Krbova kamna - jak je využít?

Ahoj strechacci, chteli bychom krbove kamna, ale vubec tomu nerozumime. Topeni zvazujeme zatim, bud elektricke podlahovea nebo teplovodni a elektrokotel a chteli bychom pritapet v kamnech. Ty kamna lze napojit na to vytapeni v podlaze a nebo se bude topit jakoby do vzduchu? A kdybychom chteli vytapet i dalsi mistnosti nez jen obyvak a kuchyn tak je potreba co vsechno k tomu krbu? Samozrejme hraji roli penize. Vysvetlil by mi nekdo podstatu kamen prosim? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme krbový s teplovodním výměníkem. ...žene to vodu do radiátorů a zpětní do podlahy. Vytápíme takto celý barák. ....je to ale otročina pořád přikládat. :-)
Odpovědět
Tady je toho hodně k přečtení http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
ahoj, my máme kamna bez výměníku v bytě 65 m2. Rozvody do radiátorů nám nedoporučil topenář - že se to fin. nevyplatí na takto malý byt. Máme krbová kamna s akumulační sadou ( ta se topením nahřívá a pak následně hřeje několik hodin po vyhasnutí ohně). Kamna máme v obýváku, topíme odpoledne/ navečer , jak přijdeme z práce - je to krásné teplo, na rozdíl od el. přímotopů, které v bytě máme. Topit jen kamny si moc neumím představit, ale v kombinaci s něčím dalším je to velmi příjemné. Šla bych do nich znovu. Jsme moc spokojení. Byly nám doporučeny kamna od romotopu a zatím vše v pohodě ( máme rok, topíme v topné sezónně skoro každý den) Určitě bych se obrátila na nějakého topenáře, který vám spočítá pro vás optimální řešení. ;-)
Odpovědět
@lenkaef My máme inter. krbova kamna VERNER, 13 kW (10 kW do vody a 3 do vzduchu), s 1000 l akumul. nádrží, spojeno se soláry, bydlime vysoko "v horách", v roubence bez zateplení vnějších stěn, a za zimu ztopíme 10-12 PRM dřeva. I v největších mrazech stačí přikládat 4x denně, zpravidla 5 polen ... Přežili jsme už 7,5 zim ... Viz. více na v diskusi kanadské sruby pod mým jménem (nejvíce tuším mezi stránkami 10-14 na počátku diskuse). Takže za moc pracné to nepokládám.... Petr
Odpovědět
@lucianap To teprve plánujete, co? Možná budu vypadat jako nějaký zpátečník, ale Vy opravdu chcete to, co všichni? To je ta reklama tak silná? Bordel v obýváku? Proč kamna na dřevo v obýváku, to nechápu, když se kolem nich musí aspoň co hodinu létat? Proč ne na jiné palivo? Nezlobte se, reklama je asi tak silná, že já, jako člověk, který ví a zná, třeba bych Vám chtěl něco poradit, ale možná sami mi neuvěříte. Pokud by šlo o topení novostavby, přes elektriku a jiné zdroje, sám mám zkušenosti s různými druhy pevných paliv k vytápění, ale krbovky nedoporučuji, žádnou výhodu do života to nemá, je to jen vlna dnešní doby, proč nosit palivo i odnášet popel v obýváku? Věříte, že topení dřevem je nejlevnější nebo proč byste to vůbec chtěli? jen proto, že to požaduje nějaká směrnice EU, když byste chtěli elektrické topeni?
Odpovědět
@ondra_cha Není to spíš věco osobních preferencí? Jestli létáte hodinu kolem kamen, tak moc topit neumíte. Já to stihnu za dvě minuty. Dám tam dřevo, podpalovač, škrtnu a hoří to. Jednou za hodinu tam přihodím další poleno. Původně jsem byl skeptický k tomu, jak často je budeme používat, ale používáme je každý den. A bordel? Jo, je z toho trochu bordel. Ale pod kamny je smetáček s lopatkou, přiložím, zametu. Asi dalších 30s navíc. Teplo a pohoda z těch kamen se nedá radiátory vůbec nahradit.
Odpovědět
@ondra_cha hmmm co ted se mnou??? Mám el. topení (Fenixe) a chci krbová kamna...asi vezmu lano a pujdu se zastřelit do rybníka..Kamna máme na chalupě a chci je do domu - bez ohledu na reklamu. Je to prostě věc názoru a priorit. Mám kolegu který NIKDY nebyl na výšlapu na horách - nechybí mu to a kupodivu žije. Já tam jsem skoro pořád - mám-li čas, a neumím si život bez hor představit..ale nemám důvod někoho do něčeho nutit a hlavně si hrát na nejchytřejšího na světě a blízkém okolí..PS. znáte pojem umění komunikace?? ;-)
Odpovědět
@ondra_cha Dnes už nemusíte si pořizovat kamna co hoří hodinu . Jsou už tu vyrobci co prodávají kamna s dlouhou dobou přikládky viz. muj odkaz . A jak píší ostatní , každý jsme jiný . Někdo má rád teplo , někdo je spokojen když má 20°c od podlahovky
Odpovědět
Profilova fotka
zalezi, jak velky dum mate a kolik do toho chcete investovat. Take jsem puvodne chtel teplovodni vlozku a topeni, ale financne nesmysl. takze mame elektricky kabely v podlaze a krb
Odpovědět
@atilius @fotrtom @zeneva No přátelé, není potřeba dělat něco zásadního, já jsem se jen divil, co vše jsou lidé schopni koupit a čemu uvěří, já jsem jen realista s vím, a tak jsem si jist, že přírodní zákony platí pro mně, ale i pro každého řemeslníka, ať mluví co chce.. Proto jsem napsal takovou, možná pro některé, negativní reakci. Po svých zkušenostech cosi o tom všem vím, topil jsem roky dřevem v kuchyni, topím i stáložárnými kamny na uhlí, prostě mám zkušenosti s topením tuhými palivy všeho druhu na různé způsoby Prostě krbová kamna v obýváku bych nedoporučil ani svému nepříteli...... Proč si z této místnosti dělat kotelnu?
Odpovědět
@ondra_cha Nevím no, ale mít kamna v obýváku bylo jedno z těch nejlepších rozhodnutí....
Odpovědět
My máme jako primární zdroj elektriku a jako sekundární akumulační kamna, obložená keramikou od Heina. No, vlastně po cca 7 letech se dá říct, že je to naopak. Kamna zajišťují tak 90% tepla, elektrika není vlastně potřeba a zapínáme ji, jen když odjíždíme pryč na delší dobu. Musím souhlasit s atiliusem, po těch 7 letech to považují za nejlepší variantu. U nás z toho žádný velký maras není, ale je důležité vybrat pro daný účel ta správná kamna. Z kamen jde velmi příjemné teplo, takové, které ostatní zdroje prostě nedávají. Manželka na nich věčně sedí nalepená a vyhřívá se. Taky návštěvy, když přijdou, teplo okamžitě "zavětří" a hned u nich stojí a oťapávají je. Díky bohu jsou kachlové, takže i po těch letech na nich není ani skvrnka. Když je někdo zapatlá, stačí utřít okenou. Mít na tom jen omítku, nebo kámen, vypadalo by to s našimi dětmi už dávno jako v jeskyni. Obsluha zabere denně tak 15 minut. Když je tak do -5 zatopím jen ráno, když je zima větší, zatopím i večer. Musím říct, že na rozdíl od některých kotelníků v naší vesnici z komína nic nejde. To se musím hodně dobře podívat, abych rozeznal jak se nad komínem jen tetelí vzduch.
Odpovědět
Článek se načítá
My též elektriku a kanadskou krbovou vložku,většinou krbem topíme a žádná kotelna z obýváku rozhodně není v počasí jako je třeba dnes kotel ani nenaběhne a přes noc počítám tak co dvě hodiny,dům do patra 170m2.
Odpovědět
Profilova fotka
zdravím máme starý dům a vysoké stropy - bohužel v 90 letech předěláno na plyn - ted by nás to stálo moc , temperujeme plynem tak na 17st, máme krbová kamna J0tul a když je tvrdé dřevo přikládám tak 1x za 4 hodiny(když je v deset večer přivřu ráno v 7 topím dál kamna nevyhasnou ) . popel vynáším tak jednou za 3týdny . lítání se dřevem ? ráno si donesu ke kamnum košík který stačí na celý den , výkon kamen cca 8kw . vyhřejí byt cca na 23st. být cca 80m2
Odpovědět
@ondra_cha Také existují kamna s přikládáním zadním (jako dříve na zámku), takže v pokoji nikdy nebudete mít ani polínko a nikdy odsud nebudete vynášet popel. Skoro každý (ale já vím vy jste individualista!) řekne, že "živé" teplo z kamen, spojené s ohněm, hřeje více než stejný výkon kupř. elektr. topidla. K nákladům - naše topná sezona vyjde tak na 7-8 tis. kč, vč. ohřevu užitkové vody. Vím, máme "co mají a chtějí" všichni, ale přesto mně těší, že z nás ani EON ani jiný podobný spolek moc nemá (oni si to vezmou jinak, jak tak čtu poslední návrhy...). Na směrnice EU kálím a nikdy jsem neřešil jedinou, která by mi doporučovala nějaké vytápění. No a v neposlední řadě, třeba vás "dělání" dříví také donutí k nějakému pohybu, ušetříte za zdvihání železa ve fitku a budete na čerstvém vzduchu. Sumasumárum - mám pocit že jste měl starý sporák v kuchyni, kam se neustále sype uhlí nebo dřevo a (správně) si jej neumíte představit v novostavbě, neznajíc příliš dnešní alternativy. PF
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?