Krbová vložka bez výměníku do dřevostavby?

Stavím dřevostavbu, cca 100 m2 v přízemí. Máme sedlovou střechu, kde časem doděláme podkroví, tudíž další plocha dejme tomu 50 m2 v podkroví, nechali by jsme udělat průduchy ať se topí i do podkroví. Zatím řešíme vytápění v přízemí teplovodním podlahovým topením, el.kotel, bojler 300 l kombinovaný s přípravou na solární panely na ohřev vody. Moc jsem si přála do domu krb, máme přísun dřeva. Všude se dočítám, že bych měla mít co nejnižší výkon a doporučují mi krbová kamna s nízkým výkonem, ale já bych raději klasický krb. Proto prosím o váš názor, zda krb ANO, případně jakou krbovou vložku.Jestli je to opravdu problém pokud je výkon např.4-10 kW a nám doporučují max 3 kW. Pokud někdo krb v dřevostavbě máte moc ráda bych znala vaše zkušenosti rady a tipy. Mám vybranou krbovou vložku http://www.abx.cz/cs/krbove-sestavy-n... Obestavbu bude dělat krbař, který mi tvrdí, že 8 kW není problém. Paní z obchodu s krby mi to zase rozmlouvala. Díky za radu a názory.
Odpovědět
Bydlíme rok v dřevostavbě Rozloha 1OO m2.Obyvatelné jen přízemí. Vytápení máme elektrokotlem do ústředního topení. Máme krb.Vybrali jsme si vzhledem, né kapacitou.Je na 8 kw.Jsem celý den doma, například te´d v říjnu nemáme ještě puštěné topení. Vytápíme jen obas večer nyní krbem, není potřeba více ani elektrikou. Abych řekla pravdu, klidně stačily krbovky na méně kw.Krbovky máme v největší místnosti obývák s kuchyní.Je tu hodně hic. Musíme dost škrtit krbovky, teplota tu je i 28 oC.
Odpovědět
@yvonahk děkuji za zkušenost. Taky vybírám spíš podle vzhledu, nejsem stále rozhodnutá zda do toho krbu jít. Je to srdeční záležitost, ale nebudu pak litovat, že se stím nedá topit na normální teplotu? Mít v obýváku 28 st. bych fakt nechtěla.
Odpovědět
Máte ještě někdo krb v dřevostavbě? a zkušenosti s topením? Dík
Odpovědět
@yvonahk dřevostavbu nemáme, ale v hodně zateplené dřevostavby jsme byli na dovolené, když bylo asi 10 stupňů, uuvnitř bylo v době příjezdu 15 stupňů. Topili jsme v krbu asi 4 hodiny, výkon nevím, ale v domě pak bylo naprosto nesnesitelné, I těch 28. Větrali jsme to teplo zbytek pobytu, ale porad se tam drželo. Takže já bych asi dala na paní prodavačku... 6 kW máme v nezateplenem domě.
Odpovědět
@kkaccullka Můj známý ma dřevostavbu cca 140m2 a krb s výkonem 10 kW...A nějak v něm netopí...když v něm totiž zatopil poprvé a měl tam ještě montážníky na kuchyn a dveře, tak šli všichni do trenek...vypadalo tam ja na setkání 4% a skoro všichni měli v ruce nějaké nářadí.. :-D . Takže s tím výkonem bych asi taky byl hoodně opatrný.. My plánujeme krbová kamna s nízkým výkonem a je trochu problém..vzhled-výkon-cena - nějak se nám to nedaří sladit..
Odpovědět
sehnat vložku s nízkým výkonem je opravdu problém.. my budeme mít obývák asi 52 m2, vložku chceme rohovou, tepelné ztráty obýváku jsou asi 1 kW.. což je počítáno na mrazy... jediné, co jsem našla, co by snad mohlo jakž takž vyhovovat, je tohle http://www.krby-bef.cz/cz/katalog-pro... ale taky už je to moc.. chtělo by to dvojité zasklení, což nevím, jestli u rohového někdo dělá a řešením je akumulace.. http://www.banador.cz/cz/produkty/aku..., ale nevím, na kolik to přijde... prostě mít v nízkoenergetickém domě krb na občasné zapálení je trochu drahá legrace :)
Odpovědět
Ráda bych pokračovala v diskusi. Znovu jsem oslovila "krbaře" znovu to proberem. Určitě nechci jít do krbu za 100 tis. To by mně ani netěšilo. Zajímal by mně názor na výkon krbu od výrobce. Vždy je uváděn v nějakém rozmezí a dle krbaře jsou to hodnoty za ideálních podmínek (perfektní tah komína, správně vysušené dřevo, atmosférický tlak atd.)´, opravdový výkon za běžných podmínek je o něco nižší. Tak teď babo raď :) . Krbovou vložku budu mít dobře zaizolovanou kvalitní obestavbou a průduchem budu vytápět velký půdní prostor, kde bude dílna a pracovna. Dle mého laického názoru tak pustím část tepla do podkroví a nepřetopím si přízemí. Ve zděném domě ve kterém teď bydlím (z roku 2006, izolační zdivo, zateplení 20 cm polystyrenem) máme krbová kamna s výkonem 8 kW. Pokud je prostor (obývací pokoj spojený s kuchyní) uzavřený, dá se vytopit na 25 st., ale otevřením dveří do chodby teplo vystoupá do patra a je to v pohodě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@kkaccullka dobrý den, dali ste si nakoniec tieto krbove kachle? Nas tiez zaujali a tak hladame skusenosti. Myslim ten acx pateo. dakujem
Odpovědět
@lumarque mám nakonec krbovou vložku bef - rohovou (je už litinová), uváděný výkon je 2-5 kw bez výměníku. Vytápím s ní celý dům a teplo pouštím přes průduch a schodiště do podkroví. Trvalo nám jednu zimu než jsme se naučili topit na optimální teplotu. Letos už ji budeme mít v provozu 4.zimu. Dnes bych možná nevolila tu rohovou variantu - vypadá sice krásně, ale velká plocha skla = větší přenos tepla do místnosti. Jenže já prostě chtěla hold rohovou, vypadá fakt krásně.
Odpovědět
@kkaccullka S tou rohovým prosklením je to logické. Ale když on je to nábytek :-) . A lidi si pořizují podle vzhledu a na praktičnost moc nedají
Odpovědět
@kkaccullka Dakujem, :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@kkaccullka ahoj,prosim,muzes mi napsat vice zkusenosti s krbem? Stavime drevostavbu 120 m², obyvak s kuchyni,kdekrb bude 40m² Chtela bych taky krb radeji nez krbovky,ale trochu se bojim vykonu V obchode nam tvrdil,ze vykon do 8kw je v pohode, do tohoto vykonu bychom se vesli i s vlozkou,ale fakt nechci,aby chom to pak nepouzivali kvuli vedru vubec Muzes mi,prosim, napsat,kolik vas to vyslo (vlozka a ten zbytek)? Klidme do IP, diky moc!
Odpovědět
Článek se načítá
Opravdu volte vlozku max. s vykonem jake mate TZ, mame tz 5kw a krb 10 rohovy a je to hruza...prilozime 3x a v obyvaku (45m2) je 25 stupnu. Pravda nemame otevrene schodiste..musi to projit skrz otevrene dvere a verte ze to tak lehce neprojde i s dvema pruduchy do vedlejsiho pokoje a chodby. Takze krb pouzivame na prechodne obdobi, kdy neni potreba topit nahore ve spacich mistnostech
Odpovědět
Profilova fotka
Dá se poradit jestli je do dřevostavby lepší krbová kamna nebo krbová vložka? Stále se nemůžeme rozhodnout, budeme mít obytnou plochu cca 95 m2, krb bude v obýváku s kuchyní cca 31 m2. Hlavní topení je el. podlahovka. Rozhodujeme se mezi vložkou ABX Cardif a nebo kamny Romotop Luanco 03... Babo raď :-D
Odpovědět
@zumari volil bych to, co má menší výkon, abyste se neuvařili ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Obě jsou na tom stejně - cca 3-10 kw..... @plaintruth
Odpovědět
@zumari Zdravím. Obě dvě topeniště jak romotop http://eshop.krbyolomouc.cz/luanco-03... tak abx http://kamna.astranet.cz/cardif-abx/7... mají 8kw . Ale pokud máte novostavbu do 100m2 , tak nevím nevím. Celkově se mě to zdá velké topeniště. Do toho krbu budete moci dávat bezproblému 45 až 50cm polena. On ten nominální vykon je jen laboratorní test , kdy výrobce si určí kolik paliva se spálí při zkoušce a z toho se vypočítá učinnost a emise. Na 8kw je to asi 2,5kg (3 polínka) . Uvedu například tyto kamna co mají 8kw http://jotul.com/cz/vyrobky/kamna/jot... http://www.mountfield.cz/kamna-trenk-... Obojí použili při zkoušce stejné množství paliva , ale rozhodně nemají stejnou výtopnou schopnost. U těch jotulu budete mít na dně topeniště malou hromádku , u těch plamen bude zaplněno polovina topeniště. Jotuly jsou na cca 120 až 150m2 , ale typlamen trenk okolo 60m2. Rozhodně si prohlédněte to co máte vybráno naživo a jděte do topeniště o velikosti jak jsou třeba jotuly f 100cb. To znamená objem topeniště cca 25 až 30dm3.
Odpovědět
Rodice od pritelkyne si poridili krb s mensim vykonem na doporuceni znameho, Ten si poridil s vyssim vykonem a litoval toho. Skoro vubec ho nepouzival, protoze silene vyhrival, ze se nedalo v mistnosti vydrzet. Rodice jsou si myslim spokojeni a uzivaji pohodicku :-), kdyz tam prijedem na vikend je to parada.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?