Kdo máte vinyl, na jakou maximální teplotu topíte podlahovým vytápěním?

Chtěla bych se zeptat, kdo máte vinyl, na jakou maximální teplotu topíte do podlahového topení? Včera nám pani na prodejně řekla, že se může maximálně na 27 stupňů. A to budeme při větších mrazech topit určitě víc. Děkuji.
Odpovědět
1
2
26-27 stupnu je max, alespon dle vyrobce a osobne bych to nepokousel... 27 stupnu je malo, proc?
Odpovědět
Nebudete. Podlahové topení funguje jinak než radiátor - není sálavé a, velice zjednodušeně, jeho úkolem je naakumulovat podlahu a zdivo tak, abyste měli v domě komfortní teplotu třeba kolem 22-23 stupňů. Věřte tomu, že to je dostačující. U radiátorů je to jiné, protože teplotu v místnosti či domě nemáte konstantní, takže skutečné teplo vnímáte jinak. Do podlahy nám jde max. těch 27 stupňů, nikdy nebylo potřeba více. Tedy, samozřejmě záleží na typu zdiva a patřičné tepelné izolaci domu jako takového.
Odpovědět
@ajkaza Ono pravda je trochu ina. Pani v obchode urcite myslela ne teplotu do podlahy ale povrchovu teplotu na podlahe. Vy do podlahy mozete pustat aj 40C ale povrchova teplota bude okolo 25-26C. Kym sa to teplo z potrubia dostane na povrch tak sa ochladi a tym padom ano mozete do podlahy pustat aj vyssie teploty ako je 27C. Niektori vyrobcovia podlahovych krytin maju hodnotu 27C stanovenu kvoli zarukam, ale na takuto hodnotu (povrchovej teploty) sa pri sucastnych novostavbach nedostanete.
Odpovědět
@vimamima To ted není pravda. 40 stupňů do podlahy znamená více než 30 stupňů v podlaze (při dnešních standardech) + náklady jako kráva na vytápění + zdravotní hledisko (klouby). Do podlahy není potřeba pouštět takový nářez. Není záměrem chodit po horké podlaze, ale nechodit po studené + teplo akumulovat a roznášet do dalších konstrukcí, což ohřeje vzduch a zvýší pocitovou teplotu.
Odpovědět
@ajkaza mame vinyl a taky nam rikali, ze teplota podlahy nesmi vys nez nejakych 27-28 st. Ale jak uz tady pisou lidi nade mnou, jde o teplotu podlahy, ne teplotu vody. My v celodennich mrazech poustime do podlahy vodu o teplote cca 30st a samotna teplota podlahy je v pohode (nemeril jsem to, ale je to kolem 25-26st max)
Odpovědět
@lukoid Prikladam vypocet navrhu podlahovky pri teplotnom spade 40/32, rozteci 150/100mm v 60 mm betone + vinyl. Teplota na povrchu je 26,6C (v tabulke udaj tpdl).... To ze cim nizsia potrebna teplota do podlahy na vytapeni je kazdemu asi jasne, ale otazka znela ci nesmu pustat do podlahy viac ako 27C. Stale plati ano je to mozne, ale zalezi ci to je nutne a ako je navrhnuty topny system a tepelno-technicke vlastnosti budovy.
Odpovědět
@lukoid Este k tomu zdravotnemu hladisku. podla norny je povolena maximalna povrchova teplota na Ti + 9C cize zvacsa = 29C (obcas obmedzenie vyrobcov na 27C) ale co to spravi s kloubami? Nic nakolko teplota tela cloveka je cca 36C cize vsetko co je pod touto hodnotou tak posobi na telo ako chlazeni... cize podlahovka neprehrieva cloveka ani jeho klouby ale ohrieva okolny vzduch ktory ma tesne nad 20C.
Odpovědět
zdravím všechny, prosím, koukám na vaše měsíční spotřeby. My máme spotřebu 93 kwh / denně. Bydlíme v novostavbě (2 roky) - cihly Porotherm. V domě termostat nastaveny na 22,0 stupnu. Kotel jsme měli nastaveny na 32 st. Popřečtení této diskuse jsem ho snížila na 28st. Popravdě si doma šíleně hlidáme sviceni, spotřebu celkově. spotřebiče A+, teplovou vodu pouštíme jen na večerní koupání, neplýtváme. Dům má 120m2, je patrový. Vodovodní podlahové topení. Ve dvou místnostech vůbec netopíme, termostat je tam uplně vypnutý. Je lepší uškrtit okruhy v těchto místnostech nebo stačí termostat. Za minulý rok jsme měli útratu asi 82 000 Kč. Jsme z toho uplně v koncích. Prosím máte nějaké nápady, co asi děláme špatně.děkuji
Odpovědět
@vimamima Jde samozřejmě o styk nohy s podlahou, ne o "prohřívání" kloubů vzduchem. Uznávám, že jsou dva tábory lidí - jedni to budou rozporovat, druzí si za tím stát. Vliv na imunitu ale přetopený objekt má, zvýšená prašnost se při vyšších teplotách také vyskytuje. Ať tak či tak, aby šlo do podlahy více než 30 stupňů, to je u nových domů v NED až pasiv standardech neobvyklé a spíš se s tím u kolegů, kteří mají podlahové topení, nesetkávám (ještě jsem se nesetkal), než abych to bral jako samozřejmost - někde se to brutálně ztrácí a vede k nadbytečným nákladům, přičemž podlahové topení je bráno jako nízkoteplotní ze své podstaty. 40 stupňů vstup není dle mého názoru nízkoteplotní úroveň a každý stupeň na vytápění znamená cca 5-6 % na nákladech, což musí jít znát. Jinak 27 stupňů je taková obvyklá hraniční teplota jak pro nátop, tak to vinyl: má se za to, že aby byla ve výšce cca 150 cm nad zemí teplota 22-23 stupňů, teplota na povrchu podlahy bude max. 27 stupňů, tj. do podlahy půjde něco ke 30, ale jsou to opravdu maxima, která se berou jako limitní pro komfortní natopení objektu. U vinylu pak při vyšší teplotě než 27 stupňů hrozí, že se udělají mezi jednotlivými díly mezery (povede k velké roztažnost a smrsknutí materiálu při změnách teplot).
Odpovědět
@nikolakrouzilova no ja bych zacal tim, ze bych nejprve vyloucil, jestli nahodou neni zapnuty nejaky spotrebic, ktery vam toto dela (nejaky topny zebrik a podobne veci). Pak bych sledoval kotel, jestli opravdu jede s prumernym vykonem cca 3-3,5kW/hod (cca 75-80kWh/den, zbytek bude bojler, vareni, sviceni, lednicka atd). Mas vysledovano, kolik mate denni spotrebu v lete, kdyz netopite?
Odpovědět
Asi jsme hodně nestandardní rodina když tak koukám na ty teploty :-D máme první zimu. Bungalov 130m,ytong 30 a zatím bez zateplení. Já potřebuju teplo takže topime na 25 a do podlahovky jde 33 stupňů. Máme lepeny vinyl. Denní spotřeba cca 20kw celkem. Jedeme ještě za drahý tarif tak jsme to koumali. Doufám že 15cm zateplení tomu trošku pomůže a příští zima bude lepší. Jinak topime tč..
Odpovědět
Profilova fotka
@neonkarybka no my jeli na drahý tarif teď dva měsíce a EON nás fakt dost překvapil. Fuj už nikdy :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@lukoid Som rad ze sme sa zhodli ze klouby podlahovka nema ako vysouset ci nicit. Je to nelogicke... Potrebna vstupni teplotu ovlivnuje mnoho faktorov, Ako tu uz odznelo nekto chce mat teplotu interieru 25C, tak potrebuje teploty nad 30C. U starsich staveb ci bazenoch a podobne su teploty az do 50C. Nizkoteplotny system neni do 30C, ale tak do 45C a potom uz zacina vysokoteplotny. Obvykla hranicny teplota neexistuje nekto stavia NED nekto pasiv a nekto rekonstruuje. Podlahovky su aj pre starsie objekty kde 30C do podlahy zdaleka nestaci. Ako to je s imunitou neviem, ale tym ze podlahovka tolko nehybe vzduchom, tak je vhodna pre alergikov. Myslim ze tazatelka si uz najde odpoved ktoru potrebuje.
Odpovědět
@neonkarybka Tak na takovéto teploty, které v baráku máte a jaké pouštíte do podlahy, to je spotřeba luxusní :) A to je za 24hod ?
Odpovědět
@nikolakrouzilova Pokud si hlídáte svícení a každou prkotinku, tak si myslím, že budete mít špatně navržené podlahové topení a způsob vytápění (elektrokotel) do domku, který máte. Víte, jaké máte tepelné ztráty? Máte na podlahovku projekt, nebo jste si to dělali svépomocí?
Odpovědět
@nikolakrouzilova vaše spotřeba je doopravdy neskutečná. V něčem máte problém. Jaký máte tarif? Nezapomněli jste ho změnit? Jak už psal mirekb, určitě to chce zjistit denní spotřebu v létě a v zimě. Denní spotřeba v létě musí být minimální - do 10kWh. A tím pádem byste v zimě museli mít kolem 150kWh. Což je blbost. Švagr měl podobný problém a postupným vypínám spotřebičů sledoval spotřebu každého zvlášť. Nakonec byl problém v hodinách. My vytápíme 200m2 taky ve dvou patrech, jsme plně elektrifikovaná domácnost, ohřevem vody nešetříme, topíme cca na 21-23°C a ročně za elektřinu zaplatíme cca 32000,-.
Odpovědět
@nikolakrouzilova Co třeba cirkulace teplé vody? Máte zapnutou? To je taky žrout Energie. Dům má 120 m zastavěnou plochu, nebo celkovou? Ja mám 145 m bungalov, teplovodní podlahovku - z akumulační nádrže, kde je topná patrona. Spotřeba cca 60 kW denně. Do podlahy jde cca 29° a uvnitř je přes 22. Taky lepený vynil, ze začetku šlo do podlahy i 32 a problém nebyl - myslím s podlahou, jen to na můj vkus topilo až moc. Těch vašich 90 kw mi přijde hrozně moc. Jak máte udělané zateplení, co okna, jak větráte?
Odpovědět
Profilova fotka
@nikolakrouzilova Možná stavební chyba, je potřeba ji najít. Potřebuji rozměry domu, materiály, odečty elektroměru. Porovnáme realitu s výpočtem a chyba se najde. Něco podobného jako v závěru diskuze http://www.modrastrecha.sk/forum/elek...
Odpovědět
@hamikaw Jo. Prostě jsme koukali na hodiny a druhý den ve stejnou dobu znovu. Ale jsme sami dva bez dětí. Kamarád nám říkal že n novostavbu je to velká spotřeba tak nevím. Každopádně chceme žít tak jak nám vyhovuje. V podnájmu jsme měli plyn kde spotřeba šílená a teplo žádné. Takže teď konečně doma tak aby nám bylo hezky a stěhovali jsme se s tím že bez zateplení a za drahý tarif to tu první zimu prostě nějak vydržíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@neonkarybka Trpět chyby a zbytečně platit je samozřejmě pouze Vaše volba. Peníze se dají utratit užitečněji. Zdaleka nejste sami, stačí se inspirovat třeba zde http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... Kde jsou náklady 6nasobné proti předpokladům. Někdy stačí jen koupit pěnu za 100 Kč a ušetřit tak tisícinásobek.
Odpovědět
@josef_vavra Asi váš příspěvek nechápu..?
Odpovědět
Profilova fotka
@neonkarybka Jen reaguji na slova Vašeho kamaráda. Pokud Vám nevadí doživotně (myslím do demolice té stavby) platit zbytečně moc za energie, je to na Vás. Zdaleka nejste s tímto problémem sama. Na druhou stranu většina domů je v pořádku. Rozdíly se tak dají poznat na první pohled.
Odpovědět
@mirekb bohužel v lete jsme to nesledovali, popravdě jsme to začali řešit až s první fakturou. Ale mam změřené, že 23. - 27. 12. jsme měli spotřebu celkem 130 kwh (cca 30 kwh na den). Kotel i bojler byl vypnutý, 2 dny jsme totiž byli pryč. Ještě mě napadá, že máme tlakovou kanalizaci a změkčovač vody (ten se spouští na 3 hod/měsíc). To bude "žrát" hodně :(
Odpovědět
@brigitta ano tarif jsme měli špatný, ta částka je pouze za vysoký tarif, naše obrovská blbost. Ted to máme změněné na 57d, dostáváme se na mnohem lepší částku. Ale při této spotřebě (za rok 19 MWh) bude faktura něco kolem 56tis. 32tis je pro mě jako z říše snů. Ale když rozpočítám tuto spotřebu na léto zima tak mi vychází denní spotřeba na nějakých 19 kwh.
Odpovědět
@kuba262 cirkulaci teple vody nemáme, resp byla vadná, ted to řeší instalater. okna - trojskla , ale třeba francouzským oknem nám šíleně thne (mám to ucpané dekou). Zateplení nemáme, máme porotherm cihly 44 cm a pak rovnou omítku. ve stropech 20cm vatu s hliníkovou folií a v podlaze 15 cm polystyren + hliníková folie. Větrám ráno a večer cca na 5 min (ale pouze v ložnici a dětském pokoji).
Odpovědět
@davex podlahové topení nám celé dělal instalatér podle projektu. Ale podle projektu máme mít tepelné ztráty 8,36 kW ale kotel máme 12 kW, nyní běží na 6 kW.
Odpovědět
@nikolakrouzilova I tak, zvláště když jste nebyli doma v tomto období (23.-27.12.) je spotřeba 30kWh na den bez topení a zaplého bojleru dost !! I ta tlakovka nejela, když jste nebyli doma, tak tu bych do toho taky nepočítal. To je divné.. A roční spotřeba 19 MWh neudělá rozpočtem na celý rok 19 KWh, ale přeci 52 KWh na den ne ?
Odpovědět
my nebyli doma jen dva dny 25-27.12. předtím byli přípravy na Vánoce atd. To samozřejmě, ale vím, že mám měsíční spotřebu při topení 3000kWh, topila jsem 5 měsíců. tedy zbytek 4000 kwh jsem měla za 7 měsíců jaro, leto podzim, coz vychází na +-19 kwh/den.
Odpovědět
@nikolakrouzilova No pokud máte tepelné ztráty 8,36kW tak si myslím, že ten elektrokotel je spíš nevhodně zvolený způsob vytápění... Ale, asi poradí pan Vávra :)
Odpovědět
@davex myslíte, že by stačil slabší elektrokotel a nebo jsme měli mít tepelné čerpadlo? Od toho nás těžce odrazoval instalatér.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?