Kotel na dřevo v technické místnosti - ano či ne?

Prosim, mate nekdo umisten kotel na drevo v technicke mistnosti uvnitr domu? Zajimalo by me, jak moc velke teplo kotel na drevo o vykonu do 15kW sam o sobe vyrobi v mistnosti, ve ktere stoji (planujeme mistnost priblizne 3x4 m). Mate nekdo neco obdobneho? A s jakymi zkusenostmi? Diky :)
Odpovědět
@girm Máme litinový kotel Viadrus na TP v technické místnosti uvnitř domu, ale s oknem na dvůr. Okno je v době, kdy se topí v kotli vždy otevřené "na větračku". Teplotu jsem tam nikdy neměřila, ale pocitově je tam samozřejmě tepleji než v ostatních místnostech (i s tím otevřeným oknem). Díkybohu za okno, protože dříví a popel přenášíme skrz něj. Do obytného prostoru bych s tím určitě chodit nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
My teda máme kotelnu ale na kraji domu...vedle dětskýho pokoje... Každopádně k tomu máme ještě akumulační nadrž a zas takový teplo to nedává a to máme kotel(Atmos 22)... nevím co do te technické mistnosti chceš ještě dávat ale počítej že z toho topení je hrozný bordel,prach atd... na jaře budeme dělat dveře z kotelny ven.ted nosíme dřevo přes předsin a je to hrozný,každý den zametat a stejně ten bordel tam je...
Odpovědět
Máme dům do L a technická místnost s kotlem na dřevo je v té špičce. Takže co nejdále od klidové i rušné zóny, která je z druhé strany. Teplo mi přijde, že tam docela je. Přístup máme z venku i zevnitř, neumím si představit tahat tam dřevo a vynášet popel přes dům. Zatím tedy ještě nebydlíme, ale hluk to nedělá skoro žádný, ještě nemáme vnitřní dveře a žádný zápach do domu také nejde.
Odpovědět
Zdravim a diky za odpovedi. My mame v technickou mistnost navrzenu take na rohu domu a je tam jak okno, tak siroke dvere primo ven, takze v tomto problem nebude. i akumulacni nadrz je v planu. Jako se "spinavou mistnosti" s ni pocitame take, mela by zaroven slouzit jako dilnicka a mistnost pro "ocistu" psu. Jde mi hlavne o tom, ze nam projektant tvrdi, ze diky kotli bude v te mistnosti jako v saune, coz se mi moc nezdalo, proto jsem vznesla tento dotaz. Prosim, vas, co jste odpovidali - jak velkou mate mistnost, ve ktere kotel je? Diky moc
Odpovědět
Profilova fotka
@girm mame interierovy kotel Verner vestavena do zdi. T.M. je uprostred domu vyzdena z vapenopiskovych cihel, aby co nejvice akumulovala teplo. Mistnost je cca 260x300 velka. Ano, je tam teplo, kdyz se topi, nicmene nevadi nam to - mame otevrene dvere do chodby a zadveri, ktera se tim taky dobre vytopi
Odpovědět
Taky mamé Verner , ale jako interiérový kotel v obýváku, vytápíme celý dům. Jen firma Verner prý už skončila, co jsem slyšela, jestli je to tedy pravda.
Odpovědět
Profilova fotka
@hojda ano, verner a.s. skoncili v konkurzu, nicmene jejich vyrobu prevzala Verner Slovakia s.r.o. Kotle dal vyrabi v Prerove, presli k nim i jejich konstrukteri a spolupracuje s nima zakladatel pan Verner (ktery puvodni firmu predal novym majitelum a ti ji privedli ke krachu) jinak my mame ten interierovy kotel zabudovany ve zdi - mame variantu se zadnim prikladanim. Takze cast jde do obyvaku, ale vetsina tepla jde do vody a zbytek prave do te tech. mistnosti.
Odpovědět
@jumpmans o tomto kotli take uvazujeme, je mozne s nim vytapet cely dum (170m2)? Jake s nim mate zkusenosti, prosim?
Odpovědět
Profilova fotka
@girm máme taky kotel v technické na kraji domu. Automatický kotel na uhlí Dakon. Velikost máme myslím 3, 3m x 3, 8m. Jinak foto mám v albu, v mistnosti je i misto pro uhlí;-)
Odpovědět
@effka84 prosim, jak je to s teplotou v te technicke mistnosti, da se tam normalne "existovat", nebo je tam od toho kotle velke teplo? Diky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@girm máme nonstop otevřené okno a dveře do garáže. Teplota je naprosto normální. Srovnatelna jako v pokojích ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@girm zalezi na tepelne ztrate domu. mame interierovy kotel 13/10.2, ktery dava 11,5 kW do vody. my mame podlahovou plochu 200m2. system mame doplneny o aku nadrz a el. patrony. jako samotny jediny zdroj tepla bych volil radeji nejaky automat.
Odpovědět
Článek se načítá
@jumpmans Chceme topit drevem - mame les. Jinak take bychom chteli aku nadrz a uvazujeme i nad solary na TUV. Zaloznim zdrojem bude take elektrina. Jakym zpusobem kotel vyuzivate - topite "nepretrzite", nebo jim jen pritapite? Meli jste s nim nekdy nejake problemy? Diky moc za odpovedi, je to strasne tezke vybrat to nejvhodnejsi reseni :(.
Odpovědět
Profilova fotka
@girm problemy zatim nebyly, topime 2. zimu. netopime kazdy den, jen kdyz je pocitove "zima" nebo je hodne pod nulou, jinak nechavame vydelavat CEZ.
Odpovědět
My máme v projektu TM o velikosti pouhé 2 x 3 metry a měl by tam být kotel na kusové dřevo, akumulačka o objemu 1 m3 a "špinavá sprcha", např. na psa, boty atd. Pokud tam bude teplo, tak jedině dobře. :-) Jako záloha vytápění bychom měli mít - podobně jako @jumpmans - elektrické patrony v akumulační nádrži. @jumpmans Jaké patrony v aku máte a jaký objem nádrže? Koukal jsem se na topné patrony Regulus a místo jedné o výkonu 9kW, jak to mám zatím v projektu, bych raději dal dvě o výkonu 6kW, protože ty 6kW jsou se zapojením 3 x 230V, zatímco ta 9kW je 3 x 400V. Tudíž u té 6kW by měly jít spínat zvlášť jednotlivé fáze pomocí 1-f stykačů, zatímco ta 9kW bude chtít 3-f stykač - systémem buď topí celá nebo nic. A v souvislosti s novou tarifní politikou ERÚ by bylo asi dobré nemít hlavní jistič moc veliký a mít možnost spínat jednotlivé části topné tyče podle aktuálního odběru ostatních spotřebičů (třeba pomocí SMM-33). Nemáme plyn, tudíž na elektřině budeme i vařit a všechno ostatní. S inteligentním řízením spínaní by mohlo stačit i 3x25A.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados mame 2x4,5kW, zapojeni do hvezdy ale spiname obe najednou. Hlavni jistic 3x25A a zadny problem jsme nezaznamenali. Patrony jisteny samostatnym jisticem 3x16A. Zapojeni do trojuhelnika je naopak zajimavejsi protoze proudova zatez je nizsi-mas vyssi napeti. Nam patrony berou 13A, coz je stejne jako bychom meli 2x7,5kW pripojene na 3x400V Nadrz mame regulus duoe 1000/220. Patrony jsou jednoduche bez termostatickych hlavic. Dneska bych sel do nadrze jen 650l - pro kotel o vykonu 11kW je to predimenzovane. Nebo doplnil solarama - tak to bylo v puvodnim projektu ale z duvodu nemoznosti cerpat dotaci pri stavbe a ekonomicke nenavratnosti jsme to nereslizovali. Ted o tom vazne uvazuju - dotace na solary je mozne cerpat az kdyz je zkolaudovano.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados jinak projdi si tenhle dokument: http://www.regulus.cz/download/navody... tam je tabulka odberu jednotlivych patron.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?