Klimatizace jako zdroj tepla a chladu

Ahoj. Příští rok nám bude firma stavět dřevostavbu (RD rýmařov). Dům má podlahovou plochu cca 120m2 a je do patra. TUV se bude ohřívat boilerem. V prostoru obývacího pokoje a kuchyně bude krb. Řešíme teď systém vytápění. Spodní patro máme vyřešeno podlahovým topením fóliema (firma Fenix, které mají RDR nasmlouvané). U horního patra se chceme vyhnout podlahovce kvůli ceně. Nástěnné přímotopy se nám zase nezamlouvají, protože zaberou nějaký ten prostor. Z toho důvodu nás zaujala tzv. Multi-split klimatizace, kde je možnost připojit 2-4 nástěnné jednotky (3 do horních pokojů + 1 do obýváku). Tím pádem zabijeme 2 mouchy jednou ranou, v létě chladíme a v zimě topíme. Máte někdo zkušenost, případně je tato možnost vůbec reálná? Děkuji Marek
Odpovědět
Profilova fotka
@marast00 Ano mam to tak řešené a je to ok
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme moit kubis 74 a budeme teda topit vzduchotechnikou komplet. Vyjde nas to cenove nastejno jako podlahovka, klima a jeste se nam neco malo vrati za rekuperaci a budeme mit cerstvy vzduch ;)
Odpovědět
..akorát nevim, jak s tím budete cenově, když se kvůli ceně chcete vyhnout levným topným foliím, a pořídit si toto, v podstatě s rozvodem po celém domě
Odpovědět
margot_ka - taky čekáme na Kubis 74, jen bez rekuperace. paintruth - na cenovou nabídku rozvodů od RDR zatím čekáme, ty fólie levné nejsou a i kdyby to vyšlo cca nastejno, klimatizace má pořád funkci navíc, dále bychom ušetřili za venkovní rolety, které bychom asi nedávali.
Odpovědět
@lazlo Mohu vědět, jakou firmu na montáž a jakou značku jstě zvolili? @margot_ka na kolik vyšly rozvody a jakou značku vzduchotechniky budete mít?
Odpovědět
Profilova fotka
@marast00 mam multisplit od toshiby - 4 vnitrni jednotky + 1 vnejsi - cena byla cca 100tis. Byla to jedna z nejlevnejsich nabidek. ano, pouzivame v zime na topeni a vlete na chlazeni.
Odpovědět
@jumpmans Máte spočítané roční náklady? A máte nějaký alternativní zdroj vytápění?
Odpovědět
Profilova fotka
@marast00 rocni naklady jsem nepocital - je to doplnek k stavajicimu el. topeni. nemame teda RD rymarov a celkem vyssi tepelne ztraty.
Odpovědět
@marast00 máme patrový domek a v každém patře jednu klimatizaci Panasonic. Krb máme v obývacím pokoji. Klimatizace v pohodě vytopí celý dům. Když máme náladu zapálíme krb. Zatím maximální spokojenost :-)
Odpovědět
@marast00 mám kombinaci kabelů a klimy od Toshiby.Dle doporučení 1ks velká samostatně(obývací místnost)další dvě multisplitu(ložnice+děcák)Cena byla 77t.Topím převážně jen tou velkou.V ostaních místnostech se netopí e je to v pohodě.V létě samozřejmě chladíme všude.Náklady mám v blogu.
Odpovědět
Profilova fotka
stavíme teď montovaný domek a hlavním zdrojem tepla budeme mít také klimu (čerpadlo vzduch vzduch), reálné to stoprocentně je, jen to není tak časté, spoustu lidí to asi nenapadne. Každopádně zatím zkušenost nemám, ale kamarád používá a je spokojený.
Odpovědět
Moji rodiče vytápějí celý velký dům (cca 250 m2) pouze klimatizací a nemůžou si to vynachválit:-) Mají jen tři jednotky a nechávají otevřené dveře + mají rekuperaci, což pomáhá proudění vzduchu..:-)
Odpovědět
Článek se načítá
Jak potom probíhá regulace toho tepla prosím?
Odpovědět
@marast00 normálně nastavíš teplotu a klima si reguluje.
Odpovědět
Takže nejsou třeba žádné další termostaty? Tak to je super. Na jedno patro se pak dává kolik těch nástěnných jednotek? Podlaží bude mít 3 pokoje.
Odpovědět
@marast00 záleží na druhu klimy.jednotky sa dávaj dle potřebného výkonu na vytápění.
Odpovědět
Profilova fotka
@marast00 budeme mit duplex od atrei. Presny typ bych musela pohledat. Rozvody vc vnitrni i venkovni jednotky (proste sakum prdum) 286 500kc bez dph a odecty: - polozka standard vetrani (jednotka veka a synco living) 30000 kc - primotopy 18 000
Odpovědět
Profilova fotka
Je to tak možné udělat a hodně lidí si vytápění klimatizací v poslední době vychvaluje a jak říkáte máte tím vyřešené dvě mouchy jednou ranou, v zimě můžete topit a v létě chladit a nemusíte dál nic řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
@marast00 do každého pokoje jednotka. My budeme mít v malých pokojích jednu malou, ve velkém obývacím prostoru tuším dvě velké.
Odpovědět
@kocicak123 Kolik m2 a na kolik Vám to nacenili prosím?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?