Kondenzační kotek s ohřevem TUV

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, nejlépe nějakého odborníka, nebo někoho, kdo má vlastní zkušenost. Plánujeme RD s TZ 6,6kW, v plánu je kondenzační kotel s nádrží 55l na TUV. Výkon 2-14kW. Topení podlahové. Mám obavu,že pro 4 člennou rodinu je zásobník 55l malý, prý ale tyto kotle při max výkonu ohřejí dstatek teplé vody i "průtokově" a nádrž nahřejí za cca 13minut. Máte někdo zkušenosti? Neměli bychom dát větší nádrž? Všem děkuji.
Odpovědět
1
2
Moj nazor - 14 kW nestaci na prietokovy ohrev.
Odpovědět
@pzad A je to jen doměnka, nebo máte vlastní zkušenost? Nebo jste z "oboru"? Děkuji.
Odpovědět
@bamak minimálně 20 kW pokud jde o průtokový kotel
Odpovědět
@bamak Máme kondenzační kotel se zásobníkem 120 l. Pro 4-člennou rodinu stačí, ale když se napouští vana, tak to chce chvilku počkat, než se voda dohřeje, ale je to otázka max. 10 min. 55 l je málo
Odpovědět
nejsem odborník, zkušeností také málo, ale budeme mít pro čtyřčlennou rodinu zásobník na 120l a plynový kondenzační kotel 2-17 kW.
Odpovědět
55l je rozhodne malo... vzdy je to ale o tom ako to doma riesite. Ak mate 2 kupelne a v oboch sa idete naraz kupat, nestaci ani 160l zasobnik. osobne si myslim, ze na 4 clenov je idealne 160l a kotol si myslim, ze vam staci ten co mate. pokial sa nebudete sprchovat nejak prehnane dlho tak budete uplne v pohode. btw. tiez niesom odbornik, len uzivatel
Odpovědět
@bamak obchoďák jednoho výrobce kondenzačních kotlů mi vysvětloval princip kotle s tak malým zásobníkem. Říkal, že např. když jen si umyješ ruce, tak ti klesne teplota v tom malém např o 3° C a hned kotel dohřívá vodu (protože je nastaven, že při poklesnutí teploty o 2° C začíná dohřívat). Kdybys měla větší zásobník, tak při tak malém odběru (umytí rukou) klesne voda jen o minimum, čili tak často nespíná. Já v tvém případě bych zainvestoval pár tisíc a koupil si se zásobníkem minimálně 120 litrů... Pro jaký kotel, resp. jakou značku jste se zaměřili? Řeším výběr KK do domu se ztrátou 5 kw a je to těžké. Někteří mě od této investice odrazují, ale manželka má ráda teplo 24° C tak mám obavy že elektrokotlem bych protopil majlant ... tep. čerpadlo nechci.
Odpovědět
@paveler co je natom tezke vybrat KK? podla mna je to oproti vyberu TC, rekuperacie, akumulacky, krbu s vymenikom a podobne to najjednoduchsie a taktiez asi cenovo najdostupnejsie riesenie. aj ked kurit na 24 je teda dost... podlahovka ci radiatory?
Odpovědět
@akoinac neni totiz velky vyber v KK o nizkem pocatecnim vykonu. Mam strach z cyklovani kotle. ... Budu mit vsude podlahovku.
Odpovědět
Všem děkuji za příspěvky, to není o ušetření peněz, jen o tom, že mi bylo doporučeno něco s čím nemám zkušenost, tak se ptám. Zažila jsem průtokáč-takže vím, že ho nechci, 120l elektrokotel-což bylo zbytečně moc pro 2 lidi a navíc se hrozně dlouho nahříval, takže, když jsme večer přijeli po týdnu z hor, tak jsme si teplou vanu nedali....pak už jsme kotel prostě nevypínali.... A teď nám bylo doporučeno toto a nevím, co si mám od takového kotle slibovat.
Odpovědět
@paveler Moc děkuju za vysvětlení, značku mi říkal-ale hned jsem to zapoměla-nějaký český :-), zavolám mu a zjistím to, ale s tím častým spínáním je to logické, nechám si to vysvětlit a asi to přehodnotíme. Jinak rozhodování s TZ 5kW chápu...nakonec jsem ráda, za těch 6,6kW-aspoň máme jasno. Vy jste v šedé zoně :-D. Tak držím palce, ať vyberete správně.
Odpovědět
@akoinac A mohl byste mi říct, jaký KK by byl nejlepší? 4 členná rodina, podlahové topení, podlahová plocha 170m2, TZ 6,6kW. Topit budeme trochu více, než je standard cca 23st. Děkuji.
Odpovědět
Článek se načítá
@paveler sice nebyl dotaz na kondenzační kotel adresován na mě, ale my půjdeme do Geminox THRs 2-17. Doporučila nám ho projektantka a schválen byl nezávisle na sobě dalšíma dvěma lidma z oboru.
Odpovědět
@paveler pja by som vo vasom pripade volil KK o vykone ako ma aj zakladatel (pisete o TZ 5kW) - cize kotol 2-14kW. aby sa clovek vyhol zacyklovaniu kotla, je vhodny prave kotol z nizkym spodnym vykonom. Ono cim viac toho clovek cita tym je viac na pochybach... samozrejme treba vziat rozum do hrsti, ale niekedy ma velke mnozstvo informacii a nazorov opacny efekt ako clovek pri rozhodovani sa potrebuje
Odpovědět
@bamak neviem ci sa pytate na znacku, alebo vykon. Pokial na vykon, mam zato, ze ste vybrali dobre. Neviem odkial ste, ale u znacky by som sa orientoval podla toho co mate v okoli. Dobrych znaciek je dost - Junkers, Buderus, Vaillant... a pokial clovek nema problem je to jedno. Ale ak nastane problem a servisak je daleko a ma na starosti velky okruh tak sa k vam moze kludne dostat za 2-3 dni a v zime to nieje sranda.
Odpovědět
@radim83 Moc děkuju a budete mít externí zásobník vody? A jak velký?
Odpovědět
@akoinac Dobře děkuji, ptala jsem se spíše na značku a objedm TUV. Ve výkonu máme celkem jasno i když těch 14kW mipříjde zbytečně moc, chápu, že ta voda něco "sežere".
Odpovědět
@paveler Když jsem si myslela, že budeme mít TZ kolem 4,5kW (než mě PENB vyvedlo z omylu :-D), tak jsme byli rozhodnutí pro vytápění elektřinou+přípojka plynu do domu s "turbem" místo komínu (sice to asi není nejekonomičtější řešení, ale pro nás pocitově nejlepší-co kdyby). Přípojka podle mě v novostavbě výjde na pár šupů-díra se stejně kope a trubka stojí 30kč za metr, no a to turbo výjde také mnohem levněji než komín.
Odpovědět
@bamak ano, 120l. Bavil jsem se s vodákem, jestli 120l nebo 160l a říkal, že by 120l mělo stačit.
Odpovědět
@paveler Ja mam murovany dom (tepelna strata) 5-6 kW, podlahovku vsade a za dva roky kurenia kotol (3.5 - 14 kW) bezi v priemere na jedno zopnutie 2.5 hodiny. Pokial je dostatocna akumulacna hmota a podlahovka, tak cyklovanie nie je az taky problem.
Odpovědět
@paveler Tak jsem volala našemu projektantovi. Prý když umyju 1 talíř, tak nic nesepne, když jich umyju 5, tak sepne každý kotel, který bude mít méně než 300l (beru to s rezervou). A pak babo raď. :-(
Odpovědět
Řekněme, že máte100l nádrž s 60C vodou. Když 1/2 a nahradíte vodou (12C) má 100L nádrž jen max 40C - to už je páčka u sprchy posunutá úplně v červené. Když jdou 3 lidi po sobě rychle do sprchy tak 100l je na hranici. Jde tedy také o to, jak jdou všichni rychle po sobě. Pak je také dobré zvolit takovou sprchovou hlavici, která je ekonomická - ušetří. Šetřílek si koupí levnou hlavici a některé dírky zalepí sekundovým lepidlem.
Odpovědět
@profitechnik To ano, ale už dávno předtím kotel spíná a dohřívá, ne? Takže to nelze tak snadno spočítat. A ještě je tu ten průtokový efekt-prý to na sprchování stačí, pamatuju si číslo 0,2 ale nevím jednotky-průtok?
Odpovědět
@bamak kupte bojler 160l a viacmenej tieto veci vobec nemusite riesit. Tepla voda vam dojde len v skutocne vynimocnych pripadoch.
Odpovědět
@akoinac Díky :-)
Odpovědět
@bamak ja mam ted za favorita Geminox THRs 1-10 set 161. Zasobnik to ma na 160 litru, tak uvidime na kolik me to naceni.
Odpovědět
@bamak Je to jednoduché, vyzkoušejte si sama, kolik litrů vysprchujete za 1min - třeba do kýblu. Pak si to vynásobte počtem minut po jakou dobu se sprchujete a to celé 2x (na pokles teploty vody na 1/2) a dostanete objem na 1 uživatele. Není to jednoduché - někdo se sprchuje dlouho, ale vlastně délka puštěné sprchy je srovnatelná s tím kdo se sprchuje krátce, ale vodu nevypíná. Nepředpokládám, že se dopočítáte přesného čísla - to prostě nejde. Životní styl se mění, hlavice vyměníte, také jde o tlak vody, rozptyl času mezi osobami se mění...
Odpovědět
@profitechnik děkuji, zkusím, ale já se cachtám hooodně dlouho :-D , takže bojler hooodně velký.
Odpovědět
@profitechnik Na druhou stranu, pokud se za chvilku dohřeje...vanu máme jen jednu, sprchovat se taky asi nebudeme všichni naráz-druhá sprcha je spíš na "špinavý" provoz...když koupu děti, tak je stejně hlídám a nejdu sama do sprchy....nějak mě nenapadá moc situací, kdy bych potřebovala napouštět vanu a zárovbeň se sprchovat. ALe máte pravdu, větší objem, je větší jistota, že to nebudu muset nikdy řešit a čekat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@bamak to jsou zase nazory ;-) pokud ma prutokac nad 21 kW vykonu a je jedno zda plyn nebo elektrina, tak je to uplne v pohode i na napousteni vany. Na sprchovani staci 18 kW...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?