Krbovky jako hlavní zdroj vytápění

Zdar a sílu, borci a děvčata. Můžu v nostavbě NED topit krbovkama jakožto hlavním zdrojem vytápění? Předpokládám, že by ty kamna měli mít asi vyšší výkon, což? Furt nevím, jestli krbovky nebo rovnou kotel, kterej má asi lepší životnost. Nejsem si jistej kvůli umístění komína. Díííkec se reakcione :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin Samotna klasicka krbova kamna bych nebral. Teda pokud nechces mit z obyvaku kotelnu. Jestli chces viditelny ohen a aspon trochu uklizeno koukni se po kamnach nebo krbove vlozce se zadnim prikladanim z vedlejsi mistnosti. My volili Verner 13/10.2. Ale pocitej ze pokud chces nejaky vetsi komfort, zvaz jiny zdroj nebo nejake doplneni. Pak to vyjde dost draho.
Odpovědět
@wendhelin v současné době vytápíme krbovými kamny, jako jaro podzim pohoda, ale v zimě to sice taky vytopí, ale častěji se musí pro dřevo a topit. Teď jsme již čtrnáct dní na hromadě - chřipka, zánět středního ucha, horečky..... a bylo by fajn moci topit jinak. Stejně tak, že přijdeme z práce a musíme hned jít topit není nic moc. Takže za mně bych volila i kombinaci s jiným ;-)
Odpovědět
@wendhelin Je to o způsobu života. My používáme jen krbovou vložku, máme 25kW, 1000L aku. Dvě patra, zastavěno 175m2.
Odpovědět
@davescz To zní zajímavě. Kolik tak protopíš za zimu? Hele, a jak to máš s tím, když se vypne proud, tak ti nejede čerpadlo, že? Jak to máš vymyšlené? Dííííííííííííííík
Odpovědět
@wendhelin Těžko říct, když poslední dvě zimy nebyla zima. Letos máme protopeno zatím cca 10 tisíc (dvě palety briket), v zimě 2011 a 2012 asi 20 tisíc, ale to ještě nebylo zatepleno. Vyšlo by to levněji, kdyby se topilo dřevem. Ale my jsme líní a dřevo hoří strašně rychle a zabere víc místa. Na zimu potřebujeme nějakých 10 kubíků dřeva, ale v briketách jsou to jen tři palety. Navíc do krbu nacpu brikety a pak mám dvě hodiny klid. Dost často, jak není zima, tak už pak ani netopím. Jen to shrabu na hromádku a nechám dohořet. Na elektřinu mám záložní zdroj, napájí to některé zásuvky a všechna světla v domě. Mimo jiné tedy i krb, soláry a otevírání dveří je na zálohu. Záložní zdroj jede ze dvou 12V 100Ah baterií, je na 24V, tedy reálně tam bude kolem 2kWh zálohy.
Odpovědět
@davescz Takže jiný zdroj mimo vložky nemáš, jo? Já furt přemýšlím, jak na to. Jestli tam mám fláknout ten el. kotel a k tomu tu vložku anebo ne. Hele, a ty baterie jsou co zač a kdo ti to zapojoval? Nebo to zvládnu sám?
Odpovědět
@wendhelin Mám 12KW patronu v AKU nádobě, ale zatím jsem ji nezapojil. Nebyl důvod. Co se týká zálohy, tak jsem to zapojoval sám a baterie jsou podobné, co se dávají do nákladních aut. Způsobů jak to udělat je několik, můžeš mít i 12V baterie. Já ale chtěl zálohu na celý dům, ne jen na čerpadlo. Pro samotné čerpadlo by byl systém mnohem menší a levnější.
Odpovědět
@jumpmans jak jste spokojeni s Vernerem? dik
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud krb do novostavby, tak jedine s akumulaci. Bud akumulace do hmoty ( nakladne a pusobi pouze lokalne), anebo do vody, kterou pak poslete kam budete chtit. I to je vsak drahe reseni, ale pokud funguje spravne, tak prinosne.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivasz zatim velmi dobre. musi byt suche drevo, kdyz nemame, tak kombinujem s briketama. Stalozar nepouzivam, takze tuto funkci nemuzu posoudit, mame 1000l akumulaci, takze natopime tu a nechame kotel vyhasnout. Kotel mame vestaveny, takze obyvak se neprehriva. Ale v technicke mistnosti je pekna sauna ;)
Odpovědět
@jumpmans Diky za odpoved ;-) budem zapojovat az letos tak doufame, ze budeme taky spokojeni.
Odpovědět
@aronek ahoj, my planujeme do roubenky jen kachlova kamna, roubenka bude mat aj s podkrovim 108m2 , tak myslim ze by nam to malo stacit.
Odpovědět
Článek se načítá
@petronia kachlová kamna jsou krásná a když jsou dobře promyšlená a udělaná, tak je to i skvělý zdroj tepla. Známá má oboje krbovou vložku v obýváku a kachlové kamna v kuchyni a topí skoro jen tam ;-) Říká, že z nich je i jiné teplo ;-)
Odpovědět
Díky za odpovědi a kladný info. Nicméně by mne ještě zajímala jedna věc. Protože mám barák projektovanej na TČ a chtěl bych změnu v podobě krbovek nebo vložky, musím samozřejmě změnit projekt. Nevíte na kolik to přijde a jestli je to nějaká průserová akce :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?