Krb na přitápění - vyplatí se?

Plánujeme stavbu bungalovu z YTONGU, ve kterém bude hlavním zdrojem vytápění elektrický kotel (podlahové vytápění). Zvažujeme ale také pořízení krbu pro atmosféru a občasné přitápění dřevem. Ovšem... Nebude to spíš než úspora za elektřinu další výdaj navíc? Při všech těch kontrolách a čištění...? Jaké máte zkušenosti?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@saruskas pokud plánujete podlahovku, která temperuje v podstatě pořád, takže v domě bude konstantní teplota tak vytápění krbem či kamny je zbytečné. My máme třeba radiátory, tak je v obýváku ráno zavřu, večer když přijdu domů a je tam 20st tak zatopím v kamnech, pak tedy kotel nespíná a "šetřím" A ještě v bungalovu bude rychleji teplo nepř v patrovém domě, záleží tedy jakou máte plochu domu... Jinak to je opravdu další výdaj navíc...
Odpovědět
Jestli se nepletu, tak k elektrickému kotli potřebujete druhý zdroj energie, což je typicky krb/kamna. Takže pak už jen záleží na vás, jestli vás baví práce se dřevem, máte ho kde sehnat, kde uskladnit, chcete ho nosit dovnitř. Nevádí vám trochu zvýšená riziko nepořádku. Nám nic z toho nevadilo a přes zimu už netopíme jinak, elektrokotlem jen přitápíme v největších mrazech...
Odpovědět
Užitná plocha domu bude 115 m2. O tom, že by k el. kotli musel být další zdroj nám není nic známo... Stavební firma nám právě krb nabízí jako příplatkový nadstandard. Kolik stojí prosím ročně zákonné kontroly a čištění?
Odpovědět
@saruskas ciste elektricke vytapeni vam na 99 % nevyjde. Take byste meli vedet, jake tepelne ztraty dum bude mit. Podle toho, co pisete mate nejspis nejaky typovy projekt staveny na klic....tam hodne casto v ramci snizeni ceny byva nedostatecne zatepleni a nejlevnejsi vytapeni. To, ze se pak nedoplatite na platbach elektriny nikoho nezajima.
Odpovědět
Moc nevím, proč spoustu lidí jde do elektriky... Už nikdy ten způsob vytápění nemůžete změnit, takže jste 100% závislí na tom jaké budou ceny elektřiny. Jinak píšete to sama/sám ve svém dotazu. Krb chcete jen na atmosféru a radost, potom nemá smysl řešit zda se ekonomicky vyplatí nebo nevyplatí. Krb je fajn - taky ho máme a prostě na ty studenější večery a podzim je to skvělý doplněk obýváku když má dostatečně velké požářiště, aby byl oheň pořádně vidět:))) Pokud něco stavíte, měl byste znát ztráty (to už tu někdo píše) a podle toho dimenzovat topení. Bez těch čísel nemáte šanci to nejen vyhodnotit, ale ani správně se rozhodnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@saruskas žádné zíkonné kontroly nejsou, na komín musí být revize, čistí se jednou za x let, ze dřev se nazanáší tak jak z uhlí... @yaka a čím chceš topit ? Plynem ? Ten taky může zdražit...
Odpovědět
@saruskas díky možnosti výpadku elektrické energie bych do záložního zdroje tepla šla. Pokud nechcete přímo investovat do krbu, zvolila bych krbová kamna.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 dobrou alternativou by mohl být třeba rotoped napojený na topnou spirálu. Jsem si jistý, že tomu kdo bude šlapat zima nebude. Navíc by se dalo propojit víc rotopedů a šlapat může celá rodina.
Odpovědět
Jak tu už někdo píše - i se dřevem to nevyjde zadarmo a už vůbec ne bez práce.Nemluvě o binci v obýváku,zčernalé stěně kolem, broučkách,kteří polezou z kůry,no prostě idylka a romantika v 1 ve 21.století. Musíš mít prostory,kde bude dřevo uloženo, nesmí být ve vlhku,pak e totiž nedíváš do plamenů,ale dusíš se dýmem :-D Je tu i několik diskusí o tom,kteří krb mají a už by ho víckrát nechtěli. Minimálně Kvůli pojištění domu musíš nechat 1x ročně udělat revizi na komín+vyčístění.
Odpovědět
@saruskas Řešili jsme to samé, druhý zdroj potřeba bude. Nakonec jsme tvolili asi tu nejlevnější variantu - TČ vzduch-vzduch, které v létě bude sloužit jako klimatizace.
Odpovědět
Profilova fotka
@catle Revize se ale 1x ročně dělat nemusí ... Pokud tedy 1x ročně nebudete zapojovat nové topidlo nebo pravidelně 1x ročne nebudete vypalovat komín ... 1x ročně se dělá kontrola ne revize ...
Odpovědět
Máme krbová kamna na příležitostné topení nebo na přechod po létě přes podzimní počasí..vydržíme s tím většinou tak do listopadu max.. je to spíš doplněk a na romantiku :-). @catle binec v obýváku nemáme, brouky také ne, očouzené zdi táke ne a dřevo schne venku a přitom to při topení nedoutná jak píšete.
Odpovědět
Článek se načítá
@sargic a NA KOLIK TY ROČNÍ KONTROLY VYJDOU?
Odpovědět
@catle máme krbova kamna na chalupě a do domu bych si je nikdy nedala. Přesně jak píšeš, je z toho bordel a akorát práce navíc....
Odpovědět
Profilova fotka
@saruskas Záleží na kominíkovi, jaký má ceník. Než jsme se stěhovali, platili jsme myslím 350kč. Ale už si nejsem úplně jistý ... zkuste mrknout na net a zjistit ceny ve Vašem okolí ...
Odpovědět
@saruskas zavisi na lokalite a delce spoluprace. Treba ve Strednich Cechach jsem se setkala za kontrolu spalinovych cest 1x rocne (musi delat certifikovany kominik) od 600 do 1500 Kc. Vysledkem je pak potvrzeny papir (napr. pro pojistovnu pro strycka prihodu). Nemluve o tom, ze sehnat kominika zase az tak lehke neni:( aspon u nas ne.
Odpovědět
@saruskas mame elektricke podlahove a krb. Z mych zkusenosti cena vs. topeni vs. uzitek a radost z toho - priste bych sla uz jenom do biokrbu. Opravdu se to cenove nevyplati (Samozrejme zavisi na tepelnych ztratach domu), je to takovy "luxus" navic k domu.
Odpovědět
Profilova fotka
my to mame stejne jako @linee, akorat budeme mit jen krbovou vlozku jako zalozni zdroj tepla. Muz chtel puvodne s vymenikem, coz jsem mu dikybohu rozmluvila, protote v pripade vypadku elektriny stejne nebude fungovat - leda se zaloznim zdrojem. Predpokladame,te v zime budeme topit v krbu temer denne, v nejvetsich mrazech pritapet elektrikou. Cenu dreva a praci s obsluhou neresim, manzel se o to rad postara. Na bordel mame vysavac :-)
Odpovědět
@mr_falko my jsme take chteli s vymenikem, firma co nam stavela nas odrazovala (jednatel mel doma a mel stejny argument). My nakonec vyuzivame spise v prechodnem obdobi, kdy je na topeni podlahou brzy a nebo v zime pri opravdu velkych mrazech.
Odpovědět
@saruskas Ja jen pridam muj nazor, ktery ale neni podlozeny zadnym vypoctem :-) V baraku, ktery stavime, mame teplovodni podlahovku napojenou na elektricky kotel. K tomu budeme mit krbova kamna bez vymeniku. Chceme to jak z duvodu atmosfery, tak hlavne jako zalozni zdroj tepla v pripade delsiho vypadku elektriny. A jak uz tu psal nekdo nade mnou, ciste s elektrokotlem by projekt stejne neprosel a nejakou alternativu mit musite - tzn. bud nejake to cerpadlo / klimatizace, nebo komin a krb. Nevim, jak to vyjde cenove, ale nechtel bych mit alternativni zdroj vytapeni zavisly na stejne energii jako primarni zdroj...
Odpovědět
@catle No nevím, ale nic z toho, co píšeš o topení dřevem nepozoruju. Naopak jsem schopen zatopit ráno běhěm pěti minut úplně bez problémů. Suché dřevo hned chytne, nic nekouří a je z toho krásně teplo. Co se občas stane, že při otevření dvířek se vysype nějaký ten popel. Tak mám hned vedle kamen smetáček a lopatku a během minuty je uklizeno. Rozhodně na tom nevidím nic problematického.
Odpovědět
Profilova fotka
@saruskas Základem je vyřešit LEVNÉ topení. Tedy k té vodní podlahovce pořídit tepelné čerpadlo. Pak odpadne veškeré šetření nošením prkýnek. Vaši cestu jsem si už prošel. V obýváku překáží krb, v němž jsme zatopili za 5 let 3x. Osobně bych jako optimální investici viděl něco jako https://baxx.cz/deleny-ohrivac-teple-... v kombinaci se SWEP výměníkem pro podlahové topení. Současně doporučuji vypočítat si teplotní analýzu chování domu (v mém profilu a nebo googlit vavra kondenzace). Zjistíte, že při výpadku elektřiny z hlediska teplot s přehledem týden přežijete. Horší to bude s vodou, jídlem osvětlením. V kritických případech řešit záložní elektrocentrálou. Ohlídá i plný mrazák.
Odpovědět
Tu pohodičku když v zimě sedíte v obýváku a v kamnech plápolá oheň, nelze ničím nahradit.A ta trocha bordelu?Máme psa který toho bordelu nadělá také trochu, odrostlé děti které bordel povýšili na umělecký obor ale je nám všem fajn.Kdybych řešil jen ekonomickou stránku bydlení, bydlím na ubytovně a ne v rodiném domku.
Odpovědět
@saruskas tak do té tisícovky,záleží na firmě či kominíkovi.
Odpovědět
@marrwin pohodička v bordelu a smrádku ze psů a kamen,no super :-D Asi nebudeš moc fin.gramotný,protože právě bydlení v energ.úsporném vl.domku je ekonomicky nejvýhodnější.
Odpovědět
@atilius Jasně, ono 100x nic umořilo osla :-N
Odpovědět
@mitoma na mě,a nejen na mě,to působí jako krok vzad - před několika desetiletími se lidi milerádi zbavovali kamen doma a pořizovali radiátory a ted jsou moderní nezvhledná monstra alá fotka výše. Když jsme v nějakém tom hobbymarketu a kouknu se na vystavená kamna,tak mě jímá hrůza,že bych si stímhle dobrovolně mohla hyzdit příbytek a ještě kvůli toho víc uklízet. Na pohodičku je super dobrý mok a prima pokec s drahou polovičkou,co víc si přát. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@catle jsem totalne financne negramotny, mam totalne neusporny dum, ale nemenil bych :-) nastesti si zatim muze kazdy topit relativne cim chce, nez nam zacnou kontrolovat kominy ze satelitu
Odpovědět
Hlasim se mezi negramotne zpatecniky. "Vyhodila" jsem 100 tisic za vec, ktera obcas smrdi a udela neporadek :-D @saruskas na tvou puvodni otazku. Krb k obcasnemu pritapeni se ti nikdy nevyplati. Kontroly a revize jsou mala polozka cca tech 1000kc/rok. Je to proste vec kterou nekdo chce a je ochoten za ni "vyhodit" penize. Stejne jako drahe auta, obleceni, dovolena, nebo cokoliv jineho.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme podlahovku i krb. V zimě topí podlaha, na jaře a na podzim podlahu vypneme a přitápíme jen krbem. A nějak jsem si ještě nevšimla, že bych tady zápasila se smradem a bordelem. 1x týdně umyjeme sklo krbu a sklo před krbem, to má být ta hromada bordelu, kvůli kterýmu je to krok zpátky? Pravda je, že teplo z krbu je úplně jiný, než teplo z podlahy.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?