Krbová kamna nebo vložka?

Dobrý den, mam dotaz ohledně krbů, v baráku budeme řešit plynový kotel s podlahovým topením v obýváku s kuchyní a koupelně,jinak v místnostech radiátory. Chceme do obýváku ještě krb, ale nevím jaký, moc se v tom nevyznáme. Jestli krbová kamna nebo krbovou vložku. Stačilo by nám krbem vytápět pouze v obýváku s tím,že by byl zapojený jen do komína a je to, dá se to tak? Nebo řešit třebas ještě nějakým rozvodem z krbu? Slyšel jsem,že horkovzduch do pokojů je hlučný a prašný. Tomuto témato opravdu moc nerozumím, můžete mi poradit jak by jste řešili? nechceme samozřejmě nějakou drahou variantu. Prostě se nám jen líbí krb v obýváku a v zimě si přiložit dřevem :) Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk Pokud zamýšlíte krb pouze jako zpříjemnění atmosféry, tak není třeba to kombinovat s topným systémem. Když ho dobře umístíte někam do středu domku, vytopí to hezky většinu domu. A jestli kamna nebo vložku? to záleží na vás, co se vám více líbí. My jsme si obezdili vložku, máme to ale bohužel na vnější stěně, takže nám topenář ani nedoporučoval krb s výměníkem či s rozvodem vzduchu. Když se zatopí, je hned hicák jako blázen :) Máme rozlehllý bungalov do tvaru L, takže teplo se nerozvine po celým domě, ale to nám vůbec nevadí. Máme to přesně na to dokreslení příjemné atmosféry a jsme s ním rozhodně spokojeni. Postavit si krb byl můj sen, protože jsem vyrostl v paneláku, takže nebylo co řešit :)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak máme taky plyn. kondenzační kotel s podlahovkou po celým domě a neměnil bych ;-)
Odpovědět
Super názor..asi tak to máme i my.. Budeme mít bungalov a spíš kotel řešíme jen jako zpříjemnění atmosféry, popřípadě,že nám vytopí místnost kuchyně s obývákem :) jen jsem nevěděl,zda je dobré kombinovat s nějakým topným systémem, jestli to není zbytečné.
Odpovědět
@hanluk Když toužíte po krbu ta ho mějte :)) Já bych to nekombinovala se zapojením do topného systému, pokud máte plyn, ale to by Vám měl spočítat topenář co je nejlepší a taky to záleží na financích které máte k dispozici- pokud ale nevlastníte les tak to dřevo taky dost stojí. My máme podlahovku (elektrické kabely) a krb. Stačí otevřít dveře a vytopíme i v zimě celý dům bez problémů. Samotný krb je už dost velká investice - mě stal cca 70 tis. (Mám rohovou vložku Bef ta byla za 40 tis. a zbytek padlo na krbaře, zapojení a obezdění). Pokud chcete ušetřit tak jděte do krbových kamen - dostanete se i na 1/4 cenu - ale není to tak úplně ono (alespoň podle mně), ale tu atmosféru to taky dotvoří a dají se koupit fakt pěkné krbové kamna. Pozor na rozhodování co bude už kvůli průměru komínu, u každých kamen nebo krbové vl.je doporučený průměr a ten by se měl dodržet, také je třeba vědět jak bude krbová vložka nebo kamna připojena a počítat s tím při stavbě komínu. Taky bych nezapoměla na přisávání vzduchu jak u kamen tak u krbu(my máme trubku v základech, dá se dát i do podlahy) ať Vám to nevysává vzduch v místnosti. Taky si dejte bacha na výkon ať to nemáte předimenzované a při každém zatopení nemáte doma saunu. 3-max 6 kW stačí.
Odpovědět
@kkaccullka Díky za info :) Ještě se zeptám,jaký je rozdíl s výměníkem kamna a bez?
Odpovědět
@hanluk kamna s výměníkem, mají nějakou nádobu kde je voda a tu při topení ohřívají, musíte se pak napojit na otopnou soustavu - napojení, čerpadlo, ventily atd. Taky to bez elektřiny nebude fungovat. A my jsme chtěli, pokud by vypadla elektrika mít možnost si zatopit. To samé je u krbu, který je napojen na otopnou soustavu, musí tam být i smyčka aby se to nepřehřálo a zase to funguje na elektřinu.Tady je to popsáno: http://www.haassohn-rukov.cz/cz/produ...
Odpovědět
@kkaccullka Takže klasická krbová kamna nebo vložka bez výměníku stačí? Chceme krbem vytápět opravdu pouze obývák s kuchyní,kde bude mimo jiné i podlahové topení, takže bude krb využíván spíše jen v zime jako estetický doplněk,rádi koukáme do ohně a slyšíme praskání dřeva, kdy i něco tedy i vytopí :)
Odpovědět
A ještě se zeptám.. pokud budeme mít na vytápění plyn a v obýváku krb, to musí být nějaký zvláštní komín?
Odpovědět
@hanluk to si pište že stačí, znovu píšu, že já s krbem vytopím celý dům, měli jsme v minulém domě krbová kamna Rhiano od Romotopu a těma jsme taky vytopili celé patro a přes schodiště i podkroví a to byl venku mráz. Zadejte si do vyhledavače http://www.schiedel.cz/cz/kominy-pro-... a počtěte si o komínech. Komín může být jeden ale každý spotřebič (plynový kotel, krb nebo kamna) musí mít samostatný průduch. Jsou tam i obrázky, to pochopíte. Jinak ohledně komínu je potřeba nechat si to nadimenzovat projektantem. Říct mu že chci plynový kotel - kde? Krb, nebo kamna, kde? Nejlepší je když samozřejmě krb nebo kamna navazují na technickou místnost a nemuseli být komíny dva. My měli v minulém baráku dva komíny. Dole v suterénu byl kotel na tuhá paliva a následně plynový kotel, tudíž měl komín 2 průduchy. V obýváku který byl na opačné straně domu byl udělán dodatečně nerezový komín na fasádě, právě kvůli kamnům.
Odpovědět
@kkaccullka Máme to takto :) Takže si myslím,že komín v tech. místnosti by nebyl problém :)
Odpovědět
@hanluk tak je to ok. Jenom si ujasnit jaké konkrétní kamna chcete, výrobce vždy uvádí velikost průduchu jaký má být a projektant naprojektuje komín aby tam byl samostatný průduch na plynový kotel a od kamen a vše bylo správně nadimenzované. Určitě nezapomeňte na ten externí přívod vzduchu, je to jen trubka za pár kaček v základech ale dodatečně je to problém dodělat. Je to pojistka aby se nestalo, že vám krb nebo kamna budou brát kyslík z místnosti. Krbová kamna bych brala taková aby měla přívod externího vzduchu. Jinak kamna bývají i kachlová - ty kachle se nabijou teplem a pak sálají do okolí. Bývají tradiční i moderní. Stačí zadat krbová kamna do vyhledávače a pročíst si co dělají. Dobrá firma je Romotop nebo Haas + Sohn - české firmy (s těma mám dobré zkušenosti), ale určitě jsou i jiné dobré značky.
Odpovědět
@kkaccullka Super vysvětlení :) Moc díky, jsem rád za každou radu,tomuto nerozumíme :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Prosím, měla bych dotaz, nevíte, kde bych mohla sehnat tento obklad kolem krbu? Případně jeho název? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk Dobrý den, nevím, zda Vám to pomůže odemne jako od laika, ale bratr staví krby a objednávají i kamna. Případně, když bude zájem, zašlu kontakt a můžete se zeptat co a jak... Nicméně já bych šla vždy pouze do krbu. Zkrátka v rodinném domě vypadá lépe krb s krbovouu vložkou obestavěný. Kamna jsem už také viděla, má je i má teta, ale jsou samostatně stojící a nelíbí se mi tam ta roura, jestli víte, co myslím. Každopádně pokud by jste volil krb a měl by jste ho na dobrém místě (středová poloha domu, kde v patře jsou pokojíky třeba), určitě bych v dnešní době volila teplovodné rozvody do jednotlivých místností. Je ohromné, jak se dá třeba v těchto chladnějších dnech pouze zatopit v krbu a ohřeje se Vám vzduch i v pokojích... My máme doma bohužel krb na blbé straně domu (ale z druhé venkovní strany je venkovní krb, takže výhodou napojení na jeden komín). Jestli budete mít zájem, přimluvím se u bratra, aby Vám vysvětlil jednotlivá pro a proti a funkce krbu-krbové vložky a kamen. Přeji šťastné rozhodnutí.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanluk Jenom abych Vás nepopletla, teplovodné rozvody myslím právě jen rozvody od krbu do místností-kdy se teplo "pophání" ventilátorkem. Krb bych asi také nenapojovala na jiné zdroje... bohatě Vám bude stačit kotel a podlahovka... Bratr staví krby už roky a nikdy nebyly stížnosti, že by byly rozvody hlučné a prašné...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?