Klapka do externího přívodu vzduchu

Dobrý den, máme krbová kamna romotop laredo napojená na externí přívod vzduchu, který je vedený v podlaze a zvažujeme dokoupit klapku k zamezení tepelného úniku v době kdy se v kamnech netopí. Před vyústění z fasády bychom nainstalovali tuto zpětnou klapku: https://prislusenstvi-k-digestorim.he... Nikde jsem se nedočetla, jestli je tento typ vhodný i na ext. přívod. Prosím tedy o radu, jestli se pro naše potřeby klapka hodí nebo by byla vhodnější jiná. Děkuji.
Odpovědět
@zbranda ta se absolutně nehodí. Ta totiž funguje i jako zpětná klapka a je určena pro výfuk. Vy potřebujete pro sání. V podstatě máte dvě možnosti 1) manuálně ovládanou klapku nějakým táhlem nebo bowdenem. Existují i elektricky ovládané klapky manuálně, ale ty skoro postrádají smysl vzhledek k poměrně vysoké ceně 2) automaticky ovládanou klapku Samozřejmě automaticky ovládaná klapka je ideální řešení. Vhodné je doplnit i dveřní kontakt, který říká regulaci, že jste otevřeli dveře a tudíž má klapku uzavřít pro omezení zakouření při přikládání. Naopak uzavření dveří je informace, že jste buď zatopili, nebo přiložili. Klapka se otevře a regulátor čeká co se bude dít s teplotou. Výrobců podobných regulátorů je víc. Rozumné ceny nabízí Tatarek. Já jsem konkrétně koupil samotnou klapku a regulátor jsem si udělal vlastní.
Odpovědět
máme nainstalováno tohle https://www.ekoflam.cz/p/amstal-klapk...
Odpovědět
@tomasmartinek Dík za odkaz. Na jaké místo se klapka instaluje? Ke kamnům nebo na konec potrubí ex. přívodu? Nemáte prosím fotku, jak to ovládání po instalaci vypadá?
Odpovědět
určitě na začátek přívodu, optimálně tak aby klapka lícovala obvodovou stěnu.
Odpovědět
@obludak samozřejmě, ale v tom případě prakticky nelze použít mechanicky ovládanou klapku.
Odpovědět
@zbranda nainstaloval jsem pod krbovou vložku tak aby bylo ovládání na zdi vedle dvířek
Odpovědět
@zubr487 Tatarek je hrozné "bahno". Svého času asi 90% reklamací (HW i SW)... @tomasmartinek Bohužel i s tímhle typem klapky jsou po letech poměrně dost potíže. Lanko v bovdenu postupně tuhne (rezaví?) až s ním nejde hnout tam ani zpět... Z praxe ověřená dvě řešení - automatika (např. Timpex) se servem přístupná k servisu (u krbů vcelku snadno, pokud se na to včas myslí, u krbových kamen omezeně) nebo individuálně zhotovená klapka z nerezu s ovládáním hřídelí (např. přes kloubek, pokud možno ne přes pružné spojení).
Odpovědět
@bchannu Já mám pouze klapku Tatarek. Je v nerezovém provedení s ovládáním pomocí normálního modelářského serva (PWM ovládání) a k provedení nemám žádnou výtku. Regulace Tatarek používá ke svým krbům i HsFlamingo. Tento krb i s regulací jsem původně plánoval a i krbař mi to doporučoval. Proto se mi nezdá, že by byly nějaké zásadní problémy s HW/SW, ale víc nevím. Regulace Timpex a řada dalších patří do skupiny regulací v cenách kolem 20000Kč. Obvykle je to dost zásadní problém a ani si netroufám něco podobného doporučovat ke krbu za cca 35000Kč.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?