Krbová vložka s výměníkem a akumulační nádrží PS 500

Profilova fotka
zdravím všechny, prosím máte někdo krbovou vložku s výměníkem a akumulační nádrží ? budu ráda, za jakékkoliv zkušenosti či názory!!! díky :-D
Odpovědět
zdravím, tohle téma se tu čas od času pravidelně vyskytne, minimálně v diskusi Kanadské sruby ... je několik stránek. Myslím, že mnoho přispěvovatelů už proto neodpoví. Hledat, hledat, hledat ... PF
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, pište co byste ráda věděla, rád odpovím...
Odpovědět
Dobrý den, mám krb. kamna s výměníkem 11KW a chtěl jsem 1000L AN, jenže s ní pravděpodobně neprojdu dveřma, tak uvažuju o 750 litrové, jak dlouho s natopenou nádrží dokážu vytápět dům s TZ 5KW a podlahovou plochou 140m? Díky za vaše zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud budete uvažovat pouze čisté vybíjení, tj. nebudete zároveň topit a tedy akumulačku tepelně dotovat, vydrží Vám nádrž (plně nabitá na 80°C) pokrýt TZ 10,5 hodiny.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@jan_temr A mohla bych mít prosím dotaz i já? Jak velké nádrže se dají pořídit. Ptám se protože by mě zajímalo jak moc se dá při takovémto vytápění ušetřit. Rekonstuujeme dům a známý nám říkal že 5tis. nádrž mu topí 3 dny... je to možné?
Odpovědět
Nádrže se dají koupit různě velké, my máme 1000L a je to tak s bídou na jeden den. Ale není to o šetření. Tu nádrž musíte nabít, tzn stejně tu energii zaplatíte. A následně ta nádrž má nějaké ztráty, takže vám část tepla uteče. Je to o pohodlnosti, naložíte kotel a natopíte si na týden a je klid. Ale úsporu v tom nehledejte. Úspora nastane jen u malých nádrží - v porovnání s tím, kdyby tam nádrž nebyla vůbec. Kotlem topíte na 100%, tzn vysoká účinnost spalování a nevyužité teplo ukládáte do AKU nádoby. Případně ji natápíte NT tarifem (Aku tarifem).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@davescz Co znamená malých nádrží? 1000l nebo i méně? Stavíme bungalov o necelých 140m2 a chtěli jsme klasická krbová kamna, ale teď nás zase známý nahlodávají jít do krbových kamen s výměníkem ...Budeme mít podlahovku. Mohu poprosit o nějaké rady? Bohužel zatím o tom moc nevíme....
Odpovědět
@tomulka1410 Musel jsem si to po sobě párkrát přečíst, než jsem pochopil co jsem tím myslel :) Je to psáno v kontextu toho, že nežli žádná nádrž, tak je lepší alespoň nějaká a pak lze ušetřit. Ale zároveň že topení z AKU není o šetření. Je to myšleno tak, že když budete topit v krbu a mít výměník, tak přes AKU budete teplo posílat i do podlahovky a v tu chvíli do ní nemusíte topit klasicky. No to je jedno :) Výměník lze mít i bez AKU, čistě napojený do podlahovky. Kamarád to takto má, cpe do podlahovky co se tam vejde a pak mu dalších 8 hodin hřeje. Ale rozhodně bych to bez AKU nedoporučoval. Rozhodně bych do okruhu dal menší AKU a na směšovač pro podlahovku.
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz Jak velkou aku by jste doporučoval?
Odpovědět
@tomulka1410 Tak musíte si nejdřív rozmyslet, co od toho čekáte. Jestli uvažujete, že budete někdy topit jen tím krbem, jako třeba my - netopíme ničím jiným. A pokud ano, tak zda tím budete chtít ohřívat i vodu na mytí. Pokud absolutně neuvažujete o tom, že byste tím někdy topili jako primárním zdrojem, pak bych se na výměník vykašlal. Zbytečně do toho nasypete o 50 tisíc víc, ale hlavně výměník ochlazuje topeniště a oheň pak nehoří ideálně. U klasických krbovek dokáže krásně fialově plápolat dřevní plyn, protože jsou tam teploty kolem 600°. U vložky s výměníkem jsem v topeništi naměřil lehce přes 300°C. Je potřeba pořád topit, protože voda odebírá teplo.
Odpovědět
Taky uvažujeme o podlahovém topení do celého domu (přízemí + podkroví = cca 130m2), které bychom rádi napojili na krb (asi s výměníkem a AKU vložkou, myslel jsem, že to tak musí být). Nemáte prosím někdo zkušenosti na kolik to tak vyjde? Předem děkuji.
Odpovědět
Různě. Krb s výměníkem může stát 30, ale taky 60. Stejně tak nádoba může stát 20, ale taky 80. Vše je o provedení, značce a použitých materiálech. Obecně byste se měli vejít někam mezi 50-150 tisíc.
Odpovědět
Článek se načítá
Prošel jsem hodně nabídek akumulačních nádrží a zaujala mě nádrž LMT 1000 d790 2V se 2 výměníky (2,6 m²) + 1 nerez výměníkem DN20 (3,9 m²) na přípravu TUV o objemu 1000 litrů za 28 tis. Kč. Co vy na ní?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Ahoj, ráda bych oživila diskuzi. Zvažuji koupi akumulační nádrže. Bohužel, prozatím poměrně dost tápu a nabídka mi to moc neusnadňuje. Jaký je rozdíl mezi aku nádrží a aku nádrží se zásobníkem? Ráda bych se dopracovala s vytápěním na úroveň, kdy nádrž zvládne bez zatopení v krbu vytápět dům (140 m2) cca 3 dny. Bez nutnosti vytápět vodu v bojleru. Je k tomu nutný právě zásobník? Jakou velikost nádrže zvolit nebo na jaké parametry se zaměřit? Děkuju za každou radu, informaci, názor :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?