Koupě staršího RD a prověření centrálního topení

Plánuji koupit starší ale zachovalý rodinný dům, asi za 1,4 milionu, cihla, postaven po roce někdy po roce 1970, centrální vytápění, radiátory, plynový kotel... Už jsem tam měl jednou inspektora nemovitosti ale centrální topení neprověřoval. Jen se díval na kotel a všiml si že v zásobníku vody na půdě chybí voda... Potom z majitele vylezlo (pokud jsem to dobře pochopill) že si minulou zimu (skoro vůbec?) netopil. Měl tam jen v jedné místnosti hodně stará kamna na dřevo, tak si topil tím, topení nepoužíval... (asi kvůli ušetření náklad- dum je velký celkem, on je tam sám), topil si asi jen v té jedné místnosti v těch kamnech na dřevo. Kotel předváděl že funguje ale celkově jsme znejistěl. Máme za pár dnů domluvenu kontrolu centrálního vytápení, že fakt funguje i když to poslední rok nepoužíval... Chci se zeptat na co se zaměřit při tomto předvedení že centrální vytápění (a plynový kotel funguje)- samozřejmě projít si tak za 20 minut po zapnutí kotle všechny místnosti a přesvědčit se že všechny radiátory topí. Dále si zkontrolovat zdali někde z radiátorů neteče voda (poté co ji dolije nahoře do zásobníku)... Co dál si zkontrolovat (a jak) při tomto předvedení že centrální topení funguje...? Máte nějaké zkušenosti? Kotel je tam plynový.
Odpovědět
@friss Dobrý den , pokud je na pudě zasobník kam se doplnuje voda , tak je to topení beztlaké . To znamená , že tam není expanzka a i když tedy zatopíte , tak se tlak v soustavě nezvedne . Kolísá jen trochu hladina v té nádržce - při zahřátí v nádržce stoune a při zchladnutí klesne. Voda se muže pohybovat samospádem (tlusté trubky) a nebo je honěná čerpadýlkem .Tam už nemusí být tlusté trubky. Když by tam bylo čerpadlo , tak by se měli ohřát radiátory v celé vyšce . Pokud tam není a máte tam silné trubky , tak radiátory budou nahoře vařící a dole vlažné .
Odpovědět
No dobře... děkuji za rozbor... ale to mi moc nepomůže v tom testování jestli topení funguje tak jak má :-). Co tam je je, rekonstrukci ani výměnu ani další investice (čerpadlo) neplánuji... Jen se ptám na co se zaměřit při kontrole když se zatopí, jestli radiátory fungují normálně... Poradí někdo? Jinak jsem si na prohlidce všiml že jedno topení u toho uzavěru je jako trochu plesnive, byla tam trochu zelené barva, co to znamená, že topení okolo toho místa někdy předtím teklo?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?