Krbová kamna + teplovzdušný rozvod v bungalovu

Dobry den, Pripravujeme vystavbu bungalovu a radi bychom jako zdroj tepla vyuzili primotopy (nebo infa) + krbova kamna. Mame vybrana krbova kamna Romotop Riano 1 a radi bychom rozvedli teply vzduch do 4 obytnych mistnosti. Nechceme vsak zadnou vlozku ani zadny obklad. Bude to, prosim, vubec s takovymi jednoduchymi kamny bez obkladu mozne? Jak se orientacne dela takove napojeni teplovzduchu? Neni obklad a krbova vlozka podminkou? Predem dekuji za kazdy tip. VD
Odpovědět
@vasco79 Dobrý den . K teplovzdušnému rozvodu , případně rekuperaci se asi nevyjádřím (zkušenost nulová) . Ale ty kamna romotop riano bych řekl , že na bungalov cca 100 až 120m2 jsou dosti velká . Zaprvé určitě budete mít novostavbu a tím i nízké tepelné ztráty a zadruhé topeniště u riana je hodně velké (cca 60cm široké) . Spíše se podívejte na něco podobného velikostně jako jotul f 100 nebo HaS trentino , samozřejmě něco v modernějším hávu .Ono totiž u širokých a mělkých topeništ musí být žár v celé šíři, aby vám to rozumě hořelo a nebylo černé sklo a dole vypálené kolečko :-)
Odpovědět
Dobrý den, velký dík za tip. Přesně to říkáte, novostavba NED TZ kolem 5, ted se počítá. Hledali jsme něco, kde se dá vložit širší poleno, které pak déle hoří. Máme dnes malá kamínka HaS Hartola, tam nevložíme delší špalek. Měl byste i nějaký ekonomicky rozumný tip na širší poleno? Nebo máme jít opravdu do menších? Děkuji!
Odpovědět
S širším topeništěm vám moc nepomužu . Já jsem skončil po vícero krbovkách u severských kamen (S topeniště). Mám tedy uzká , nízká ale hluboká kamna co odhořívají odpředu do zadu . Je to velice loudavé topení a kamna jsou dobře regulovatelná . Kamna mají dlouhý deflektor a plamen je tlačen ke dvířkám dopředu . I když tedy stáhnete vzduch tak vepředu dost žhaví . Nemám problém naložit cca 3 špalky břízy a bezproblému po 6 h vyhrábnu žhavé a naložím znovu . Kamna jsou tak dost efektivní a málo žravá a když to vezmete , tak vcelku mužete topit na nízké výkony. Když potřebujete , samozřejmě mužete kamna rozběhnout na vyšší výkon - více vzduchu. Moje kamna už se nevyrábí , ale prodávají se u nás jotul f 602n nebo podobné a o chlup větší plamen trenk (mountfield je také prodává). Chápu , že kamna jsou nábytek , a ty riano mají moderní fazonu. Pokud chcete větší sklo asi jít do těch jotulu co jsem říkal nebo haas a sohn nebo něco velikostně podobného.
Odpovědět
Moc dekuji za tipy, mrkneme na to s zenou. Nikdy nas hloubka topeniste nezajimala, ale tohle je zajimavy postreh. Od teplovzduchu v bungalovku pomalu upoustime. Diky!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?