi nepochopila tak znovu) ze pokud tomu tazatel nerozumi (jako ja) tak se na to nebudu ptat na foru (kde nejspis) neni odbornik (ja se na to tady taky neptal) a muze si udelat navrh na svoje specificke pozadavky od toho projektanta. Pak uvidi a po vzajemne komunikaci jich dvou (a ne debilnich prispevku zde) co mu navrhne. S realizacni firmou jsem taky stravil dost dlouhou dobu abych nabyl zkuselnosti, ze to co delaji tak tomu rozumi a take tuhle zkusenost jsem sdilel....pokud si to nepochopila tak se omlouvam, mozna ze sou moje myslenkove pochody ponekud slozitejsi (ikdyz si myslim, ze jsem to napsal dost jasne) Pokud ti jeste neco neni jasne ani po tomhle prispevku prosim o SZ, at tady zbytecne nezivime vlakno, ktere je pro puvodniho tazatele o nicem.
Odpovědět
@ozzy77 Je mi to jasne uplne. Ty mluvis a jednas s odborniky, ja " s jednou pani" tvoje zkusenost s papiry je relevantnejsi nez moje z pobytu kde jsem si jela rekuperaci vyzkouset. SZ zatim nebude potreba, ale tvou nabidku urcite vyuziju, abych zjistila, jestli se tady mam na neco ptat, nebo ne. Kazdopadne I pres rozdilny postoj k rekuperaci ti preju bujareho Silvestra a stastny novy rok, at dum zdarne roste.
Odpovědět
@ozzy77 Souhlasím s tím, že odborné věci řešit s odborníkem a ne na foru. Jenom bych ale připomněl, že přispívatelem debilních příspěvků jsi tedy i ty.
Odpovědět
Profilova fotka
Rekuperace být nemusí, ta jenom šetří náklady na vytápění. Ale myslím si, že nějaký systém nuceného větrání (i kdyby jen pomocí soustavy přívodních štěrbin, odsávacích mřížek a ventilatoru na půdě) je, nejen do dřevostavby, vhodný.
Odpovědět
No poptam se na tu jednotku hr100r ale myslim, že to dopadne tak, že nebude nic. Jen odsavač z koupelny a z WC, klasika. Topení budeme mít pravděpodobně pomocí infrapanelu, ty samotné vysouší případně vlhkosti na stěnách, a hold budeme větrat ručně, hlavně v tom zimním odbodi. Snad nebudeme litovat. Bohužel rozpočet je neústupný. A na izolaci, nebo někde jinde už šetřit nebudeme.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám zkušenost jak s tou jednotkou na jedno místo.Hrůza už nikdy.Bylo to v ložnici a výsledek že za týden jsem jí zrušil.Potom ale centrální jednotka je supr.Dal jsem jí asi před 3 roky do domu.Je to dům po rekonstrukci.Těch odborníků se vystřídalo u mě mnoho a vlhkost a plísně se neodstranily.Dum byl podříznut,obkopán,drenážován.Přes 15 let bez změny.Proto jsem se rozhodl pro rekuperaci.Sice tá práce.Rozsekaný celí dům.Ale hned od druhého dne po spuštění vlhkost zmizela.Už běží třetím rokem a nikde ani náznak po plísni a vlhkosti.Je to ale starší dům.Po této zkušenosti jsem ale do mé dřevostavby dal všude rozvody pro rekuperaci.Tam ty náklady jsou kolem 20 tisíc a jednotku můžu pořídit kdykoliv později.Jak tu někdo psal o tom prachu u těch vyústění v kanceláři tak to není pravda.Ta špína se tvoří pouze u nasávacích otvorů.Ale u výfukových nemám nic.Jsou tam filtry.Filtr za nasáváním ze špinavých místností je vždy nejdříve zanešený.Určitě doporučuji natáhnout potrubí jak na rekuperaci tak na centrální vysavač.Při stavbě je tojednoduché.Potom už v dřevostavbě skoro nemožné.
Odpovědět
@dreambox o jednotku do jedné místnosti už neuvažujeme ani omelym, takže za ty rady a názory díky. Co se týče rozvodů na rekuperaci, to je možná dobrá úvaha.. Potom už to nikdy dělat nebudeme, takže za tu radu tay dík. Rozvody na centrální vysavač už od jedné firmy máme naceněny, ty si určitě nechat uděláme, s tím se už počítá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?