Kombinované topení - podlahovka a radiátory

Profilova fotka
Prosím ty, kteří už bydlí, co si myslí o kombinovaném vytápění RD. Podlahovka + radiátory. Byla jsem proti podlahovce, ale nějak jsem byla přesvědčena, že to není až tak špatné, stojím tedy za tím, že když podlahovka, tak všude. Topenář nám ale pořád vtlouká do hlavy, že rozhodně kombinace...ještě tedy nejsme rozhodnuti, zda teplovodní podlahovku nebo elektrické (rohože, infra)..ale ráda si přečtu Vaše názory. Děkuji
Odpovědět
Díky dotazu jsem se vrátila o 5 let zpět, kdy jsem přesně toto řešila. Kombinace je údajně nejdražší varianta, ale já to moc chtěla - nahoře radiátory, dole radiátory a podlahové topení. Nakonec nám kamarád poradil a máme ventil na regulaci v místech, kde je podlahovka, která se zásobuje teplou vodou při zpětném vracení ohřáté vody z radiátorů. Nedokážu to lépe vysvětlit ;-) jsem technický antitalent, ale funguje to. Podlahové vytápění máme v kuchyni a v koupelně. Dneska bych ale podlahové vytápění udělala minimálně v celém přízemí. Elektrický rošt v podlaze máme v horní koupelně a za 5 let jsem ho zapnula jednou. Teplé podlahy jsem se dočkala až po dlouhé době, ale to může být problém v instalaci nebo typu. Horní koupelnu, v době, kdy už netopíme, nejlépe vyhřeju sušičkou :-)
Odpovědět
zrovna včera jsem byl u projektantky na topení, vč. vody a kanalizace, protože nechci tuto záležitost nechávat na topenářích. Taky mi nejdřív navrhla podlahovku dole a radiátory nahoře, ale řekl jsem jí, že radiátory, vyjma žebříků v koupelnách, nechci. Neměla s tím problém. Mám kamaráda, kterej má podlahové topení také všude a radiátory jen pod střešními okny. Tyhle radiátory má ale napojené na stejný okruh, takže jsou jen vlažné a přiznal, že by možná ani nemusely být, v zimě problémy s rosením oken nemají, maximálně opravdu výjimečně. Takže já radím, nechte si udělat projekt, vyjde jen na pár tisíc, a proberte ty své představy s někým, kdo vám opravdu nezávisle poradí. Podlahovka bude teplovodní. Když vám topenář radí radiátory nahoře, čim argumentuje? Ne že bych to odsuzoval, ale zajímá mě to.
Odpovědět
Ahoj můžu napsat naši zkušenost s podlahovkou a radiátory, dole jsme si nechali udělat podlahovku a v patře radiátory. Teplo od nohou je příjemné jen bych do největší místnosti - tedy kuchyně s obývákem přidala jedno topení, protože mi přijde že trvá nejdéle než se vytopí
Odpovědět
Profilova fotka
Uprimne nechapu to obecne doporucovani kombinace pohladovky a radiatoru. Bud jedno nebo druhe. Cena realizace je dnes uz u obou hodne podobna a podlahovka vam vyrazne usetri misto na zdech, ktere radeji muzete vyuzit pro nabytek nebo odkladaci prostory. O tom, ze podlahovka je provozne lavnejsi ani psat nemusim.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme zvažovali tuto variantu a nakonec od podlahovky úplně upustili, odradily nás zkušenosti známých, co ji mají. Za největší negativum považuju pomalý náběh (např. příjdeš s děckama ze sáňkování a chcete rychle teplo, ne postupné temperování nebo si přitopit k ránu a ne mít to vyhřáté až v momentu, kdy tam začne prát slunce), prostě nikdy nemají takový ten pocit intenzívního tepla, které si užijí vymrzlí a pak to hned vypnou. Taky chci mít kde sušit věci.
Odpovědět
Profilova fotka
Mame jenom teplovodni podlahovku a jsem maximalne spokojena. Doma mame teplo, nabytek muzu dat kam chci. Predtim v dome jsme meli radiatory a teda rozdil to je velikej. Rozhodne bych to nekombinovala, bud jedno nebo druhy.
Odpovědět
@antoinet My naprosto stejně. Původně jsme podlahovku také chtěli, ale právě kvůli dlouhému náběhu a nemožnosti pružně regulovat teplotu v místnosti jsme to nakonec zamítli. Já prostě nechci mít v domě stálou teplotu (i když to většina lidí považuje za přednost) Jinou teplotu chci když makám (vařím, uklízím) a jinou, když sedím u TV. Radiátory máme jen v ložnicích pod okny, tam nepřekážejí, jinak podl. konvektory (před fr. okny). Takže problém s umístěním nábytku nebyl. V koupelnách žebříky, ty bychom stejně chtěli. My po zralé úvaze podlahovku nedali a dnes jsme moc rádi, takhle nám to vyhovuje. Ale je dost lidí, kteří si ji nemohou vynachválit. :-) Je potřeba vědět + a - u každého typu a pak se rozhodnout. I kombinaci podlahovka+radiátory - někdo to chválí, jiný ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Jeste je zde samozrejme kompromisni moznost - kombinovat podlahovku a nizkoteplotni radiatory. Ty moderni nizkoteplotni radiatory pracuji se stejnou nebo podobnou teplotou jako podlahovka a vykonem se jiz blizi klasickym litinovym. Jsou drazsi, ale zase provozne levnejsi (vodu nemusite vytapet na velkou teplou). Nektere typy nizkoteplotnich radiatoru pak v lete dokazi i chladit mistnost...proste na vyber je toho hodne.
Odpovědět
I podlahové topení existuje jako "rychlé" a "pomalé", stejně jako radiátory. Jde o mocnost materiálu, kterou musí kotel naakumulovat než se teplo probije do místnosti. Pokud trváte na režimu jsem doma a topím/ nejsem a netopím, tedy šetřím, je nutné vybrat podlahu s rychlým náběhem ať už vyhřívané vodou nebo elektrickým roštem. Vtip je v automatizaci. Tedy nastavit si, kdy chci mít teplo, kolik a hlavně kde. To dnes zónové regulace tepla zvládají dobře a mají možnost nastavení s optimalizací startu v rámci týdenního programu pro každou místnost zvlášť, ovládání z mobilního telefonu v případě neočekávaného návratu z dovolené apd. Existuje systém, který umí ovládat topení podlahové i radiátory zároveň, tedy s různou teplotou otopné vody a v rámci časového programu zajistit i TUV pouze v době kdy je potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
@mrblackpa to je zajímavý, ale pořád to neřeší takové ty situace, kdy odněkud příjdeš nečekaně vymrznutý a chceš hned intenzívní teplo nebo naopak, když nečekaně vyleze sluníčko a začne ti intenzivně prát dovnitř a tobě je horko, protože zrovna třeba uklízíš. Někomu časové programování vyhovuje, jiný nemá tak pravidelný rytmus života nebo se doma střídá třeba 5 lidí s různými požadavky a to se těžko plánuje.
Odpovědět
Ja mam podlahovku vsade nastavenu na jednu teplotu cely rok, zapne sa na jesen, vypne na jar. Mna hranie s termostatom nebavi. Cim lepsie parametre stien a zateplenia ma dom a cim vacsiu akumulaciu, tym pomalsie reaguje na poziadavku zmeny teploty a je jedno, ci su tam radiatory alebo podlahovka.
Odpovědět
@antoinet S tím zase tak moc nesouhlasím. Přijít odněkud nečekaně vymrzlý do vymrzlého domu neřeší v podstatě nic. Vždy se musí zatopit a počkat. Ale pokud mohu z mobilu říct baráku, že se chystám domů vymrzlý a požaduji všude komfortní teplotu po dobu pěti hodin, tak do vymrzlého baráku už nejdu a po mém rozmrznutí se teploty vrátí do nastaveného standardu. A na sluníčko reagují velmi slušně a briskně všechny elektronické hlavice (radiátorové), samozřejmě podlahové topení pomalé má naakumulováno, tak holt musí dosálat. Nepravidelný rytmus života je jiná kategorie, tady se musím rozhodnout, jestli mám náladu s pravidelnou nepravidelností hýbat teplotami a něco ušetřit, nebo mi to za to nestojí, popřípadě jako pzad níže ho to nebaví. A při vší úctě, řešit pět lidí s různými požadavky? To je přece nesmyslík. Mojí dceři je přes třicet, má roční mimi, teplotu si koriguje v ložnici z postele, když někam jde na pár hodin ťukne do tlačítka u dveří a spustí teplotu o tři stupně které má v případě potřeby za 25 minut zpátky, tady sedne do auta, ťukne do mobilu a je v teple. Je to jen o náladě a peněžence. S nastavením se hýbe prvních 6 týdnů, pak už se ví.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?