Klimatizace v novostavbě - jak často ji používáte?

Doposud jsme bydleli v Praze v bytě v nejvyšším 5. patře. 10 dnů v roce bylo v bytě přes 30st a to už bychom si klimatizaci zapnuli (kdybychom ji měli), jinak bychom ji ale nepotřebovali. Nyní jsme ve fázi hrubé stavby na Mělníku a řeším klimatizaci. A jak nejsou peníze, tak si říkám, zdali se na to nevykašlat. Jak to máte vy? Máte ji? Nemáte? A pokud ano, používáte ji pravidelně?
Odpovědět
@robertpok udělej si přípravu-stoji to pár korun a dodělat můžeš kdykoliv. Akorát bych si pořádně rozmyslela, kde ji chci. Pak sám můžeš zhodnotit, jestli je potřeba nebo ne....
Odpovědět
My ji dáváme. Měli jsme původně v plánu udělat jen rozvody po baráku s tím, že se časem uvidí, ale protože budeme mít plynový kotel, tak chceme mít ještě nějaký záložní zdroj vytápění.
Odpovědět
Máme to v bytě podobně, jsme pod střechou a už jsme tu taky několikrát měli 30 stupňů, ale v domečku klimatizaci teda neplanujeme. Raději investují peníze do jiných technologií, které využijí častěji.
Odpovědět
@kekita Souhlas, příprava je super. Jen už to není pár korun, ale 50.000,- Kč 😞 Měď práce topenářů, instalatéra, elektrikáře. Bohužel je to tak. Firmy co dělají klimu mají teď hlavní sezónu a já to řeším na poslední chvíli (včera bylo pozdě), takže mě s cenou nikdo nešetří.
Odpovědět
@robertpok máte patrový dům nebo bungalov? U patrového bych se na to vykašlala, u bungalovu pokud máte obývák s velkými okny na jih bez přesahu střechy a bez venkovních žaluzií, tak je to aspoň v této místnosti k zamyšlení (ale ne za 50 tis jen za přípravu).
Odpovědět
Profilova fotka
Když má byt v novostavbě rekuperaci, nahradí to klimatizaci?
Odpovědět
@sarka_kratosova Ne, jen zpomalí ohřev vnitřních prostor. Možná kdyby byla aktivní rekuperace, ale i tak jsou prutoky vzduchu pro větrání nízké.
Odpovědět
Klimatizaci jsme dali do podkrovních ložnic. Máme klasický sedlový krov a i přes 26cm zateplení se prostě po pár dnech tropických teplot podkroví přehřívá. Na spaní je to teda super, nedovedu si už představit v létě bez klimy. Ale pokud máte např. plochou střechu ze železobetonu a bez střešních oken, asi to nebude tak hrozný. Nám díky tomu dali navíc nízký tarif na ele, takže investice se vrátí ještě dřív. Ale to nevím, jestli by ještě dnes u ČEZ prošlo.
Odpovědět
Asi bych dal do největší místnosti s největšími okny na jih (obývák, jak píše @artep1987 ), napájení přes FVE (nepraží slunce = nepotřebuju klimovat) a v kombinaci s rekuperací v domě by to mohlo mít efekt i na zbylé pokoje - sebere z obýváku ochlazený vzduch a předá to ostatním pokojům? Nebo je moje úvaha lichá a rekuperace vždy jen bere teplý a vhání studený (kde ho vezme?)?
Odpovědět
My delame pripravu a uvidime (prece jen v planu jsou i zaluzie a neco provetra pres noc rekuperace). Urcite do kazdy loznice plus obyvaku s kk. Pocasi ma byt jen horsi a tolik ta priprava nestoji. Blbe je, ze dodatecne se dela blbe.
Odpovědět
Do obyvatelného podkroví, které je na jih určitě dejte, pojede sice jen tak 20-30 dní přes prázdniny (pouštím mezi 17-22, na spaní to pěkně vychladí) ale těch peněz nelituji.
Odpovědět
@robertpok nespletl sis tu částku o nulu? 😮 vždyť komplet klima s dvěma jednotkami stoji tolik, ne? Příprava tě musí vyjít tak na max 5 tisíc... My jsme si ji dělali sami-koupíš si trubky, kabel, a kousek plastového krku na odpad... Opravdu nemusíš být elektrikář ani vodař-to ti všechno zapojí až ti to budou montovat.
Odpovědět
Článek se načítá
Stačí priprava, ale za mě rozhodne doporučuji venkovní stínění (zaluzie nebo rolety), klidně také ve fázi přípravy (časem pak dodělat podle financí). Pokud se přes léto správně používá, většina lidi klimu pak už nezapne. Při dnešních cenách energii ta klima bude žrout a pokud už teď řešíte peníze, aby jste ji pak vůbec používali. Také mám přípravu na klimu, ale zjistil jsem, ze ji nepotrebuju.
Odpovědět
Profilova fotka
Ono je otázka, jestli klimu rovnou nepoužívat i pro topení. Původně jsem to tak chtěl, ale v létě mi stačí aktivní rekuperace (tak 20 dnů) a klima nejede, zato v zimě jede tak 3 měsíce jako hlavní zdroj topení.
Odpovědět
Jaké budete mít vytápění?
Odpovědět
Bydlime v novostavbe pet let, klimu vyuzivame v lete( letos byla super), tak na podzim na pritapeni, kdy jeste nezapinam topeni👍🏻. Za me klima ano😉
Odpovědět
@robertpok bydlíme v novostavbě druhý rok (dvě léta) ... a i když venku bylo 35, tak v baráku bylo do 25 (podle toho, jak byly stažený žaluzie) .. takže nevím, kdy bych klimu využil ...
Odpovědět
Můžu potvrdit, že pokud jsou venkovní žaluzie, tak klima není třeba. Přiložen graf teplot, místnost je na jih, venkovní žaluzie, v noci otevřena větračka (proto ty teploty pod 20). Samozřejmě to vyžaduje větrání buďto v noci nebo brzy ráno a pokud v té místnosti potřebujete mít dostatek světla tak i ty lehce nakloněné žaluzie něco uberou a pak musíte svítit. Klima může mít výhodu například v té automatizaci, že se člověk nemusí o nic starat, jen si nastaví požadovanou teplotu.
Odpovědět
nepoužívám vůbec
Odpovědět
@sasynkamil tak tam spíš záleží na tom, jak ta rodina žije a kolik tam je přes den lidí. Pokud jsem celý den v práci, tak je doma příjemně a opravdu žaluzie stačí, ale pokud je doma třeba 5 lidí, tak to prostě žaluzie nezachrání... Člověk sám o sobě to prostě vytopí + např. několik puštěných počítačů to taky dokáže solidně vyhřát.
Odpovědět
@kekita Přesně tak, záleží na mnoha dalších "veličinách". Můj uvedený příklad je při pobytu jedné osoby v místnosti (pracovna). Pokud budou vedra trvat delší dobu a v noci se neochladí, tak ta teplota postupně bude stoupat. Navíc dnes to je takto, ale za 10, 20 let to může být úplně jinak (takže minimálně o přípravě rozvodů bych pouvažoval). Rozdíl bude i v tom, zda se jedná o nízkoenergetický RD nebo pasivní. Pokud plánují FVE, tak klima se vyloženě nabízí. atd. atd. To už si musí vyhodnotit každý sám.
Odpovědět
My využíváme klimatizaci hodně a byla to jedna z těch dobrých investic. Přeci jen orientace naší obytné části kde trávíme nejvíc času je na západ, takže se prostor dost vyhřeje. Navíc couráme pořád na zahradu a ten teplý vzduch se tam dostane jak nic . Klimatizace v kombinaci s FVE je super i na přitápění, máme vyzkoušeno už z února.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?