Krb s rohovým prosklením - horší údržba?

Pěkný den, chceme krb s rohovým prosklením, ale kamnář nás od toho odrazuje, že v něm nakonec nebudeme skoro topit, protože sklo bude hned začerněné, bude z toho binec a nestojí to za ten úklid...jaké s tím máte zkušenosti Vy? Děkuji :-)
Odpovědět
Ale kdepak... Pokud dodržíte čtyři základní podmínky - 1) kamnář krb správně nadimenzuje (vypočítá, zvolí materiály i konstrukci krbu), 2) zvolíte kvalitní krbovou vložku (nebudete nesmyslně šetřit na něčem, co už nikdy v domě snadno a levně nevyměníte), 3) následně kamnář krb správně zrealizuje a 4) Vy budete správně používat (suché dřevo, správně štípané, ve správných dávkách, správně regulovaný vzduch), není vůbec důvod k obavám.
Odpovědět
Nebo si pořiďte kamna, ty lze kdykoliv vyměnit za jakákoliv dle potřeby, snadná instalace údržba oprava výměna......
Odpovědět
@bchannu Děkuji moc, za informace. Možná to tedy chce jen jiného kamnáře :-)
Odpovědět
@katrin22 mame rohove proskleni a nevidim problem... mame s oplachem skla, take zakoureny minimalne a kdyz potrebuji umyt, tak se to da normalne otevrit (mame jinak vysuv) a utrit... utreny je to hned, mame specialni sprej na krbova dvirka...
Odpovědět
Začernuje se to proto , že tam není oplach vzduchu a dále u skla dochází k větším tepelným ztrátám . Nižší teplota v topeništi znamená , že se vám nespalují dřevoplyny. Vznikají saze atd. Řeší se to izolací topeniště a předehřátým primárním a sekundárním vzduchem . Pak mužete mít líné plameny a čisté sklo . Litina , ocel má tepelnou vodivost cca 60w , šamot asi 1w a vermikulity asi 0,2w. Proto vyrobci obkládají topeniště izolačními cihlami. Jakmile tam dáte sklo navíc , tak se vám sníží logicky teplota v topeniště a aby vám to čistě hořelo musíte přidat na vykonu - více vzduchu - kratší doba hoření - více tepla jde do komína. Ještě dodám , že když jsem měl jotulky f 602cb , tak tam nikdy nečernalo sklo . Jen jsem otřel šedavý nádech mokrou houbičkou - vodou . A stačilo to .Tam je prostě základ dobrá izolace topeniště(rychlý náběh teploty) a oplach skla + předehřátý sekundární vzduch . Takže i když jste zavřely primár , tak šlo přes oplach skla a sekundár dostatek předehřáteho vzuchu a z komína se jen tetelilo. Seveřani , američani totiž testují kamna na ruzné rychlosti hoření . Američani dokonce ani neznají pojem nominální vykon.
Odpovědět
Profilova fotka
@katrin22 Ahoj, mame rohove sklo a bez problemu. Vysouvaci jsme nechteli, takze se nam otevira cele sklenene elko - super pristup. Krbar byl super. Odkud jste? My meli pana z Podebrad. stary praktik, krb vychytal a jsme spokojeni. Sklo mame castecne zacouzene, ale je to diky nevyschlemu drevu. kdyz jsme topili suchym, tak nebyl problem. Kdyz bys potrebovala, jsem k dispozici.
Odpovědět
@katrin22 ahoj taky máme rohový a je to paráda. První jsme chtěli výsuvné ale nakonec máme otvírací z ekonomické stránky. Njn nedá se nic dělat. Ano občas sklo zčerná ale není to žádná hrůza používáme toto ten oranžový a je to super. Nastříkáš a po 7 minutách setřeš. A sklo je krásné jak nové :-) http://www.utulnydum.cz/clanek/Gril-j...
Odpovědět
@mitote @jendad @zeneva @maagda Všem moc děkuji za informace! Tak víme, co si ohlídat :-)
Odpovědět
Také máme rohový prosklený a nevidím v tom problém. Netvrdím, že se občas nezačoudí sklo (většinou když topím já a chlap pak říká, že beru dřevo ze špatné/mokré strany), ale dá se otevřít a vyčistit. Čistím popelem z krbu a naprostá pohoda. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?