Kombinace podlahové topení a radiátory, máte to tak někdo?

Zvažujeme kombinaci podlahového topení a radiátorů. Radiátory v přízemí - v technické místnosti, předsíň, garáž (je součástí domu), šatna. V ostatních místnostech by bylo podlahové topení (přízemí, 1.patro) Je tato kombinace možná. Máte to také takto někdo? A není pak ten topný systém více poruchový?
Odpovědět
Máme všude podlahovku. Akorát v garáži deskový radiátor a v koupelně žebřík. Vše na jednom okruhu. Jednoduché. Doporučuji.
Odpovědět
Profilova fotka
máme všude podlahovku + všude radiátory... bezproblémové, funkční....
Odpovědět
Ještě bych se chtěla zeptat, zda nevíte, jak je to s cenou. Bylo nám řečeno, že tato kombinace radiátory + podlahovka je ve finále dražší, než kdybychom měli všude podlahovku (ale mít v garáži podlahovku a v technické, když pořád něco na topení v bytě v zimě suším:)), mně nepřijde zrovna vhodné). Prostě by mi ten radiátor v domě chyběl, proto je tam v některých místnostech chci :).
Odpovědět
Profilova fotka
V přízemí máme podlalhovku, v patře radiátory. Kromě horní koupelny a wc. Tam je také podlahovka + v koupelně ještě kombinovaný topný žebřík. Ten je i ve spodní koupelně. Vše na jednom okruhu. Jak je to cenově rozdílné, to neumím posoudit. Ani jsme si srovnání dělat nenechávali. V našem případě bysme ale určitě v topné sezoně tratili, kdybysme měli všude podlahovku. Jeden ze synů nemá rád na spaní teplo, spíš mi připadá, že by mu bylo dobře v lednici, a věčným větráním by pouštěl teplo ven. Můžu se zeptat, co vás vede k tomu dávat podlahovku nebo radiátory do garáže?
Odpovědět
@evelynka25 No, do garáže dáváme topení z několika důvodů - garáž je součást domu, pak aby tam bylo teplo, budeme tam mít věci, který nesmí zmrznout a aby člověk nelezl do úplně vymrzlého auta, chceme to tam jen temperovat, ne tam mít 20 stupňů:). Podlahovka je asi blbost, ale radiátor se tam hodí, si myslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab Ptam se proto, ze my mame garaz take soucasti domu. Zatepleni garaze 5 cm polystyrenem, v garazi je v zime nejmene +5°C, zadne topeni tam nemame a vubec to nevadi. Auto vymrzle neni a mame tam take veci, ktere nesmi prejit mrazem. Navic garaz mame odvetravanou a tudy by nam to teplo stejne utikalo porad pryc. Byly by to pro nas zbytecne naklady za teplo navic. Ale kazdemu vyhovuje neco jineho. Preji, at se dari k plne spokojenosti :-)
Odpovědět
@evelynka25 Díky za názor a info, jak to funguje u Vás. U nás je to zatím ve stavu vše na papíře, takže ke změnám může dojít. Zatím plánujeme, takže třeba ve finále tam to topení ani nebude. Jediné vím, že tam budeme mít 2 okna, No, prostě uvidíme. Jelikož stavíme poprvé:)), žádné zkušenosti, tak zjišťuji, jak to mají ostatní a zda jsou spokojení či ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab Tady je docela zajimavy clanek o stavbe garaze http://bydleni.idnes.cz/stavba-garaze... Treba trochu pomuze pri rozhodovani.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab nám kombinaci topenáři nedoporučili - prý je kombinace dražší než dát všude jeden systém a je to hůř regulovatelné (to je logické - podlahovka jede v nízkých teplotách, radiátory zase potřebují vyšší teplotu). Nakonec jsme místo plynového kotle dali TČ, takže varianta s radiátory úplně odpadla - máme všude podlahové topení + v koupelnách na podlahovku napojené topné žebříky.
Odpovědět
@evelynka25 Díky za článek, už jsem si ho stáhla a pročetla a uložila:).
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab určitě radiatory někde dejte... oceníš i v zimě když dojdeš třeba od sněhu a chceš si někde něco usušit...rodina + třeba i návštěva apod. všechny hadry na jeden žebřík nenarvou...
Odpovědět
@martaskab My to máme napůl - v přízemí podlahovka, plus navíc v koupelně a chodbě se schodištěm radiátor. V patře máme podlahovku jen v koupelně (+ topný žebřík) a v pokojích zas jen radiátory. A funguje to dobře. Nevím, jaký máte půrodys, ale do předsíně bych dala raději podlahovku, protože to bývá docela malá místnost a je zbytečný si zabrat stěnu topením.
Odpovědět
Článek se načítá
@wawwaw No, proto jsem zastánce těch radiátorů, že se na nich dají právě usušit ty věci a máme 2 děti, takže mokrých věcí je pořád hromada.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab Ještě jednou zareaguju. Chtěla jsem se tě ještě zeptat, jaký budete mít zdroj topení. My máme TČ umístěné v technické místnosti. Tam máme také centrální zapojení podlahového topení. V technické je takové teplo, že tam suším na ramínkách oblečení. Jak z pračky, které nechci dávat do sušičky, tak mokré, když přijdou kluci urousaní z venku. Koupili jsme ve Scontu pojízdný stojan na ramínka (jak bývá třeba v divadelních šatnách) a funguje to suprově.
Odpovědět
@soleilll U předsíně přemýšlím i nad podlahovkou a radiátorem, místo tam je.
Odpovědět
evelynka25 , wawwaw, soleilll Jsem se chtěla zrovna zeptat, jaký právě máte zdroj topení?:) Zvažujeme tepelné čerpadlo a zda pak ten radiátor není jen tak vlažný, protože prý to tepelné čerpadlo ohřívá ten systém třeba na 45 stupňů. (ale vůbec o tom nic nevím, tak jestli nepíšu nějakou blbost, ještě jsme tohle nikde nekonzultovali). Jde mi o to, zda se dá ta teplota na tom radiátoru nějak regulovat, resp. zvýšit, oproti teplotě, která je v té podlaze. Jinak to tepelné čerpadlo (nebo plyn kotel - máme 2 možnosti) bude v místnosti, kde není pračka atp., je to pod schody, jako další technická místnost - vybyl nám tam takový plonkový prostor, tak se to na to využije, tj. takže tam sušit nic nebudeme, i když tam bude přirozené teplo od těch přístrojů.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaskab máme plynový kondenzační kotel (nepoužíváme) + krbová vložka Bef WH 800 (výkon 16-26kW).... krbem vodu ohříváme na +-50-70°C....do radiátorů to valí hned jakmile má ta voda těch 50-60°C, do podlahovky nějaký směšovací ventil (nebo tak nějak) přimíchává chladnou vodu (asi ze zpátečky té podlahovky). má to výhodu v tom, že na teplo v místnostech nečekáme dlouho než se nahřeje podlaha, ale radiátory topí hned...jakmile se vyhřeje tak ty radiatory se vypnou, protože maji termostatické hlavice.... ....snad jsem ti to tak nějak popsala...dalo mi to práce než jsem to pochopila ten systém :)
Odpovědět
@martaskab Máme taky plynový kondenzační kotel, jako @wawwaw jen bez krbu. Myslíš, že je v předsíni potřeba podlahovka i topné těleso..?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
my jsme také zvažovali zda je možný kombinovat podlahovku s radiátory v přízemí ale topenáři nám kombinaci nedoporučily a i rozumně vysvětlily (dvě různé topenářské firmy)nevýhody.je to velmi výrazně dražší ,ale co je horší podlahovka s radiátory nejdou regulovat je to i logické radiátory potřebují kratší čas na ohřev.teď jsme rádi že jsme dali na rady odborníků a vše si důkladně prověřily než jsme začali s opravou topení. Ted máme všude radiátory a jsme moc spokojení je to i pohodlné na sušení pokud tedy v domě nemáte vyhřívanou sušárnu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?