Krbová vložka (cca 6kW) na celodenní topení v malém domě

Ahoj, mám tady stále se opakující dotaz ale u každého jiný. Vybíráme krbovou vložku do obývacího pokoje, který má cca 30m2, vedle je místnost o 10m2 a chodba se schodištěm nahoru. Teplovzdušný rozvod nemáme. Podle plochy domu jsem si zjistil, že nám stačí krbová vložka s malým výkonem protože dům bude relativně zateplen 140mm polystyren, v podlaze 100 mm, plastová okna, zdi porotherm 300mm. Externí přívod vzduchu ještě doděláme. Vybíráme z těchto krbů: http://www.gas.cz/product/product:9741/ Haas+Sohn JONAVA IV http://www.krby-krby-krby.cz/index.ph... BEF Optim 6 http://www.krby-krby-krby.cz/index.ph... KOBOK Chopok 550/440 Nebo jestli máte nějaké lepší řešení? (bude se topit hlavně krbem, polena kolem 45 cm, menší rozměr a výkon kvůli velikosti domu). Hledáme nějakou vložku kolem 20 000 kč. Děkuji za názory :)
Odpovědět
Nikdo?
Odpovědět
@lordwasill my máme tyto http://krbova-kamna.heureka.cz/nordpe... koupili jsme je ve výprodeji za 18 tisíc
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@petraxname kde meli prosim te tak dobrou vyprodej? :-)
Odpovědět
@lilliann Hornbach
Odpovědět
@lordwasill máme Bef Optim - krbová vložka je litinová a super, jsem spokojená. Ty levnější jsou jen železné a brzo se můžou při denním topení propálit. Dala jsem na radu krbaře i známých, kteří mají zkušenosti. Ta větší investice se vyplatí, pokud to má něco vydržet.
Odpovědět
Profilova fotka
Krbová vložka za 20 tis, aby něco vydržela, toho bych se trochu bála..Jak se tu psalo (kkaccullka), tak železné nebrat... radši připlatit a budete mít větší jistotu... Bef je klasika, jedny z nejkvalitnějších, ale dražších jsou spartherm- německá značka. Už jsem tu shodou okolností na jednom dotazu psala pánovi, že bratr staví krby několik let. Kdyby někdo potřeboval nějakou radu... Nejde o dohození kšeftu, to vůbec ne, ale tady si přeci máme pomáhat a radit :-))) A je fakt, že dřív dělali (asi před 5-6) lety ještě vložky Bef, pak romotop a teď už valí jen spartherm. Je po nich velká poptávka, jak říkám sice ta cena trošku jinde, ale bez jediné reklamace. Zato s romotopem měli samé problémy a Bef přestali dělat pro nezájem zákazníků.... Je to hodně ošemetné téma, tak se neváhejte obrátit :-)
Odpovědět
Zase bych to s těmi železnými neviděl tak černě. To je spíše mediální blábol a tahák výrobců. Moderní kotle jsou železné a vydrží deset let. Naše krbová vložka je také železná a v zimě v ní topíme každý den už čtvrtým rokem a zatím nevypadá, že by se rozpadala ;-) "Není náhodou, že ze stovek typů v Evropě vyráběných moderních kotlů na dřevo je jich jen minimum litinových. A u těch litinových lze hovořit spíše o více či méně povedených experimentech, než o dlouhodobějším trendu." Zdroj: http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kam... Článek sice pojednává o kotlích, ale krbovou vložku s výměníkem, která je primárním zdrojem, můžeme směle přirovnat ke kotli.
Odpovědět
@petraxname diky, a kdy jste je prosím kupovali? aA nevis, mají tam i jine typy od teto znacky (nejlepe v akci)? mam na mysli typ salzburg?
Odpovědět
@lilliann 2 roky nazpět, je to náhoda
Odpovědět
Profilova fotka
My sme nad vyberom krbovej vlozky stravili vela casu. Zvazovali sme BeF, Romotop a Hoxter. Asi dve krbarske firmy nam BeF rozmlouvali, vraj sa casto kazia. Tak nakoniec sme vyberali medzi Romotopom a Hoxterom. Hoxter mal vtedy akciu, ze akumulacna nadrz bola k vlozke za lepsiu cenu, tak sme nakoniec isli do neho. Podla informacii, co som mala, tak by Hoxter mal patrit k tym kvalitnejsim vlozkam... Ak planujete krb pouzivat ozaj pravidelne na vykurovanie celeho domu, tak by som urcite doporucovala investovat do kvalitnej vlozky. Kazdopadne musite pocitat s tym, ze to teplo bude hlavne v obyvaku, do ostatnych miestnosti sa ho zas tolko nedostane... My sme preto investovali do krbovej vlozky s vymennikom - preto ta akumulacna nadrz. Kazdopadne v takom pripade sa cele riesenie vyrazne predrazi (drahsia vlozka, akum. nadrz, rozvody, MaR atd).
Odpovědět
@astrid_sk Vidim, ze jsem na tom stejně jak vy. Taky se rozhoduji mezi Hoxter (Haka 37/51WI), Bef (WH 70) a Romotop (KV 025 W 02). Jakou konkretne vlozku od Hoxtera mate? Neni obyvak pri topení více jak 3h přetopený? Nejake dalsi zkusenosti a rady, co byste priste udelali jinak? Jeste posledni dotaz - jak moc vyuzivate akunadrz, resp. neni 1000 l prilis. Dle obrazku mate TUV bojler zvlast a paralelene jeste elektrokotel. Moc diky za odpoved
Odpovědět
Také resim vložku...líbí se mi značka Dovre...s touto značkou zkušenosti nejsou?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@olomonteum Ahoj, no nam znacku Bef dost rozmlouvali, tak sme nakoniec od nej upustili, i ked vyrabaju aj rohove teplovodne vlozky, co sme my chceli. Ale vo firme, kde sme nakoniec krb objednavali nam vysvetlovali, ze rohove prosklenie ma velku plochu a to nie je dobre u teplovodneho, pretoze potom ide vela tepla do vzduchu a menej do vody... Tak sme sa nakoniec rozhodli pre klasiku. Zvazovali sme teda Hoxter Haka 61/51 WI a Romotop KV 025 W01. Hoxter bol vyrazne drahsi, avsak kedze mali akciu na tu akum. nadrz, tak sme nakoniec isli donho, kedze sa to potom tak nejak vyrovnalo. Zvazovali sme aj upustit od elektrokotla a bojlera a nahradit to sofistikovanejsou akum. nadrzou s topnymi patronami a nadrzou vovnutri miesto bojlera. Avsak ked som zistovala na to nazory, tak sa to dost tazko hladalo... co som zopar nazorov zistila (aj som volakde volala), tak to bolo take neurcite... Jedine co som sa dozvedela bolo to, ze bojler sa zvykne casom vovnutri zanasat a je ho dobre vymenit. Ak bude sucastou akum. nadrze, tak toto pojde tazko a nemuselo by to teda casom byt hygienicke. No a proti topnym patronam hovoril fakt, ze patrony by ohrievali akum. nadrz, drzali by v nej nejaku teplotu... ale to potom znamena, ze ked clovek zacne topit krbom, tak to teplo z neho sa nema kam poriadne ulozit, lebo nadrz je uz natopena patronami... Tak sme sa nakoniec rozhodli to mat vsetko zvlast aj prreto, lebo sme od stav. firmy mali mat standardne dodany kotol a bojler. Tak sme k tomu len pridali akum. nadrz, ktora bola v tej spominanej akcii ku krbu Hoxter za cenu 5tis.
Odpovědět
@astrid_sk Ahoj, moc díky za obsáhlou odpoved. Přesně tuto variantu jsem taky zvažoval (identicka vlozka i aku, elektrokotel a bojler), ale problém byl, že by nám to vzalo příliš mnoho prostoru. Nakonec jsme zvolili ekonomickou variantu, kdy krb bude topit do radiatoru a případné přebytky půjdou do kombinovaného bojleru 300 litru (bude zapojen jako by další radiator). Zprvu se mi to zdálo jako technicky nereálné (příliš malá akumulace přebytku), až jsem se byl podívat v jednom domě, kde to měli přesně takto uděláno a bez problémů. V podstatě se při rozumném přikládání dá takto topit od pátku do neděle. Výdodou pro partnerské vztahy je, ze to v podstatě nutí každý den spotřebovat velké mnozství teplé vody, tedy nikomu nevadí, že se někdo sprchuje hodinu.., :-) Co jsem se zběžně díval, tak hoxter je ted za 76, romotop za 59, bef za 37 (vse bez DPH). Pro mne zatim nejlepsi pomer ceny vykon dava romotop. Krbari mi radili, ze nejlepe se kvalita pozna podle vahy krbu a objemu vody ve vymeniku - BEF ma přes 200, Romotop a Hoxter 330kg, což hovoří za vše. Romotop ma trochu lepší parametry (mene topi do prostoru), asi diky trojsklu. Obdobny pomer je i u objemu vody. Kdyby měl hoxter nějakou lepší cenu, tak nevaham. Pry ma ale na jare prijit nejaky mene vykonny hoxter, coz by pro nas bylo idealni. Prjektant/topenar nam doporucuje 1,5 do vzduchu a 6-8 do vody. Jeste dotaz, vidim, ze jste taky z Brna. Muzu se zeptat, kdo vam delal obestavbu, resp. koho doporucujete (piset klidne do IP). Kazdopadne jeste jednou diky. Jsem zvědav, jake další zkušenosti načerpáte přes zimu.
Odpovědět
Profilova fotka
@olomonteum Ahoj, no u nas je tema topeni momentalne aktualna, kedze riesime este MaR, t.j. Mereni a Regulace celeho systemu. Momentalne totiz priatel rucne zapina/vypina cerpadla, pripadne kotol, ked je treba. Bolo by to treba nejak zautomatizovat... a to bohuzial tiez nie je lacna zalezitost. U nas teda je to tak, ze ked sa den topi v krbe, tak potom dalsi den sa da pouzivat voda z akumulacky a vobec sa topit nemusi... este sa nam nestalo, ze by sa nam akumulacka maximalne naplnila - to by sme museli topit fakt hodne intenzivne cely den ci dva... Mozno by nam stacila aj mensia, neviem... Obyvacka sa ohrieva tak, ze ak sa topi v krbe povedzme 2-3 hodiny, tak je v blizkosti krbu tak 25 stupnov. Pochopitelne cim dalej od krbu tak tym menej tepla - klesa to dost vyrazne. Takze pri sledovani filmu asi meter od krbu mi po hodine uz bolo sice dost teplo, ale ak by som si sadla o dva metre dalej, tak tam je to uz ok... Takze toto hodne zalezi od toho, kolko clovek priklada a celkovo topi a hlavne ako je daleko od krbu - rozhodne sa u nas nedeje scenar, ze by sme po celom obyvaku ci dokonca dome chodili v plavkach a otvarali okna dokoran... to rozhodne nehrozi :) My by sme zrejme tiez isli do Romotopu, keby nemal Hoxter tu akciu. Stavali nam to "Stavba krbu" - dodali vlozku s akum. nadrzou, urobili obostavbu, ale zapojenie teplovodneho systemu nerobia - to nam urobili topenari. Celkovo myslim, ze spolupracu s nimi hodnotim pozitivne, ziaden vyraznejsi problem nebol. U nas su celkove tepelne straty domu asi 8,5 kW, z toho obyvak aj s chodbou hore je asi 2 kW. T.j. do vzduchu treba 2 a do vody 6,5. Obavali sme sa toho, aby do toho vzduchu toho nebolo z toho Hoxtera privela - jeden moj kamarat ma otca krbara a oni nam doporucovali o radu slabsi Hoxter. Ten ma ale aj maly vykon do vody a celkovo malu vlozku (malo dvera sa vojde, mensie polena atd). Takze sme nakoniec na radu pana Koutneho zo "Stavba krbu" dali tento vykonnejsi Hoxter a myslim, ze je to v pohode... Popravde si neviem moc predstavit to zapojenie, co popisujete - nadbytocne teplo ide do bojlera? T.j. tou vodou sa budete len sprchovat, ale nepojde vobec do radiatorov? To zrejme bude vyzadovat pravidelne mierne prikladanie, aby sa v dome stale udrzovala konstantna teplota... a predpokladam ze okrem krba bude aj nejaky elektrokotol, ci to chete nechat len na ten krb - to snad nie..?
Odpovědět
Pokud nebudeme doma nebo budeme lini, tak bude topit elektrokotel a v bojleru je klasicka topna spirala. Pokud budeme chtit topit krbem, tak tepla voda z krbu pujde do radiatoru a do bojleru. Pokud krb vychladne, zacne opet topit elektrokotel. Vyhodou je, ze nebude nutna složitější regulace, o jtere vy pisete. Vzhledem k dobre izolaci naseho domu by dum nemel stihnou vychladnout a tim ny elektrokotel byl opravdu jen jako zaloha. Pravda vyzaduje ti topeni kazdy den nekolil hodin, ake právě kvuli tomu chceme krb, aby plnil i estetickou funkci. Snad se to neomrzí :-)
Odpovědět
Zdravím :) Stavíme dřevostavbu o obytné ploše 90 m2. Jedná se přízemní dům a topení,kromě el. kotle na temperování, bychom chtěli řešit těmito kamny. Je zde někdo kdo může doporučit, popřípadě vyvrátit tento typ krbových kamen s výměníkem? Díky za odpověď. http://www.krbova-kamna.com/abx-lapon...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?