Krb - ano nebo ne?

Stavíme domeček a nemůžeme se dohodnout, zda v novostavbe postavit krb. Jedná se o bungalov s plynovym podlahovym topením. Krbem by se pritapelo v obývacím pokoji a šlo by o desingovou záležitost :) Přítel je proti a argumentuje vysokou pořizovací cenou versus využití krbu. Tak se chci zeptat, kdo krb máte-vyuzivate ho? Sli byste do něj i zpětně?
Odpovědět
1
2
6
Profilova fotka
KRB jedinečně ANO, bez diskuzi, ale musi se ti chtit a) skousnout vyssi cenovku pokud budes chtit neco poradneho, b) uklizet bordel pri cisteni krbu. Napr v topne sezone 5-7x zhruba podle velikosti a četnosti topení. ANO vyuzivame.
Odpovědět
Profilova fotka
V novém baráku bych tedy KRB rozhodně vynechal. Zbytečný zdroj bordelu v domě. Pořídil bych ho snad jedině v situaci, když chcete mít v obýváku 27 stupňů.
Odpovědět
Profilova fotka
@paja321 Souhlas s Vladimirtvorba - krb jedine, pokud milujete v OP vedro, pretopeno a saunu. Jinak hlavne zdroj bordelu. V min.dome jsem ho mela, ale z duvodu sileneho vedra pri zapaleni nebyl pak temer pouzivan. V novem dome ho proto nemame a jsem za to rada👍☺
Odpovědět
Máme menší prostory, proto máme pouhé krbovky. Ale bez nich bych nechtěla být. Mám ráda teplo. Nedá se to srovnat s teplem, které vzniká z radiátorů. Nepořádek není velký. Topíme dřevem, dřevo je v plechové dóze s víkem, takže nepráší, nic z něj neleze. Asi bych nesnesla vyrovnaná "ozdobná" polínka v poličce vedle krbu. Ale takhle je to na pohodu. Pohled do ohně puštěný ze záznamu v televizi a pohled do opravdového žhavého ohně se taky nedá srovnat. Neměnila bych.
Odpovědět
@paja321 mame novostavbu, pripravu pro krb v obyvaku, ale jeste jsme ho nekoupili, protoze byly prozatim jine priority. Bydlime uz vice nez rok a zatim nam vyslovene nechybi. Asi by se dal vyuzivat v prechodnych obdobich pred/po topne sezone, ale prijde mi, ze v poslednich letech prechazime ze zimy rovnou do leta a naopak... U nas byl navic krb nutnost kvuli energ. stitku, jinak by projekt neprosel. Pokud si krbem nejste jisti, nechte si udelat pripravu (komin, privod vzduchu) a poridte si ho treba pozdeji.
Odpovědět
Za mně krb rozhodně ano. Máme Romotop s nízkým výkonem a pritapim od půlky září. Vytopim obývák s kuchyní a teplo se dostane do chodby a dětských pokojů. Rozhodně zde není přetopené, ale třeba příjemných 25 což ocení manželka. Ale samozřejmě záleží na velikosti vytápěné místnosti a výkonu. Pokud máte rádi pohled na plápolající oheň, příjemné teplo, kterému se nemůže podlahovka vyrovnat tak bych do toho šel. Na přípravu dřeva si samozřejmě musíte udělat čas a chuť. Pro mě je i toto příjemné odreagování s dobrým pocitem po fyzické práci.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme malý dům,takže jen krbovky a neměnila bych...u projektu jsem je vrcholně nechtěla,vztekala se,tichá domácnost u nás byla,měla spoustu argumentů typu,jak z toho bude bordel,bude přetopeno,což jsem znala z dětství,atd🙈..naštěstí manžel měl rozum a i přes mé protesty si "komín"v domě prosadil...první roky jsem je pak ještě bojkotovala a nepoužívaly se🙈..dnes,s odstupem několika let bych si za tehdejší názory a své chování nafackovala...používáme na přechodná období v roce,bydlíme u lesa a tak těch dní je před topnou sezonou dost říjen-listopad a to samé po zimě..bordel z topení u nás neni,topíme čistým,vysušeným dřevem,či dřevěné brikety,z těch při rovnàní do krabic ke kamnům je třeba smést piliny na smetáček,což ale ženská,co se stará o celý dům, nenazve prací...vyklepnutí odpadníku na popel 1x za týden to samé..topíme tak,aby nebylo přetopeno,zrovna v tomto období o 2 st.v obýváku a je nám to teplo z kamen příjemné pocitově a ani mě po letech neomrzelo do ohně se dívat..topení v krbovkách miluju,vše kolem kamen,i to dŕevo a práci s ním,krbovky si jak říká manžel šmuckám a hýčkám a starám se o ně nejlépe v rodině,v jádru mi na ně nesmí nikdo šahnout,topím skoro výhradně já..😉bydlíme 10let v domě a krbovky považuju za jednu ze tří nejlepších věcí v domě a není snad den,abych v duchu nepoděkovala manželovi,že na mě pŕed lety nedal..
Odpovědět
@paja321 Určitě krb neplánujeme, na topení kor malého baráku zbytečné a jako investice cca - 100 tis. jen kvůli parádě? No nevím. A ten bordel z toho - když už, tak ale přikládání z technické místnosti, ne z obejváku. Max. zvažuji kvůli té atmosféře nějaký ten krb na biolíh.
Odpovědět
@paja321 Závisí na vás, jací jste pyromani:-). My krb využíváme od podzimu skoro denně. Chce to ale vybrat něco s malým výkonem, at se neuvaříte. Bordel z toho je, pokud vymetáte a prášíte. Když si koupíte vysavač, bude tato operace čistá..
Odpovědět
Krb máme a hrozně moc si ho užíváme,někdy radši pozoruji krb než televizi😉 bordel z něho není kupodivu skoro žádný, na popel máme vysavač,sklo čistím tak 1 za měsíc, přetopeno rozhodně není, ale musí být správně navržený pro nízkoenergetický dům. Barák bez krbu si nedovedu už představit, Cena byla kolem 100 tis. i s komínem.
Odpovědět
Profilova fotka
My krb máme s vymenikem a peikladanim že zadu. Manžel topí rád, prwropeno není, do místnosti jde jen 20% teplá, zbytkem ohřívam vodu jak TUV, tak případně do podlahovky. Já jen nechtěla, ale jsem ráda, že ho máme. Binec je, když se vymeta, ale taky máme vysavač a binec je jen v technicke...v OP je čisto.
Odpovědět
Ahoj, riesil som podobnu otazku na projekt novostavby bungalovu. Zamna nie. - spina, bordel - pripadne malovanie okolo krbu - iba esteticka vlastnost - 100 tisic za "romantiku" na vecer viem pouzit aj inak
Odpovědět
Článek se načítá
To jsou zas názory, my krb máme pět let a ty argumenty o špíně,malování okolo,28°C jsou nesmysl, to může napsat pouze někdo, kdo krb nikdy neměl a nebo v něm neumí topit. 8-)
Odpovědět
@sobii přesně tak👍
Odpovědět
V dnešní době a do novostavby beru krb jako zbytečnost. Nechci nosit dřevo, vysávat popel, čistit sklo, hlídat děti a mít kvůli nim kolem ohrádku. Ještě shánět dřevo, skladovat a štípat ho. Krb jsme měli takže zkušenost mám a teď mi rozhodně nechybí. Tohle musíte rozhodnout především dle sebe. Pokud máte těch sto tisíc navíc tak proč ne. Hlavně ať se příjemně bydlí.
Odpovědět
Ja si myslim ze je to o zvyku. Kdo ho ma jiste najde hodne kladu, kdo ne, naopak. My krb mame (v novostavbe) a pritapime v prechodnem obdobi, nebo pak prilezitostne kvuli atmosfere, treba na Vanoce. Nejsme zadni topenari takze do toho nerveme polinka cele dny, ale spis to delame stylem-je chladnejsi rano? Ok, tak pritopime. Ale pak prihodime treba 2x a to staci, v dome neni horko, ale naopak prijemne. Samozrejme je potreba zvolit spravny krb vzhledem k teplotni ztrate domu. U vas predpokladam to bude neco s malym vykonem. Casem se clovek nauci jak to regulovat a ma vyhrano. Bordel z toho sice obcas je, ale nic strasneho.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme akumulační krb (v reálu až tak úplně akumulační není) a na jaře a na podzim s ním topíme pořád, podlahový topení tím pádem zapínáme později než ostatní. To teplo je z něj úplně jiný než z topení. Nemáme v pokoji přetopeno, stačí pár polínek a tím, že je trochu akumulační, ještě dlouho hřeje. Binec z toho není žádný (ani prach oproti létu, kdy se netopí), stačí používat správný dřevo a naučit se přikládat ;-) Jo a malovali jsme za tři roky jednou tím stylem, že jsme přetřeli prostor půl metru pod krbem, kam nám ze začátku občas upadl popel, než jsme se to naučili. Pravda ale je, že ho obsluhuje muž, který je nejspíš pyroman a baví ho to. Takže za mě určitě ano.
Odpovědět
@ozzy77 Ja souhlas s Ozzy. Mame krb a obcas v nem vecer zatopime. Sice neco stal, ale nelituju toho. Ma akumulacni obestavbu, takze zadne vedro v obyvaku nehrozi. A jako spravna zenska jsem obcas zmrzla a pak si vedle nej lehnu na gauc a jsem stastna. :) A kdyz kolem nej rano projdu, jeste sala teplo. :) Popel vynasim jen kdyz luxuji, to obcas neco padne na zem, ale jinak nemame zadny binec kolem, tak moc prace navic to neni. A to jsem se toho bala, protoze na chalupe mame kamna v kazde mistnosti a tam binec je, protoze prikladame casto. Tady roztopim a jednou prilozim a je rano. :-)
Odpovědět
@paja321 krb mám měl jsem krbová kamna a znovu už bych ho nechtěl. Je z toho binec a moc práce (nejen, že každý den vysavam prach z policek, ale i ze dřeva, které se nosí) teplo je z toho parádní, ale baví mě to vždycky tak do Vánoc. Když spocitate privedeni plynu, přípojku, kotel, komín a ještě k tomu krb, tak máte dvě tepelná čerpadla a topit budete levněji.. Plyn bych do baráku netahal, ja ho mám v bytovce za dveřmi a stejně se mi navyplatilo ho připojit..
Odpovědět
Krb byla jedna z věcí, na kterou jsem se hrozně těšila a nelitujeme. Podle mě udělá skvělou atmosféru, kolikrát si jen tak sednu a koukám do plamenů...skvělý relax. A taky z praktického hlediska, kdyby nešla elektřina, nebo plyn. Problém vysokou teplotou taky nemáme, máme akumulační prstence a nižší výkon vložky. Popel uklízím vysavačem, jde to lehce.
Odpovědět
Tak dnes ráno jsem na chaloupce zatopil cca 3 polínka . Po obědě jsem vyhrnul žhavé a zase přiložil a asi ve tři znova . Máme pěkných 24°c a už nebudu přikládat . Pořizovací cena 15 ti. komín plus krbovky z bazoše za 5 tis. Bordel z toho samozřejmě je , ale z psa máme asi větší . Krbovky mám u venkovních dveří , takže se to ani moc nezabordelaří. Sklo nečistím , žádné nemám a popel vybírám jednou za dva až tři týdny . Za zimu možná protopím asi 2metry dřeva (1,4*1*2m) Je velký rozdíl , zda si pořídíte teplovzdušné topidlo nebo sálavé . U teplovzdušného jsou spíše vyrovnané teploty jak u země , tak u stropu . U sálavého je to spíše jako sluníčko.Je velký rozdíl v konstrukcích topeništ .Vyvarujte se těch kde je hned horko a za chvíli to vychladne a musíte stále přikládat .
Odpovědět
Profilova fotka
@gigi2 Mám to stejně, miluju to praskání v krbu, na podzim k nezaplacení. Bordelu zas tak moc není, když to umíš.
Odpovědět
@paja321 Jak vidíte, toto za Vás nikdo nerozhodne. Každý má jiné preference. Pokud chcete minimalizovat cenu, tak si pořiďte krbová kamínka.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: živý oheň doma je srdcová záležitost, na to neexistují argumenty. Buď oheň chcete a zaplatíte za to a nic vás nezviklá, nebo nevíte a pak nemá cenu do toho vrážet peníze. Argument nepořádku.....původně jsme chtěli kamna, romotop atd, ale u všech nám vadila roura z kamen do zdi. Právě na tu rouru sedá prach, který se připaluje nebo vylítne ke stropu a ušpiní ho. Takže nakonec to vyhrála obestavěná krbová vložka, kde je vše schované uvnitř. Když se naučíte topit a hlavně přikládat, tak binec minimální. Máme béžovou sedačku vedle krbu a špinavá není. Takže jestli chcete doma oheň, běžte do toho. Ale je to drahá sranda....komín, vložka, obestavba, nebo kvalitní akumulační kamna. Bez akumulace to do dnešní novostavby nejde.
Odpovědět
@slabici v případě obestavěné krbové vložky je sice trubka schovaná, ale prach se samozřejmě usazuje uvnitř a po zatopení si to všechno vypalujete do OP. Ve výsledku je na tom ta krbová vložka hůř. Z tohoto hlediska jsou lepší akumulační kamna.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: po 2 letech provozu krbu jsme měli tu měli kominíka na revizi, málem rozdělal celý krb jak byl důsledný a říkal, že je vše čisté. I na ten prach jsem se ptal. Takže u nás dobrý. Jinak souhlas, akumulační kamna jsou z více hledisek nejlepší, u nás to bohužel dopadlo jak to dopadlo. Ale mohli jsme dopadnout taky hůř :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@paja321 máme kachlová akumulační kamna. kdo ví, o čem to je, nic jiného už chtít nebude ;-) nevýhoda je vysoka pořizovací cena, kterou ale kompenzuje jednoduchá a nenáročná obsluha, nezávislost na jiných zdrojích, bezprašnost (topí se 1x za den, popel se vybírá 3x za rok), estetika, příjemné teplo a trvanlivost topidla (deklaruje se až 70 cyklů). vzhledem k minimu paliva, která kamna potřebují, není nutné chystat dřevo. na celý rok nám bohatě stačí 2 eur palety briket = cca 11000 Kč včetně dopravy.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepa89 25 ze neni pretopeno?? Aha, tak to jsem netusila. Dle me je 25 stupnu brutalni pretopeni, uz 23 je dost... ;) Chapu, ze to ma kazdy jinak, ale 25 je uz opravdu HODNE.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: to je zase výkřik do tmy... 25 je "brutálně přetopeno " Jestli žijete u eskymáků tak to asi jo.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici to byla reakce na me: je zcela jasne, ze pojem pretopeno je silne relativni...psala jsem to prave proto a v mirne nadsazce, aby relativnost tohoto pojmu jeste vice vynikla. Jeden pise 'prijemnych 25' a druhy (treba ja) by v takove pretopene mistnosti nevydrzel. Tedy pro me je 25 opravdu velke pretopeni, pro me je normal 22 - 22,5. Ale spis me tedy zarazi, jak zde pri diskuzich o spotrebe kazdy pise, jak topi na 22,5 (i mene) a najednou je 25 stupnu prijemna a celkem normalni bezna teplota...nebo vy jst nekdy videla, ze by nekdo psal, ze topi bezne v OP (plynem nebo elektrinou) na 25?? Ja tedy ne...ani zdaleka..z toho tedy plyne, ze teplotac 25 stupnu v OP normalni a zcela bezna opravdu nebude... V lete se tez mnoho ludi chlubi, jak ma v OP 23 stupnu diky stineni apod...a 26 stupnu uz je povazovano za hruzu...a najednou je 25 stupnu parada...cert aby se v tom vyznal tedy :-D
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?