Krb je v obýváku nepraktický. Jak to máte vy?

Všechny zdravím, s manželem přestavujeme baráček a přemýšlíme, kam umístit krb. V plánku již máme zakreslený krb v obýváku, ale začínáme uvažovat, jestli to není blbost. Pokud budeme krb čistit, budeme nosit všechen popel přes celý barák a hlavně si chci sladit obývák do bílé barvy, tak aby za čas nebyla šedá :-(. Uvažujeme, že krb umístíme do sklepní společenské místnosti, kde budeme mít hned francouzké dveře a vchod na zahradu. Sice je to můj sen mít krb v obývacím pokoji, ale hodně lidí nám to rozmlouvá, že už by do toho nešli a je to dost nepraktické. Jak to máte vy s krbem? Budu ráda, za každou zkušenost s krbem :-) . Moc děkuji za postřehy. ;-)
Odpovědět
1
2
my mame krbovy kamna a vyborny. zadnej popel, nic....a karsne vytopi celej barak. takze ja jen doporucuju ;-)
Odpovědět
no, teď mi známej doporučil plynové krby, že jsou prej dobrý, ale ta cena je šílená :-(
Odpovědět
tak my máme krb v obýváku (lazeném do oranžovo-žluta). Černý je od dětí, rozhodně to nemůžu přičítat tomu krbu. ;-) Za mě, jsem s ním spokojená, takové večerní posezení se svařáčkem u praskajícího ohně je úžasná věc. Popel a čištění má na starost manžel. Ale z toho dřeva je popelu opravdu minimum. Teda pokud nemáte krb jako hlavní zdroj tepla, což předpokládám že asi ne, když píšeš, že přestavujete...
Odpovědět
Připojuji se k výše představeným názorům, není nad posezení u praskajícího plápolajícího ohně u krbu. Je pravda, že pokud se s ním neopatrně manipuluje, vznikne trochu svinčík, ale dá se to přežít. Do ložnice bych si krb asi nedal ale v obýváku má své místo.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj :) Rodiče mají klasika krb v obýváku a pohoda :) mají udělaný teda odpad popela rovnou do kotelny, tak se s tím nenadělá :-| My chceme dát do obýváku krbovou vložku, taky chceme ladit do bíla, ale doufáme, že nebude problém :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
este je moznost dat "zadne plnenie" krbu - tj dat krb na take miesto, aby na druhej strane steny za nim bola technicka miestnost, garaz a pod a namontovat vlozku, do ktorej sa da prikladat zozadu, tj napr z tej garaze.. tym padom mate v obyvacke pohlad na plamene v krbe a bordel v garazi:)
Odpovědět
šla bych do krbu v obýváku jen tehdy pokud se přikládá z jiné místnosti. Známý mají a je z toho prašno. Navíc by mi vadilo nosit dřevo přes obývák. U nás z pohodlnosti bude jednou plynový. Chceme to jen na občasné přitopení večer a příjemnému posezení. Oba jsme se shodli, že kolem dřeva a čištění skákat nechceme.
Odpovědět
Posezení u krbu je fajn, ale musí se hodně hlídat, krbová kamna jsou také super. Nicméně z praxe vím, že se u nich sedává mnohem méně než u krbu. Nevím, čím to je. V obýváku je to asi nejpraktičtější, když máš poblíž venkovní dveře. Protože, co se týká úklidu, stačí to mít dobře umístěné a zvolit správné obklady nebo něco alternativního a je to super. Viděl jsem i krbová kamna v ložnici. Nedokážu si představit tu starost okolo, když by nebyla na plyn. Ale proti plynu jsem už ze zásady. Jednak je to přípojka navíc, když plynem netopíš nebo na něm nevaříš a jednak je člověk závislý na rusácích, kterým již tolik nedůvěřuji. Ač mě jejich jazyk neskutečně baví, ale to už jsme jinde... :-) Abych se dostal k tomu, co jsi chtěla doporučit. Máte-li rádi praskání dřeva, udělejte si dole ve společenské místnosti krb nebo krbová kamna. A do obýváku, který chceš mít světlý si časem pořiďte klidně něco designového na plyn. :-) Pro fajnšmekry je tu ještě varianta s "pecí" neboli keramická kamna. :-D
Odpovědět
Mé sestry mají krby v obýváku a pohodička, já budu mít taky a věř, mi že kdybych u nich viděla binec (kterého se bojíš) tak bych do toho taky nešla ;-) Interiér budu mít taky spíše světlejší, krémový, béžový... Není nic krásnějšího, než posezení u krbu a za oknem mráz a sníh... 8-) Plyn bych osobně nechtěla, připadá mi to jako taková "náhražka" krbu.
Odpovědět
krb máme ve společenské místnosti, ale v obýváku bych ho nechtěla. Teda konkrétně máme otevřený krb bez vložky. Krbová kamna mají čistší provoz. Takže do obýváku dáme právě krbová kamna.
Odpovědět
@lucinkafr Otevřený krb bych taky v obýváku nechtěla, souhlasím, to už je opravdu o něčem jiném.
Odpovědět
Profilova fotka
My krb (uzavřený) v obýváku máme. Pravda je, že s ním netopíme, abychom měli teplo, ale jen na romantickou atmosferu. Nikdy jsme kolem něj nepořádek neměli. Dřevo se donese v košíku, popel pak manžel vysává krbovým vysavačem.
Odpovědět
Článek se načítá
@lucinkafr ... už máte ty krbová kamna vybraná? dumáme, která vybrat ....
Odpovědět
@lucijeje už je máme i koupená :-)
Odpovědět
@lucinkafr ...a značku a typ prozradíš? díky ;-)
Odpovědět
@lucijeje no jasan, Haas-Sohn a typ Juva :-)
Odpovědět
@lucinkafr ... hezký sou ;-) ... my hledáme nějaký do 5 kW a v ttěchto výkonech moc výběr není :-S
Odpovědět
@lucijeje tak to my právě hledali naopak docela velký. Ale teď bude For arch, třeba se tam něco najde, určitě budu fotit ;-)
Odpovědět
Velmi kvalitní (ale také drahá) je firma Jotul, případně Verner. Dejte si do vyhledávače JOTUL 5KW a vyskakuje tam mnoho typů kamen.
Odpovědět
@lucijeje My mame Bef Optim, ma vykon 2-6kw a vytopime tim celou drevostavbu bez problemu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Já krb miluju, máme doma v obýváku a nemůžu si hovynachválit, taky vytápí celý baráček :) Kolem máme pěkně kamenné obklady, vypadá to krásně...a večery u krbu s vínem ...nad to nic není :)
Odpovědět
Profilova fotka
Mam v obyvaku krbovky a neporadek a prach z toho je,ale mam to jako hlavni topeni tak to musim vydrzet:-).Mam Prity w17 a parada
Odpovědět
Profilova fotka
máme akumulační krb, topíme 1x denně a do krbu se nepřikládá. Topíme od listopadu každý den a popel jsme teď vysávali potřetí. Takže u nás přineseme dřevo, zapálíme, smeteme před krbem a je to. Žádný nepořádek. Neměnila bych.
Odpovědět
@kerolina, máte kolem kamenné obklady? Jaké? Jste s nimi spokojeni? :) Mě se to právě hrozně líbí |-|
Odpovědět
Ano máme :) jojo schvaluji, je to opravdu pěkné. Ze začátku jsem si tím nebyla jistá, ale manžel mě do toho ukecal a ted jsem natšená. Muzu sem dát odkaz, snad to nebude vadit: levnedlazby.cz/eshop/obklady-stegu/mexicana :-) Tak tyto :)
Odpovědět
Profilova fotka
@xenka1 odpověď od @kerolina
Odpovědět
@kerolina Dobrý den, mohla bych se zeptat, jestli máte ještě druhou variantu na výtápění? Nebo vytápíte jen krbem?
Odpovědět
Dobrý den, máme ještě normálně plyn, ale prakticky skoro nepoužíváme. Baráček máme malý a ten krb to vytopí :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?