Krb se zadním přikládáním - výhody a nevýhody

Plánujeme do domu krb pro občasné použití. Rozhodně s ním nechceme vytápět, opravdu jen občas rozdělat oheň pro atmosféru. Máme možnost přikládat z technické místnosti. Jen nevím, jestli při takové frekvenci využití je to výhoda běžet přiložit do jiné místnosti. Samozřejmě chápu, že nějaký nepořádek bude a doufám, že opatrnou manipulací se dá minimalizovat. Prosím o zkušenosti všechny, kteří zadní přikládání mají, nebo mohli někde vyzkoušet. Je to opravdu tak super? Nebo stejně máte pár polínek v obyváku, protože se vám nechce kvůli 1 polínku chodit "tak daleko" :-).
Odpovědět
Máme zadní přikládání, dveře do technické místnosti jsou hned vedle obýváku (asi 2 m od krbu), takže opravdu neběháme přikládat daleko :-) Výhody: v obýváku není nepořádek ani kouř při zatápění, přikládání a nemusíme tam skladovat dřevo. Jediná nevýhoda je snad vyšší cena oboustranné vložky, ale jelikož budeme v zimě topit krbem denně, vyplatí se nám to. Navíc v technické budeme mít uložené dřevo na cca týden, což by v obýváku nešlo.
Odpovědět
@wendy213 Děkuju, taky to nebudeme mít do TM přes půl domu, ale pořád se nemohu rozhodnout, jestli to v našem případě není zbytečné :-). Asi se poohlédnu po vložce, kde se dá přikládat zepředu i zezadu a uvidíme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak je to primarne o cene. oboustranne vlozky jsou vetsinou vyrazne drazsi. taky musis pocitat s umistenim komina na boku krbu, protoze zezadu musis mit pristup. jinak co se tyka frekvence prikladani, neprikladas co 5 minut, takze do technicke se za tu jednu stenu dojit da. a z hlediska neporadku je jednoznacne lepsi varianta zadniho prikladani.
Odpovědět
@jumpmans Díky za pohled "chlapa" :-) s tím komínem mě to nenapadlo a já pořád, proč ho náš architekt kreslí bokem :-D
Odpovědět
pre obcasne dotvorenie atmosfery mi pride investicia do krbu dost vysoka. Ina vec je ak to berie clovek ako neodmyslitelny doplnok interieru a proste pekny krb chce za kazdu cenu. Vo vasom pripade by som volil bud krbove kamna, alebo krbovu vlozku s prednym prikladanim. Kedze budete prikladat len vynimocne tak to vidim tak na 1-3 prilozenia narazovo a kvoli tomu investovat este viac ako je nutne mi pride fakt nerealne. Bordelu by som sa v tomto pripade nebal.
Odpovědět
@akoinac Tak nějak jsem to myslela, jen ty první dvě věty bych otočila. Nepochobila bych nemalou investici jen pro vizuální efekt, ale pro psychickou pohodu mi líto peněz není :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud sousedí TM s obývákem a nevadí vám, že je vložka o něco málo dražší (ta naše byla dražší jen o malinko), tak já vidím jen samé výhody - žádná spína a hmyz ze skladování dřeva v obýváku, žádný kouř, pro nás byl významný i fakt, že se vložka posunula hlavně směrem do TM, takž v obýváku vyčuhuje jen malinko a nezabírá místo.. My jsme moc spokojení...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
@kuldacz Dobrý den rád bych se zeptal na celkovou pořizovací cenu za krbovou vložku. V domě budeme mít podobné řešení tak bych se rád zeptal na náklady protože to budeme mít jen doplňkové řešení. Děkuji za odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
Též kromě ceny vidím jen výhody. Jsem ráda, že je přikládání v TM, protože mi to smrdí. A když vidím jak jsou kachličky očouzené, být to zeď v obýváku, tak mě to mrzí. @kenik999 u nás krbová vložka (Romotop) s výměníkem cca 60tis, obestavba cca 20tis. Určitě bychom do tohoto řešení šli znovu.
Odpovědět
My máme krbovou vložku se zadním přikládáním a určitě bych neměnila (dveře do TM jsou cca 3 m od krbu). Když teď vidím, jaký nepořádek je ze dřeva (třísky, kůra, brouci), tak jsem ráda, že nám to takhle vyšlo. Za další nepořádek při čištění (vždycky mi trochu popela upadne na zem) a kouř a smrad v TM taky nevadí a ještě kbelík, smeták, lopatka, podpalovač, sirky - to nikdo nevidí. A uskladnění dřeva je rozhodně praktičtější. Pravda je, že vložka se zadním přikládáním byla dražší a byl menší výběr, ale vyplatilo se.
Odpovědět
@weruszka Díky na info, uřž jsme se rozhodli, že do toho půjdeme....teď řeším, jestli můžu mít v technické i pračku, aby mi nesmrdělo prádlo od kouře. Jak to máš ty?
Odpovědět
@kuldacz dobrý den, nějaké stránky či jakou krbovou vložku máte? Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@radek84 máme tuto http://kobok.cz/zadni%20prikladani.htm
Odpovědět
@kuldacz Tak přesně takovou budeme mít taky :-), jste spokojeni s kvalitou?
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Jsme, s jinými vložkami nemáme zkušenost, ale této nemám co vytknout...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Taktéž bychom chtěli krb se zadním přikládáním z TM ale manžela napadla jedna věc, na kterou si sami neodpovíme. Když máte přikládání z TM, ve které máte i jiná hlučnější zařízení, tak je nějaký zvuk z této místnosti v obýváku slyšet, neboj je krbová vložka hluku nepropustná? Moc děkuji za zkušenosti. :-)
Odpovědět
Taktéž to s přítelkyní řešíme. Je to pálka. Máme předběžně naceněno.Vložka Haka 63/51a - cena 53 180 + práce a materiál 35 119 kč bez DPH. Další varianta je Romotop B2G 66.50.01 - 39 000. Nebo jsme přemýšleli, že bychom dali akumulační prstence na krb. Tady ta cena byla výrazně vyšší. Cca o 20 000 navíc u Haka a 12 000 u Romotopu. Pořád to řešíme. Protože mít to na to, abychom si sem tam přitopili, navodili atmosféru apod., tak je to dost velká pálka. Na stranu druhou je super přikládat z jiné místnosti a mít "čisto" v obýváku. Už jsme začali řešit i to, že bychom od toho upustili a dali nějaká kamínka, která splní účel taky. Bohužel, opustíme od toho co jsme chtěli prvotně - zadní přikládání. Tak stále nevíme jak se rozhodnout. Je to hlavně o penězích. Jak to máte vy, co máte kamínka? pociťujete nějaký zápach doma, či tak něco? Na kolik vás kamna vyšly?
Odpovědět
@radek84 My to bereme jako cenu za "luxus"....snažíme se vybírat rozumný poměr cena/kvalita, rozhodně nestavíme levně, už jen to, že stavíme na klíč vylučuje nějaké šetření :-( , ale krb jsme prostě chtěli i když v něm zatopíme jen občas. Zadní přikládání se u nás nabízelo-technická sousedí s obyvákem a jestli je vložka nějak výrazně dražší, než "klasická", to nevím. My máme naceněno na 66 tisíc bez DPH, z toho vložka 40tisíc. Nevím, jak si představujete krb vy, ale máte práci o dost dražší. Krbová kamna jsou taky řešení, pokud se vám něco líbí, tak bych do toho klidně šla, pokud budete topit občas, tak zas tak velký nepořádek nebude, dřevo si taky přinesete "čistě"....a ušetříte. Nám se nic moc nelíbilo a máme malé děti, takže jsme se i trošku báli o bezpečnost. My zatím ještě nebydlíme, takže nemůžu s osobní zkušeností sloužit a krb nám začali dělat včera :-). Vložku máme od Koboku (nějaká slovenská výroba), tak uvidíme jak budeme spokojeni, Zápachu se trochu bojím, rpotože v technické bude i pračka-ale snad tobude OK. Mnoho známých krb, nebo kamna mají, topí z obyváku a žádný smrad jsme nikde necítila, jen bacha na digestoře ;-)
Odpovědět
@radek84 Tak jsem si to našla, ta naše vložka je cca o 10 tisíc dražší, než bez zadního přikládání....no, rozhodnout se musíte sami ;-)
Odpovědět
@bamak Taky plánujeme v technické krb i pračku se sušičkou, mám stejné obavy, ale jinak to už asi nevyřeším. Tak musíme doufat :) Zas si říkám, že kdybych přikládala v obýváku, tak tam mám stejný smrad - na nábytku, koberci atd..
Odpovědět
A co ten hluk z technické?
Odpovědět
@ivule4 Až budeme bydlet, tak poreferuju.....ale nějak nevím o jaký hluk ti jde, my máme v technické kond. kotel-ten nehlučí, bojler taky ne, pračka.....dneska jsou dost tiché, ani mě nenapadlo, že by to mohl být problém, záchod a sprcha.....no uvidíme, rozhodně pokud to nějaký hluk bude dělat, tak jen velmi krátký a občas, tak mi to vadit nebude ;-)
Odpovědět
@bamak Mě to taky přijde zanedbatelné ale manžel technik a zároveň fyzik někdy moc špekuluje. :-)
Odpovědět
Vložka ze zadním přikládáním má ještě jednu špatnou vlastnost a to výkon vložky a podle zdejších komentářů to moc uživatelů neřeší. Kolik se prodává 4kW vložek ze zadním přikládáním? Jistě krb se dá škrtit, ale pak černá sklo, zanáší se komín a místo pohody máte v obývací místnosti saunu. Pak raději místo pohody u krbu netopíte nebo máte při topení otevřené okna a do místnosti táhne.
Odpovědět
@radek84 Já co mám kamínka , tak žádný problém se zakuřováním nemám :-) . Asi je to tím , že mám jednoduché litináčky ( S topeniště) . Jsou nenáročná na tah a mají malá přikládací dvířka. Komín mám jen 5m (učinná výška 3,5m) o pruměru 150mm. A to musím mít klapku , a je to velký rozdíl když se používá . Kamna používám jako jediný zdroj tepla na chaloupce a doba přikládky bezproblému mezi 2 až 6 hodinami (podle typu a množství dřeva) . Kamna mám v rohu vedle vstupních dveří (nejkratší cesta , at se netahá dřevo přes pul domu) . Řežu polena 45cm dlouhá. Na kamnech bezproblému uvařím vodu na kafe , čaj nebo na plotnu dám trojnožku a pak tam ten čaj zustává vlažný.
Odpovědět
@dyrup Máte pravdu, toto neřeším, ale ne z neznalosti, nebo ignorace problému. Má to jiný důvod. Je mi to jedno, jak píšu, krb budeme užívat občas, pro atmosféru, už z tohoto pohledu je investice ekonomicky zcela nesmyslná, takže problém přehřívání je pro mě zcela nepodstatný, prostě otevřu okno :-). S průvanem bych to neviděla tak černě ;-). Navíc nás současné zákony nutí chovat se neekonomicky a nějaký "obnovitelný" zdroj mít, takže kdýž si vezmu TČ, fotovoltaiku, nebo krb, pak náklady na krb nejsou tak šílené, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naše vložka má výkon 9kW....za 5 minut bude v obyváku "trenýrková" teplota, už se moc těším, v tomhle sychravém počasí to bude labůžo :-D
Odpovědět
@jendad My máme na chalupě kachláky :-D ...ale myslím, že estetické požadavky na kamínka na chalupě a v obyváku RD se budou dost lišit.
Odpovědět
@bamak No zrovna kachláky na chalupu asi nejsou to optimální . Ty než se naakumulují tak to trvá a také myslím dost trpí nárazovým topením . V těch by se mělo topit každý den , aby nevychladly. Ale jak říkáte , vše záleží od toho co a jaký interér má člověk a co se mu tam hodí. Já mám moderní dřevostavbu a tak se mě tam stejně nic starobylého nehodí.
Odpovědět
@jendad Mozna trpi, ale jsou bozi. Za 15 minut je krasne teplo a drzi celou noc. Varime na nich, peceme...proste romantika:-)
Odpovědět
My máme krbovou vložku se zadním přikládáním Kobok Chopok s teplovodním výměníkem a musím říct, že bych neměnila a neumím si představit, že bychom všechno dělali z obýváku. Za vložku jsme před 7 lety dali okolo 60 tisíc (byla to v té době jediná vložka se zadním přikládáním; je to cena jen za vložku s chladicí smyčkou a nějakými nezbytnostmi, není v tom žádná práce, zazdívali jsme si ji sami), ale v topné sezóně topíme denně a myslím, že to ušetří hodně nervů a nepořádku, jsem vděčná manželovi, že to vymyslel. Máme starý podsklepený dům a přikládáme ze schodiště do sklepa, kde zároveň skladujeme dřevo. Nevím, jaký výkon vložka má, ale příjemně vytopí dům teď na podzim, ale i v mrazech. Výduch teplého vzduchu nemáme vyvedený do obýváku, jak je to běžné, ale na chodbu (u schodiště do patra), kde vznikla parádní sušárna. Kdybych se měla znovu rozhodovat, jdu do vložky se zadním přikládáním znovu.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?